Zrušenie podielového spoluvlastníctva

Dobry den, vopred sa ospravedlnujem za pisanie bez diakritiky.. Ma niekto realnu skusenost so zrusenim podieloveho spoluvlastnictva sudom ? V nasom pripade sa tahame 15 rokov najskor so starymi rodicmi spoluvlastnikov, teraz po smrti preslo toto dedictvo do ruk vnukov. V podiele sme za kazdeho cm/m ? neviem my 3/4 a oni tu 1/4 na polovice. A momentalne mame spolocny dvor. Dohody so starymi rodicmi neboli mozne, stary pan nepovolil,aj ked papiere ukazuju inak, vnuci.. na rozdiel od stareho pana, mali zaujem o dohodu , neskor nie, potom opat. momentalne posledny pol rok jeden z vnukov ma zaujem rozdelit pozemok v strede plotom {o to nam cely cas ide} nakolko zdedil hlavnu cast a to dom a chysta sa tam byvat ale druhy prosto strajkuje, my sa na nich nehnevame, nerozpravali sme sa uz dost. Teraz komunikujeme ale nemame sukromie,ani oni ani my fungujeme kazdy na svojej polovici aj teraz, Dohodli sme sa ze po tolkych rokoch to proste nechame rozhodnut sud. Preto by som rada pokecala s niekym kto to realne riesil a ma ci uz pozitivnu alebo negativnu skusenost. Dakujem a prajem pekny den 🙂
Odpovedať
@zoe19 prave riesim s pravnikom podanie na sud na rozdelenie podieloveho spoluvlastnictva, takze skusenosti mam len taketo, niesom este na konci. Celkom nerozumiem tej vasej situacii, ale to nie je podstatne. Ak nie je mozne dohodnut sa na rozdelení, sud by mal brat ohlad pri deleni na suvisiace okolnosti. Napr. na zakaz delenia pozemkov pod urcitu vymeru v extravilane, na ucelne vyuzitie rozdeleneho pozemku a pod. V urcitych pripadoch moze rozhodnut aj o odpredaji pozemku jednej strane. Cize treba dobre poznat tvoj pripad, lebo sa moze stat ze s rozhodnutim sudu nemusis byt spokojna. Tolko co viem.
Odpovedať
@zoe19 Prípady iných ti nepomôžu. Každý prípad je individuálny a iný. Vo všeobecnosti - súd vypočuje argumenty oboch strán, preskúma predložené dôkazy, ak treba nechá vyhotoviť znalecké posudky (napr. na hodnotu nehnuteľnosti) a potom rozhodne. V každom prípade môže rozhodnúť inak.
Odpovedať
@nicearty Ono mi mame domy oproti sebe a v strede akoby spolocny dvor.. no a ten sa da uplne lahko predelit, akurat sme vacsinovy vlastnici. Je to nasa jedina prijazdova cesta, a sused ma viac moznosti ako sa dostat do pozemku, do domu,do dvora. My jedinu tuto.. Chapem ze mi nikto z vas povie ako to skonci,ja sa skor pytam na nalezitosti, cenu na porovnanie, pripadne co mozem ocakavat. Co na niektore veci sud , mozno ako vyriesil niektore veci .. AK s tym ma niekto skusenosti.. Pan @chrobak7 mi odpovedal akoby som nieco zle napisala, je mi jasne ze je to indi vindi. A tiez postup sudov chapem.. Ale obom zatial Dakujem
Odpovedať
@zoe19 Podavatel podnetu uvadza v navrhu aj navrhovany sposob rozdelenia, cize ak to budes ty, treba urobit tak aby to tebe vyhovolo. Cenu este ani ja neviem, pravnik povedal ze za pripravenie podana tak 200€, ostatne poplatky este neviem. Poplatky sa tusim odvíiaju od velkosti podielu.
Odpovedať
@zoe19 ak sa da dohodnut so susedom (tym bratom ktory ma dom) tak by som sa dohodol s nim, v rychlosti postavil plot a potom nech si ten druhy chodi po sudoch. (teda ak sa to da bez jeho vedomia - ze nebyva hned oproti)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?