Zosuvy pody a pozemok

Dobry den. Pytam sa ako uplny laik, je vhodne na pozemku z takouto skladbou zeminy ( vid obrazky ), vo svahu stavat dom ? Myslim tym najma moznost zosuvov pody.
Odpovedať
Profilova fotka
Z fotiek je veľmi ťažko posúdiť či áno alebo nie.Musely by ste kopať až po íl alebo skalu.Vo všeobecnosti platí že čím viac piesku a skál obsahuje podklad tým menšie riziko zosuvu.Každopádne skladba zeminy nemusí platiť pár metrov od jamy.
Odpovedať
@petert34 a to su fotky zo slovenska? na poslednej vidim palmy a v pozadi more :)
Odpovedať
To je Indonezia. Pan Mesaros, dakujem za odpoved.
Odpovedať
pochybujem ze tu najdete niekoho, kto sa dokaze kvalifikovane vyjadrit ku geologickym podmienkam v Indonezii, toto je skor na konzultaciu s miestnymi odbornikmi..ale keby som nevidel tu poslednu fotku, myslel by som si ze je to niekde na Zahori :)
Odpovedať
Myslel som, ze by sa to mozno dalo aspom zlahka objasnit z tych fotiek. Tu je tazke najst miestnych odbornikov, pretoze ich nikto nevyuziva. Tu si stavia kto co chce. Nejake zemetrasenia, tsunami, sopka, alebo zosuvy pody ich netrapia.
Odpovedať
@petert34 mozno to prave beru tak, ze s tym aj tak nic nezmozu, tak to proste neriesia..priroda dala, priroda vzala :) u nas by som to riesil opornym murom, ale ten v seizmicky nestabilnom uzemi nepomoze. proti erozii zvycajne pomaha vegetacia, otazne je co s nou urobi taky poriadny monzun. mozno by som sa skusil informovat u miestnych ci za poslednych 20-30 rokov pamataju v okoli nejaky vacsi zosuv a tym sa riadil.
Odpovedať
Obrat sa indeonezsku geologicku sluzbu (Geological Agency of Indonesia, Ministry for Energy and Mineral Resources - web http://www.bgl.esdm.go.id/) tam ti minimalne odporucia odbornika ktory sa ti na to pozrie. Takto z fotiek je to velmi tazko urcit, ale vyzera to bud na svah stratovulkanu kde sa ti striedaju lavove prudy a klastika alebo naplavene velke bloky vulkanickych hornin zo svahov vyssie. Z fotiek sa ti mozem pokusit odhadnut ze tam mas vrchol lavoveho prudu (na prvej fotke je kompaktna masa, na druhej je vezikulovany vrch - diery po unikajucich plynoch na povrchu lavoveho prudu) + na tretej fotke je vidno klasticky materil odlisnej farby co moze byt dalsia vrstva. POZOR to je naozaj len odhad!, pomohla by fotka celeho odkryvu svahu a detaily na jedntlive horniny, idealne odbite kladivom, ale aj tak ti dam len velmi priblizne info co to je. Stavat na takychto vulkanitoch moze byt velmi nebezpecne pri monzune sa ti moze zvodnit niektora vrstva a zosunut sa to po nej. Vo vulkanickych oblastiach ziadna vynimocnost. Pozri sa dookola ci nemas naklonene stromy v smere svahu - jasny dokaz pomaleho zosuvania svahu. Vrelo odporucam obratit sa na domacich geologov, minimalne ti daju geologicke mapy oblasti z ktorych si urcis na com chces stavat... Snad som aspon trochu pomohol.
Odpovedať
Vdaka. Nafotil som to znovu. Snad to bude zretelnejsie.
Odpovedať
Kusok dalej je uz len cisty " kamen " .
Odpovedať
Este by som rad vedel, ci nejaky zosuv hrozi aj na takom miernom svahu, ako je na fotkach. Je to stale v rovnakej oblasti, ako boli zhotovene fotky predtym. Stromy vyzeraju vsade bez naklonu. Stari obyvatelia svorne tvrdia, ze ziadny zosuv pody nepamataju. Zajtra volam na ten geologicky institut.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?