Zmena územného plánu obce

Ahojte, máme možnosť postaviť si RD na krásnom veľkom pozemku (2900m2).. problém ale je, že je v extraviláne, časť obce, na ktorej by sme chceli stavať je na územnom pláne vedená ako plocha výroby a rôznych podnikateľských aktivít. Chcela by som vedieť, či je možné zmeniť územný plán,aby sme tam mohli stavať, poprípade, či by sme mohli stavať na takomto pozemku s tým, že by som tam aj v časti RD, alebo na pozemku podnikala (krajčírska dielňa)... V územnom pláne je táto časť vysvetlená takto: Spôsob využitia funkčných plôch dominantné funkčné využitie : - plochy a zariadenia výroby bez negatívnych dopadov na životné prostredie, - plochy a zariadenia rôznych podnikateľských aktivít bez negatívnych vplyvov na životné prostredie, najmä v terciálnom sektore hospodárstva, ktorých podstatou je poskytovanie služieb – teda poskytovanie práce, vedomostí, finančných prostriedkov, infraštruktúry, výrobkov alebo ich vzájomná kombinácia v odvetviach hospodárstva, - prevádzky a zariadenia výrobných a opravárenských služieb, remeselnej výroby, - sklady, skladovacie plochy, prípustné funkčné využitie : - administratívna, komerčná, prevádzková vybavenosť pre účely lokalizovanej výroby, - zmiešané komerčné podnikateľské areály, - plochy súvisiace s dopravnou vybavenosťou, - pohotovostné bývanie, - upravené vstupné priestory areálov výroby s prvkami drobnej architektúry, - vnútro areálová zeleň, - príjazdové a prístupové komunikácie, verejné pešie komunikácie a cyklistické chodníky, - zariadenia a plochy pre odstavovanie vozidiel na teréne, vstavané podzemné a nadzemné garážové objekty a pod., - zariadenia technickej vybavenosti pre obsluhu územia (trafostanice, regulačné stanice plynu, rozvodné skrine, miesta na spoločné odpadové nádoby, resp. kontajnery, kontajnery na separáciu odpadu), - ochranná a izolačná zeleň oddeľujúca plochy výroby od plôch bývania, občianskej vybavenosti a pre elimináciu rušivých účinkov na krajinné prostredie a životné prostredie obce. neprípustné funkčné využitie : - bývanie, okrem pohotovostného bývania - odpadové hospodárstvo, zhodnocovanie, spracovanie odpadov. - stavby a zariadenia nesúvisiace s funkciou Oplatí sa nám to teda vôbec vybavovať?
Odpovedať
@dada30 ak bude ochota v obecnom zastupiteľstve, územný plán sa dá vždy zmeniť. Ale je otázne, kde sa táto parcela nachádza. Ak má celý priemyselný areál povedzme 30 000 m2 a táto parcela je prvá od obytných parciel, tak by to šlo. Ale ak je niekde v strede areálu, to nepôjde
Odpovedať
@dada30 Ak to je oblasť pre podnikateľské využitie - výroba, sklady a pod., tak to bude asi nejaký väčší celok. Dosť pochybujem, že tebe dovolia v takejto oblasti postaviť rodinný dom. Navyše je tam vyslovene uvedené, že "neprípustné funkčné využitie : - bývanie, okrem pohotovostného bývania". Opýtať sa môžeš, ale nerob si veľké nádeje. Ten pozemok využiješ jedine tak, že keď tam začne výstavba nejakého priemyselného parku alebo priemyselnej oblasti, tak to predáš nejakému developerovi.
Odpovedať
@jakino My to máme takto na kraji, tak budem dúfať, že sa nám to podarí vybaviť, aj ked to bude asi na dlhé ľakte..... oproti cez cestu by sa mali tiež stavať ďalšie RD, tak hádam máme väčšiu šancu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dada30 ja by som sa bala, ze mi potom pri dome niekto postavi dake vyrobne haly a bude tam jazdit nakladiakmi....
Odpovedať
@bambi10 na to som tiež myslela... 😠 no nebolo by to naozaj bohviečo...chceli sme počkať, či sa nejak ešte nezmení územný plán, kedže sa obec stále rozrastá týmto smerom a mám info, že sa oproti cez cestu možno budú stavať tiež RD, stále dúfame, že tá zmena nastane aj sama... ale neviem kedy bude zastupiteľstvo preberať zase územný plán a nám sa nechce tak dlho čakať s tým, že výsledok nemusí byť v náš prospech...
Odpovedať
@dada30 JA to nevidím vôbec ružovo. Cesta je hranicou funkčného územia a tvoj pozemok je už celý v oblasti. Že na druhej strane cesty budú rodinné domy je v poriadku. Ty si ale na opačnej strane cesty. A to asi nebude v záujme obce, aby tú oblasť zmenili na obytnú. A vôbec - chcela by si tam dom, keby si vedela, že za plotom ti môžu postaviť nejaký priemyselný park? Že sa tam budú štartovať, točiť sa a nakladať kamióny, alebo že tam budú niečo vyrábať? Alebo že tam bude autoservis? Potom tu budeš vypisovať, že na pozemku máš strašný hluk z priemyselného parku, že kde sa môžeš sťažovať. To, že máš pozemok neznamená automaticky právo na postavenie rodinného domu. Nájdi si iný, vhodný pozemok na stavbu RD.
Odpovedať
@chrobak7 no my stále veríme, že by sa výstavba RD predsalen preniesla aj na túto stranu cesty.. možno kebyže nám dovolia postaviť tam RD, tak skôr by sa zmenil aj celý územný plán, nielen dodatok , ktorý by sme si museli zrejme vybaviť... ale tak možno je to naozaj len sen.. každopádne nič nedám za opýtanie sa na obecnom úrade, poprípade by som tam postavila krajčírsku dielňu s pohotovostným bývaním, ktoré by som neskôr upravila na stavbu RD...
Odpovedať
Profilova fotka
@dada30 tipoval som, že to bude pozemok v tej oblasti, ale neveril. V súčasnej dobe je na ploche vytvorené odpadové "hospodárstvo" je tam min. 2 m navážka sute a výkopovýcej zeminy, stavať tam sa bude dať za 20 rokov alebo len s vysokými nákladmi. A územný plán sa nezmení, poslanci sú na dobrej úrovni, o obec sa starajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@dada30 dufam ze sa nenahnevas za moj nazor ;-) preco chces ist hlavou proti muru? Ak na vedlajsi pozemok pride podnikatel, postavi tam halu s nepretrzitou vyrobou, budes sa potom stazovat, ze sa tam neda byvat? Prave preto musim mat kazda obec uzemny plan, aby bol v takychto veciach aky-taky poriadok. Ty to chces silou mocou obist a ked tam bude hluk, co budes robit potom?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?