Zistil som ze pozemok ma spoluvlastnika, ako to riesit?

Ahojte, mám taký problém. Chcel som začať rekonštruovať dom (posledná rekonštrukcia bola za socíku) a pri dokladovaní potrebných papierov som zistil, že v záhrade aj pozemku pod domom má 1/4 podiel niekto koho nepoznám a ani nikto v obci. Na obecnom úrade ju pritom vedú od roku 1886 ako obyvateľku môjho domu, lenže sa prečíslovalo, tak pri dedičskom sa na to neprišlo, lebo nesedeli čísla domov. Ďalším problémom je, že na mojej nehnuteľnosti je tá osoba vedená normálne (nie ako neznámy vlastník), kým ostatné jej plochy mimo obce už spravuje SPF. K notárskemu vydržaniu jej súhlas nezískam, lebo môže byť aj pol storočia mŕtva a SPF sa nemôže vyjadriť, keďže nie je správcom jej podielu, lebo je v intraviláne. Neviem čo s tým, bol som za notárom a on ma poslal hľadať dedičov, tak som obehal pamätníkov v obci, ale nikto nevedel o nej nič, a to priezvisko sa už v obci nevyskytuje. Skúsil som archív, kde som objavil rodný list, ale ukazuje sa, že asi nemala ani súrodencov. Nehnuteľnosť moja rodina obýva od roku 1948, pričom v katastri je zápis, že to tá osoba dedila v roku 1936 a v archíve ten dokument nemajú, tak ani neviem preukázať, že dedila v neprítomnosti. Aké mám možnosti? Dalo by sa to vydržať cez notára - doteraz som nemal vedomosť o tom, že niekto je spoluvlastník - hoci nebudem mať podpis posledného vlastníka? Alebo musím cez súd? To zas nechcem, lebo to môže byť poriadne drahé.
Odpovedať
Ja len k tomu SPF, my sme dostali suhlas od SPF k pozemku neznameho vlastnika v intravilane.
Odpovedať
Profilova fotka
nazad k pravnikovi lebo toto je tak zamotane a klobuk dole, ze si kvoli tomu tak vela obehal a nasiel aspon ten rodny list
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, skús sa ísť najskôr spýtať k tomu notárovi či by to nešlo cez neho a až potom to riešiť cez súd
Odpovedať
@petersak v čom bymala spočívať rekonštrukcia, bude aj prístavba k pôv. RD?
Odpovedať
ja by som to možno skúsila cez toho notára lebo toto fakt vyzerá byť na dlho ak by si mal hľadať ešte ďalších dedičov keď prakticky o tej osobe nie sú ani žiadne záznamy
Odpovedať
Profilova fotka
Rovno by som to riesil tou cestou, ze to sa to da vydrzat u notara, toto by bolo asi nekonecne hladanie
Odpovedať
@majjky @tad8 @janetbla @zemnicka bol som za notárom a prvý mi povedal, že čo ak sa časom dediči nájdu, že to neberie a mám sa ísť ešte popýtať ľudí, ale už neviem kde. Pripomínam, že od roku 1948 sa neozval nikto a boli sme v tom, že to celé je naše a ten dom bol pridelený osídľovacím úradom. Notár chce dedičov, neviem či mám ísť za iným a skúšať alebo rovno súd. Problémom je, že tá osoba podľa indícií mohla vycestovať do Ameriky, ale asi nie USA, lebo nie je záznamoch, možno Argentína, Kanada, čo boli veľmi obľúbené destinácie. A áno má byť rozsiahlejšia úprava aj s prístavbou, preto mi nič nepovolia. Jeden človek mi povedal, že keď je na obecnom vedená ako živá osoba, tak nech jej na uvedenú adresu pošlem doporučený list, počkám na oznámenie o nedostihnutí adresáta a dám to na súd. Ale v tom prípade, ak mi súd dá zaplatiť cenu 1/4 pozemku, tak sa s rekonštrukciou môžem rovno rozlúčiť, lebo to je vyše 600m2 a znalci bežne hodnotia u nás 1m2 za 8-17€. Pozemok sa rozdeliť nedá, lebo sú tam dve parcely, na jednom dom, na druhom garáž a záhrada. A právnik pýta neskutočne veľa len za prípravu podania na súd. Ja toľko zarobím za mesiac.
Odpovedať
@meja3 keby to bolo tak, som rád, ale pod mojou záhradou a domom nie je vedená ako neznáma a na SPF mi povedali, že sa potom nemôžu vyjadriť, hoci spravujú jej podiely v extraviláne. Na moju otázku, že ako môže byť jeden vlastník známy aj neznámy mi povedala, že to tak býva aj inde a je to bežné.
Odpovedať
@petersak skús hľadať podľa mena tu https://www.myheritage.sk/research/ca... Podľa dátumu nar. už je určite nebohá.. Prísl. súd by ju mohol vyhlásiť za mŕtvu na návrh vyhlásene za mŕtvu.. "Návrh na vyhlásenie za mŕtveho môže podať ten, kto má na tom právny záujem (napr. pozostalý manžel, deti, súrodenci a pod.). Postup súdu a podmienky vyhlásenia za mŕtveho upravujú ustanovenia § 195 až 200 O.s.p." Viac tu http://www.najpravo.sk/judikatura/obc...
Odpovedať
@petersak alebo vyhľadávanie cez iné kritéria.. https://www.myheritage.sk/research
Odpovedať
@janetbla ďakujem, genealógii sa venujem roky, tieto informácie som prezrel, ako aj lodné listy a je ich tam s tým menom niekoľko, ale nesedí miesto narodenia, rok alebo iné veci.
Odpovedať
Ja by som si to hodil :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersak Osobne by som zvolila takýto postup: 1. Podať na súd návrh na vyhlásenie za mŕtvu.. Na základe rozsudku bude vykonaný výmaz na LV a podiel bude vo vlastníctve neznámeho vlastníka - vlastníkov (potenciálnych dedičov po nebohej). 2. SÚ by nemal robiť obštrukcie, keď je takýto právny stav.. Ozn. o začatí stav. konania by oznámil verejnou vyhláškou, nakoľko by boli neznámi vlastníci - spoluvlastníci pozemku pod exist. stavbou.. Nakoľko dohoda s neznámymi vlastníkmi reálne nie je možná, zrušenie spoluvlastníctva pozemku by sa dalo poriešiť cez súd aj podaním návrhom na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva na súd a rozdelenie veci - pozemku v spoluvlastníctve podľa jednotlivých podielov, Reálne by sa pozemok rozdelil geometrickým plánom podľa výmery podielu.
Odpovedať
niečo podobné kedysi riešil môj otec, po nejakom neznámom zosnulom. Požiadal súd o náhradné dedičské konanie a on sa delegoval ako jediný dedič. Aj si pozháňal nejaké info o zosnulom, že nemal ženu ani deti, doložil aj vyjadrenia z obce, že spoluvlastník je neznámy, vyjadrenie zo štát. archívu Bytča, že neexistujú dediči, alebo že nemajú záznamy, možno doložil aj čestné prehlásenie a nakoniec sa mu podarilo prepísať tie podiely na seba. Bolo to dosť behačiek, papierov, chodení po úradoch, ale ako dôchodca mal na to čas... a aj trpezlivosť
Odpovedať
@janetbla ten pozemok je prakticky nedeliteľný, lebo dom je na prvom a záhrada a garáž na druhom, ten druhý by ešte sa dal deliť, ale prvý nie, lebo by delená časť zasahovala pod dom. SÚ odmieta čokoľvek vydať, že si to mám najprv dať do poriadku. Ďakujem za tipy, asi to budem nakoniec riešiť súdne cez vysporiadanie podielového spoluvlastníctva.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersak Podobný problém má moja svokra. Tiež neznámy vlastník, ktorý vlastní síce zanedbateľný podiel 2/56 celku ale aj tak to je nevysporiadané a sú s tým problémy... Podiel 1/4 je celkom dosť veľký podiel, pochybujem, že sa to bude dať vydržať u notára. Vlastnícke práva sú neodňatiteľné a nezanikajú ani časom. Súd je jedna možnosť ale rátaj, že to bude zdĺhavé a možno aj finančne náročné. Osobne by som išiel cestou vypátrania osoby vraj v Banskej Bystrici je celoslovenský archív pozemkových kníh tak by sa tam dalo možno niečo zistiť, prípadne skús pozrieť na List vlastníctva aký je pri tej osobe neznámej titul nadobudnutia( či kúpa, dedenie, alebo i), na katastri by mali mať teoreticky o tom vedenú listinu tak skús info tam... I keď ten bordel na katastroch po komunistickej ére je katastrofálny a asi sa to nikdy nedá doporiadku :) Ďalšia možnosť je nerýpať sa v tom ak sa doteraz nikto neprihlísil, zrejme nič z toho nebude a kľudne rekonštuuj ... Ono zas problém by si mal, iba keby si chcel predať ten pozemok v celku alebo stavať/búrať. Aj keď na druhej strane v občianskom zákonníku pri zásahoch na nehnuteľnostiach je podstatný názor väčšiny spoluvlastníkov. Takže ak ty chceš rekonštruovať a spolu vlastníte 3/4 vy a ten neznámy vlastník 1/4 aj keby bol známy a vy by ste chceli rekonštruovať tak je v menšine a vy máte právo naložiť s nehnuteľnosťou ako chcete. Ale chápem do budúcna je dobre mať takéto veci určite vysporiadané ja som to riešil tiež podobná problém, no ešte som to nevyriešil tiež ... No ja by som chcel búrať a stavať na pozemku a stavebné povolenie by mi zrejme nedali ak nemám vysporiadaný pozemok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?