Zatienenie pozemku susednou stavbou?

Ahojte strechari :-). Prosim vas o radu. Postavili sme si dom s orientaciou terasy na JV. Vacsina zahrady je orientovana na tomto pozemku. Susedny pozemok si chce z juznej strany postavit dom takmer po celej dlzke nasej spolocnej susednej strany. Problem je v tom, ze si chcu postavit poschodovu kocku s plochou strechou. Je to sice 7 me trov od nasho bungalovu, ale obavam sa, ze nam zatieni zahradu, ktora nie je velka /200 m2/ a slnko do okna z juznej strany. Su nejake moznosti ako docielit to, aby si dom postavili bud dalej od nas, alebo aspon inak oritnovany a nie po takmer celej dlzke nasej susednej strany s nimi? ked si predstavim, ze budem mat po pravej strane takuto ozrutu ... :-). Pripadne mi viete povedat aky tien vrha priblizne 6,5 m alebo 7 m kocka s plochou strechou? :-).
Odpovedať
ak si tuto situaciu nakreslis v google skechup a nastavis si tam spravne GPS suradnice, vies si tam potom nasimulovat tienenie v akomkolvek case v roku
Odpovedať
@gashtaan daujem ti, len s tym neviem pracovat :-}
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, no ak je dodrzany odstup medzi stavbami 7 metrov tak mu nemozes nic, pretoze su splnene vsetky podmienky stanovene zakomom,
Odpovedať
@brumka111 nuz, tak sa budes musiet naucit :) neviem ci sa ti tu s tym bude niekto babrat, hlavne ked si otazku polozila tak velmi vseobecne - ja ti rovno poviem, ze ten dom bude vrhat tien od 0 do 150m podla obdobia a casu.
Odpovedať
@gashtaan ked pises, ze tien do 150 m, tak to by nam teoreticky nemal tien zasahovat na nas pozemok...kedze stavba tej kocky je od hranice nasho pozemku 2,4 m? ;-)
Odpovedať
@brumka111 tak toto som nepochopil...
Odpovedať
@gashtaan comu nerozumies? kocka od hranice pozemku je 2,4 m a od domu 7 m?
Odpovedať
@brumka111 nerozumiem tvojemu vypoctu, ze tien do 150 m vam nebude zasahovat na vas pozemok...
Odpovedať
Profilova fotka
@brumka111 150 m nie 150 cm :). Odporucam ten skechup, nie je to take tazke zase a zide sa vediet to ovladat.
Odpovedať
@gashtaan prepac, pomylila som sa ...
Odpovedať
@brumka111 Cez leto to bude ok ale cez zimne mesiace bude tien zasahovat priblizne 9 az 11 metrov do vasho pozemku. Ak to chces na kazdy mesiac tak si urob ten skechup ako pisu ostatni. A ak su dodrzane odstupy ako pises, tak stavbe nemas ako zabranit.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd nemyslim si, ze nama ako, mam dojem, ze zatienenie sa bere do uvahy vzdy. Akurat je to subjetivne, takze to bude problematicke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pokial ten dom bude mat vysku v sulade s uzemnym planom a je 7m od Vasho domu,je vsetko OK, dodrzany zakon a nepomoze ziadna staznost.
Odpovedať
@majkoj ak ma dodrzany odstup 7 m od stavby a vysku domu dla uzemnho planu, v tom mu isto nemozem podavat namietky, lebo podmienky dodrzal...takisto viem, ze tienenie do zahrady urady neakceptuju, len tienenie do obytnych miestnosti, malo by slnko svietit 1,5 hodiny do miestnosti - z tej juznej strany mame jedno okno, tak zrejme tu pomoze len ak si dame spravit vypocet cez svetlotechnika...len by ma zaujimalo, ci neexistuju nejake "pravne slucky", ktore by mohli v tomto pripade zavazit, co sa tyka toho tienenia do zahrady :-) ...
Odpovedať
Profilova fotka
@brumka111 ja si to nemyslim. Ak uzemny plan vysku nedefinuje, nemoze predsa niekto 7m vedla Teba postavit 7 poschodovu bytovku. Ale samozrejme arguemntovat, ze dom je vysoky a Tvoja oblubena kvetinka skape, bude problematicke :).
Odpovedať
@majkoj uzemny plan dovoluje prizemie, plus 1 podlazie, ak to ma schvalene uzemnym planom,tak je to asi oka...:-). len ide o to tienenie.
Odpovedať
@brumka111 Mozete si nechat vypracovat svetelno technicku spravu... Pri kolaudacii ste pravdepodobne nechali urobit energeticky certifikat, ktory pocita aj s vyhrevnostou domu pasivne - len zo slnecneho ziarenia, ktore na dom dopada. Ak by svetelno technicka sprava potvrdila ze tien Vasu stavbu posunie do inej energetickej kategorie, mate sancu ovplyvnit susedovo osadenie domu.
Odpovedať
@majkoj Ak uzemny plan nedefinuje ziadnu vysku, tak si tam naozaj moze postavit aj tu 7-poschodovu bytovku a vsetci mu mozu fukat do....vies kam. :-) Ale uzemny plan v zastavbe rodinnych domov vacsinou definuje limit a ten byva v 99% prizemie + 1 podlazie, co brumka111 aj potvrdila. Ak teda dodrzi zakonom dane odstupy, tak mu to sice mozete mierne pozdrzat namietkami ale to je tak vsetko. Jedine co moze fungovat, je dohoda s nim, pretoze kazdy chce mat dobre susedske vztahy. Inak ked nechcem aby mi niekto v buducnosti tienil, tak si kupim velkostne adekvatny pozemok a dom osadim minimalne 10 metrov od juznej hranice, cim mam (na rovine) zabezpecene, ze mi standardny dvojpodlazny RD nebude nikdy tienit. Ale viem, ze to sa lahko hovori a tazko realizuje. PS: Co maju napriklad hovorit ludia, ktorych sa tykaju regulativy na stiesnene podmienky? Tam moze stavebny urad povolit aj 4m medzi domami a to je uz riadny brutal.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?