Zápis geometrického plánu do katastra

Profilova fotka
Potrebujem poradiť, ideme kupovať pozemok, na ktorom bude elektrická skriňa. Majiteľ tvrdí, že už je podaná žiadosť o zápis nového GP na katastri o rozdelenie parcely. Vraj máme čakať. Bolo to niekedy začiatkom januára. Zaujímalo by ma či sa aj pri takomto úkone dáva plomba na liste vlastníctva či sa len zmeny zobrazia po zápise GP.
Odpovedať
Na katastri nie je plomba pri zapise GP. radsej by som pockal, kym dana parcela bude na LV. Ale da sa to urobit aj tak, ze kupna zmluva bude na parcelu, ktora vznikla GP. A pri zapise zmluvy sa vytvori nova parcela podla GP.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj zapis geometrickeho planu by sa mal zobrazit na LV ako plomba.
Odpovedať
Profilova fotka
Ale z vlastnej skusenosti viem, ze takyto zapis moze trvat aj 2 mesiace.
Odpovedať
Profilova fotka
@adusska2 takže ty si mala pri zápise geometraku plobmu na katastri?
Odpovedať
Profilova fotka
@franka211 ale vlastne moja situacia suvisela so zapisanim geomterickeho spolu s rozhodnutim o urceni supisneho cisla, tak to je potom iny pripad.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 ďakujem, to som potrebovala vedieť. Majiteľ povedal,že pozemok sa bude dať prepísať až keď budú zmeny na LV,je to podmienka elektrární. Časť z parcely bude zaťažená ťarchou elektrární.
Odpovedať
Aj pri zápise GP je na LV plomba
Odpovedať
Ja som zapisoval GP a plomba tam nebola. @ecuk @franka211 pozor na to, ťarchou môže byť zaťažená len celá parcela a nie časť. Iné by bole keby kupuješ napr. 2 parcely jedná môže byť zaťažená a druhá nemusí.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 práve preto sa robil nový geometrak, z jednej parcely urobili dva, z pozemku ktorý má cca 680 metrov odčlenila asi 30 metrov a tam bude tá elektrická skriňa.
Odpovedať
@franka211 ale ak GP zapisujú vecné bremeno, tak tam plomba by mala byť. Ale asi aj elektrárne čakajú na novú parcelu, ale dalo sa tak ušetriť jeden vklad a hlavne čas
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 majiteľ tvrdí,že komunikácia s nimi je veľmi zložitá, či naozaj čakajú na rozdelenie parcely a potom si tam zadajú to vecne bremeno...mňa to tiež napadlo,že to mohli urobiť o jednom,sama som zvedavá. V marci sa máme ozvať majiteľovi či sa niečo zmenilo.
Odpovedať
@peterm88 ja som tiež zapisovala GP a plomba tam bola...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@franka211 Neviem, či rozumieš správne, čo je to plomba. Ak dáš na kataster zapísať či už vklad alebo záznam, na druhý deň po podaní žiadosti sa na danú nehnuteľnosť zapíše plomba, ktorá znamená to, že bol podaný nejaký návrh na vklad či záznam a do doby, kým to nebude zapísané, nie je možné robiť s nehnuteľnosťou žiadne iné úkony. Takže ak je na pozemku na LV plomba a predávajúci tvrdí, že dal niečo zapísať, tak niečo dal zapísať.
Odpovedať
@chrobak7 plati to aj pri zmene pody? Pozerala som zo zvedavoati, ci je zmenena poda na lv a nic som tam nevidela =-)
Odpovedať
@leatea Ešte raz, a pomaly.... Keď podáš nejaký návrh na zápis do katastra.... najprv sa zapíše plomba - nič iné, len pri danej nehnuteľnosti sa objaví červený text :"PLOMBA VYZNAČENÁ NA ZÁKLADE ......" a miesto bodiek je číslo návrhu, ktorý na návrhu vyznačí podateľňa. Samotné údaje o nehnuteľnosti sa zatiaľ nezmenili, lebo návrh ešte nebol zapísaný. Akonáhle kataster povolí vklad, čo môže byť po mesiaci, dvoch alebo aj viac, tak ten červený zápis zmizne a údaje o nehnuteľnosti sa zmenia tak, ako navrhovateľ uviedol v návrhu na vklad či záznam. Takže pokiaľ na danej nehnuteľnosti ešte svieti ten červený text o plombe, tak žiadne zmeny ešte v katastri neboli urobené, preto si nemohla vidieť žiadnu zmenenú pôdu. Kapišto? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 práveže plomba tam nie je a majiteľ tvrdí že elektrárne majú plnú moc nakladať s pozemkom,čo bola vraj ich podmienka aby začali budovať sieť na novovznikajúcej ulici. Pritom nám tvrdí že návrh na zápis nového GP bol podaný v januári. Od leta minulého roka nám ,,drzi'' pozemok,ale prepísať ho nemôže pokiaľ sa nedoriesi kadiaľ pôjdu siete. Začíname pochybovať,či tam je všetko v poriadku...
Odpovedať
@ecuk a tym zapisom GP si nahodou nerobila aj nejaky vklad, zapis alebo nieco ine? Lebo samotny zapis GP plombu nema.
Odpovedať
@peterm88 nie, dávala som zapísať GP rodinného domu, keď už bol zapísaný nový stav, tak až potom mi banka dala záložné zmluvy, ktore sa do katastra zapisovali pod novou plombou.
Odpovedať
@ecuk no ja som to tiez robil, ale v katastri bola plomba so znackou V a v zatvorke rozostavana stavba, vsetko to bolo na zaklade GP. A to si tam mala, čo v zátvorke zápis geometrického plánu? Už sim dával zapisovať aj samotný GP, a veru som tam nemal plombu. Preto sa divím
Odpovedať
@peterm88 už si nepamätám co to tam bolo za písmeno, podľa mňa Z-ko, lebo dom už stál, len nebol postavený podľa projektu, vyše 30 ročný dom, tak bolo treba zapísať skutočný stav.
Odpovedať
@franka211 Vidím, že sa rozbehla diskusia na 3 rôzne situácie. K tej tvojej: Nerozumiem, čo znamená, že elektrárne majú "plnú moc nakladať s pozemkom"... :-o :-x Asi si to len zle pochopila a predpokladám, že je tam iba vecné bremeno v prospech elektrární na umiestnenie siete na pozemok. Ale to by malo byť zapísané v LV. Lehota na zápis záznamu - čo je aj GP - je 60 dní. Takže ak to podali v januári, tak je možné, že to ešte nezapísali. Treba si zvyknúť, že pri stavbe domu idú veci niekedy pomaly, niekedy sú to mesiace. A hlavne keď sa rieši celá oblasť a budujú siete.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Tej vete ,že ,,elektrárne majú plnú moc nakladať s pozemkom '' tiež úplne nerozumiem. Ťarcha elektrární tam ešte nie je,ale bude... Ja si myslím, že má pracovník elektrární plnú moc na právne úkony spojené s realizáciou sieti,ktoré pôjdu cez pozemok, ktory chceme kúpiť. Majiteľ pozemky zdedil, dal spraviť GP a pozemky bez inžinierskych sietí so stavebným povolením začal predávať. Zrazu prišiel na to,že dotiahnuť tam siete nebude až také jednoduché ako sa zdalo... Firmy vyhnali hrubé stavby,ľudia zobrali hypotéky a elektrina nikde. Hrozilo že najbližšia realizácia elektriny bude najskôr na 3 roky. Ten v zelenom rámčeku máme rezervovaný,tam tvrdí,že bol urobený nový GP, z ktorého si cca 30 metrov vyňali elektrárne na skrinku. Ťarcha sa zatiaľ nezadavala,ani sa nemenil majitel nových parciel. Plomba tam nie je. Takže neviem, či by tam mala byť aj pri takomto ukone alebo nie...
Odpovedať
@franka211 môžem ešte otázku aká skrinka tam má vlastne byť? A ostatné pozemky tam majú nejaké ťarchy? Či je tam stĺp,a preto chcú elektrárne vecné bremeno? Lebo ak ide o rozvodnú skrinku, tak tam vecné bremeno nie je potrebné.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 jeden pozemok na začiatku ulice,kde už majú elektrinu majú odnatych cca 30 metrov z parcely,ktorej sú vlastníkmi,ale majú tam ťarchu elektrikári. Tak som predpokladala že aj náš pozemok tak budú riešiť...stĺp tam určite nebude, jedná sa o rozvodovu skrinku
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 ešte ma napadlo, že tieto plomby sú vyznačené na ceste ktorá vedie cez ulicu a teda aj okolo nášho pozemku. Možno to má súvis s elektrickou skrinkou, ktorú tam riešia
Odpovedať
@franka211 pozeral som to, je tam naozaj vela vkladov, na okolite parcely. Mozno by som trosku ponahanal predavajucu, ved tam na tej pristupovej ceste je dost vkladov, ktore su po lehote. Dokonca od novembra. Niekolko telefonatov na kataster a hned by sa to urychlilo. Ved takto to nebude zapisane ani do Vianoc. No a co sa tyka toho vaseho buduceho pozemku, ten sused, co to ma na pozemku, nema tam nahodou malu trafostanicu. Lebo male rozvodove skrine, kde su umistnene hodiny, urcite nemaju vecne bremeno. A inak, na koho naklady sa bude budovat pristupova cesta? Lebo som si vsimol, ze je to vo vlastnictve predavajucej. Typujem, ze to riesi cez vecne bremeno. Len aby ste nezostali s pozemkom a bez vybudovanej pristupovej komunikacie.
Odpovedať
@peterm88 ak sa vydáva stavebné povolenie, musí už byť zabezpečený prístup k pozemku kto vybuduje finálnu cestu je už otázne , možno bude dlho len vysypana štrkom, možno to zatiahnu všetci susedia, možno predávajúci , a možno aj obec, ak sa pozemok pod cestou preveide obci a obec to zoberie na seba, Už pri kúpe pozemnku by si mal kupujúci zabezpečiť právo prechodu, cez zamýšľanú cestui.
Odpovedať
@fural ja viem, len som upozornil nech si na to daju pozor
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 už som aj rozmýšľala zavolať na kataster,len neviem,či by som pochodila,keď nie som majiteľ pozemku. Nie, okolité domy nemajú žiadnu trafostanicu, tá je myslím na začiatku ulice. Domy oproti nášmu sú posledné ktoré majú elektrinu,od nás dozadu nikto. V marci máme volať s majiteľom,snáď nám povie čo bude ďalej. Majiteľ sa zaviazal že prístupova cesta bude kamenista, kde bude mať každý majiteľ právo prechodu a prejazdu a tu odpredá obci za symbolickú cenu, ktorá časom vybuduje asfaltovú cestu a osvetlenie. Ale to bude podľa mňa najskôr za 10 rokov....
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 @adusska2 @ecuk GP je zapísaný. Plomba tam nebola. Ďakujem za rady 🤗
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?