Zameranie parcely + vytýčenie rohov domu + vynatie z PF

Ahojte. Chcem sa spýtať na skusenosti rady ohladom týchto veci. Potrebujem zamerať parcelu na pozemku + ak sa da tak asi rovno zamerať rohy buduceho domu aby som vedel kde kopat základy a vynať pozemok pod domom alebo celý nakolko je pod 500m ako stavebný. Geodet mi vyčíslil zameranie za 100e a udajne treba aj geometrický plan a + to vynatie dokopy vyčíslil na 327 eur! Je potrebný geometrický plán? nie je ta suma trosku vela?
Odpovedať
@truly nie,ta suma je standardna podla cennika a bez geometrickeho planu sa neda vynat pozemok.V GP vam vycisli vymeru,s tym GP pojdete na pozemkovy urad,kde vam vystavia stanovisko a potom date ziadost na kataster o zapis,prilohami bude GP a stanovisko z pozemkoveho uradu
Odpovedať
Tak ale ak ma pozemok pod 500m tak sa da jednorázovo vynať ako stavebny nie? Nemá cez 1500m alebo kolko aby bolo nutne pozemok delit na viac casti.
Odpovedať
Takže info pre všetkých hadam to niekomu pomôže. Obvolal som všetky urady, takmer aj čistiarne na pradlo a vec sa ma tak. Tak či tak ho treba. Ak ho netreba na začiatku bude ho treba na konci. Ak si dáte vynať celu parcelu do stavebneho a nemáte ho este vymeraný, može sa stať že nastane velký papierový problem pri stavebnom konani. Za dalsie SU s tým udajne zvykne mat problem, pretožwe pre nich je jednoduchšie papierovo riešit GP a mat všetko čisté na papiery ako sa natahovať, lebo čo urad to iná hlava a zvyknu pindat že napr. žumpa musí byt na inom pozemku na akom je dom. Teda ak to máte vynate cele tak že je to ako keby v dome.... čo logiku nemá aleo ako píšem čo urad to názor. Cize musíte vysolit cca 330e za zameranie pozemku, vanatie z Pôd. FOndu a Geometrický Plan
Odpovedať
A vo finále budeš mať ešte povinnosť dať si urobiť geometrák s tzv adresným bodom. -( Žiaľ budeš sa musieť zmieriť s tým, že tých stoviek ešte vypustíš z vrecka veľa, preveľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly No cena je trosku nad...Ja robim geodeziu v KE a my berieme za geometricky plan na vynatie cca 230 € (podla toho, o ake katastralne uzemie ide), v tom je aj vytycenie novovytvorenej parcely. Da sa vynat aj cela parcela, no ked budes pytat stavebne povolenie na celu parcelu, od dna vydania sa pozemok rata ako stavebny - cize kym neskolaudujes dan za pozemok bude o dost vyssia. Vynatie standardne robime podla osadenia domu + pol metra na kazdu stranu, aby v pripade, ak sa dom nejak zvacsi-zateplenie a pod, si po porealizacnom zamerani nemusel platit pokutu, ze si prekrocil vynatu vymeru. A ano, potom budes potrebovat este jeden geometrak a to bud na rozostavanu stavbu - ak by si brat uver, alebo na zameranie novostavby ku kolaudacii
Odpovedať
@socinka ide o to že by to aj sedelo nakolko - 100e je vytycenie pozemku celkove 230e je vytycenie buducej stavby - rohy a vynatie časti pod domom a terasou na stavebne učely. CO sa týka tých poplatkov za dan to máš pravdu, ale je to smiešna suma cca 28 eur / rok ak je to komplet cele stavebne takže by ma to určite nerzujnovalo. S tým polmetrom to je dobrý nápad, už ma to napadlo ináč. Na rozostavanu nepotrebujem, nakolko uver na dom neberiem. Zaujíma ma este to ku kolaudacii. Cize ak ho dám spraviť teraz, budem ho musieť dať spraviť zas? nestačí ak sa spraví teraz?
Odpovedať
@pripad001 no to máš pravdu, lebo každý sa tvári že ho dom vyšiel 20 eur a nakoniec zistíš že si este nezačal a už 3000e nemáš a to na pozemku nie je ani furik hliny. Cize také typicke slovenské ako ked ti niekto povie že sa jeho auto nekazí a že sa 8 rokov do neho nedal ani korunu....
Odpovedať
Profilova fotka
@truly Tak potom je OK, ked len taka polozka za dan :D Kazdy robi inak, my ked ideme merat tak zameriavame -cely pozemok, ci sedi s mapou a vytycuje sa to co sa vynima v jednom kroku. Teda ak Ti ten geodet nerobi polohopis a vyskopis ako podklad pre projektanta - vtedy by ta 100-vka navyse bola pochopitelna. No ano, bude to treba este raz zamerat ku kolaudacii, lebo na zapis domu do katastra potrebujes geometricky plan, adresnz bod a rozhodnutie o prideleni supisneho cisla, ktore sa dava pri kolaudacii
Odpovedať
jj nastastie ano, tiež som sa čudoval, ale na podnom fonde mi aj tak odporučili nevynať celý pozemok. Udajne zvyknu na to hrmožiť na SU kedže s tým maju viac papierovačiek a je to pre nich prehladnejšie. Maju s tým problem že je žumpa na parcele kde je aj dom, a že do kolaudacie je zmatok v tom kde bude vlastne dom stáť. + ako píšeš ak sa to vymeria teraz, tak nenastane problem že nebude sedieť cela parcela a to je potom tolko papierovačiek a oprav v stavebnom konani a projekte že až. Jasné chápem, ten zvyšok. Ciže teoreticky by som mohol požiadať Geodeta s ktorým som sa už predbežne dohodol aby mi to spravil v jednom celku? On to chcel poriešit tak že najprv mi vytýči pozemok, aby som vedel kde vlastne je a či sedí všetko ako má sedieť, následne to asi porovná s osadením z robiaceho sa projektu. Ak to bude sedieť tak mi rovno zameria rohy kde bude treba kopať základy domu a za nejake dva týždne či ako mi to spomínal sa zrieši to vynatie pod domom.
Odpovedať
@truly Geodeta budeš potrebovať počas celej stavby. Pokiaľ vynímaš pozemok len pod budúci dom, tak to je jeho prvá práca - urobiť GP na vyňatie. Ak vyjmeš celý pozemok, netreba GP. Druhý krát - keď ti vytyčuje stavbu. Vytýčenie stavby (protokol) je potrebný doklad ku kolaudácii. Potom potrebuješ zamerať stavbu na zápis rozostavanej stavby do katastra. Toto nie je povinný úkon, takže dá sa vynechať. Alebo urobiť a ak sa pôdorys do dokončenia domu nezmení, dá sa použiť ten istý GP aj ku kolaudácii a zápisu hotovej stavby do katastra. JA som geodeta využil ešte aj pre vytýčení hranice pozemku pri stavbe plotu. Aby po rokoch neprišiel sused a neobvinil ma, že som posunul hranice pozemku a zle postavil plot. Z toho ale protokol nemám. K tomu vyňatiu - my sme sa rozhodli vyňať celý pozemok. Vyňatie bolo z dôvodu nízkej bonity bez poplatku (nebola to tá najbonitnejšia pôda). Rozdiel sa prejaví až pri platení dane z nehnuteľnosti po skolaudovaní domu. Z pozemku, ktorý je orná pôda je nižšia daň, ako zo zastavaných pozemkov. Ale rozdiel je max. v desiatkach EUR ročne. Pokiaľ je dom neskolaudovaný, tak daň sa platí vysoká z celej parcely, kde sa stavia. A je jedno, či je vyňatá len časť pod domom alebo celý pozemok. Nám takto vyrubili na pozemok 888 m2 daň z nehnuteľnosti 221 EUR.
Odpovedať
@chrobak7 tak mne to vyslo 28€. Volal som na danove v obci kde bude stat. Ak bude skolaudovany tak 15 za dom a 2€ za ornu. Odporucate mi nejaky postup aby som usetril?
Odpovedať
@truly Na daniach neušetríš. Môžeš optimalizovať daň tak, že vyjmeš iba pozemok pod domom a pod chodníkmi. A tých 15 a 2 € je za m2, či za všetko - teda celú parcelu? Lebo na m2 sa mi to zdá veľmi veľa. To ti povedali asi hodnotu základu dane. Pozri si VZN danej obce, tam to bude presne určené, ako sa vypočíta daň z nehnuteľností.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak povedali mi to po telefone a ze rocne cele. Este som sa va krat spytal pre istotu tak ze ano 17€/rok dokopy. Je tam orna teraz a nove uzemne + extravilan. Vo sa tyka toho setrenia myslek som ze nejako to orespekulovat s tym GP
Odpovedať
@truly Taraz som si to prepočítal a po skolaudovaní mi bude vychádzať daň z pozemku a zo stavieb 53,8 €. Keby som nevyňa celý pozemok, tak by som platil daň 46,80 €. Takže rozdiel je len 7 € ročne. Keď vyjmeš celý pozemok, tak ušetríš na GP nejakých 200 €. Síce zaplatiš ročne o 7 € viac, ale náklady sa ti vyrovnajú až po 28 rokoch. Nehovoriac o tom, že ak by si chcel na zvyšku pozemku ešte niečo postaviť, znovu by si musel vyňať tú časť pozemku. Preto ja som nechal vyňať celý pozemok. Ale vidím, že ešte si len pred začiatkom výstavby, preto riešiš aj takéto "drobné". Až začneš stavať, tak pred očami sa ti budú mihať platby v stovkách a tisícoch a nejakú daň za 10, 20 či 50 EUR už nebudeš riešiť. Je to v porovnaní s nákladmi pri stavbe zanedbateľná položka. Mnohí si myslia, že pri stavbe ušetria. Neušetria, je to len také vnútorné chlácholenie. Ušetríš, keď nakúpiš obklady za 15 €/m2 miesto obkladov za 30 €/m2? Stále je to výdavok. A zistíš, že tie obklady za 30 € sa ti páčia viac a máš na svete dilemu. Kúpiš lacnejšie, čo ťa tak neuspokojí, ale minieš menej, alebo dáš tých 30 a budeš mať z toho aj radosť? Mne teraz obkladajú fasádu. Za 35 € / m2 robota. Niekto si povie, že je to drahé. Lacnejšie ako 30 € nezoženieš. Sám na to nemám čas. Tak to musím zaplatiť, ako to chcem mať urobené. To je len taký malý príklad.
Odpovedať
@truly Daj názov obce, pozriem, či je to naozaj tak nízka suma. Ale môže byť, ak to nie je mesto. Tie moje ceny sú v Stupave: http://www.stupava.sk/materialy/vzn/V...
Odpovedať
mas spravu. Ono nie je tam extra rozdiel a s tym setrenim mas pravdu len snazim sa setrit roumne nie ci treba ci nie. Co sa tyka toho vynatia tak mi to tak odporucila na pozemkovom ze nech si to tak dam ze menej starosti alebo mam zavolat na stavebny do obce a tam sa poradit na istotu?
Odpovedať
Profilova fotka
Momentálne riešim sp a dilemu kedy dat túto žiadosť o vyňatie. Ale ak mám pozemok v intraviláne obce tak GP zatiaľ netreba nie.? Cp ak mám osadenie domu a plus miesta na státie ale počas stavby si to zmením a pribudne miesto na státie na inom mieste? Dat si už predbežne vyňat viac aby som neplatil pokutu?
Odpovedať
@socinka moze mat parcelu este v E registri,vtedy je to drahsie,ale aj toto je standardna cena za Gp a vytycenie.pozrite si oficialny cennik a ak robite geodeziu,tak urcite viete ako sa v poslednych rokoch podliezaju ceny.geodet s VS vzdelanim a autorizacnou peciatkou bol este pred par rokmi niekto...ak robite v geodezii hanbite za toto vyjadrenie,vy si nevazite svoje vzdelanie? Dokonca som pocula,ze robia za 150€ to nech mi povie z coho plati drahe stroje,auto,prenajom a este zarobi na odvody..
Odpovedať
@truly @sutambe Odporúčam uvažovať so zmenou druhu pozemku na celej výmere. k stavebnému povoleniu je potrebné požiadať prísl. Okresný úrad, pozemkový odbor o súhlas na užívanie poľnohosp. pôdy na nepoľnohospodárske účely - stavebnú činnosť, ktorý predložíte k žiadosti o SP. K žiadosti na pozemkový predložíte kópiu z KN, výmera pozemku podľa LV, situáciu stavby. Po ukončení stavby dáte vypracovať GP na porealizačné zameranie stavby, v ktorom bude uvedená skutočná zastavaná plocha RD a zostávajúca časť pozemku môže byť zmenená na ostatnú plochu a tak bude aj zápis v KN, ku ktorému doložíte súhlas z pozemkového odboru na zmenu druhu pozemku.. Ohľadom tejto veci si treba pozrieť §§ podľa zákona č. 220/2004 Z. z. o ochrane poľnohosp. pôdy, alebo najlepšie je ísť sa opýtať na príslušný pozemkový odbor.
Odpovedať
Ja sa domotám uplne hehe. Teraz modelova situacii ktora ma možno čaká. Dám vymerať pozemok + vytýčiť rohy stavby + vynatie + teoreticky GP Potom spravim základy - toho roku nemám viac v pláne Na druhý rok predám byt a čast hypoteky by som preniesol na inu nehnutelnost a zvyšok na pozemok a možno aj tie základy. Znamena to že mi bude treba dalsí GP? Potom dom dostaviam a ku kolaudacii a k prenosu celej hypo na nový dom budem potrebovať dalsi GP. Ciže čisto teoreticky mi bude treba 3 GPčka?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly Prvy plan Ti treba na vynatie. A druhy ak si das spravit GP na rozostavanu stavbu a uz po dokonceni sa nezmeni podorys, mozes ten z rozostavanej pouzit aj pri kolaudacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@sutambe v intravilane sa nevynima. Tam vynatie z podneho fondu nahradza stavebne povolenie. Da sa oddelit parcela cca pod domom, na ktoru budes pytat stavebne povolenie, robi sa to ak je vacsi pozemok, kvoli daniam...Napr. moja kamaratka ma 10arovy pozemok, zacali stavat a stavebne povolenie ma vydane na celu parcelu. Toho roku jej prislo platit dan 500€ - co je dost. Ak by si dala pred ziadostou o SP oddelit parcelu, na ktorej bude stat dom a pytala by SP na tu malu parcelu, dan by platila z vymery cca 150 m2 - a to uz je dostatocny rozdiel. Cize dost zalezi od velkosti celej parcely a aj kde sa pozemok nachadza, ja som napr. na dedine a za 500 m2 stavebneho pozemku platim 60€ rocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Ja som povedala, ze dost to zalezi, kde sa pozemok nachadza a ake su podlkady na katastri...Ak by mal parcelu registra E-to by musel robit GP na urcenie vlastnickych prav k nehnutelnosti aby to dostal na LV registra C. Jasne, ze tam su ine ceny...Zas ceny sa lisia aj na vychode a na zapade - v dedinach a v meste...A vazim si svoju pracu, aj pracu inych, podliezat ceny je nespravne, s tym uplne suhlasim, preto som sa pytala, co vsetko v tom je...lebo iba za plan, pri ktorom geodet musi prist a vytycit hranice novej parcely, mi to prislo vela...ak mu bude potom aj vytycovat rohy domu, tak je to OK.
Odpovedať
Profilova fotka
Aktualne z pozemkového. Dnes som bol podať žiadosť o stanovisko k vynatiu. Sama uradnicka mi poradila nech do ziadosti uvediem cely pozemok, 735m2, a následne po pokolaudacnom zamerani si uz dám presne len tú čast vynat kde bude dom, prípadne garáz a státie pre auto . Presne ako radila @janetbla . Ďakujem za rady. ;)
Odpovedať
@sutambe tak aj ja som to písal len išli o ten postoj a viac info o tomu. Je rozdiel v daní v meste a v extraviláne obce
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
@socinka Poprosím radu. K dnešnému dňu máme právoplatné uzemné. Na uzemnom je stanovisko od pozemkového fondu po realizácii výstavby za účelom usporiadania evidencie druhov pozemkov v katastri nehnutelností podla paragr.3ods.2 zákona požiadať o zmenu druhu polnohospodárskeho pozemku zo záhrady na ostatnú plochu s predložením porealizačného geo.plánu ,rozhodnutia o pridelení súpisného čísla na stavbu ,kolaudačného rozhodnutia a tohto stanoviska.zmenu druhu pozemku vykoná okresný úrad nové zamky katastrálny odbor. Sme v intravilane .pozemok 851 m².dedina. Podla tohto nám stačí vyňať až ku kolaudácii,ale budeme stavať na hypo , keď budeme musieť zapisať rozostavanú stavbu. Čo odporúčate urobiť. Volala som aj na kataster aj na pozemkový,ale nejak nechápali čo vlastne od nich chcem. Ide mi o to aby sme sa potom nemuseli pri zapise rozostavanej stavby ešte zdržiavať papierovačkami od pozemkového. Na pozemkovom mi povedala,že stačí zobrať vtedy na kataster ich stanovisko a geom.plán . No neviem Ďakujem vopred za rady
Odpovedať
Takto sme postavili my. Staval som na ornej pode s povolenim od pozemkoveho uradu. Aj tak potrebujes mat zakresleny aj dom, tak vtedy sme volali geodeta, ktory pozemok rozdelil na zahradu a zastavanu plochu s novymi parcelnymi cislami. Tak ako pise sutambe.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?