Založená prístupová cesta v prospech banky

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom prístupovej cesty. Máme 3 pozemky za sebou. Na prvom už je postavený dom, na druhom sa buduje za hotovosť a na treťom sa malo stavať na hypotéku. Nastal problém s prístupovou cestou, ktorá je geodetom zakreslená ako slíž a rozdelená na 3 časti. Slíž na prvom pozemku vlastnia všetci 3 vlastníci pozemkov rovnakým podielom (1/3). Problém je v tom, že prvý pozemok je založený aj s cestou v prospech Tatra banky. Nastala situácia, že majiteľ prvého pozemku túto situáciu nechce riešiť a nezaujíma ho , že preto majiteľovi 3 pozemku VÚB nechce schváliť hypotéku. Vedeli by ste poradiť ako z tejto situácie vykorčuľovať alebo navrhnúť možné riešenia? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Je bežné, že na jednej ceste, k viacerým domom, kde je podielové vlastníctvo, majú svoje podiely jednotliví vlastníci pod ťarchou rôznych bánk. Robí sa to preto, aby k domu mal majiteľ domu/pozemku prístup. Banke nejde o vlastníctvo na ceste, ale o to, aby bol zabezpečený prístup. Nechápem, prečo banka má problém s týmto, veď majiteľ danej parcely zakladá svoj podiel, nie podiel suseda. Treba sa opýtať inej banky, či by mala s tým problém. Napadá ma jedine to, či je tam na tej parcele právo prechodu pre danú parcelu, aj čo sa týka uloženia sietí a pod. Možno taká drobnosť... Treba si hlavne pýtať vysvetlenie od banky.
Odpovedať
Akyma banka dovod nedatvam uverakmate podiel na tom pozemku co je amo cesta?bezne sa to tak robi.
Odpovedať
Neviem čo im vadí, bolo nám povedané, že ak už je cesta raz založená v prospech inej banky nie je možné aby si ju založila aj ďalšia banka aj keď sme spolumajiteľmi ( podielové vlastníctvo 1/3). Vraj banky sa nebudú biť o prístupovú cestu ak by nastal prípad, že niekto prestane platiť. Vecne bremeno prechodu a prejazdu nemáme zriadené vzhľadom nato, že sme spolumajiteľmi cesty. ( tak nám to povedal právnik, že v tomto prípade to nie je potrebné). Neviem či sa naša žiadosť o hypotéku dostala do rúk niekomu, čo rád robí ľuďom starosti alebo neviem kde môže byť problém.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?