Za koľko ste kúpili pozemok?

Zaujímalo by ma za koľko ste kúpili pozemok. Mám vyhliadnutý jeden väčší pozemok pri Východnej a poznám aj vlastníka no neviem koľko ponúknuť. Je to mimo obce (mimo zastavaného územia), orná pôda, >0,5ha. Videla som inzeráty 4e/m2 aj 60e/m2 cca v rovnakých podmienkach. Je to teda pre mňa záhadou a chcela by som vedieť reálne ceny aké ste platili (a v akom stave bol pozemok) ak môžete... Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
60e/m2 za ornu podu? to si kde videla :-.
Odpovedať
@dulius ja som kupil podobne, ide len o to co sa da s nou dalej robit, na stavebny som si to dal zmenit sam.
Odpovedať
@sofia_12 prezraď ako sa dá kúpiť orná pôda v extraviláne viac ako 2000m2. Lebo aj ja by som rád kúpil, ale odkedy je ten zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, čo mal byť zameraný proti cudzincom, tak ako občan tohto nášho super štátu mám smolu. @sysell a kedy si kupoval? Bola to orná pôda nad 2000m2 v extraviláne?
Odpovedať
my sme kupovali 50árov v extraviláne za 2eurá/m2 (okres Prievidza, v dedine)
Odpovedať
@stastnyjim so zákonom čo by zakazoval predaj/kúpu väčšieho pozemku som sa ešte nestretla. Môžeš dať link na konkrétny zákon? @maickamf tak to je celkom prijateľná cena, vďaka za info
Odpovedať
@sofia_12 Cena za stavebný pozemok, bez ohľadu na jeho druh v katastri,len málokde bude 4 e/m2, samozrejme bez sietí. Tých 60 e je už reálnejších, aj so sieťami. Akonáhle ide o ornú pôdu v extraviláne vo výmere väčšej ako 2000 m2 a neurčenej na zastavanie, ktorá nespadá pod výnimky zo zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku (140/2014 Z.z), tak proces kúpy je pomerne komplikovaný.
Odpovedať
@sofia_12 zákaz sa týka cudzincov, nie nás občanov, ale pre nás občanov, skomplikoval nákup aj predaj. Nedá sa tak ľahko predávať, lebo najskôr to musíš ponúknuť "skupine vyvolených", potom dalšej skupine vyvolených, potom si to môže kúpiť skupina vyvolených z ktorejkoľvek časti Slovenska. A občania, ktorí nevykonávajú poľnohospodársku činnosť aspoň 3 roky, si nemôžu kúpiť vôbec. (nad 2000m2 v extraviláne). odkaz na zákon: http://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-140 @draik nevieš náhodou či niekto dal podnet na ústavný súd proti tomuto zákonu?
Odpovedať
@stastnyjim ach bože tak to je sila. Ale ak som správne pochopila, jediná povinnosť je zverejniť ponuku na registri prevodu pozemkov a na tabuli v obci po dobu 15 dní. Ak sa nik neozve, môže sa to predať komukoľvek.. Ak.. Nedá sa pri zverejnení ponuky cena premrštiť napr. na 500e/m2 a po splnení tejto povinnosti sa to predá lacnejšie..? O tom som sa v tom zákone nedočítala.
Odpovedať
My sme kupovali dva vedľa seba 14a a 13,8a, polka z nich je obrábaná. Je v extraviláne. Za jeden 10€/m a druhý 12€/m
Odpovedať
@sofia_12 Možné to samozrejme nie je. Bežne sa platí za m2 ornej pôdy na poľnohospodárske účely 0,4-1 €. Pri cene 10 e/m2 a viac to žiaden farmár kupovať nebude. @stastnyjim Ak farmári neprejavia záujem, tak kúpiť možné je. Donedávna sa ten zákon dal pomerne ľahko obísť zámennou zmluvou, ale už aj to po novele prakticky skončilo. Ústavnú sťažnosť podali opoziční poslanci.
Odpovedať
@draik to že bola novela to viem, len som nevedel čoho sa týka. ďakujem za informácie. Tak farmári neprejavia záujem, ak bude cena premrštená. Ale za tú cenu sa to neoplatí ani mne kupovať, lebo ja ten pozemok nechcem na stavanie, ale buď pastvu pre zvieratá, zeleninu, ovocný sad, rybníky, alebo len tak aby tam nikto ani v budúcnosti nestaval, ak sa zmení územný plán. Resp. aj pri cene 10 EUR /m2 to môže kúpiť s.r.o ktorá spĺňa podmienky, potom sa zatlačí na starostu, zmení sa územný plán, urobí sa zmena na stavebný pozemok, predá sa spriaznenej firme a tá už bude predávať za 30 - 40 EUR /m2. Takže ani tadiaľto cesta nevedie. Ak nepodnikám najmenej 3 roky v poľnohospodárstve, tak aj tak nemôžem kúpiť ornú pôdu nad 2000m2 v extraviláne, aj keď neprejavia záujem farmári z celej SR, nie? Či mi v zákone niečo ušlo?
Odpovedať
@stastnyjim V dnesnej dobe sa orna poda vo velkom skupuje. Nie vsak malymi farmarmi, ale zaujmovymi skupinami. Nie je treba menit ju na stavebne pozemky, eurofondy su lepsi biznis...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stastnyjim Vychádzam z tohto článku: http://www.nextfuture.sk/financie/rea... "Ak o ponuku neprejaví záujem poľnohospodársky subjekt, je vlastník pôdy po uplynutí lehoty na predkladanie ponúk oprávnený previesť vlastnícke právo k pôde na akúkoľvek osobu, ktorá má na Slovensku trvalý pobyt alebo sídlo najmenej 10 rokov. " S tou vysokou cenou som to myslela tak že ak by si mi ty chcel predat pozemok tak sa dohodneme na cene 2e/m2, no do registra prevodu pozemkov a na obecnu tabulu das cenu 20e/m2 aby to nik nekupil. A po 15 dňoch to kúpim od teba ze tie 2e/m2. :-) Ale neviem ako presne to funguje, či tá cena musí byť taká ako sa uvedie do toho registra. Bol to len taký nápad.
Odpovedať
@zarrinka to je rovnako smutné ako keby to bolo na stavebné pozemky. @sofia_12 tak ak je to tak, ako píšu, tak som si zle vyložil zákon. No neviem, neviem tú cenu asi neobídeš. Ináč tu je ten register: https://pozemky.mpsr.sk/ Jedine kúpiť ornú pôdu v extraviláne pod 2000m2. Alebo jedine že ten pozemok vlastní viacej vlastníkov, s nimi sa predbežne dohodnúť, a kúpiť od jedného podiel ktorý je pod 2000m2, a potom kúpiť ostatné, tam sa ten zákon nechytá. Alebo sa stať SHR a čakať 3 roky, alebo kúpiť si firmu, ktorá 3 roky vykonáva poľnohospodársku činnosť, alebo sa zosobášiť s vlastníkom a staneš sa osobou blízkou, spravíte prevod a potom sa rozviesť. :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
neda sa ten 2000m2+ pozemok jednoducho rozdelit, rozparcelovat a potom ho predat? pripadne predat cast? alebo ho predat dvom a tym padom kazdy nadobudne len menej ako 2000 pripadne ho darovat? (to by bolo velmi zaujimave, keby zakon zakazuje aj darovanie) skoda ze ten 2000m2 zakon neplati pre jaguar. PS: pokial zakon nedovoluje ponuknut na predaj "vyvolenym" sukromnu ornu podu za 500eur/m2, tak kazdy obcan, ktory preda muzeiny kus auta, alebo inu raruti a exotiku, nad trhovu cenu, by mal ist sediet tiez. priklad: roztrieskana fabia po blavackych cestach (alebo KE) s najazdom 400 000 km a vekom 12rokov ma hodnotu 250eur aj s ECV. tym padom, fanatik do fabie, ktory za 12 rokov najazdil 20000km, nemoze pytat viac ako je trhova hodnota 250eur? alebo, keby chcem naozaj rypat, vytiahnem rozne projekty, ktore su nasobne predrazene, policajne fabie za 70 tisic eur, cloud za 250 milionov. atd atd, vsetko su nasobne predrazene veci. ale obcan, danovy poplatnik, ten uz nemoze, vsakze :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?