Vzdialenosť RD od plotu

Profilova fotka
Zdravím Vás, potrebujem poradiť s otázkou....máme 16 metrov široký pozemok na ktorý chceme postaviť 12,4 metra široký dom....susedné parcely nemajú ešte majiteľov....môžem začať stavať 1 meter od hranice susedného pozemku bez podpisu majiteľa... ďakujem za odpovede, poprípade doplním nejaké informácie....
Odpovedať
Profilova fotka
Peavdepodobne nie, zakon take nieco povoluje ne v specifickych pripadoch stiesnenych podmienok.
Odpovedať
Chod na stavebny odbor a opytaj sa ake su podmienky pre vasu ulicu, lokalitu. Dozvies sa aj mnoho iných podstatných veci ohľadom tvojho RD. Povolená (vyska RD, odstupove vziadenosti, zastavanst pozemku .....). Síce by si to iste zistil aj projektant, ak pristupuje k práci seriozne, no môže sa stať, že si kúpiš nepouzitelny projekt.
Odpovedať
@malicka24 16 metrov široký pozemok nie sú stiesnené podmienky... veľa závisí tiež od toho, koľko metrov od hranice sú vzdialení stavbou susedia z jednej aj druhej strany, či maj k tebe otočené okná obyt.miestmostí a pod. prečo chceš obísť susedov a nechceš sa s nimi vopred dohodnúť?
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem za odpovede a fidorka7 prosím prečítajte si poriadne príspevok, z obidvoch strán ešte nie sú susedia.
Odpovedať
Susedia nemaju dom no majitelov to ma. Urcite sa najprv porad s nimi. Mozno prides na to ze neprebehlo dedicske konanie a si v trubke lebo nemas suhlas... dalej zisti si na SU podmienky ci mate uzemny plan zony alebo obce. Vela zalezi aj od toho. Dalej sirka domu je pekna ale stiesnene podmienky a vynimky zo zakona su mozne, ale v zastavanom uzemi co ty nesplnas. Takze asi len so suhlasom susedov. Dalsou vecou pri odstupoch je umiestnenie okien... bez tychto info ti asi nik nepovie ci 2 alebo 4 metre
Odpovedať
@malicka24 prepáč, zle som prečítala, ale aj tak platí, že 16 metrov nie sú stiesnené podmienky, tobôž, keď susedné parcely nie sú zastavané - t.j. nejde o pozemok niekde v intraviláne zastavanom hustou pôvodnou výstavbou.. možno iný projekt, resp jeho úprava? ak by ste šli na 12 metrov, 2 metre od každého suseda, máš po probléme.. ja mám pozemok 13 metrov široký, z jednej strany je sused 2 metre od hranice a z druhej strany začal stavať ďalší sused my zatiaľ máme pozemok len ako záhradu. V rámci staveb.konania som sa vyjadrila k jeho stavbe v tom zmysle, že 2 metre od plotu a bez okien obytných miestností, v opačnom prípade by môj pozemok znehodnotili a znemožnili by mi v budúcnosti na ňom stavať. Súhlasil aj sused aj SÚ.
Odpovedať
Nemas este zistene podmienky na stavbu na konkretnom pozemku,ale uz vies sirku domu? Zbytocna robota s vyberom domu, najskor si prezisti aky dom, mozes stavat a potom zvazuj vzdialenosti. Ak aj sused bude suhlasit, SU nemusi.
Odpovedať
@malicka24 to je vec prislusneho stavebneho uradu z vyhlasky: Stiesnené podmienky: Aplikovať ustanovenie § 6 ods. 4 a ods. 5 možno iba v stiesnených podmienkach, ktoré je potrebné špecifikovať v závislosti na vyhodnotení daností konkrétnej lokality a vlastností stavebného pozemku v zmysle § 5 citovanej vyhlášky. Stiesnené pomery môžu vyplývať napr. z nevhodnej polohy pozemku, jeho tvaru, veľkosti, základových pomerov, konfigurácie terénu, jeho sklonu a orientácie k svetovým stranám, z negatívneho vplyvu už existujúcej okolitej zástavby, prípadne ochranných pásiem alebo iných obmedzení vyplývajúcich z osobitných predpisov (napr. ochrana zelene) a pod. Podľa ods. 4 možno znížiť vzdialenosť protiľahlých stien rodinných domov až na 4,0 m s vylúčením umiestnenia okien obytných miestností v častiach týchto stien. Vzhľadom na to, že z hľadiska zatienenia sa podľa príslušnej STN posudzujú iba obytné miestnosti rodinných domov, nie je v takýchto prípadoch potrebné zabezpečovať svetlotechnické posúdenie. K takémuto návrhu na umiestnenie stavby sa vyžadujú podrobné výpočty a merania z iných hľadísk (najmä požiarneho), len ak to vyplýva zo stanovísk dotknutých orgánov štátnej správy, alebo ak sú pochybnosti o správnosti konkrétneho riešenia. cize ak to chapem spravne tak pod 2m sa tazko dostanes aj pri "Stiesnenych podmienkach"
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem vám za všetky odpovede :-)
Odpovedať
riesil som to pred 3 mesiacmi nakolko sme tiez zacali stavat...podla zakona musis mat minimalne 2 metre od hranice susedneho pozemku,nezalezi na tom ci je tam dom alebo nie, alebo ci je susedov dom vzdialeny od vasho aj 50 metrov...v stiesnenych podmienkach to moze byt tusim 1m od hranice ale tak ako uz bolo napisane vyssie,16m siroky pozemok asi urad neuzna ako stiesnene podmienky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?