Vzdialenosť od suseda tieň

dobrý deň, možno to tu už bolo ale zaujíma ma názor, alebo nejaký výpočet, že kolko metrov je treba aby ak sused postaví 2-poschodový dom aký dlhý tieň to vrhne... ?
Odpovedať
@nin25 2-poschodovy? v zime dlhy tien, v lete kratky... :) Ak vies presnu vysku domu, mozes si to nasimulovat v sketch-upe.
Odpovedať
@nin25 to závisí od polohy a času. Na webe je fúra programov a stránok, ktoré to vedia modelovať, väčšinou sa venujú fotovoltaike, ale vieš si tam namodelovať svoju situáciu.
Odpovedať
@slavoslav vieš aj o nejakom konkretnom prosím ? máme dosť dlhý pozemok, a či by pomohlo posunúť dom dozadu, a kolko by bolo treba, aby som sa "ubránila" prípadnemu tieneniu
Odpovedať
@nin25 https://www.suncalc.org
Odpovedať
ahoj..my sme toto riesili prednedavnom... uz z toho susedneho domu stoji prizemie a este idu tahat jedno podlazie.. my ked sme zacali proti tomu domu bojovat zistilo sa nakoniec ze sused ani nemoze posunut ten dom viac dozadu aby na nas netienil pretoze podla uzemneho planu mestskej casti musi hranica domu zacat 1,5 metra od hranice jeho pozemku od cesty.. co je takmer paralelne s nasim domom..susedov dom je dvojnasobne dlhsi (vyuzili kazdy jeden centimeter povolenej zastavanosti co so metrov stvorcovych to do vysky)... navyse my sme sa nebranili tomu ze nam bude tienit do izieb (zakon je postaveny tak ze staci aby si mala tusim tri hodiny denneho svetla do obytnych miestnosti a sused je v pohode)... a kedze sa slnko toci tak proste aspon u nas tie blbe tri hodiny sa tam to slnko resp. svetlo bez tiena dostane lebo je to zalostne male rozpatie. Nam vadilo ze nam tieni na pozemok - jediny co mame ..ten dom je dost vysoky a slnko sa u nas toci tak ze v zime uz niec tesne po obede, a cez leto nieco okolo tretej poobede (ked sa zaciname vracat z prace) nam zacne dom kompletne zatienovat pzemok cize nemame nic z terasy ani travnika.. dali sme si robit svetlotechnicky posudok od znalca, davali sme namietky (islo to aj do odvolacieho konania na krajsky stavebny urad), bojovali sme ako sa dalo ze taky obrovsky dom na nasej ulici nie je, ze nam znizi hodnotu domu, ze budeme v permanentnom tieni atd atd..avsak nepomohli sme si, pretoze zakony ako aj uzemny plan zony su nastavene velmi vagne... ja som v tejto mestskej casti nebyvala ked sa schvaloval uzemny plan zony avsak aj keby som tu v tej dobe byvala nikdy by mi nenapadlo kontrolovat takyto dokument ako vagne sa nastavuju pravidla..
Odpovedať
@spanielka2 ono u nas je to skôr nova ulica pravdepodobne my udame stavebnu ciaru preroze budeme prvy dom. Neviem ci by pomohlo navysenie stavby, zakladov...ak áno neviem o kolko. Mame juzne orietovany pozemok. Skusim to asi dat do nejakeho programu. Dakujem za info :-)
Odpovedať
stavebnik si sam od seba urcite neudava stavebnu ciaru.. neviem ci je to povinnost ale predpokladam ze ano, ze kazde uzemie musi mat schvaleny uzemny plan zony.. urcite na prislusnom stavebnom urade ho maju k nahliadnutiu, niektore obce alebo metske casti ho maju aj na webe..ak je v tomto dokumente uvedene ze sa stavat musi max do 1,5m od hranice pozemku tak sa to musi dodrzat..ak tam toto nie je upravene vobec tak je to na stavebnikovi..
Odpovedať
@spanielka2 Nie kazda obec ma uzemny plan a urcenu ulicnu ciaru. My sme sa napriklad posuvali 13m od hranice prave kvoli vedlajsiemu domu. @nin25 My mame prizemny dom a vedla nas (z juhu) stoji klasicka "komunisticka" kocka, je 3m od nasej hranice pozemku a cez zimu robi tien dalsich 11m do nasho pozemku. My sme nastastie mohli posunut dom dalej do zahrady a priestor pred domom sme pouzili na parkovacie miesta, garaz s pristreskom a zahradu pred domo (tam kde uz nie je tien). Nakoniec, mam to aj vo fotoblogu, tak sa mozes pozriet.
Odpovedať
@spanielka2 ahoj, presne ako cez kopir aj u nás, sused postavil vedľa nás dvojpodlazny dom, tieni nám cez celý pozemok presne ako vám,že poobede v lete už môžme o slnku len snívať...takže ste nikde nepochodili? My sme priznám sa ani nikde neboli, lebo sused nám povedal že dom bude mať poschodie ustupene, nie cez celý dom, na stavebné konanie sme nešli ,nakoniec je ten dom jedno obrovské hovädo ktoré nám zatieňuje akýkoľvek výhľad z terasy a pozemku a slnko takisto, celé zle...
Odpovedať
ak stavia podľa normy, že medzi vašími domami je 7m rozostup, kľudne môže stavať poschodový dom.
Odpovedať
@monikapt Nikde nie je zaručené, že vlastník existujúcej stavby bude mať "slnko" celý deň. To by nevznikli žiadne lokality s rozlohami pozemok 400-800 m2. Ak ste mať vlastník existujúcej stavby slnko po celý deň, mal by skúpiť okolité pozemky. Iná vec je, ak by plánovaná stavba výrazne tienila existujúcej stavbe.
Odpovedať
@nin25 podľa zákona musí byť stavba min 7 m od susednej , ak máš možnosť treba na svoj pozemok situovať natočenie domu na južnú stranu s veľkými oknami čo najviac na severnú stranu svojho pozemku aby si mala čo najväčšiu vzdialenosť od prekážky z juhovýchodnej -juhozápadnej strany, ja mám 10m južného suseda z poschodovým domom výška asi 9m a mám slnko i na spodok domu, presah strechy robí tieň v lete do miestností.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd ahoj, pozrela som si tvoj fotobog, suseda máš teda s tou kockou z juhu? Dvor máš teda na východe ak dobre chápem? Teda alebo nejaký dvor kde máte nejaké bazén, sedenie máte na ktorej strane? Dakujem
Odpovedať
Tak, ako pocas hokejovych turnajov je na Slovensku 5 milionov hokejovych expertov, tak je v roznych diskusiach mrte expertov na alergie, ockovanie, zivu vodu a samozrejme aj na stavebne pravo. PS Nikdy neplatila iba ta podmienka, ze medzi dvoma domami musi byt 7 metrov a nie menej. http://blog.zdravydom.sk/dom-architek...
Odpovedať
@monikapt Ano, ta zlta kocka z juhu. Preto som posuval dom dalej od cesty a tieneny priestor pred domom som vyuzil na garaz. Dvor mam zo zapadu, z juhu (kde konci jeho dom, zacina moj) takze vedla domu mam 7m na sirku a potom za domom vychod. Slnko mame teda bez provlemov po cely rok. Navyse on je 3m od hranice takze cez leto v podstate nerobi ziadny tien. Cez zimu samozrejme ano.
Odpovedať
@danculd aha chápem, nám tieni ten náš sused dosť ale tak už nič nenarobime, máme ho zo západu
Odpovedať
@monikapt nepochodili sme nikde bohuzial lebo proste na taketo nieco zakon nepamata..a pokial na to nepamata stavebny urad alebo obec ked vypracovavaju raz za x rokov uzemny plan zony tak Ti nepomoze nikto..my sme sa dokonca voci vydaniu stavebneho povolenia odvolali a islo to na kraj a dokonca to vratili stavebnemu uradu, ale nie kvoli nasmu probleu ale kvoli inym procesnym chybam.. dokonca tento dom ktory si sused stavia je vlastne 100% vyuzitie toho pozemku co do obsahu, sirky, vysky, avsak ten dom vobec nezapada do charakteru tej ulice.. a mame podozrenie ze tam budu chciet podnikat ale to stavebny urad opat neriesi kym k tomu nedojde.. uz teraz ked hruba stavba takmer stoji mame podozrenie ze niektore technologie a specifika stavby nesedia s predlozenou stavebnou dokumentaciou, cize som zvedava ako skolauduje lebo mu to urcite neulahcim pri kolaudacnom konani vzhladom na to ako sa k nam arogantne doteraz spravali.. uvidime co bude:) predpokladam ze ku kolaudacnemu konaniu nedojde skor ako v lete:)
Odpovedať
@spanielka2 pri kolaudacnom rozhodnuti vy nebudete...ja som kolaudoval a tam uz susedia s tym nemaju nic spolocne, taktiez, ked suded kolaudoval, tiez som tam nebol
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?