Vyvysenie pozemku a plot

Ahojte chcem sa spytat na postup co a ako urobit. Budeme zvysovat okolo domu cca o pol metra. Oproti ostatnym domom /resp. su tu len zahrady/ budeme vyssie kedze sme na rovine. Chceme urobit plot okolo celeho pozemku t.j. 75 m. Bude potrebne robit zaklady na plot? rozmyslame aj nad tym betonovym, tam sa tiez robia zaklady ci by stacil len ten plot a zasypat 0.5 metra nahor?
Odpovedať
1
2
Aky mate dovod zvysovat teren? Na rovine!!!! =-) Ak chces mat teren na hranici pozemku vyssie o pol metra neostane ti ine len postavit oporny murik na základoch a az tak plot (nech uz je akykolvek). A murik musi byt celym objemom na tvojom pozemku, vratane zakladov, nie ze uprostred neho bude hranica pozemkov a polvicka murika na susedových pozemkoch
Odpovedať
Davali sme vyssie dom 2DT tak to chceme trochu zdvihnut aj kvoli ceste ktora ma ist vyssie a potom by sme boli zase pod jej urovnou.
Odpovedať
@zuzinka18 ako napisala zita, neda sa asi inak a zaklady musia byt aj pod zemou na vasom pozemku.
Odpovedať
my sme to tiez tak robili, kedze cesta je vyssie ako nas pozemok. Plot mame so základmi z DT.
Odpovedať
@zita19 A to sa už nerobi tak že s plotom od suseda idu pol na pol.JA si myslim že može ist s polovičkou detecka dosusedovho podzemku,či sa mylim viem že sa to tak robilo ,ale hadať sa nejdem lebo už to je asi inač.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 úplná hlúposť. Ze to tak nieky niekto robí, neznamená ze je to pravidlo a zákonné. Ak sa dvaja dohodnú... Hoci časom z toho môžu byť problémy. Stačí ak sa zmení majiteľ a chce iný plot, alebo treba opravu a druhy o tom nieje presvedčený... @zuzinka18 odpoveď pre teba. Každopádne potrebuješ základ poriadny. A 50cm na zasyp betónového plota je veľa. Výrobca odporúča max 25cm.Budes potrebovať múrik min 1DT. A celé!!!! To rieš len na svojom pozemku. Ze sú okolo záhrady, neznamená ze sa to nemôže čoskoro zmeniť.
Odpovedať
@zuzinka18 Ja som okolo domu dával plot z betónových panelov o dlžke cca 80 metrov. Plot som dal 2,5 metra vysoký, t.j. 5 panelov po 0,5 metra. Následne som navýšil pozemok v rozpätí od 0,3 do 05 metra, čiže z mojej strany je plot vysoký 2 metre a zo strany susedov (je tam pole) má plot výšku 2,5 metra. Zo strany susedov som ale pre istotu prihrnul tak 10-15 cm zeminy, aby predsa len tlak na plot nebol tak veľký.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mám opačný problém. sused navyšuje pozemok, neviem, či nepôjde aj do 1 metra výšky. plot sa nechystá robiť, ani oporný múr, aj keď viem, že by mal. keďže máme psa a chceme si oplotiť, tak dávame obyčajné pletivové oplotenie. ak sa nám zrúti jeho zem na náš plot, tak nám musí uhradiť škody. som zvedavá, čo bude v budúcnosti...
Odpovedať
@petka456 Nemôžeš svojvoľne postaviť plot na susedovej strane. Ja som sa našťastie so susedom dohodol nielen na jeho umiestnení (stred plota prechádza presne hranicou pozemkov), ale aj na financovaní. Každý sme dali polovicu nákladov na plot medzi nami. @zuzinka18 Tento plot - medzi nami a susedom - sme urobili tak, že v zemi sú základy cca 60 cm, potom sú 2 rady DTčiek a na tom sú plotové tvárnice Premac, z ktorých jeden rad je ešte pod zemou. Hore je potom plot zo zváraného pletiva. Takto si každý z nás môže upraviť terén do potrebnej výšky, nemusíme mať rovnako vysoko.
Odpovedať
@jankazb @petka456 robi sa to aj tak. Ak mas pisomne potvrdenie od suseda, tak mozes stavat na hranici tak, ze polovica zakladu bude u suseda. Ak pisomny suhlas nemas, nesmie byt ani len cast zakladu (nieto este plot) na hranici. Minuly tyzden som sa na to tety uradnicky pytal pri ohlaseni drobnej stavby.
Odpovedať
@bigjamajko Aha.Tak to je už ponovom.Ale ja som sa so švagrom dohodla a išlla som plotom napoly.Ale ked somsi teras davala znova vymerať podzemok a aj plot a mam večšiu časť detečka v mojom a boli sme dohodnuty že pojdeme pol na pol.Asi sme si to zle vymerali takže na niečo to mame aj dobre do buducnosti.Teda asi 5cm sme v jeho a to asi nevadi všetko zaleži o dohode.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, ja mám zase problém keď sused si navýšil celý pozemok o meter bez oporného múru. Urobil nám navážku na našom pozemku niekoľko ton materiálu. Patky základov stĺpov zasahujú do nášho pozemku ktoré sú len v navažke. Kvóta jednej strany pozemku bola vytiahnutá a druhá kvóta yapichnutá v navážke. Je možne že celý plot je na našom pozemku. Zajtra má prísť geodet, aby zameral dve zadné kvoty pozemku. Chcem si tam teraz urobiť betónový plot, ale všetko mi teraz zavadzia, riešim to s ním aby sa to všetko odstránilo. Zažili ste to už niekto?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nie osobne, ale kamarat podobne dopadol, Sused zdvihol pozemok o neter, spravila akoze oparny mur z 25 DT-ciek. Ked sa to vsetko zacalo zosuvat k nim do dvora, zacaly cirkusy. Aby im cely susedova zahrada aj s bazenom nezletela do dvora na radu statika, navozili zeminu do sikma a spevnili to svahovkami a sused na nich podal zalobu, ze mu znicili plot... Uz 5 rokov sa vlacia po uradoch a sudoch... Zelam ti pevne nervy a ustretovych uradnikov na stavebnom urade...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Ja to budem riešiť radikalnejšie. oslovil som starostu, aby sa tomu vyjadril. Zameraju sa kvóty pozemku a dám čas na odstránenie, posunutie plotu bez navažky. Ak sa to nesplní zavolám báger a necham všetko odstraniť.
Odpovedať
@jarda81 Otázka je, do akého veľkého sporu a nákladov chcete ísť. Odstránenie navážky tiež nebude zadarmo. Navyše následne sa susedov pozemok aj jeho oplotenie začne prepadať k vám. Tým netvrdím, že to máte nechať tak, len sa pripravte na slušný spor. Nie je od veci zistiť, či dodržal podmienky stavebného povolenia ohľadom zvýšenia úrovne pozemku. P.S. Aj tento prípad potvrdzuje to švejkovské ...Lidé jsou různí, povětšinou ******
Odpovedať
Profilova fotka
@draik treba na to nejaké povolenie keď chce zvýšiť úroveň pozemku?
Odpovedať
@jarda81 Na vlastné náklady nič neodstraňuj. Zatiaľ si v situácií, že sused ťa obmedzil, ale škoda ti ešte nevznikla. Keď odstrániš navážku a susedov plot začne padať, vznikne vyčísliteľná škoda. Na stavebnom úrade sa informuj na aký plot dostal sused povolenie. Ak na jednoduchý, pletivový bez terénnych úprav (predpokladám) tak požaduj, aby uviedol tvoj pozemok do pôvodného stavu a odstránil tu stavebnú suť, ktorú tam naviezol. V tejto fáze treba trvať na tom, že na pozemok naviezol odpad (stavebnú suť) a znehodnotil ho. To že zemina spevňuje jeho plot nerieš (nediskutuj na túto tému) to predsa neohlásil na SU a nie je to tvoj problém, že zvolil zlý technologický postup. Nech si rieši spevnenie svojho plota sám a bez zásahu do tvojho vlastníctva.
Odpovedať
Profilova fotka
ako ja by som sa tiez sla spytat na stavebny urad, aky si vlastne sused ohlasoval plto. ale tak bol sikovny, no na druhej strane ta nemoze obmedzovat vo vyuzivani svojho pozemnku. mal si tam spravit oporny mur, to je bez debaty
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika40 Dnes som mal úradníka od SÚ na pozemku vrátane aj susea ktorý to všetko zapríčinil.úradník povedal, že plot je zle riešený a všetok materiál na mojom pozemku. Sused si tvrdil svoje. Ak sa nedohodneme môže spísať zápisnicu. Teraz to mám riešiť súdom? kedy to vybavím?
Odpovedať
Profilova fotka
@evinina to som dal nastarosť na SÚ, aby sa prezistilo aký plot ohlásil.
Odpovedať
@jarda81 V stavebnom povolení na dom mal kóty (resp. územko určuje výšky) napr. oproti ceste. Jedna vec, že môžte oznámiť nedodržanie stavebného povolenia (čierna stavba), druhá vec je navážka bordelu na Váš pozemok (čo samo o sebe dáva dôvod na vydanie opatrenia obcou na návrat do pôvodného stavu). Inak zostáva cesta súdu. Ak sa k bordelu sused neprizná, môžte ho odviezť aj na svoje náklady (ak sa mu začne nakláňať plot, tak to je jeho problém - tu sa ale obávam následného stekania vody od suseda atď, čiže ďalšie konanie.
Odpovedať
@jarda81 ja by som to vyriešil takto. Zavolal by som si bager nech tú navážku komplet odstráni, čím by sa mu obnažili základy a potom by som pozdĺž jeho plota nechal vybagrovať pás na šírku lyžice a aspoň 80 cm do hĺbky. Pár dažďov a celé mu to padne, potom to môže urobiť znovu a na svojom pozemku
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 je to riešenie, ale problem je, že tie základy nie sú úplne v základe, ale v tej navážke, takže neviem či mu to nepadne skôr než to odkopem
Odpovedať
@miroslav33 Ono ten bager nie je zadarmo, ani odvoz navážky a následného zosúvania susedovho pozemku. Susedovu stavbu (plot) nemožno len tak ohrozovať výkupovými prácami (existujú aj iné menej okaté možnosti).
Odpovedať
Profilova fotka
@draik bager to urobí za dve hodky a navažku viem aj ja použiť, to nie je problém, ale skôr či ten plot vydží. čo navrhuješ?
Odpovedať
@jarda81 no ak mu to padne, je to zle urobené, veď vy sa jeho plotu ani nedotknete, len si odstránite navážku zo svojho pozemku a v tom vám nikto brániť nemôže. S takýmito ľuďmi sa nedá po dobrom
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 no to hej nedá sa po dobrom, ale to už sa môže brať, že som mu poškodil majetok. Toto sú právne veci ktoré neovládam.
Odpovedať
@jarda81 tak potom jedine navýšiť pozemok na jeho výšku, prípadne pri jeho plote urobiť skalku
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 to mi navrhol skalku aj on, ale neplatil som pozemok, aby som si uberal, je to môj majetok a budem si ho brániť. Ja chcem iný plot, nemám záujem o pletivový plot. Na jeho výšku nemôžem ísť.
Odpovedať
@jarda81 On spravil navážku, znehodnotil tvoj majetok, môžeš ho dať na súd, súd sa bude ťahať niekoľko rokov výsledok 50-50, odstrániš navážku, poškodí sa mu plot(technicky zle zrealizovaný) na súd ťa môže dať sused, súd sa bude ťahať niekoľko rokov, výsledok 50-50.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?