Vytýčenie pozemku a jeho zapísanie na list vlasníctva

Zdedil som pozemok po mojich rodicoch je v osade kde su postavene domy predtym sa tam nachadzal starorodicovsky dom ktory je zburany ale jeho zaklady este stale stoja ale nie su nikde evidovane na ziadnom LV ani v mape (predtym boli vsetke parcely zapisane v C mape)Po prebehnuti ROEP v roku 2007 zhrnuli celu osadu do jedneho parcelneho cisla a dali to do E mapy takze momentalne vlastnim z 35000m2 len 400m2 z celkovej plochy s42 vlastnikmi na LV .Moja otazka je ako si tychto 400m2 mozem vyvlastnit alebo nejakym sposobom zapisat na moj vlastny List vlastnictva?
Odpovedať
1
2
asi by bolo najlepsie sa s ostatnymi spoluvlastnikmi dohodnut a dat urobit geometricky plan, kde si presne rozparcelujete co kto ma a ktorympreklopite novovzniknute parcely do Cckoveho stavu. Tym padom budete mat kazdy tu svoju presnu vymeru na svojom LVcku.
Odpovedať
kolko z nich je mrtvych? neprededene podiely ..... v zahranici ..... mozte skusit dohodu ale toto vyzera skor uz len sudnou cestou - realna delba. dalo sa to lahko cez ROEP - stacilo dolozit geometricky plan v ktorom by bola vyclenena parcela, mozno este dake listiny a hotofka. ale informovanost o roepe je v tomto state fakt mizerna - a za to moze stat sam. hlavne ze vieme ake nosi GAGA nohavicky.
Odpovedať
no, ja netvrdim, ze je to lahke, je to na draka, zabila som s jednou podobnou vecou 3 roky zivota, a to tam boli iba 4 spoluvlastnici, dvojstupnove dedicke a jedna zatata spoluvlastnicka, ktora ani za boha nechcela predat. ale nakoniec sa podarilo. ale vydrzanim ani inac to pravne proste neuprace
Odpovedať
@malydom Polovica je mrtva dalsia nevedomo kde je a zbytok to nema vysporiadane alebo deti pouzivaju stare domy na chatu a nemaju to vobec vysporiadane.Papiere ohladom tej starej parcely pred roep nemam ale mam Geometricky plan z roku 1965 v ktorom ta parcela ktoru vlastnila nasa rodina zakreslenu vsetko aj z parcelou aj rodinnym domom z ktoreho existuju len zaklady.Pravnik mi povedal,ze je to tvrdy oriesok to vysporiadat lebo roep je pre neho sveté.Ale 42 vlastnikov to je hrozne!!!Co to boli za idioti co robili tu ROEP Na ceckovej mape je cela osada zaznacena ale ako inac chyba na nej parcela nasej rodiny bez LV na parcely a z druhej strany v Eckovej mape je jedno parcelne cislo s 42 vlastnikmi na tie iste pozemky poradte mi co by bolo najrozumnejsie akym sposobom to je mozne dat zapisat aspon tych 400m
Odpovedať
Najkrajsie z toho vsetkeho je ,ze mozem prijst susedovi na dvor a on ma s tadial nemoze vyhodit lebo som spolumajitel vsetkych pozemkov v osade :-D Takze vlastnim zo vsetkeho trosku
Odpovedať
@vacas idioti co robili roep neboli idioti ale len ludia co robili svoju pracu. to ze ste sa vy vtedy neozvali je bohuzial vasa chyba - a hlavne chyba tohto statu ze vas poriadne neupozornil a neinformoval co sa deje. taketo problemy ma viac ludi ako si myslite - dokonca sa nieco take stalo aj mojej matke - pozemok pod garazou. C-ckova mapa je mapa nova - zameral sa nanovo uzivaci stav - neriesili sa vlastnicke vztahy. tie ostali po starom - cize ta parcela bola kedysi asi v celku a predpokladam mooozno jednej rodiny a dedi si ju postupne delili alebo sa casti tej parcely ustne predavali a vzniklo to co vzniklo ale papierovo sa to nikdy nedalo doporiadku - co nieje zaevidovane na katastri ale mate to len v sufliku akoby neexistovalo. toto vsetko su moje domnenky z toho co ste napisali. nevidim tie papiere, mozno by som vsetkym ai neporozumel, nevidim to miesto kde to je...... pravnika vymente. najdite si takeho co dobre ovlada pozemkove pravo. z toho co ja viem malo by sa to dat - ale jedine sudnou cestou - osvedcenie vam uz asi nikto neurobi - ale mooozno by sa este na to daky notar dal - ale pochybujem. hlavne teda skusit lepsie pravnika - ten vam povie ci este musite oslovit zvysnych zivych, pripadne ich dedicov alebo ist rovno na sud s geom. planom v ktorom bude vyclenena parcela o vymere toho vazho podielu a listinami preukazujucimi vase vlastnictvo ..... fakt neviem do bodky cely ten postup. ale ani ten sud nieje zarukou toho ze to date do poriadku - bude zalezat od rozhodnutia sudu.
Odpovedať
Akurat ma na tom trapi to ako si niekto moze dovolit vymazat parcelu z mapy ktora existovala pred ROEP a po ROEP nahle zmizne Konkretne Bratislavska firma TEKDAN sro to si nikdo na svete nedovoli ale na Slovensku je to mozne a kazdy hovori,ze mali byt tyto ludia upovedomeny ale nikto im neposlal ziadne upozornenie a ani ziaden list!!! Tak sme si to mali z prsta vycucat?
Odpovedať
ak je tam chyba a mate k tomu doklady, treba to skusit reklamovat, lebo ten ROEP je taky rozsiahly, ze je v nom chyb habadej. A ano, vlastnici dotknutych pozemkov mali obdrzat listy k tomu, ze sa zacina, aj k vyslednym rozpisom
Odpovedať
@vacas to je nejaké divné. E-čkové pozemky sú pozemky bez viditeľného a identifikovaného vytýčenia. Spravidla sa preklápajú po presnom vytýčení z E do C registra. Ale aj tak. My sme si robili vlastnú prístupovku a preklápali sme 4áre z E nakoniec na 2 áre v C-čku. Vraj tie vyparené m2 sú bežná vec ale mali sme to na .....konári :-) Náš postup bol jednoduchý. Osloviť geodeta, vyžiada údaje z ROEP aj s geodetickými informáciami a urobí vám nové vytýčenie pozemku. Netrápte sa podrobnosťami ( my sme na pozemkovej knihe pátrali po vlastníkoch a vôbec existencii jednej parcelky čo bola v mape z roku 1956 a v novej po ROEP nefigurovala). Zaplatíte cca 200 Eur a máte hotovo. Geodet vybaví všetky formality a vy si iba pôjdete pre nové LV. Na vašom mieste by som si ale v tej situácii v ktorej ste dal aj vytýčiť hranice (vykolíkovať) nakoľko pri 40 vlastníkoch a guláši ktorý popisujete sa dá predpokladať v budúcnosti handrkovanie o hranice parciel a to sú nepríjemnosti aj na celý život.
Odpovedať
@vacas a geodeticke firmy niesu firmy stavebne nemozu si len tak bezdovodne vymazat akusi parcelu. na vsetko su tu zakony, vyhlasky, normy, smernice, usmernenia - je ich habadej. vsetko je to strasne zlozite aj ked sa to beznemu smrtelnikovi nezda. takze spravit chybu - nevedome - je fakt velmi jednoduche. navyse vsetko je to kontrolovane viacerymi ludmi a aj tak sa spravia chyby. takze ociernovat tu akusi firmu v ktorej ste ani neboli a z danej problematiky vidim ze mate nastudovane asi tak nic je trosku trapne.
Odpovedať
@zamotek Pozemok mam vytyceny a mam urobeny novy geometricky plan z mapy pred roep kde to bolo vsetko zakreslene.Na parcele este stoja zaklady stareho domu v ktorom byvali moji stary rodicia .Ako mozem vyhladat mapy z vlstnikmi pred roep???Moj geodet mi vravel,ze ich nasiel v jeho starych mapach ako mozem najst tieto parcely legalnou formou maju tieto mapy na katastralnom urade???aj s vlastnikami niekdajsich parciel?
Odpovedať
@malydom Pozrite si Katasterportal.sk mapy v obci Babinec okr.Rimavska Sobota konkretne C mapa s parcelnym cislom 845 vsetko je to prehodene do E parcely 499 a 500 cela osada!!! parcela c je v celosti ale predtym bola rozparcelovana na 845/2,845/3,845/4 a to v c mape chyba...
Odpovedať
Článok sa načítava...
a kde bola predtym rozparcelovana? pred roepom - ktoreho vektorove mapy vidite na katasterportali - boli parcely nakreslene v katastralnej mape - predpokladam ze papierovej. takze ja predpokladam ze tie parcely c. 845/2,845/3,845/4 mate len v dakom starom geom. plane ktory namiesto toho aby skoncil na katastri skoncil v sufliku a nic sa snim dalej nedialo. a keby aj tie parcely boli v mape C vytvorene tak vam to je viac menej na nic lebo pravne vztahy su evidovane v stave E a tam su tie parcely v celosti. ci je tam daka chyba a vy mate pravdu - odtialto nezistim. vedel by to zistit geodet priamo na katastri /alebo kataster sam/ - treba k tomu viac udajov povytahovat a popozerat. ROEP - vlastnicke vztahy neriesi. roep je len digitalizacia papierovych udajov. to je vsetko. pri roepe sa nemenia parcely, nemenia sa vlastnicke vztahy.
Odpovedať
@malydom tie mapy museli byt zapisane lebo moj geodet porovnaval nas geometrak z roku 1965 a z mapou ktora bola pred ROEP tak mu to presne sedelo ale tato mapa je len pre informacne pouzitie geodeta.Keby tuto mapu nemal tak by to nebolo nikdy zapisane nemyslite?tak kde to potom zmyzlo?
Odpovedať
Tak preco vsetkych majitelov z C mapy hodili do E je to vobec mozne?ako vydite v ceckovej mape je skoro vsetko zakreslene (okrem nasej parcely)ale bez majitelov ty su hodeny do E mapy v LV 214 Babinec okr Rimavska SobotaAkurat celej osade ROEP zneprijemnil zivot...Ale to je jedno uz je to raz tak ROEP je svata. Ako sa tato kalamita da vysporiadat z LV 214 nasa rodina vlastni celu ciastku nasho podielu , mame aj novy Geometrak ako by sa to dalo zapisat spat na LV aj zo zapisanim nasho pozemku spat do mapy????
Odpovedať
@vacas "moj geodet porovnaval nas geometrak z roku 1965 a z mapou ktora bola pred ROEP ..... tak kde to potom zmyzlo?" toto ste sa mali opytat jeho. urcite by vam vedel odpovedat. no a este raz - kedysi bola mapa ...... no potom prislo nove mapovanie kedze mapa bola zastarala a neaktualna - tak sa zamapovalo - ale len zamapovalo - neriesili sa vlastnicke vztahy a tym vznikla nova mapa - mapa C. kde bol aktualny - realny - stav v terene. ale vlastnicke vztahy ostali nezmenene - ta povodna mapa ostala - je to ta mapa E - v nej su tie povodne parcely ku ktorym sa viazu vlastnicke prava. podla toho co som videl si to ty ludia proste nikdy papierovo neporozdelovali - len ustne , alebo pisomne a strcili do suflika namiesto toho aby to slo na kataster. bola taka doba - teraz je ina. no a vam mozno zneprijemnil - mnohym ludom velmi pomohol. zalezalo kto si to ako dokazal ustriehnut a bol ochotny aj cosi do toho investovat. a vravite ze mate - "moj geodet " - tak otazky naozaj smerujte nanho. fakt sa to neda riesit cez internet. z toho co som videl na internete som usudil to co som vam napisal kusok vyssie. PS: tvrdite ze mate GP kde boli vytvorene parcely c.845/2,845/3,845/4. tieto parcely ale v katastri neexistuju. ak aj v mape boli mohli byt bud len ceruzkou - kazdy GP sa do mapy zakresli - ceruzkou. az ked sa zapise so vsetkymi potrebnymi listinami obtiahne sa tusom. ak aj nahodou bol tusom bola to chyba a preto uz v roepe tie parcely neexistuju. moja domnenka je : mate starsi GP na urcenie vlastnickych prav k parceliam c.845/2,845/3,845/4. bud ste ho mali dolozit do roepu a "prespali" ste to, alebo si to proste chcel niekto dat doporiadku ale bolo k tomu treba zmluvy a podpisy vsetkych spoluvlastnikov a to sa dotycnemu uz nechcelo alebo to bolo nerealne. tak sa stym nic neurobilo. GP je len podklad pre dalsie pravne ukony - to na nom mate napisane tiez. vela ludi si totiz mysli ze geodet mu spravi GP a vsetko je vyriesene. GP si daju dosuflika a spokojne ziju dalej v domneni ze vsetko je ich. ale opak je pravdou a po rokoch sa vythuju tieto stare plany a ludia nechpu ze nic nieje ich a nedokazu to ani za nic pochopit preco je to tak. a nikto do ich smrti im to nevysvetli.
Odpovedať
malydom má posledným príspevkom pravdu. Faktom ale zostáva, že nie je možné aby sa už existujúca parcela vyparila. Musí existovať protokol o jej zameraní, musí existovať právny podklad jej vzniku ako aj podklad k existencii vlastníckeho vzťahu. ROEP prebehol za ignorovania 99% občanov a pravdupovediac bolo to zlaté obdobie pre dobre informovaných špekulantov s pôdou. Falošné podklady k neuveriteľným spôsobom nadobudnutia vlastníctva, svedectvá lúzerov v prospech kšeftárov a špekulantov a vydržania ako na bežiacom páse. V kombinácii s nečinnosťou starostov (často nemali ani šajnu) a splnenie podmienky vyvesenia rozhodnutia o ROEP niekde na tabuli pri šenku alebo autobusovej zastávke boli pre niekoho osudové. Myslím že stav zmiznutia akejkoľvek katastrálnej mapy je dosť hypotetický. Skôr nemožný. Podľa mňa intenzívne otravovanie na katastrálnom úrade osobne alebo cez geodeta (za poplatok samozrejme) ovocie prinesie. Tiež pozemková kniha je dostupná k prepátraniu histórie ako vzniku tak aj prechodom či zánikom vlastníctva. Všetko sa dá. Len to občas niečo stojí.
Odpovedať
@zamotek ale moj geodet nemal ten stary geometrak on si tieto parcely vytiahol z jeho mapy pred ROEP!!!ako by mi mohol urobit novy geometrak???Povedal,ze v starych mapach je pozemok zakresleny !!!Ale uz nie su platne lebo ROEP je svaty!! a pravnicky aktualny
Odpovedať
@zamotek Tuna peniaze nehraju rolu ...mam novy geometrak za ktory som zaplatil 270 eu tak by som to potreboval nejako vyriesit aby sa uz podobne kixy nestavali.Mam aj doklady z pozemkovej knihy kde pise ze moja rodina zdedila tieto pozemky ale figuruju tam len cisla parciel a nie aktualna plocha v m2 co je najhorsie tie stare parcelne cisla uz neexistuju...poradte mi ako to vysporiadat...
Odpovedať
@vacas to je fakt na porazenie situácia......obráť sa na kataster, majú tam právnika a túto situáciu zrejme riešiť právnou cestou. Mne to jednoducho nepripadá neriešiteľné. Podobných prípadov bude ak nie tisíce tak stovky určite a sprosto povedané je to vlastne znárodnenie. Cesta preto existovať musí ale je jasné že komplikovaná a tak ti ju na prepážke nikto nepovie. Bojuj.
Odpovedať
@zamotek Uz som tam bol (na katastri)jediny sposob je vydrzanim povedal mi to znamy na katastri. pravnik vravel,ze su s tym opletacky lebo pani ktora chodi na pojednavania (zastupuje pozemkovy urad z BB)na sud je tam preto aby vam ten zivot zneprijemnila nie pomohla.A co je najhorsie stary geometrak je vypracovany na 3600m2 co je povodny stav ktory mi potvrdila mama ktora tam vyrastala a na LV mame zapisane dohromady len 1500m2.Novy geometrak je na povodnych 3600m2...poradte mi co s tym nemam ziadne zmluvy mam len zijucich ludi ktory mi vedia dosvedcit,ze sme vlastnili tuto podu na ktorej su este zrucaniny z povodneho domu a geometrak z roku 1965...Poradte co s tym musi existovat aj nejaka ina cesta...
Odpovedať
@vacas tak na takúto guču problémov sa musí jeden narodiť :-(
Odpovedať
to ani mne nie volam katastralnu ins. ja chcem aby meral geodet odkial mu ja ukazem a nie to co je na katastralnom urade....maju tam bordel a vobec nevedia ze som si pozemok posunul tak mapa nesuhlade s GP a vobec kdo by meral GPS ked suradnice su inde ....po 10rokoch sa meria inov metodov ziadne gps ziadne lomove body ale stavby ktore tam stoja ako povodne bla.bla..bla ]-(
Odpovedať
@mitkoshov Tak zase moji znamy maju na samote starorodicovsky dom .Geodet ked prisiel zamerat stavbu tak ju zamerali s tym ze hranica pozemku ide cez stred domu.Nakoniec zistili podla starej mapy,ze v roep zle zakreslili pozemky!!!Toto je tiez bordel co???
Odpovedať
ludia keby ste vy vedeli .... :-D ani nespavate, vas rozdrapi :-D
Odpovedať
@malydom Zijem v USA uz 17 rokov viem jedno,ze keby sa stalo taketo nieco tuna v USA tak moji pravnici by z takych ludi ktory robili ROEP na Slovensku urobili bezdomovcov!!! a byvali by pod Bratislavskym mostom:-D
Odpovedať
@vacas prepacte ale je proste vidiet ze sa tomu nerozumiete. takze tazko vam vysvetlit kde je chyba. vy ste neomylna? dnes som mal v ruke "zdrap papiera" z cias rakuska uhorska kde daky hún na ponikovi zle zameral stavbu. nasledne od nej sa zle zamerali vsetky pozemky okolo. som zvedavy ako vasi pravnici budu toho huna a ostatnych tahat z hrobu a robit z nich bezdomovcov. ROEP je len digitalizacia toho co sa nachadza na katastroch v papierovej forme. Su to tony informacii. To ze sa niekde stane chyba je priam iste. Nato je ROEP zverejneny a zriadena komisia ktora prijma pripomienky od ludi - vlastnikov. Takze ak ste vzorny obcan a starate sa o svoj pozemok a o to co sa okolo vas deje /nie len to ze na vsetko su dnes pravnici/ tak ste mohli nahliadnut do ROEPu pred jeho dokoncenim a podat namietku. Ak mate pravdu, urcite by vam bolo vyhovene. a tento s prepacenim debilny americky system - ja mam peniaze na pravnikov, ja som boh - uz je aj v SR. globalizacia je neuprosna. jedine co to somnou robi ked sa mi niekto vyhraza pravnikmi je ten, ze som viac v strese a robim viac chyb ako zvycajne. tak sa len vyhrazajme sudme a zdravy rozum a pochopenie si nechavajme nadalej doma v suflikoch aby sa nahodou neunavili. len robme jeden na druheho natlak a potom sa cudujme infarktom, rozpadnutym manzelstvam, neustalemu podrazdeniu a nervozite.
Odpovedať
@malydom Videl som mapy na katastralnom urade v Rimavskej Sobote aj z cias rakusko uhorska mali to tam lepsie zmapovane ako po ROEPE .Co sa tyka tej Ameriky sami ste kricali Havel na Hrad a hadzali ste komunisticke knizky do smeti a prezliekali kabaty naopak.Tak teraz nenariekajte mate co ste chceli!!!Rozvody vrazdy a drogy a Gorily :-) :-D
Odpovedať
@vacas ano ono to v tej mierke 1:2880 a na papiery vyzera pekne - ale iba ako obrazok. skuste stym pracovat. ja som nic neprezliekal ani nic nehadzal - chodil som na zakladnu skolu - prd som o tom vedel. ale nebolo dobre ani vtedy ani teraz - akurat vtedy sa mala stredna vrstva lepsie - teda vacsina ludi.
Odpovedať
@malydom nechcel som sa Vas dotknut len je smutne,ze to u nas stale funguje ako za komunizmu :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?