Výstavba rodinného domu v zelenom páse

viem nam niekto poradit?.mame pozemok v zastavanom uzemi obce.,bol som na urade kde mi povedali ze sa na tom pozemku neda stavat,lebo je to vedene ako zeleny pas,povodne sme mali na tom pozemku zahradu,,je to zahradkarska oblast,susedne pozemky su tiez v zelenom pasme ale maju tam vystavane chatky,ako je mozne ze chatky tam maju povolenu vystavbu a rodinny dom nie?,nemate niekto skusenosti prosim?,ako postupovat?dakujem.
Odpovedať
neviem ci nahodou chatka sa nevedie ako docasna stavba...
Odpovedať
Profilova fotka
@nobody128 presnejšie nedá sa v nej dostať trvalé bydlisko, povolenie znie na rekreačnú stavbu. Takže majiteľ predloží projekt na rekreačnú stavbu, plocha povedzme 80m2, počas výstavby požiada o zmenu stavby o prístavbu a nakoniec to bude mať celkom prijateľnú plochu. Trvalý pobyt bude mať u rodičov.
Odpovedať
ved je tolko moznosti ako obist zakon.. daj si tam mobilny dom, alebo si to vystavaj z obytnych kontajnerov a zatepli to a sprav nejaku peknu strechu a mas lacny dom na byvanie..a nepotrebujes ziadne stavebne povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx čokoľvek položené na zemi a spojené s ňou (prívody energií) je stavba, Aj keď to bude vyzerať ako krabica z lega.
Odpovedať
@jan45 moc tomu neverim. ale asi mas lepsie info ako ja, takze mozes mat pravdu. ale urcite by nebola vyska pokuty taka ako pri normalnej stavbe a lahko by sa dala odstranit keby boli problemy..
Odpovedať
vdaka za rady a je nejaka realna sanca ako by sa to dalo urobit oficialne-,?tak ako realne si tam postavit normalny RD.ček,nehrozi?.neverim ze nieje nejaka škulinka v zakone od ktorej by sa dalo odchytit,alebo je to iba zase o tom ako sa nasi pani v mestkom zastupitelstve vyspia?.nepochopim tu neustretovost voci ludom ktory maju zaujem budovat,tomu sa povie podpora ako hrom...prosim kedy mal niekto radu ako sa to da budem velmi vdačny..zatial vdaka pekny vecer.
Odpovedať
Profilova fotka
treba si na mestskom úrade podať žiadosť o zmenu funkčného využitia pozemku, najlepšie v dobe, keď sa pripomienkuje zmena územného plánu a čakať...my máme takto isto klasifikovaný pozemok, bol so m za mestským architektom a poradil mi toto.. žiadosť sme podali v auguste tohto roka, kedy bola lehota na podávanie pripomienok a vyjadrenie by sme mali mať na jeseň budúceho roka.. nám to tak neponáhľa, takže sme zatiaľ neriešili alternatívy.. je to beh na dlhú trať, ale asi to ide... :) a keď nie, tak sa to da riešiť ako stavba chaty alebo rekreačného domu. avšak na takúto stavbu Vám asi nikto nedá hypotéku..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@jan45 Dobry den, reagujem na Vasu odpoved... a zaroven by som sa chcela informovat. Mame pozemok v chranenom uzemi, chceli by sme na nom postavit dom, mensi cca 80 az 100m2. Myslite ze by to bolo mozne? Na uradoch nam bolo povedane ze sa neda, ale keby to bolo pomenovane ako chata alebo take nieco? K pozemku vedie pristupova cesta, je tam voda, elektrina okrem plynu a kanalizanie. Pozemok je nestastne umiestneny. Je pod lesom v zahradkarskej oblasti, kde nedaleko cca 200-300m stoja domy a oproti cca300m je hlavna cesta. Dakujem za info Jana
Odpovedať
Profilova fotka
@jenny521 Pre príjemné bývanie musia byť vytvorené určité podmienky, ak je územie ohrozované škodlivými, nepriaznivými vplyvmi, je tam život sťažený. Keď obec súhlasí s umiestnením domu, preberá na seba povinnosti, odvoz odpadu, prístup zdravotníkov, zásobovanie. Všeobecne sa domy (schválne nepíšem stavby, to je širší pojem) stavajú v zastavanom území a za určitých podmienok, alebo mimo zastavaného územia, ale za iných podmienok. Ak si kúpite 500ha lesa a poviete, že tam bude horáreň, je to rodinný dom, ale Vy si musíte zabezpečiť prístup, a energie na vlastné náklady. Uľahčené by ste to mali v tom, že na vybudovanie koreňovej alebo inej čov nepotrebujete hydrogeologický posudok, čo všetci ostatní mať musia.Aj v tom lese, keby na ňom bola vyhlásená lokalita ako chránené územie by na nej platili iné pravidlá ako okolo. O chate sa predpokladá, že nie je trvalo obývaná, takže nenarušuje pôvodné prostredie tak, ako obývaný dom.Ale v chránenom území je aj to ťažko.
Odpovedať
moje skusenosti su asi taketo: treba pozriet do uzemneho planu, co je v danej lokalite povolene. Mozno je tam povolene spravit rekreacnu chatu, ale moze to byt obmedzene nejakym nariadenim miestneho uradu, alebo magistratu, ako napr. v Bratislave na Zlatych pieskoch. Bolo tam povolene zastavat 100 m2, ale su tam dost malepozemky, cca 380m2, tak to tam bolo dost napratane. Tak na magistrate niekto rozhodol, ze uz sa budu povolovat len chatky 4x4 ! v rekreacnej zone napriek tomu, ze mestska cast Ruzinov navrhovala kompromis cca 60 m2, co je na rekreaciu podla mna primerane. Cena nasich pozemkov isla tymto kuzelnym nariadenim dole o polovicu. Co sa tyka ostatnych veci, treb apozriet, ci to nie je v nejakom ochrannom pasme, napr. lesa (50m), mne robia lesnici s tymto problem na inom pozemku. Podstatne su aj pristupove cesty, bud musia byt az na pozemok obecne, alebo vase, pokial prechadzate cez cudzi pozemok, bude potrebna zmluva o prenajme, alebo vecne bremeno. Siete detto.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?