Vysporiadanie pozemku

V roku 1989 som dostal do daru pozemok od rodiny.Nespísala sa žiadna zmluva.Teraz by som chcel vedieť ako mám postupovať pri vysporiadaní.Pozemok spravuje SPF a príbuzný mal k parcele 1/3 podiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@soviet veľa šťastia ti prajem a napíš ak sa ti to niekedy podarí. Ináč by ma zaujímalo ako si ho teda dostal do daru od rodiny - len tak medzi rečou? Jediná varianta je dedičské konanie po majiteľovi a odkúpenie od nových dedičov - čiže aktuálne žijúcich majiteľov pozemku.
Odpovedať
Pribuzny nech spise darovaciu zmluvu,ak uz nezije ma pozemok noveho majitela-dedica ,ale ty majitel niesi na 100%.
Odpovedať
Vela stastia, a hlavne trpezlivosti
Odpovedať
Na liste vlastnictva figuruje ešte starý majiteľ.Bol to môj krstný otec.Pozemok sa neprededil asi preto že som ho dostal do daru.Chcel by som vedieť či sa to dá vyriešiť cez vydržanie pozemku.
Odpovedať
ako ze nebol sucastou dedicskeho konania? Ak nebol, musi sa konanie znova otvorit staras sa roky o pozemok? obrabas ho? mas svedka co dosvedci darovanie? A POZOR pravoplatny dedic s tym musi suhlasit. @soviet
Odpovedať
@soviet My sme to riešili tiež dosť dlhú dobu, nakoniec nám jeden čo robil u právnika s tým začal pomáhať, kázal nám (už si to ani nepamätám ako presne to bolo...), len viem, že z katastra sme vyťahovali asi sa to volá "výpisy" - a to na základe geometrického plánu, ktorý sme si dali robiť - ten bola prvá vec čo sme riešili. A potom na základe tých posledných zápisov (jeden dokonca z roku 1890 :) sme museli hľadať po dedine dedičov po tých posledných osobách. Od nich sme potom prosíkali ich dedičské konania na skopírovanie a na základe toho nám podpísali nejaký súhlas, ale niečo také, že "nemajú výhrady" voči tomu, že sme teraz mi majitelia a tak nás v katastri zapísali ako nových majiteľov. Ono sa to možno zdá tak trochu kľukaté, ale keď má človek chuť, tak sa mu podarí kadečo povybavovať. Držím palce a pevne verím, že sa to podarí :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@soviet vieš kedy a kde zomrel tvoj krstný otec? Ak áno, tak choď na príslušný okresný súd (ktorý fungoval v dobe kedy zomrel tvoj krstný otec) a vyžiadaj si od nich "okruch dedičov". Ja som také niečo robil teraz - robil som to teda písomne, ale až keď som mal kópiu úmrtného listu (ten ti vystavia na obecnom úrade keď vieš presný dátum a miesto úmrtia), tak som napísal na okresný súd takúto žiadosť: Týmto Vás žiadam o zistenie okruhu dedičov u nebohého ...................., nar. .............. v .................. (deň úmrtia ..............) s posledným trvalým pobytom .................... Okresný súd ti odpovie kto bol dedičom po tvojom krstnom otcovi!!! Nemysli si naivne že to nikto nededil z toho dôvodu lebo to daroval niekedy tebe. Dedičstvo muselo v každom prípade prebehnúť, akurát je možné že tam nezahrnuli nejaký majetok (lebo o ňom nevedeli) alebo je aj možné že nemal dediča (v tom prípade by to dedila Slovenská republika - ak neexistovali dediči podľa dedičských skupín - http://www.najpravo.sk/slovnik/d/dedi...). Po tom ako zistíš kto vlastne dedil po tvojom krstnom otcovi, tak prídeš aj na to kto má právny nárok na daný pozemok. Musíš týchto ľudí osloviť aby na základe toho dedičského konania nadobudli aj vtedy zatajený majetok zosnulého. Až keď toto všetko absolvuješ, tak môžeš daný pozemok legálne odkúpiť od nových majiteľov. Dúfam, že som ťa týmto neodradil ale pomohol ti k tvojmu cieľu.
Odpovedať
@soviet Nehnevaj sa, ale to snáď nie je pravda. To naozaj tomu sám veríš, že si dostal do daru pozemok? Bez darovacej zmluvy?! Na zmluvný prevod nehnuteľnosti sa vyžaduje vždy PÍSOMNÁ forma zmluvy, pričom súhlasné prejavy vôle účastníkov musia byť na tej istej listine. Platná zmluva o prevode nehnuteľnosti - čiže aj darovacia, zmluva je však len prvým právnym krokom a sama osebe bez ďalšieho právneho úkonu ešte nemá za následok nadobudnutie, resp. prevod vlastníckeho práva. Musí k nej pristúpiť ďalšia právna skutočnosť – vklad do katastra nehnuteľností. Až vkladom do katastra nehnuteľností sa nadobúda vlastníctvo a zmluva sa stáva účinnou. Vklad do katastra nehnuteľností sa uskutočňuje na základe právoplatného rozhodnutia príslušnej správy katastra o jeho povolení. Určite skutočnosť že je na LV stále Tvoj krstný otec vedený ako vlastník nie je Tebou uvádzaný dôvod, že sa pozemok neprededil z dôvodu darovania Tebe. To ako kto na katastri mal vedieť, podľa Teba, keď sám si napísal, že sa nespísala žiadna zmluva? @atlaska, ako má otvoriť dedičské konanie keď nie je dedič? Keby bol dedičom, tak ho notár osloví. Pýtaš sa, že či má dotyčný svedka na darovanie. Svedok by mu bol na nič. Ani 5 svedkov by mu nepomohlo. Pri darovaní nehnuteľností sa VŽDY vyžaduje písomná forma darovacej zmluvy. Argumentovať a domáhať sa práv, že veď mi pozemok daroval na základe ústnej zmluvy, také niečo zákon nepozná, to nie je platný úkon. @soviet a ešte sa pýtaš, či by si mohol pozemok vydržať. A čo si robil 25 rokov? Prečo si si to dodnes nevybavil, keď údajne si mal pozemok dostať do daru? Nerobíš si srandu? Prvý apríl je až za pár dní... :-N Ak to myslíš vážne toto celé, neostáva Ti nič len postupovať podĺa návodu od @puxo nakoniec nájdeš právoplatného dediča, s ktorým sa môžeš pokúsiť dohodnúť aby Ti pozemok (nie zatajený majetok, ale novoobjavené dedičstvo) v primeranej cene odpredal.
Odpovedať
Dedic moze otvorit dedicske konanie,lebo sa nasiel dasli majetok na dedenie. A on chce vydrzat pozemok, teda na vydrzanie okrem preukazania sa dlhodobeho obrabania pozemku potrebuje aj svedka , lepsie dvedkov, ktori poculi o pripadnom darovani,aj ked slovnom. Ziaden dedic nededil kedze na LV je stale uvedeny "darovatel" - zosnuly.
Odpovedať
@snowy66 evidentne sovit uz na katastry pozeral,kto je majitelom momentalne.
Odpovedať
@atlaska svedkovia sú mu na nič, opakujem Ti, darovacia zmluva musí mať vždy písomnú podobu. Okrem toho ani tvrdenie, že pozemok dostal do daru nijako neovplyvňuje to či je alebo nie je dedič - apropo ak niečo dostanem do daru, tak je to moje, potom to už nededím... dotyčný nenapísal, či pozemok 25 rokov obrába a stará sa oň ako o vlastný, neuviedol, prečo 25 rokov ho nezaujímalo prečo nemá list vlastníctva. Nie je dôvod prečo by sme mali bez tejto informácie uvažovať hneď o legálnosti vydržania
Odpovedať
@snowy66 svedkov potrebuje,lebo nema pisomny dolad o darovani, dalej musi sa o pozmok starat,obrabat ho min.10rokov /niesom ista ci toto nezmenili/, suhlas k vydrzaniu momentalneho pravoplatneho vlastnika pozemku. Jednoduchsie je ak pozemok niekto zdedi a on ho odkupi. Proste potrebuje ludi,ktori by dokazali, ze krstny otec mu ho daroval, mal volu mu ho odkazat v zavete........keby mal pisomny doklad nebude ziadat o vydrzanie, ale o vklad do katastra.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska prepáč ale stále nerozumieš. Nemá písomný "doklad o darovaní", ani keby mal sto svedkov ktorí by potvrdili, že krsný mu chcel darovať pozemok by mu nepomohlo, také niečo zákon nepozná. Človek môže svoju vôľu zmeniť aj v poslednej chvíli života, nikto nepochodí s tvrdením, že zomrelý to tak chcel, keď nie je o tom písomný doklad s vlastnoručným podpisom . Darovacia zmluva ku KAŽDEJ NEHNUTEĽNOSTI musí mať písomnú podobu a musia byť na nej PODPISY OBOCH STRÁN, NA TEJ ISTEJ LISTINE. Ak by náhodou sa našla aj nejaká listina kde by písal krsný, že mu chce pozemok darovať, ale nebol by tam podpis obdarovaného, že dar príjma, ani taká listina nie je platná, nehovoriac ak nemá ostatné náležitosti, ktoré darovacia zmluva má mať. Musí byť písomne preukázaná vôľa podarovať a vôľa dar prijať. Zároveň nemôže niekto podarovať niečo, čo mu nepatrí, narážam na to, že ide LEN o 1/3 pozemku, 2/3 pozemku krsnému nikdy nepatrili ale niekomu inému.
Odpovedať
@snowy66 tak mu napis, co potrebuje k vydrzaniu toho pozemku. Lebo v BA treba to co som pisala ja.
Odpovedať
Nejdem mu písať, pretože vôbec nenapísal nič bližšie napr., či sa o pozemok stará ako vlastný od počiatku... Jedným z dôležitých faktorov pri posudzovaní je dokázanie DOBROMYSEĽNOSTI...s vydržaním sa po revolúcii robili také podvody na nevedomých skutočných vlastníkoch, že to nemalo obdoby, preto pribudla do zákona aj povinnosť vydržiteľa preukázať dobromyseľnosť.... Posúdenie toho, či držiteľ je so zreteľom na všetky okolnosti v dobrej viere, že mu vec patrí, musí byť objektívne. Dobrú vieru ju potrebné posudzovať aj s prihliadnutím na okolnosti konkrétneho prípadu, za ktorých by držiteľ mal alebo mohol mať prípadné pochybnosti o existencii svojho práva. Nestačí teda len jeho subjektívne vnútorné presvedčenie o tom, že je vlastníkom. Ak sú mu alebo musia byť známe skutočnosti, ktoré jeho vlastníctvo dôvodne spochybňujú a svedčia v prospech vlastníctva inej osoby, podmienka dobromyseľnosti nebude splnená. Vnútorné presvedčenie osoby, samozrejme, dokázať nie je možné, predmetom dokázania či skôr osvedčovania budú okolnosti, ktoré nasvedčujú, že držiteľ by mohol objektívne považovať určitú nehnuteľnosť za svoju. Ako dôkazy budú slúžiť spravidla nadobúdacie zmluvy, hoci aj postihnuté právnou vadou, ktoré utvrdzujú držiteľa, že vec je jeho. Do úvahy prichádzajú aj výpovede osôb, ktoré boli svedkami ústnej dohody a pod. Samozrejme platí, čím viac hodnoverných dôkazov notárovi predložíte, tým je miera osvedčenia vyššia. A preto hovorím, ak by i našiel svedka, ktorý mu potvrdí že v roku 1989 mu chcel krsný darovať pozemok, nič to nepomôže, ak krsný zomrel napríklad v roku 1993 lebo vtedy počas ďalších 4 rokov života mohol svoj zámer zmeniť, čomu nasvedčuje i skutočnosť, že "darovanie" zrealizované nebolo ani písomnou zmluvou ani vkladom do katastra.
Odpovedať
@atlaska a vy ste mali šťastie, že vám s tým vlastník súhlasil, predstavsi čo by bolo keby nesúhlasil...osvedčenie o vydržaní vyhotovené notárom je podkladom pre zápis vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností záznamom. Kataster posudzuje osvedčenie len z formálnej stránky, či nemá chyby v písaní, počítaní alebo iné..Právnu stránku veci už neposudzuje. Ťažisko posúdenia právneho stavu spočíva na notároch a ich prípadné pochybenie môže vyústiť až do disciplinárneho konania.... Ja nie som veľký nadšenec inštitútu vydržania, lebo v dnešnej dobe musel by to byť naozaj s prepáčením idiot, ktorý si myslí že nehnuteľnosť je jeho aj keď nemá na ňu žiadny papier...a argumentovať že dostal som do daru pozemok alebo dom a žiadna písomná zmluva nie je potrebná a žijem s tým 25 rokov a potom zrazu sa začnem o to zaujímauť - skrátka nechce sa mi veriť, že takí ľudia nie sú špekulanti.
Odpovedať
Profilova fotka
@soviet aj sa tu vyjadríš k tomu a napíšeš nejaké detaily alebo nie???
Odpovedať
aké detaily by ste chceli vedieť ?
Odpovedať
@soviet Aké detaily? No napr. :že prečo si až po 25 rokoch zistil že na nehnuteĺnosť treba mať aj list vlastníctva. Alebo, že čo si od roku 1989 až doteraz robil aby si si dal papiere do poriadku? Alebo, či si pozemok od r. 1989 obhospodaroval a či si vedel že len 1/3 z neho patrila Tvojmu krstnému. A čo ostatní vlastníci? Tí sa na pozemku za 25 rokov neukázali?
Odpovedať
Na dedine sa to nikdy neriešilo.Tam sa podala ruka a dohoda platila....Ja som to začal riešiť kvôli dotáciam.Tie 2/3 pozemku sú moje.
Odpovedať
@soviet Sorry ale práve na dedine sa to vždy riešilo. Moja babička chodila len 3 roky do školy, ale to vedela, že na polia treba mať papiere. To si prv nenapísal, že 2/3 pozemku sú Tvoje. Odkedy sú Tvoje?
Odpovedať
oficiálne od 94
Odpovedať
@soviet Tak si predsa vedel podľa LV minimálne od roku 1994 že si vlastníkom len 2/3 a nie celého pozemku, tak aké vydržanie chceš? Dobre si vedel, že pozemok nie je celý Tvoj...nič Ti neostáva len pekne sa dohodnúť s právoplatným dedičom o odkúpení pozemku, keď bude veľký grand, prevedie Ti ho za symbolickú cenu.
Odpovedať
a ako sa mám dohodnúť s dedičom,keď na LV je napísaný starí vlastník a jeho podiel spravuje SPF?S mŕtvym sa veľmi nedohodnem
Odpovedať
Profilova fotka
@soviet skús si prečítať aspoň príspevky čo ti tu píšeme a radíme, lebo napr. ja som ti napísal v príspevku z 27. mar o 21:11 presne ako to máš spraviť. Ty máš aspoň výhodu, že to bol tvoj krstný otec, tak snáď poznáš jeho potomkov - jednoducho SPF len SPRAVUJE pozemok neznámych vlastníkov a aby bol vlastník známy, tak to musia právoplatný dediči zdediť. Viac ti neporadí nikto - ostatné je už v tvojich silách - musíš si to jednoducho obehať podľa môjho návodu - aspoň ja som to tak robil a v mojom prípade po dvoch rokoch vybavovania pozemok zdedila Slovenská republika, lebo pôvodný vlastník nemal žiadnych dedičov.
Odpovedať
@soviet musíš urobiť presne tak ako Ti napísal @puxo. A nie vymýšľať rozprávkové scenáre akoby si sa dostal k tej jednej tretine. Je jasne v práve definované, že ústna zmluva na darovanie nehnuteľností neplatí, zákon ju nepripúšťa. S vydržaním nepochodíš, vieš minimálne od r. 94 že si vlastníkom len 2/3, nikto Ti neuverí, že si sa nazdával že je to všetko Tvoje. Tadiaľ cesta nevedie. Hor sa do vybavovania zistenia skutočných dedičov a pokusu dohodnúť sa s nimi.
Odpovedať
Dohoda je síce neplatná ale pri vydržaní mi pomôže
Odpovedať
Profilova fotka
@soviet páčia sa mi ľudia ako si ty - najprv chceš poradiť a keď ti niekto poradí (a tebe sa to zdá asi komplikované) tak aj tak stále tvrdíš svoje kraviny o vydržaní... nemám na teba slov
Odpovedať
@puxo on si myslí, že niekde na úrade mu tú jeho rozprávku zožerú aj s navijakom :-D :-D :-D Od roku 1994 má v ruke list vlastníctva na 2/3, a myslí si, že mu niekto uverí, že bol dobromyselný vo viere, že mu pozemok patrí celý. Svätá prostoto :-D Hlavne že ujo ústne podaroval. Toto keby platilo, tak u notárov stojí polka národa každý jeden so svedkom, že "ano bol som pri tom, keď tetička povedala že pole mu dáva do daru" . Tie zákony nie sú až také blbé ako niekedy ľudia nadávajú. Ale ako pre koho, že :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 tak, tak, je to ako vravíš, páči sa mi tá naivita niektorých ľudí ako je @soviet Ale najlepšie na tom je to, že mu tu radíme ako to má spraviť a namiesto poďakovania sa dočkáme toho, že on má pravdu a my nevieme čo hovoríme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?