Vysporiadanie pozemku. Čo ďalej, ako postupovať?

Na LV je 5 spoluvlastníkov, 2 žijúce, 3 spravuje SPF. Pozemok odjakživa obrába 1 staršia pani, na pozemok má aj Kúpno-predajnú zmluvu zo 40-tych rokov, pozemok kúpili jej rodičia ako celok. Pani tvrdí, že jej rodičia nikdy žiadnu časť pozemku nepredali, ani nikomu nedarovali. Spoluvlastníkov na LV nepozná a ani nevie kto sú a ako sa k podielom teda dostali. O tom, že vlastní na LV len časť pozemku sa dozvedela len teraz, keď ho chceme odkúpiť. Na LV je najstarší záznam ešte z 1965, dá sa s tým ešte niečo robiť? Mohlo prísť k nejakej chybe pri zápise? Ako postupovať? Mohla by pani získať pozemok vydržaním? Ďakujem.
Odpovedať
Treba povedať, že platí § 47 Občianskeho zákonníka, že k zmluve o prevode nehnuteľností (predajom, darom) je potrebné rozhodnutie príslušného orgánu (katastra) až potom je táto zmluva účinná. § 47 ods.2 stanovuje, že ak sa do 3 rokov od uzatvorenia zmluvy nepodal návrh na vydanie rozhodnutia podľa ods 1 ( vklad do katastra nehnuteĺností) , platí, že účastníci od zmluvy odstúpili. Ako platil zákon v 40 rokoch minulého storočia neviem, ale je podstatné že odvtedy ubehla značná doba a je otázne, ako je možné že sa s tým niekto začína zaoberať až teraz. Alebo si ta ako myslela o tej kúpnopredajnej zmluve? Kto komu? Alebo, tá pani nemôže byť úspešná v tvrdení, že sa nazdávala na základe kúpnopredajnej zmluvy zo 40 rokov, že pozemok jej patrí celý, keďže jej rodičia ho vtedy celý kúpili. To že tvrdí, že jej rodičia pozemok nikdy nepredali ani nikomu nedarovali, je len domienka o ktorej pravdivosti nemá dôkazy, nemôže si byť predsa istá, že vie všetko čo urobili jej rodičia bez jej vedomia. Okrem toho, predsa keď tí rodičia zomreli, muselo prebehnúť dedičské konanie a minimálne tam musela sa dozvedieť, aký podiel z parcely dedila. To že pani nepozná spoluvlastníkov nie je podstatná vec, ani to nie je podstatné že ona údajne nevie ako sa ku podielom dostali. Hlavne že to vedia na katastri :-D O tom, že vlastní len časť pozemku či sa dozvedela len teraz, to by chcela ako dokázať? Každý človek s priemernými inteligenčnými schopnosťami a priemerným vzdelaním musí vedieť, že na pozemky treba mať "papiere" , okrem toho ona si vydržanie doteraz nevybavila, tak teraz ho už tobôž nevybaví, jedine že by jej všetci vlastníci dali súhlas. Nenapísala si v akom podieli ste majitelia, či ako to je.
Odpovedať
@kkartinka @snowy66 chyby sa stavaju, takze nie je vylucene, ze pani ma pravdu. Btw., zmluvy z cias socializmu - to je kapitola sama o sebe. Notari mali v tych casoch povinnost odniest zmluvy na zapis, ale casto to neurobili, takze tie zmluvy zapisane nikde nie su. Kto aku chybu a ci vobec urobil zistis len patranim na prislusnych uradoch. Ak ma pani zmluvu spred 40 rokov, tak ju treba pozriet, skontrolovat cisla parciel, skontrolovat podla katastralnej mapy a pod.. Ludia casto obrabaju pozemky, ktore nie su ich v domneni, ze su, pricom chyby sa stavali uz len tym, ze nikto sa nepapral s vytycovanim pozemkov a susedia si casto medzi sebou tie pozemky vymienali, predavali len na "dobre slovo".. Kazdopadne tu na fore nic nevymyslime, nic ine ti neostava, iba si to obehat..
Odpovedať
@akvi No moment, občiansky zákonník platí od šesťdesiatych rokov....to isté platí o vkladoch do pozemkových kníh....samozrejme že môže byť i prípad že pani obrába xx rokov pozemok ktorý jej nepatrí a ten čo jej patrí, ten čo by obrábať mala, ten leží vedľa ladom, lenže sorry to je jej chyba....a že tak ľudia kedysi na dedinách fungovali na dohodu, to je v poriadku, aj že si vymieňali pozemky, dočasne prenajímali si kade tade, nič nemení na veci, že TEN KTO mal definitívne a vážne ÚMYSEL naložiť so svojim pozemkom, tak to i ZREALIZOVAL AKO VYŽADOVAL ZÁKON. Jasne že sa v minulosti našli chytráci ktorí niekomu nasľubovali že ak mi budeš obrábať pole raz bude Tvoje, figu borovú dotyčný sa tešil že našiel sprostáka, čo tomu uveril a pole mu obrábal...Panuje predstava že ľudia na dedinách sú akýsi hlúpejší akoby mechom uderetí, ale nemyslime si, to sú najprešpekulovanejší ľudia čo sa pozemkov týka, pravda je, že práve oni predpokladajú u druhých naivitu a hlúposť, vedia niekedy riadne divadlo so svojimi "rozprávkami " ako si "myslia" že pozemok je ich - zahrať....preto sa aj sprísnili zákony o vydržaní, práve kvôli vychytralcom.....a nakoniec to je pravda čo píšeš, my nič nevymyslíme treba to obehať, v prvom rade by som si to dal i geometricky vytýčiť aby som presne vedel hranice pozemkov, aj to niekedy vie prekvapiť :-D
Odpovedať
@snowy66 nie, nie, je to suseda a ja od nej chcem odkúpiť časť pozemku. Sľúbila som jej s tým pomôcť, keďže aj ona to chce doriešiť. Je to v maličkej osade, kde sa to zrejme v minulosti robilo rôzne bez papierov...žial. Viem, že je to strašne dlhá doba, nič sa neriešilo, keďže pani pozemok celé roky obhospodaruje a žiaden iný vlastník sa neprihlásil...no a zrejme nepozerá katasterportal každý deň, hlavne keď bola celý čas presvedčená, že jej to patrí. To Osvedčenie o dedičstve si od nej teda ešte vyžiadam...pokiaľ tam bude uvedene, že dedí iba časť pozemku, dá sa s tým niečo robiť? Ako môže získať pozemky zo správy SPF?
Odpovedať
@kkartinka tu si pozri túto tému http://www.modrastrecha.sk/forum/poze... tam sme diskutovali tiež, nechce sa mi to opakovať, ľudia často hľadajú kadejaké cesty mimo, ale to iba robí ďalšie a ďalšie problémy, treba veci riešiť tak ako sa majú a potom sa nič nemôže stať v budúcnosti nejaké zlé prekvapenie, prehratý súdny spor atď.
Odpovedať
@akvi ďakujem za odpoveď, je my jasné, že na fóre nič neporiešime, len neviem, čo obehať najskôr? Najprv asi od susedy to Osvedčenie o dedičstve - to je asi kľúčový dokument? Tá KPZ teda asi namá veľkú váhu, či? Stačí v takomto prípade potom podať na katastri akúsi žiadosť o nápravu? (teda ak pani pozemok naozaj prislúcha)
Odpovedať
@snowy66 ďakujem
Odpovedať
@kkartinka no najprv si pozri na katasterportali, ci ti sedia parcelne cisla a aspon zhruba vymera a umiesnenie pozemku. Pozri si aj to, ako nadobudli parcelu ti ostatni, co tam akoze nemaju co hladat - ci to zdedili, kupili, alebo ako, to vsetko najdes na katasterportali. Potom mozes riestit dalej. KPZ samozrejme vahu moze mat, urcite ju nezahadzuj. Dalsie kroky budu zalezat od toho, ako sa tam ti spoluvlastnici dostali. @snowy66 zakonnik sice plati od 60-tych rokov, ale ako som uz pisala, niektori notari s..li na to a zmluvy nedali zapisat. poznam takych pripadov par. Samozrejme, nic to nemeni na veci, ze si to teraz musi kartinka obehat a poriesit, ak to chce mat na poriadku..
Odpovedať
@akvi Ďakujem. Tí čo zdedili, je mi jasné. Je tam titul nadobudnutia a číslo osvedčenia, ale pri dvoch je titul nadobudnutia B:4 a B:5, nevieš čo to znamená?
Odpovedať
@kkartinka no to teda neviem..B-ckom a cislom sa zvyknu oznacovat vlastnici (Cast B: vlastnici a vlastnicke vztahy a cislo oznacuje vlastnika) Dobre si to pozrela? Ak chces, napis mi do IP, kuknem sa ti na to..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@akvi @snowy66 prosim Vas viete mi s tymto mojim problemom pomoct? potrebujem urobit znalecky posudok na pozemok kvoli tomu ze chcem podat zalobu na sud o vysporiadanie spoluvlastnickych podielov , avsak oslovil som jedneho znalca a ten mi povedal ze pokial pozemok je umiestneny mimo zastavaneho uzemia obce , tak nemoze spravit znalecky posudok, to nemoze nikto spravit ten znalecky posudok alebo je to akurat v kompetencii tohto znalca co som oslovil ? dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?