Vysporiadanie pody po zosnulych predkoch

Profilova fotka
Ahojte, potrebujeme poradit: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kde bolo tam bolo, bol raz jeden pozemok. Majitelmi pozemku boli dvaja bratia: Peter a Pavol (1:1). Peter mal troch synov: syn I., syn II., syn III.. Pavol a jeho manzelka Pavlina boli bezdetni. Takze po ich smrti pozemok ostal v uzivani 3 synov po Petrovi. Po smrti Petra zdedili jeho cast pozemku jeho 3 synovia. Na pozemku vyrastol ovocny sad, o ktory sa trebalo starat (kosit,hrabat...). Kedze druhy brat Pavol a jeho manzelka boli bezdetni, tak po ich smrti ich cast pozemku ostala v uzivani Petrovych troch synov. Takto tomu bolo cca 30 rokov. Az po takejto dobe sa objavili tieto skutocnosti: 1. Na Liste vlastnictva stale figuruju podiely zosnulych Pavla a jeho manzely Pavliny. 2. Traja synovia po Petrovi sa preto rozhodli podat Ziadost na Sud o prejednanie novoobjaveneho majetku po Pavlovi a Pavline v domneni, ze oni maju pravoplatny narok aj na ich cast pozemku, kedze v tomto domneni boli cca 30 rokov. 3. S pocudovanim ale vyjadrenie Sudu bolo odlisne: Ako pravoplatni dedici po Pavlovi a Pavline su zo zakona deti zosnulej Pavlininej sestry Jozefiny. (Po Pavlovi dedila jeho zena Pavlina a po Pavline jej sestra Jozefina a po jej smrti jej deti X,Y,Z) Otazka: Ako je by bolo mozne dostat pozemok do vlastnictva Petrovych potomkov (Syn I.,Syn II., Syn III.) kedze ziadost o prejednanie novoobjaveneho dedicstva bola neuspesna ??? Ak sa niekto vyzna v tejto sfere, ocenim rady. Vopred vdaka.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@pety22 úplne jednoducho: - prejednať dedičstvo podľa rozhodnutia súdu - čiže podiel po Pavlovi a Pavlíne zdedia deti Pavlíninej sestry Jozefíny a od nich to následne odkúpiť - iná varianta pravdepodobne neexistuje...
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo ahoj, dik, no vsak o to prave ide ze nechceme nic odkupovat. to potom nema zmysel, cely zivot driet na cudzom a potom este niekomu zato platit? verim ze existuje aj ina cesta..
Odpovedať
Profilova fotka
@pety22 ak vieš, že existuje aj iná cesta, tak ju využi, ale ja o inej zákonnej ceste bez súhlasu právoplatných dedičov neviem... viem, že to cítite ako nespravodlivosť ale jednoducho sa s tým zmierte že tá polovička nie je Vaša a v podstate ani nikdy nebola...
Odpovedať
Profilova fotka
@pety22 celý život ste dreli na cudzom a vôbec neodvádzali desiatok, to nevadilo? Len preto, že na ulici pred Vaším domom stojí auto bez majiteľa neznamená, že je Vaše a môžete na ňom jazdiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo ano je to tak ako si to zhrnul, este musim pozistovat ohladom vydrzania majetku ci by tade nebola cesta (len neviem ci tato moznost este plati) .. @jan45 ty si to zjavne nepochopil, tem pozemok nieje v ich vlastnictve, len maju pravo ho zdedit. Neviem co s tym ma desiatok , nato je obec, ktore urcuje ci zato chce dan alebo nie. To prirovnanie s autom neberiem, neda sa to takto porovnat. Prosili sme o radu nie o podryvacne komentare!
Odpovedať
Profilova fotka
@pety22 nie, ani cez vydržanie majetku nevedie cesta - nemusíš to ani skúšať... zájdi za právoplatnými majiteľmi a skús sa dohodnúť s nimi, ponúkni im sumu, ktorá vyhovuje tebe (vôbec neviem čo to je za pozemok a akú má hodnotu) a skús im povedať tak, že keď ti dajú splnomocnenie, tak všetko za nich vybavíš a keď to bude vybavené, tak len podpíšu kúpno-predajnú zmluvu a dáš im peniaze. Ak sú rozumný a nemajú s novoobjaveným pozemkom žiadne plány, tak s tým súhlasiť budú. Ale pozor!!! Nebuď skúpa a neponúkni im moc nízku cenu - ľudia väčšinou nie sú hlúpy aby si nevedeli zistiť alebo odhadnúť hodnotu pozemku...
Odpovedať
@pety22 obavam sa, ze je to tak, ako pise @puxo - odkupit od dedicov. Alebo uzivat pozemok ako doteraz, ak to nikomu nebude vadit. Ak ale chcete, aby cely pozemok tak, ako ho spolocne nadobudli kedysi bratia Peter a Pavol, ostal v rodine, bude sa musiet odkupit. Inak sa bude dalej dedit po cudzej vetve. Ak ste cely zivot dreli na cudzom, tak hadam aspon za nejaky uzitok (ovocny sad=ovocie), ci nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr tak tak asi, len sme to chceli dat do poriadku.. dava to zmyslel, len ten pozemok este nieje ich, mali by nan narok ak by prebehlo opetovne dedicske konanie.. ale tam sa objavia aj dalsie pozemky (o ktore sa nam nejedna) a to uz zavana komplikaciou..
Odpovedať
Uz ste dost pokrocili, ked uz viete kto ma narok dedit. Lebo casto je to tak, ze niekto je uz mrtvy, niekto sa neda najst a to potom moze trvat roky.. Teraz sa uz treba len dohodnut s pravoplatnymi dedicmi. PS Vobec som netusil, ze je pri dedeni takyto postup.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame podobny problem bohuzial s pozemkom pod domom.... vsetci osloveni dedici suhlasili ze podpisu dokonca zadara ved s tym nic nemaju, no jedna "teta" chce kopu penazi....takze sme skoncili...bohuzial, inak to nejde
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser pri dedení je taký postup ako uviedla @pety22 nakoľko keď zomrel Pavol tak jeho manželka Pavlína stále žila a tým pádom bola jediným dedičom keďže nemali deti. Iné by bolo keby skôr umrela Pavlína a Pavol až po nej a jeho brat Peter by ešte žil, tak by dedil jeho brat nakoľko by bol najbližší príbuzný podľa skupín v dedičskom zákone. @pety22 zájdite za nimi a dajte im vedieť, že majú nárok na všetky pozemky po Pavlovi a vy máte záujem len o ten pozemok, kde vlastníte polovičku vy a ostatné pozemky im ostanú. Ak sú to normálni ľudia tak to pochopia a podľa mňa sa dohodnete na rozumnej protihodnote za daný pozemok, ale vždy je tam možnosť aj že sa nedohodnete a dedičia budú mať veľké oči - v tom prípade budete ďalej užívať pozemok vy akurát nebude na papieri váš a samozrejme tam nemôžete nič budovať (neviem či ste to mali v pláne alebo nie).
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo dik za rady, no doposial sad do buducnosti moznoz toho bude stavebny pozemok preto sme to chceli mat vysporiadane..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pety22 tak sa o to pokús to vysporiadať, ale určite to nepôjde bez dedičov. Vždy je lepšie im dať teraz nejakú protihodnotu za ich polovičku ako s tým vyčkávať keď tam bude chcieť niekto stavať.
Odpovedať
@pety22 takze posledne prejednavane dedicstvo je po Pavlininej sestre Jozefine? Ak ano, je uz pravoplatne? Vydrzanie nie, to nepojde, neslo o neznameho vlastnika, vzdy sa v rodine vedelo, koho je pozemok. Teoreticky by ste mohli napadnut dedicske rozhodnutie ak by ste boli uzivatelmi vacsiny pozemku, to ale nie ste ako pises...
Odpovedať
Profilova fotka
no ak to dobre chapem tak oficialne na LV stale figuruje Pavol a Pavlina, nepreslo to dalej na setstru Jozefinu a teda ani dalej na jej potomkov, chapem to tak ze by sa to stalo az keby sa vyvolalo nove dedicske konanie.. ale toto nemam overene, riadim sa len tym co je na LV, prehlad o tych dedicskych konaniach nemame..
Odpovedať
Profilova fotka
@pety22 mne je čudné, že by dedili netere a synovci po zomrelej, veď aj vy ste netere a synovci po zomrelom... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@pety22 aký je stav vlastníckych práv som pochopil, ale Vy sa s ním nechcete zmieriť. Nerýpem, ale fakt je, že keď pozemok nemáte vysporiadaný, nie je Váš, myslieť si môžete čo chcete. Fakt je, že ja keď si dostanem pozemok v záhradkárskej osade, ten zrekultivujem a užívam 30 rokov a prihlásia sa majitelia, ( v katastri neboli) nie je môj, ale platím stále nájom, to je ten desiatok. Buďte radi, že máte takú rodinu, keby oni vyvolali dedičské konanie a pozemok následne predali, ani by ste sa o tom nedozvedeli. Videl som kúpený pozemok, užívaný 30 rokov, nezaknihovaný, ktorý už dementný majiteľ predal ešte raz. Nový užívajúceho jednoducho vyhnal.
Odpovedať
@pety22 Po prečítaní názvu diskusie som si povedal, že ju neotvorím - po viac ako 3 rokoch trvania a riešenia problémov s nezisteným vlastníkom som si zažil naozaj veľa. Stálo ma to mnoho nie len financií, ale najmä času a nervov! Išlo o podobný scenár - pôda (ktorá nebola dokonca ani v intraviláne obce). Musím však povedať, že za tie 3 roky štúdia zákonov, právnych a legislatívnych skutočností na Slovensku (od občianskeho zákonníka, SPF, ochrane poľ. pôdy, katastrálneho zákona a mnoho mnoho ďalších) mi poskytli v tejto oblasti určitý pohľad na pozemkové právo Slovenska, tak som si povedal, že sem prispejem. Na začiatok ti musím napísať, že všetci, ktorí sa vyššie vyjadrili majú vo všetkom pravdu. Viem, že ide z tvojej strany o sklamanie a hľadanie akejkoľvek cesty, preto aj táto diskusia. Z tvojho pohľadu je to nespravodlivé, no podľa kontextu a toho čo si napísala, tomu tak vôbec nie je. Pravdepodobne zomrel najprv Pavol a tak jeho manželka - to si zistíte z úmrtných listov, ktoré mal určite aj súd a rozhodol teda správne. Právoplatnými dedičmi tohto pozemku sú potom deti po Jozefíne. Zákonné možnosti: 1. Niekto z právoplatných dedičov vyvolá dodatočné dedičské konanie a prejedná sa dedičstvo, potom ho od nich môžeš kúpiť. Problém je v tom, že musíš presvedčiť všetkých dedičov (môže sa stať, že niektorí z nich povie, že si svoju časť chce nechať a nechce ho predať). Problém je aj cena, oni ti to určite nepredajú pod trhovú cenu, ty tú trhovú cenu určite nebudeš akceptovať :) 2. Vydržanie - v kontexte tvojho príspevku chýba "dobromyseľnosť" - musela by si byť v tom, že ti ten pozemok patrí a si si istá, že si jeho vlastníčkou (platíš z neho dane...). Je tu ešte jedna pekná podmienka k vydržaniu, ktorú sa už ľudia často nedočítajú - na to aby si ho vydržala, potrebuješ súhlas vlastníkov, že nemajú výhrady k vzniku vlastníckeho práva = to znamená podpisy od detí Jozefíny, teda právoplatných dedičov. Teda prakticky im oznámiš, že majú nárok na nejakú nehnuteľnosť, ale chceš ju ty. Aj ja som hľadal spôsob, kde by som sa nedostal do zložitého sporu a kontaktu s dedičmi - hľadáš ho aj ty. Ale neexistuje - obe možnosti počítajú s tým, že oni na ten pozemok majú nárok a v oboch prípadoch sa k tomu musia vyjadriť. Z pohľadu ďalších efektov odporúčam bod č. 1 - nie je až tak náročný, to vydržanie vyzerá jednoducho, no je to zložitý proces. Rovnako z pohľadu daňových povinností je "lacnejší" spôsob č. 1. Hlavný problém: Z vyššie uvedeného je zrejmé, že sad (ktorý bude údajne raz možno stavebný pozemok) je určite v intraviláne obce a možno už aj v územnom pláne obce. Ide tu teda o pozemok so značnou hodnotou, ktorá bude zdrojom sporov. Ty, ktorá sa cítiš dotknutá to berieš tak, že máš na túto hodnotu nárok, no právoplatní dediči to vnímajú rovnako. Zmier sa s tým, že ten pozemok nie je tvoj - môžeš sa pokúsiť osloviť dedičov, ale ideš do rizika, že ak ti ho odmietnu predať, získajú ho a oplotia, stratíš ešte aj stromy, ktoré tam máš! Myslel by som predovšetkým na to. Nemal by som preto veľké nádeje. Príkladom nech ti je moja skúsenosť - po 3 rokoch mi ostal dobrý pocit, že ten pozemok som nenechal SPF a robí radosť niekomu inému - áno, dobrý pocit, mnoho poznatkov z pozemkového práva a životná skúsenosť, že ak sa jedná o majetok, ľudia prestávajú byť ľuďmi bez akýchkoľvek morálnych hodnôt túžiacich len po jednom. Martin
Odpovedať
@pety22 Musím sa ešte doplniť, lebo som zabudol na podstatnú vec (možno si ju už absolvovala na začiatku). Pri akomkoľvek nezistenom vlastníkovi, ktorý už nežije, postup začína NAZRETÍM DO OSVEDČENIA O DEDIČ. KONANÍ, resp. do DEDIČSKEJ DOHODY, ktorá bola urobená po smrti nezisteného vlastníka - teda po smrti Pavla. Predpokladám, že po jeho smrti muselo prebehnúť! Väčšinou sú dva dôvody následného nezisteného vlastníka: 1. v dedič. konaní neboli zahrnuté predmetné pozemky, preto sa neprededili (zabudli ich tam zahrnúť z rôznych dôvodov - v minulosti veľmi bežné) 2. v dedič. konaní boli zahrnuté predmetné pozemky, ale stala sa chyba pri zápise (niekto tento vzťah nezapísal do katastra) - preto je evidovaný ako nezistený vlastník. Vždy sa začína týmto postupom, pretože ak zistíš, že pozemky boli zahrnuté v dedič. konaní, len sa nezapísali na nového dediča (bod 2), potom sa to berie iba ako úradná chyba a máš dôkaz o tom, že ten majetok je tvoj. Ak zistíš, že tam tie pozemky nie sú (bod1) potom je jediná možnosť prejednanie novoobjaveného dedičstva - nové dedič. konanie. Prečo som to doplnil - odporúčam ti vyhľadať písomný dokument z dedič. konania po Pavlovi. V ňom sa dozvieš AKÝ MAJETOK tam bol prejednávaný a KTO ho zdedil. Môže nastať totiž situácia, že tie pozemky, ktoré sú teraz evidované na Pavla ako nezisteného vlastníka boli zahrnuté v dedič. konaní a teoreticky ich mohol zdediť Peter (teoreticky preto, lebo neviem presne o aký ide rok, v jednotlivých rokoch boli rôzne dedič. skupiny, iný zákon a vtedy to podľa aktuálneho zákona mohol zdediť aj on). Ak by to tak bolo (boli tam zahrnuté tie pozemky, zdedil ich Peter), ale na základe úradnej chyby sa nezapísal nový vlastník by si mohli potomkovia Petra teraz nárokovať tento pozemok a to pomerne jednoducho. Z toho písomného dokumentu z dedič. konania po Pavlovi sa dočítaš veľa - ak tam totiž tie pozemky boli zahrnuté môže byť vlastníkom aj niekto úplne iný, nad kým ani neuvažuješ. Ak tam zahrnuté nebudú, nárok na pozemok majú deti po Jozefíne. Ja som našiel písomný dokument z dedič.konania u starých rodičov. Všetky sú však vedené v nejakom centrálnom registri - nevenoval som sa tomu bližšie, lebo ja som ho našiel, takže konkrétne si to už zisti kde doň môžeš nahliadnuť. Ale dá sa určite vypátrať, pretože tieto dokumenty sú niekde archivované. Malá iskierka nádeje, ale najmä - toto nahliadnutie malo predchádzať tej žiadosti na prejednanie novoobjaveného dedičstva. Martin
Odpovedať
@topvideo Co ti je na tom cudne. 8-( Je zrejme ze Pavol zomrel prvy a vsetko po nom zdedila jeho zena Pavlina. Pavline neboli deti brata jej zosnuleho manzela pribuzni, preto po jej smrti dedili len jej pribuzni, deti jej surodencov, kedze sa viac nevydala a nemala deti a nezanechala zavet.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 nebudem čítať znova celé vlákno, asi máš pravdu, ale neviem, či niekde spomenuli, že bolo vôbec nejaké dedičské konanie po "Pavlovi" a po "Jozefíne"
Odpovedať
@pety22 ja nechapem ako si Peter mohol mysliet, ze po smrti jeho brata je dedicom on ako brat a nie Pavlova manzelka. Rovnako s detmi. Dedili po otcovi Petrovi a preco uz v tej dobe nechceli dat veci na poriadok? Presne vedeli co od otca zdedili! Mali to na dedicskom konani. To ich netrapilo ze uzivaju viac nez maju na liste vlastnictva? Nebudem spekulovat o tom co v takychto pripadoch ked su uzivatelia cudzich pozemkov pasivni, co im naivne v hlavach sa premieta...ze sa na to ved nepride, ze casom im to nejak uz "prischne" Velky omyl. Sup sup ak mate zaujem o tu podu vo vsetkej ucte nabehnut ku pravoplatnym dedicom s prosbou o odkupenie.
Odpovedať
@topvideo samozrejme uvodny prispevok bod 3 treti riadok: je zrejme ze muz zomrel prvy. Dedila manzelka.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 predsa som sa vrátil, citujem z úvodu: 1. Na Liste vlastnictva stale figuruju podiely zosnulych Pavla a jeho manzely Pavliny Takže,prečo by nemohli dediť aj Pavlovi synovci označení ako syn I. syn II. a syn III./To sú synovia Petra/ ? Majú rovnaký nárok ako deti Jozefíny, sestry Pavlíny...
Odpovedať
@topvideo jezisi precitaj si bod 3. riadok treti. Lebo Muz zomrel prvy a po nom dedila jeho manzelka, ktorej uz ta rodina zosnuleho manzela neboli pribuzni. Dedili uz len jej pribuzni deti jej surodencov!!! Aj ked neprebehlo dedicske konanie v tom case na manzelku, prebehlo dodatocne dedicske konanie jej pribuznych, je to korektne. NEMAJU ROVNAKY NAROK, uvedom sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 celé je to zmätočné, najprv píše, že podiely Pavla a Pavlíny na LV sú stále zapísané. Tak ako je to?
Odpovedať
@topvideo Co ti je na tom zmatocne. Jednoducho ak neprebehne dedicske konanie alebo ak uz aj prebehne a katastralne sa to tam este nevlozi alebo nestacilo vlozit, tak tam figuruju stale povodni vlastnici. To ze tam figuruju este stale bratia neznamena ze dodatocne dedicske konanie sa odvija od tejto skutocnosti. Odvija sa od skutocnosti podla prava. A ked podla prava po Petrovi dedili jeho deti a po Pavlovi jeho manzelka, tak po Pavlovej manzelke uz nemohli ZO ZAKONA dedit Petrove deti ale iba jej pribuzni, deti JEJ surodencov, co Ti je na tom take nepochopitelne 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 netušil som, že sa to berie tak teoreticky, myslel som, že synovci ako synovci...nechajme to tak, nie je to náš problém
Odpovedať
@topvideo a este tam @pety22 pise: Az po takejto dobe sa objavili tieto skutocnosti: 1. Na Liste vlastnictva stale figuruju podiely zosnulych Pavla a jeho manzely Pavliny. 2. Traja synovia po Petrovi sa preto rozhodli podat Ziadost na Sud o prejednanie novoobjaveneho majetku po Pavlovi a Pavline v domneni, ze oni maju pravoplatny narok aj na ich cast pozemku, kedze v tomto domneni boli cca 30 rokov. 3. S pocudovanim ale vyjadrenie Sudu bolo odlisne: Ako pravoplatni dedici po Pavlovi a Pavline su zo zakona deti zosnulej Pavlininej sestry Jozefiny. (Po Pavlovi dedila jeho zena Pavlina a po Pavline jej sestra Jozefina a po jej smrti jej deti X,Y,Z) koniec cit. Tak to je ale na zasmiatie, pretoze snad nechcu tvrdit ze sa staraju 30 rokov o pozemok a dovtedy nevideli listy vlastnictva? To ake mali vztahy s otcom a bratom ked sa tvaria ze nevedeli ze otcov brat zomrel prv nez jeho manzelka? Hadam si nemysleli ze budu dedit po bratovej manzelke, ktorej nie su nijako pribuzni? Že boli dobromyselni im nik neuveri. A neznalost zakona neospravedlnuje. Absolutne nemaju mat co pocit nespravodlivosti. Nie je ta cast ich, a ani nebola ich, mozu byt radi ze brali po tolke roky uzitky z tej pody a nemuseli platit najom vlastnikovi. Ohanat sa v dnesnej dobe tym ze pracujem na pozemku tak je moj, take komunisticke parole to uz tu bolo a chvalabohu neplati.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 na druhej strane môžu byť X, Y, Z radi, že sa im starali o sad a zveľadili ho...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?