Vysoké napätie - ochranné pásmo

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či ste mali niekto skúsenosť s VYSOKÝM NAPATÍM na pozemku, ktoré Vám robilo problémy pri projektovaní stavby z pohľadu ochranného pásma? Máme tento problém, máme krásny široký pozemok, ale šikmo cez neho vedie VN... Opýtali sme sa elektrární na možnosti riešenia. Najlacnejšie by bolo zaizolovať krajný vodič, čo by znížilo ochranné pásmo z 10 m na 4 m. Včera sa nám vyjadrili, že takáto izolácia jedného vodiča by nás stála cca 7000-8000 €. Rozčúlilo nás to, nakoľko v okolí stoja domy ešte bližšie ako by sme chceli stavať mi. Áno, sú to existujúce stavby, ale oproti je starý domček úplne prerobený na poschodový dom a stĺlp VN majú susedia vedľa domu vo vzdialenosti max 3-4 m... Tak sa pýtam, máte niekto skúsenosť so stavbou, ktorá by zasiahla do ochranného pásma? Akú pokutu by sme mohli očakávať za nedodržanie OP? 7000-8000 € za izoláciu jedného kábla je strašná suma. Poprosím tých, ktorí majú všeobecne negatívny postoj k stavbe pri VN, aby sa nevyjadrovali. Ďakujem všetkým 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana9083 Teraz sme to riešili pri jednom projekte v práci. Pokutu nedostaneš lebo v ochrannom pásme stavať nemôžeš, elektrárne ti nedajú kladné vyjadrenie a nedostaneš stavebné povolenie. My sme tam potrebovali vodomernú šachtu osadiť ani to sa nedalo ale plot nakoniec povolili cez ochranné pásmo.
Odpovedať
@zuzana9083 to nie je všeobecný odmietavý postoj, ale bezpečnosť, predstav si že sa ten vodič môže hocikedy prerušiť a padne ti na dom, či zasiahne priamo teba, spával by si tam kľudne?cheš mi povedať že nevieš nájsť pozemok bez VN?
Odpovedať
Profilova fotka
Ono to nie je len tak pre srandu, ako pisu chalani vyssie, tu ide naozaj o bezpecnost
Odpovedať
A uvedomujete si, ze to vysoke napatie je naozaj vysoke? Tu izolaciu by som zvazila, ak vam ten pozemok inak vyhovuje a dosiahli by ste projekt podla predsstav
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Urcite vie najst iny pozemok, ale stal by o minimalne 7-8tisic viac 😉 Pani si zrejme neuvedomuje, ze VN nie je kabel od vysavaca, jeho izolacia neznamena, ze ho niekto na tych 2 metroch nad jej pozemkom omota izolepou z hornbachu. Tak spekuluje, kde ako usetrit a ako by to za nu mohol zaplatit niekto iny.
Odpovedať
@maslenka47 Ďakujem za "prínosný" názor, no mňa tento Váš nezaujíma. Nechápem, načo sa vôbec zapájate do debaty.... Ja viem, ako sme na tom s pozemkami, aké je to ťažké nájsť nejaký, tak si múdrosti nechajte pre seba. Ďakujem!
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@maslenka47 presne špekuluje ako to za ňu zaplatí niekto iný. @zuzana9083 keď viete ako je ťažké nájsť pozemok tak nenariekajte nad niečim čo neovplivníte.Ochranné pásmo nie je len tak pre srandu.Našetri,uber šatník,pracovňu,garáž uprav projekt a verím že sa nájde aj na tu izoláciu,lebo to nie je nikoho problém iba tvoj.
Odpovedať
Verím, že sa tu nájde človek, ktorý s tým má aj reálne skúseností a chápe o čo ide. Vy najmúdrejší si nechajte hlúpe poznámky pre seba, keď ste to nezažili a neviete čo to je. Ja nepotrebujem Vaše komenty, tak sa tejto konverzácie nezúčastňujte.
Odpovedať
@zuzana9083 Bohužiaľ s týmto moc nevymslite... Novu stavbu pod vedením alebo v jeho blízkosti proste nepostavite. Nedostanete Stavebné povolenie ani keby sa hocijako snažíte. Môžete si pomôcť tým izolovanim ale to si musíte zaplatiť sama. Nikto vám nato ani neprispeje. Je to nespravodlivé ale je to tak. Áno keď sa prejdete po dedine tak uvidíte ako ide VV ponad strechu alebo cez pozemok ponad stavby alebo v ochrannom pásme ale to sú domy ktoré tam boli skorej ako vedenie... Aspoň u nás na dedine to tak je.. no kedysi bola iná doba.. teraz novostavbu nespravíte.. ak si niekto opravil starý dom tak to možno nejak vie obísť lebo nestavia nové nieco.... Mne ide tiež cez pozemok VV ale nemám stĺp a dom mám ďaleko od neho.. ale pár domov vedela už ide susedovi rovno nad strechou.. ale bol dom ktorý tam bol skorej ako vedenie a on ako syn si ho dal len do poriadku...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana9083 Mna strasne fascinuju ludia, co polozia otazku, dostanu objektivnu odpoved z viacerych zdrojov, ale nakolko sa im nepaci, tak zacnu utocit do ostatnych diskuterov. Ale tak ked chcete odpoved, ktora sa vam bude pacit, skusim .. Vsak je to vas pozemok, postavte si tam co chcete. Nikoho ineho do toho nie je absolutne nic a ked budete dostatocne bez chrbtovej kosti, tak ani to stavebne povolenie neptorebujete. Naco zbytocne cakat mesiace a dohadovat sa s nejakym neschopnym uradnikom. A kludne si tam postavte aj 5 poschodovy hrad a obstavajte kabel z kazdej strany. Alebo ked vam tam vadi, tak ho proste useknite a distributor si natiahne novy inou trasou na vlastne naklady, Vsak to nie je vas problem, ani to, ze mozno pol dediny nebude mat elektrinu kym to spravia vas problem nie je. Lepsie? 🙂 Pre tych, co nepochopili, este prikladam obrazok, mozno docvakne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?