Výškový rozdiel medzi pozemkami a možnosti jeho odstránenia

Zdravím, dnes nám navozili na pozemok a splanírovali ornicu do roviny s domom, čím však vznikol výškový rozdiel medzi naším a susedovým pozemkom cca 0,4m. Dĺžka nášho pozemku je cca 20m od domu po hranicu. Predpokladám, že po výdatnejšom daždi sa zemina dá do pohybu a blato "potečie" k susedovi. Riešenie by predstavoval asi len betónový múrik, ďalší betón na pozemku (a ďalšie náklady s tým spojené) však nechcem. Vie mi, prosím, niekto poradiť, že ak by som dal pozemok splanírovať do "šikmej roviny" smerom k problémovej časti pozemku a týmto zmenšil či odstránil odskok, či by vytvorený sklon do max. 1,4 stupňa prekážal bežnému užívaniu pozemku, proste či je to už citeľné.
Odpovedať
@martin2422 dom ešte zrejme oplotený nemáš, či? Môžeš to vyriešiť oplotením s podhrabovymi doskami. Ale 40cm na 20 metroch nie je veľa, takže kľudne môžeš pozemok vyspadovat. Prípadne si urob na pozemku viaceré etáže. ja to budem riesit kombináciou podhrabovych dosiek a etáží
Odpovedať
@miroslav33 Oplotený "je", zo zadnej (problémovej) strany už stojí plot suseda, ktorý oddeľuje naše pozemky. Uvedené predstavuje ďalší problém a to ten, že sa nedokážeme plotmi výškovo zrovnať, čo nebude vyzerať pekne. Tie dosky sa mi naozaj páčia, nápad je to dobrý. Držiaky sú však len plechové/PVC a navlečené na stĺpiky plota a otázka je, či toto riešenie dlhodobo vydrží tlak zeminy len z jednej strany a "nevyhne sa". Ako budeš riešiť kotvenie dosiek v jednotlivých etážach, len čiastočným zahrabaním dosiek či využiješ spojovacie plechové/PVC prvky a prestrčíš cez ne napr. plotovú tyč, ktorú odrežeš v úrovni vrchnej hrany dosky? Osobne som zástanca "vyspádovania", kaskády na tak malom pozemku (šírka len 10m, je to radová zástavba) by mi znemožnili jeho užívanie v zmysle mojich predstáv. Teraz však musím presvedčiť ďalších 6 susedov, aby sme to vyriešili vyspádovaním bez múrika, ale to je už iný príbeh :-)
Odpovedať
@martin2422 podhrabove dosky nie sú určené na náhradu oporneho múru a jednostranny tlak zeminy. Riziko nie sú úchyty, ale samotné dosky, tie sa zlomia pri jednostrannom tlaku.
Odpovedať
@worker_falcon A sme opäť pri múriku :-| Ak by to bolo nutné, aký mohutný múrik uvažovať? Predpokladám betónové základy do nezamŕzajúcej hĺbky, čiže 80cm (?) a na to DT-čka (šírky 15 cm stačí?) s betónovou výplňou. Celé to zviazať roxormi, asi väčšieho priemeru. Sú moje úvahy primerané?
Odpovedať
@martin2422 myslel som etaze okolo domu, plot bude v jednej rovine. Okolo domu si nechám terén najvyšší, jemne vyspadovany od domu. zhruba 5-6 metrov od domu spravím z kameňa "murik" výšky 20 cm ktorý oddelí vyššiu od nižšej etaze, a tá bude znovu jemne vyspadovana od domu smerom k plotu. Rovnako to má spravené švagor v Nemecku a vyzerá to super aj pri modernom dome. v tom múriku z kameňa si nechal schodík na viacerých miestach. Nemyslím si že podhrabove dosky budú čeliť veľkému tlaku zeminy, to nie je betón a hneď ako zem zlahne a prerastie koreňmi rastlín (živý plot, trávnik, kry), tak žiadnemu. Tie držiaky podhrabovych dosiek sú z hrubej pozinkovanej oceli, preto tipujem že vydržia rovnako dlho ako plotové stĺpiky ktore sú takisto v kontakte s podnou vlhkosťou a sú omnoho tenšie
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 žiadne základy,pár kameňov, kríky, a etáže ako miroslav33
Odpovedať
@jan45 Etáže nechcem a ani nie je reálne ich vybudovať. Susedné pozemky z "pravej" (č.4) a "ľavej" (č.6) strany sú v rovnakej výške s mojím pozemkom (č.5), červený krúžok je problémová oblasť. Ak spravím etáže tak môžem spevňovať aj pravú a ľavú časť od susedov, tiež by som bol najnižšie a fungoval ako zberná nádoba na dažďovú vodu. Problémovú oblasť by som chcel vyriešiť tak, aby som vedel plnohodnotne využiť čo najväčšiu plochu pozemku. Má s týmto niekto reálne skúsenosti a vie stanoviť, čo by teda bezpečne udržalo do 50cm veľký výškový odskok zeminy medzi pozemkami?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 dá sa to urobiť z kameňa na sucho, špára základu sa kope šikmo, základ stačí 15-20 cm
Odpovedať
@jan45 Vyzerá to zaujímavo, myslím že aj esteticky a nápad určite zaradím do návrhu riešenia (o víťaznom variante zrejme rozhodneme spolu s ďalšími susedmi, dotknutými týmto problémom, ak sa na niečom zhodneme :-)). Zvažoval som aj riešenie tzv. "hesco bastion" (neviem ako sa to volá u nás), drôtený kôš naplnený hrubou frakciou makadamu, ale narazil som na 2 nevýhody a to čistenie (zanášanie) a nemožnosť osadiť tyčku plota (ak budem nútený urobiť vlastný pre nerovnosť výšok pozemkov). Pre tyčku plota by som musel vymurovať betónové "stĺpiky", ktoré by boli súčasťou aj navrhovaného kamenného valu. Rozmery sú prosím odhadnuté (napr. základy 25cm, šírka cca 50 cm) alebo stanovené výpočtom? Musel by to ešte prerátať napr. statik?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 pochybujem, že by statik takéto rozmery počítal, sú tam uplatnené fyzikálne zákony , hmotnosť a uhol trenia v zemina, ťažisko . Na múrik je minimálny tlak, podľa druhu zeminy tlačí na stenu len klin od päty múru v sklone podľa uhla vnútorného trenia zeminy. Gabion, ako sa to volá tu , som nenavrhol, pretože pri malej výške sa nevyužijú jeho prednosti. A je podstatne drahší.
Odpovedať
@jan45 Bola by aj vyššie diskutovaná podhrabová doska dostatočná zábrana na udržanie zeminy. Padol aj názor že by pri jej dĺžke a uvažovanej výške zeminy mohla prasknúť. Mám radšej trošku predimenzované riešenia, ale s ohľadom na nízke náklady a relatívnu jednoduchosť realizácie si to viem predstaviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 je tam vic možností, dať dosky dve alebo jednu v strede oprieť o podperu . podhrabové dosky https://www.lunaploty.sk/shop/brany-b... majú tvar, ktorý túto výšku udrží
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Myslím, že predstavu o možnom riešení už mám. Poprosím ešte o názor na ďalšie riešenia, ktoré sa snažím už len vylúčiť. Riešenie typu "zatrávňovacie tvrárnice", ktoré sa obvykle ukladajú do šikmého svahu a odoberajú väčšiu plochu pozemku sa mi nepáči, tiež neviem, kto by to kosil. Variant "vysadiť len tujky" (bez kombinácie s inou oporou) mi príde nedostatočný (aj keď je to obľúbený variant nášho pána staviteľa :-)). Prikladám foto, možno niekoho niečo napadne na základe reálneho stavu (v tomto mieste je u suseda schodík viac ako 60 cm, tiež zemina nie je ešte prihrnutá až po susedov plot, ale v želanom stave by mala byť).
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 celkom nechapem, preco riesis vysku pozemku suseda a teba... aj tak budu pozemky oddelene plotom , kde bude zaklad a murik a potom bud pletivo, alebo vypln... nevidim problem.. my sme tiez nechavali po zakladoch na pozemku kopu zeminy a tu sme potom pouzili na dorovnanie pozemku, sme asi o 40-50cm vyssie ako sused z nasej strany, za zadnym plotom mame asi este vyssie prevysenie... vobec to neriesime, je to v pohode. robili sme len o to vyssi spodok plota, aby to z nasej strana stacilo.... a od suseda je to uplne normalna vyska.... ved ludia byvali aj na kopcoch a mali normalne pozemky oddelene plotmi, aj nasi tak maju a tam su ine prevysenia, aj 2m, alebo aj viac... akurat ti odporucam spravit si dostatocne hlboky zaklad na murik, aby ti vietor nevyvaloval stlpiky, ked sa zaprie do zelenej tkaniny, ktora sa na ploty dava, ako sa to stalo tu jednemu susedovi, ked spravil asi len 30-40cm zaklad...
Odpovedať
Profilova fotka
horsie to mas s tou zadnou castou pozemku, ale tam mozes spravit jedine navazku zeminy, ale neviem, aky mas pristup na pozemok... alebo tam mozes spravit ohnisko a miesto na opekanie pod urovnou zahrady.. Take ma nas znamy a je to paradicka, dobre to vyzera, je to vlastne jama, kde v strede je miesto na opekanie a lebo sa tam len zapali ohen a sedi sa okolo na laviciach, ktore lemuju obvod jamy... cele je to oblozene peknym drevom a vyzera to dobre, podotykam, ze je to do moderneho stylu, nie rustikalneho. Vedu tam drevene schodiky , stupienky..
Odpovedať
Profilova fotka
nasla som foto, kde vidno, o kolko sme navysovali zem.. na jednej fotke je studnova sachta, ktora je dnes normalne zarovnana zo zemou - vrch, je to takych 50cm urcite... a este bocny plot od suseda..dnes trci z neho iba kusok. takto to mozes spravit aj ty, s tym, ze potom si svoju zem rozhrnies ako .. fotky su este zo stadia stavby...nam sa pozemok zvazoval aj sprava dolava aj spredu dozadu.. moja sestra ma velmi svahovy pozemok, oni su na kopci a ona zvolila terasy, tak to tam maju vsetci.. najsirsiu cast nechala za domom, tam ma terasu a potom ma nizsiu cast, kde ma bazen, altanok a travu vidis, bazen tam nechces? aj to by bolo riesenie na tu zadnu cast
Odpovedať
uhol vychadza 1,146 stupna , asi zbadate len na biliardovom stole, ani v stave vrcholneho opojenia vas to asi neodnesie k susedovi...museli by ste ale vsetci odvazat zeminu...
Odpovedať
cize kazdy odviest 40 kubikov zeminy, ak sa nepletiem
Odpovedať
@katrin21 Stav je ako na foto vyššie, zadný plot (ten susedov, v ľavej časti foto, do 60 cm pod úrovňou už navezenej ornice môjho pozemku na pravej časti foto) na hranici pozemkov už existuje. Druhý plot tesne vedľa susedovho by som robil len z núdze, ak by nebolo možné iným spôsobom vyrovnať výšky mojich (budúcich) plotov s tým susedovým. Tento variant by však znamenal (asi zbytočné) dva ploty len vo vzdialenosti centimetrov od seba a nutnosť vyhotoviť "múrik" (základy plota z betónu/DT), ku ktorému už mám na výber alternatívu vo forme podhrabovej dosky a kamenného múriku ukladaného suchým spôsobom.
Odpovedať
@maxogo Približne to isté vyšlo aj mne. Keďže sa pri našej stavbe uplatňuje "psychológia davu", ktorú predstavujú 3 stavitelia a 7 majiteľov/investorov jednotlivých domov, variant "šikmá rovina" bol zamietnutý (ale koľkých som z nich pritom nahneval, že som mal vlastný názor :-)). Od teraz riešim už len variant "múrik či zábrana".
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 fotkylu som videla .ja pisem o plote medzi pozemkami radovky..ved tie tam zatial nie su a isto budu....
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 fotkylu som videla .ja pisem o plote medzi pozemkami radovky..ved tie tam zatial nie su a isto budu.... Ci ty nebyvas v tej radovke? Ved tie podhrabove dosky v podstate vytvoria ten murik ako som pisala..
Odpovedať
@katrin21 Áno, môj dom je prvý hnedý z pravej strany foto. Podhrabovú dosku beriem ako možnosť. Otázne je, či je to riešenie, ktoré nebude už po pár rokoch vyžadovať opravu. Osobne sa mi zatiaľ najviac páči "suchý múrik", ešte zistím cenu kameňa, či sa mi bude páčiť aj potom :-).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?