Výška základov (stavebných tvárnic)

Zdravím všetkých, mal by som takú otázočku. Vzhľadom k tomu, že máme dosť svahovitý pozemok a kedže aj vzhľadom orientácie budúcej stavby voči svetelným stranám nie je možné pozemok zarovnať a následne naň budúcu stavbu posadiť tak máme dosť obmedzené možnosti. Jednou z možných alternatív podsunutou projektantom je dom podpivničiť ale vzhľadom na vypracovanú cenovú ponuku je to aj z hľadiska finančných nákladov pre nás jednoducho “cez rozpočet”. Náš pôvodný zámer bol dom posadiť na tzv. vyvýšené základy (viz. obrázok) avšak projektant v tom vidí “problém”. Neviem prečo by sa to nemalo dať... známy takto stavbu postavil a žiadne výraznejšie nevýhody v tom nevidí. S projektantom som to ďalej neriešil, keďže aj časovo to bolo všetko dosť narýchlo a potrebovali sme si aj jeho víziu nechať prejsť hlavou. Chcel by som sa Vás (len tak obrazne - keďže googlim ale nič moc nenachádzam) spýtať či v tom vidíte problém resp. pokiaľ niekto z Vás riešil realizáciu stavby podobným spôsob či by bol ochotný podeliť sa o svoje poznatky... Za prípadné odpovede Vám vopred ďakujem.
Odpovedať
@issqoo nie je v tom žiadny problém, len to treba správne navrhnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
pozri môj album.. Ja mám takto postavený dom. Nechápem, aké problémy v tomto niekto vidí..
Odpovedať
Ja mam na jednej strane 4 rady a na druhej 10 radov tvárnic a pohoda :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac na pozemok sa vchadza z východnej strany... čiže bez svetla celý deň navyše pozemok je z pohľadu od cesty cca 40 metrov široký a 25m dlhý... prevýšenie na tých 25 metrovh je cca 5 metrov. Podpivničenie resp. riešenie ako suterén nám bol vyčíslený na 52.000€ na hrubo. Základy bez pivníc cca 20.000€ s tým, že si to sám spravím za cca 12.000€... ten rozdiel je extrémny. Ďaľšia vec je terasa ktorú chceme mať určite z druhej strany od cesty čiže na západ... obytný suterén nepripadá do úvahy.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac zastavaný vrch resp. zastavaná plocha domu cca 150m nám bola nacenená na 90.000€... strop čo sme ochotní do toho dať je 120.000€. Nechcem byť otrokom splátok ďaľších 30 rokov. Mali sme určitú predstavu, ktorá nám bola vyvrátena slovami “jedine s pivnicou”. Preto som sa obrátil aspoň takto na ľudí, ktorí s tým mali v minulosti skúsenosť. Svojpomocou som ochotný ísť max do základov. Nechcem stráviť na stavbe 2-3 roky a zamestnávať tam svojich blízkych a následne sa učiť na vlastných chybách. Len mi nešlo jednoducho do hlavy prečo by sa naša pôvodná predstava nedala realizovať ale ako čítam reakcie tak realizovateľné to určite je, takže podľa toho budem podľa všetkého ďalej postupovať.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac jednopodlazne L-ko. Dlhsia cast cca 100m a kratsia 50. Vyvyšené základy by mali byť z prednej časti iba na 100 metroch a zo zadnej časti na zbytku domu tých 50 klasické základy... keby som podpivničoval tak “iba” tých 100m - tú dlhšiu časť toho L-ka... najhoršie na tom je, že pozemok stúpa takmer priamo od cesty čiže aj keby som tam chcel spraviť obytné miestnosti nie je to praktické... žiadna terasa, žiadne slnko a rušno od ulice... preto sa snažím situovať dom na opačnú stranu a teda do svahu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?