Vypratanie a následný predaj pozemku

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Vaše rady a názory. Traja vlastníci A,B,C zdedili po svojich rodičoch ornú pôdu. Všetci traja sú na LV vedení ako spoluvlastníci. Parcely sa nachádzajú v časti, kde ľudia za komunistov dostávali pozemky - záhradky, dalo by sa povedať, že je to v tzv. záhradkárskej osade. Väčšina týchto záhradiek je už vysporiadaná, čiže v osobnom vlastníctve, poprípade v podnájme a majú riadne zmluvy s majiteľmi pozemkov. Nakoľko títo vlastníci tieto pozemky nevyužívajú a nebudú využívať, rozhodli sa ich predať. Po príchode na miesto parciel zistili, že aj ich parcely sú oplotené a využívané neznámymi ľuďmi. Na pozemkoch sa nachádzajú aj tzv. drobné stavby - unimobunky. Ani jeden vlastník a ani ich predchodcovia (to vieme s istotou) nikdy neuzatvorili s nikým žiadnu zmluvu o prenájme pôdy a pod. Čiže títo ľudia sú tam načierno. Skúšali sme sa informovať aj na slovenskom záhradkárskom zväze, či náhodou títo ľudia nepatria pod nich resp. či niečo o nich nevedia. Síce nám prisľúbili stretnutie, ale nevidíme to ružovo, nakoľko aspoň ako sa vyjadrili do telefónu jedná sa o ornú pôdu na LV, nie o záhrady, čiže oni pravdepodobne nemajú o nich ani tušenie. Ako je možné vyzvať daných "podnájomníkov", keď ani my, ani slovenský záhradkársky zväz nemá o nich údaje. Je nám jasné, že nemôžeme len tak preštiknúť drôt na plote a obsadiť pozemok. Je riešením dať presne zamerať pozemok, na bránky navešať letáky, aby nás kontaktovali a poprípade im ponúknuť danú pôdu na odkúpenie, v prípade nedohody žiadať vypratanie pozemku? Ja som z toho šokovaná, osobne by som si nikdy nedovolila len tak sa niekomu nasťahovať na súkromný pozemok a si tam bačovať. Ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedať
Skúste sa popýtať susedov, zájdite tam občas, nechajte letáky. Úradná cesta vypratania by mohla byť zdĺhavá.
Odpovedať
Profilova fotka
ale iná neexistuje. Pôda je na toho, kto je na LV, dokonca aj vtedy, keď ju ukradol, užívanie nie je vlastnenie. Iná je otázka vyhnatia.
Odpovedať
@emuska19 Vysporiadaním záhradiek sa zaoberá príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, postupuje sa podľa zákona č. 64/1997. Skúste najprv zistiť, či pozemky máte v oficiálnej záhradkovej osade a ak hej, či ju náhodou nevysporadúva pozemkový a lesný odbor. Ak nie, tak môžete skúsiť na obci/meste zistiť akým spôsobom a kto platí dane za tieto pozemky, prípadne stavby, resp. či majú o nich nejakú vedomosť. Ak ani tam nebudú vedieť o žiadnom z užívateľov, treba sa naozaj len popýtať ostatných užívateľov, kto to užíva a následne ich kontaktovať.
Odpovedať
V žiadnom prípade to nechcem dávať ako návod, ale očividne sú prípady, kedy sa aj ten najväčší džbán trpezlivosti naplní a pretečie.. http://www.prehladsprav.sk/majitel-po...
Odpovedať
Ďakujem za Vaše odpovede, podľa toho, čo som našla, táto záhradkárska osada nie je oficiálne zriadená. Pátrame ďalej, oslovíme susedov, chodíme tam skoro každý druhý deň, hádam sa nám podarí niekoho zastihnúť.
Odpovedať
Ako ale toto je sen, ja nechapem niekedy co si ti ludia proste dovolia a este budu aj dufat, ze vsak nic sa nedeje a nikomu to ani vadit nebude. moc vam budem drzat palce aby ste sa dopatrali
Odpovedať
@murika ďakujeme
Odpovedať
Profilova fotka
@emuska19 dobre postupujete, treba tam chodit a mozno niekedy tych ludi aj vychytate a poviete im co je vo veci a snad sa nejako rozumne dohodnete.
Odpovedať
Tak už to máme potvrdené, slovenský záhradkársky zväz s tým nemá nič spoločné, tí ľudia sú tam načierno. Už len dúfať, že ich čo najskôr zastihneme...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?