Vydržanie pozemku/Odkupenie pozemku od štatu.

Dobrý deň Dostal som sa do situacie kedy by som chcel kupiť pozemok od svojho uja ktorý je dedič po našom zosnulom dedkovi nieco cez 50 rokov sme sa starali o ten pozemok sadili tam zeleninu kosili a tak dalej a žili sme v tom že ten pozemok je naš no pred nejakym casom sa zistilo ze vacsia cast patri nejakym spôsobom štátu preto by som sa Vas rad opytal ci by ste mi neporadili kto mal podobny problem ako to vyriesit viem ze sa da pozemok vydržať ale niekde som sa docital ze sa to da uz len od fyzickej osoby a nie od statu taktiez je moznost snad sa dohodnut so starostom obce a odkupit to od obce kedze ze vraj to uz spravuje obec a nie stat. Len neviem co by bolo casovo a finančne lepšie. S pozdravom Rasto
Odpovedať
Ak má pozemok vlastníka, s ktorým ste niekedy v minulosti nespísali zmluvu o prevode vlastníctva, tak pozemok nemôžte vydržať. Na liste vlastníctva je uvedené, kto je vlastníkom a na základe toho s ním môžte rokovať. Ak je vlastník "štát" a nie obec, tak nemožno osloviť obec. Ak je vlastníkom obec, o predaji rozhodne zastupiteľstvo.
Odpovedať
Jasne tak v minulosti naš dedko zdedil dom z pozemkom a pri tom zahradu o ktoru mam zaujem ta teraz presla ako polovicka na môjho uja od ktorého to chcem kupit no zistilo sa ze 3/4 pozemku vlastnil štat a to prešlo po čase na obec. Myslel som ze sa to bude dat vydrzat aj od obce kedže sa o to starame viacej ako 10 rokov ale to uz asi nepojde. Tak jedine asi napisat ziadost na obecnom urade a pockat na vyjadrenie zastupitelstva že ?
Odpovedať
Profilova fotka
@prastislav kliknite si na https://zbgis.skgeodesy.sk tam máte napísané, kto je vlastník, fond môže byť vlastníkom aj preto, že to nie je prededené, skúste notára alebo právnika
Odpovedať
@prastislav osobne by som si pozrela na webstránke ako radi jan45 a potom zašla na kataster..Dobre by bolo mať nejaké staré dokumenty.. Pokiaľ celý pozemok (predpokladám, že to E parc. č.) niekedy zdedil dedko, tak po ňom zostali dediči. Podľa toho čo píšeš polovicu zdedil strýko a druhu polovicu kto? Nemohlo vlastníctvo prejsť na obec len tak, ale na základe nejakého zákona..Kedy došlo k zmene? pozri LV..podľa mňa sa ako dedič treba vlastníctva domáhať a na súde dať návrh na dodatočné prerokovanie dedičstva. Keď nemáte rozh. zo súdu o dedičskom konaní po dedkovi, tak prv si vyžiadať zo súdu písomnosť o dedičskom konaní po dedkovi..č. dedičského konania by mohlo byť uvedené aj na LV, kde má časť pozemku zapísanú strýko.. Prebehla už v k. ú. ROEP? Tu píšu o tom niečo http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/r... http://www.teraz.sk/ekonomika/pozemky... http://www.skgeodesy.sk/files/slovens...
Odpovedať
@prastislav pozrela som si asi akým spôsobom prešlo vlastníctvo na štát a následne na obec. Bolo to podľa § 15 zákona č. 180/1995 Z.z., ktorý bol napadnutý Ústavným súdom - nebol v súlade s ústavou. Tento pokus o zásah do vlastníctva porušoval čl. 20 ods. 1 a 4 Ústavy Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. podľa ktorého má každý právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva, dedenie sa zaručuje a že vyvlastnenie alebo nútené (viď. čl. II. bod 1zákon č. 503/2003 Z.z. o navrátení vlastníctva k pozemkom a o zmene a doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 180/1995 Z. z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov) obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu a iné zásahy do vlastníckeho práva možno dovoliť iba vtedy, ak ide o majetok nadobudnutý nezákonným spôsobom alebo z nelegálnych príjmov a ide o opatrenie nevyhnutné v demokratickej spoločnosti pre bezpečnosť štátu, ochranu verejného poriadku, mravnosti alebo práv a slobôd iných. Podmienky ustanoví zákon.“ V spojení s § 100 ods. 2 Občianskeho zákonníka podľa ktorého sa premlčujú sa všetky majetkové práva s výnimkou vlastníckeho práva. Tým nie je dotknuté ustanovenie § 105 (ak ide o právo oprávneného dediča na vydanie dedičstva, začína plynúť premlčacia doba od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa dedičské konanie skončilo). So súladom § 15 zákona č. 180/1995 Z. z. sa zaoberal Ústavný súd, ktorý následné vydal nález nesúladu § 15 cit. zákona: "Ustanovenie čl. I § 15 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov nie je v súlade s čl. 1 ods. 1 prvou vetou, čl. 20 ods. 1 a 4 a s čl. 46 ods. 1 a ods. 2 poslednou vetou Ústavy Slovenskej republiky". Tento § 15 bol zo zákona vypustený viď. t. č. platný zákon http://www.zakonypreludi.sk/zz/1995-180 Z toho vyplýva pre teba, že štát, resp. obec dedičom po dedkovi má pozemok vydať - vrátiť a nie aby si ty odkupoval pozemok od štátu - obce, ktorej vlastníctvo pripadlo podľa zákona, t. j. §15, ktorý bol zrušený pre nesúlad s ústavou.. Treba to riešiť dodatočným prerokovaním dedičstva súdnou cestou..
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade treba zajst na obecny. Ak ste mensia dedina, tak si myslim, ze by s tym nemuseli mat problem. Mohli by ti celkom pomoct dostat sa k vlastnictvu pozemku.
Odpovedať
Dakujem Vám pekne za takúto odozvu. Co pozeram na mapu katastra ktoru sme dostali z uradu tak na mieste tej zahrady su poznamky "Bez LV "E" co neviem presne co znamena Asi zajdem za notárom ked sa vrátim niekedy zaciatkom nového roka zo zahranicia zo vsetkymi papiermi. Este raz Vam dakujem za skvelu pomoc. Prajem prijemne sviatky.
Odpovedať
@prastislav pokiaľ chceš, napíš mi do súkr. správy k.ú. pac. č., mrknem na to a napíšem vysvetlenie k údajom v KN na LV :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?