Vydržanie pôdy

Profilova fotka
dobry den chcela by som sa spytat ci by bolo možne vydržat podu.konkretne mame zahradu ktoru do najmu dostal dedko od družstva ako zamestnanec družstva v roku 1984 mame najomnu zmluvu aj papiere od nej dostali sme sa k nim len nedavno no už je neplatna najomna zmluva bola na 12r. dalej sme ju ako rodina uzivali dedko už nezije cca 11r ale zahradu aktivne uživame spolu už 28r.ja vnuča tych 11r chcely by sme poziadat o vydrzanie pozemok je vedeny ako orna poda ako mame postupovat bude vobec možne pozemok vydržat od družstva?aka bude potom cena za pozemok ako za ornu podu alebo za trhovu cenu stavebneho pozemku podla lokality?
Odpovedať
@nibiru Vydrzanie nie je jednoduchy ukon a je to na dlhe lakte. Zasadnou podmienkou je, aby ten, kto si vydrzanie uplatnuje, uzival pozemok v dobrej viere, ze je jeho. To vy bohuzial nie ste, kedze presne viete, ze pozemok nie je vas, mate ho len v prenajme. Skus sa opytat nejakeho pravnika, ale myslim, ze mam pravdu. Ostava vam dohodnut sa s majitelom pozemku na kupe pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak no ono mi sme najprv nevedeli že je len v prenajme cela rodina sa vyjadrovala v tom ze je to naša tak ju aj uzivame len asi pred mesiacom sme nahodou nasli papiere kde je jasne napisane ze to bola najomna zmluva zvisna rodina s nou nic nechcela mat a ani sa nestykame buduci tyzden chceme ist na družstvo to nadalej funguje hned pred zahradou mame pole a to aj kazdy rok obrabaju nakolko je to v zahradkarskej oblasti jediny nas pozemok je evidovany ako orna poda ostatne patry vsetko pod zahradkarsky zväz .tak je možne že by nam druzstvo mohlo predat pozemok?alebo dat do dalsieho najmu?
Odpovedať
@bosoriak ahoj, akurat som objavila tuto temu a velmi sa mi paci co pisete. chcela by som sa vas opytat ci mi neviete poradit, pouzivame dedinsky pozemok a chceli by sme ho vydrzat, je to vobec mozne ak sa vlastne jedna o statny pozemok, neda sa to len u sukromnej osoby? dakujem
Odpovedať
@nibiru nie som odbornik :-). ale to spojenie "v dobrej viere" ma skor vyznam pre ludi, co si kedysi predavali pozemky a domy bez zmluv. Musite dokazat, ze ste si mysleli, ze je pozemok vas. T.j. ze vam ho vyslovene predali, aj bez zmluvy. Ze ste za neho nieco zaplatili (nejaku kupnu cenu). To sa riesi starymi listami, svedkami, dokazmi z katastra, fotkami a pod. Preto pisem, ze je to na dlhe lakte. To, ze vam niekto povedal, ze je to vase na tom nic nemeni, sud bude chciet dokaz o tom, ze vam majitel pozemku danu nehnutelnost predal. Ale presne informacie vam da jedine pravnik.
Odpovedať
@rafaelito Vid moj prispevok vyssie. Vydrzanie sa neda "chciet", ide skor o zoficialnenie uz kedysi vykonaneho predaja nehnutelnosti. Ale opat - presne informacie dostanete jedine u pravnika.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak no fajn by bolo ak by nam tu cast pody družstvo ason predalo ak sa neda vydrzat aj tak neda obrabat ta cast ktoru mame mi som zvedava co nam povedia stalo by nas to ovela menej ako staveb.pozemok kedze je to vedene ako orna poda.v poctate nam je jedno ako len chceme aby bola nasa.
Odpovedať
@nibiru no s druzstvami to byva dost zlozite sa dohodnut, ale snad sa vam to podari. drzim palce!
Odpovedať
@nibiru druzstvo? a je drustvo vobec vlastnik??? kto je tam naozaj vlastnik - na liste vlastnictva alebo v pozemkovokniznej vlozke??? vydrzanie ako take uz neexistuje - vydrzanie v dnesnej dobe funguje tak ze vam ho musia podpisat vsetcia vlastnici pody. ale predpokladam ze vam druzstvo prenajimalo podu ktoru mali oni v prenajme - od ludi ktorych zohnali. maloktore druzstvo ma vlastnu podu. @rafaelito cize viete vlastnika - to je super a este lepsie je to ze je len jeden - cize stat - tak skusit ci vam tu vydrzacku podpisu - poradit sa s dakym notarom co stym ma skusenosti - alebo potom jedine odkupit. dnes uz vam pozemok zadarmo nikto neda - jedine od rodiny :-D tie vydrzania totiz fungovali v minulosti tak ze prisiel jozko mrkvicka s dvoma kamaratmi za notarom - povedal ze tuto podu v dobrej viere uziva /pricom ju videl prvy krat v zivote/ uz dajme tomu 12 rokov - kamarati podpisali - dostali do vacku aj oni aj notar a hla - pozemok bol prepisany. vela ludi takto prislo bez ich vedomia o pozemky - tak sa to zrusilo. po roep-och su vsade zalozene listy vlastnictva /LV/ - bud na parcelu registra C alebo registra E - na tych LV su vlastnici - ich vlastnictvo podla ustavy je nepremlcatelne - takze ich treba hladat a odkupovat - pripadne prededovat, pripadne darovat. tu vznika aj obrovsky problem pri vystavbe dialnic a podobnych diel - milion vlastnikov, kopec neprededeneho, kopec namyslenych ludi ktory ked zistia ze maju kdesi mizerny podial pod dialnicou o ktorom v zivote nevedeli zacnu pytat "miliony". ked stat chcel taketo pozemky aspon pre ucely dialnic vyvlastnovat bolo okolo toho velke halo. kolkym by sa to teraz zislo - chcete pozemok je tam jeden nezvestny, jedna v australii uz mrtva - treba zohnat dedicov - a ste dostavali ....... zachvilku nam intravilany obci zarastu burinou.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom tak to ma vobec nenapadlo že družstvo nieje vlasnikom ja som myslela že je kedze tu podu davali do prenaju v 84r a doteraz ju obrabaju tak je a ma vobec družstvo možnost potom ak nieje predat tu podu?ako by som zistila inac ci je vlasnikom?na katastri co sme pozerali parceli je nasa a pole ale nieke tam na LV nikto.
Odpovedať
Profilova fotka
je tam len uvedena orna poda.
Odpovedať
@nibiru mam pocit, ze ono to funguje asi takto: tvoj dedko mal kusok pola v strede lanu - tuto podu prenajal druzstvu. Nasledne poziadal o pridelenie nahradnej pody, ktoru by mohol uzivat, niekde na kraji lanu. Ten pozemok vlastni niekto iny a nemusi vediet, ze tvoj dedko ho ma/mal v prenajme. Takze v tomto pripade sa urcite nejedna o vydrzanie. Tiez by sa ti urcite nepacilo, ak by si niekto robil naroky na tvoj pozemok, len preto ze ho nejaky cas uziva.....
Odpovedať
Profilova fotka
@mint_blossom samozrejme no netusila som že družstvo nevlastni pozemky mysleli sme že je vlastnikom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nibiru tak robi sa to tak - ak ten pozemok chcete - treba fakt dohladat realnych vlastnikov - "ale nieke tam na LV nikto" z tohto som pochopil ze na parcele ktora je teraz evidovana v katastri /cize parcela registra C/ nieje zalozeny list vlastnictva. Cize - ak prebehol ROEP - treba sa pozriet ake su tam parcely registra E - cize tie povodne - a hladat vlastnikov tych parciel - bude na 100% zalozeny list vlastnictva na tieto parcely. Ak roep neprebehol - bude to trosku tazsie - treba najst parcely v papierovych mapach na katastri a vlastnikov k tym parceliam v pozemkovokniznych vlozkach alebo bude zalozeny LV. potom tych ludi oslovit - oni musia oslovit najprv druzstvo - "ze snimi koncia" - ak maju z druzstvom najomnu zmluvu tak ta sa zrusi - a potom vam to mozu predat.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom ak som dala vyhladat register E tak toto mi vypisalo Chyba Žiadna parcela registra „E“ nebola podľa zadaných údajov nájdená! vypise mi ju jedine pod tym C aj to s upozornenim že parcela nieje evidovana na liste vlastnictva.
Odpovedať
@nibiru hej len parcely registra E maju zvacsa iny tvar a aj cisla - ono kedysi boli parcely - k nim boli viazane aj vlastnicke vztahy. kedze mapy uz boli zastarale, zacalo sa s novym mapovanim - vtedy uz ale realita vonku bola ina ako na tych starych mapach /E/ a mapovalo sa to co bolo vonku - cize parcely mali iny tvar a davali sa im aj nove cisla /C/ - aby sa to odlisilo od starych, ale vlastnictvo - pokial parcela vonku nebola identicka stou v starej mape ostalo na tej povodnej parcele - to len tak v skratke. takze musite pozriet do starej mapy - mapa urceneho operatu - na katasterportali "UO" a tam vyhladat to miesto a pozriet aku se tam parcely - mali by vam toto vediet povedat na katastri.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@malydom ahoj ,prosim ta pises ze vydrzanie pozemku uz neexistuje je to aj momentalne tak? vedel by si mi poradit....Moja mama ma na liste vlastnictva zahradu je len jej a brat si tam nasadil stromy nikomu otom nepovedal a nikoho sa nic nepyta robi si tam ako na svojom.....ja sa o tu zahradu nestaram ani moja mama a vlastne sa chcem opytat ,ze ked sa brat oto stara ci by mohol na nas vytiahnut nieco take ako je Vydrzanie pozemku ,ze by to spravil za nasim chrbtom alebo stim musime suhlasit co by sme v ziadnom pripade nesuhlasili.......... budem ti velmi vdacna za odpoved. dakujem
Odpovedať
@katka512 Vydržanie existuje stále, ale je komplikovanejšie ako v 90 tych rokoch. Ide o spôsob nadobudnutia vlastníckeho práva na základe oprávnenej dlhodobej nepretržitej držby (taxatívne vymedzenej) oprávneným držiteľom, ktorý vec drží a užíva v presvedčení, že mu patrí. Oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom hnuteľnej veci, ak ju užíva nepretržite tri roky, alebo desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť alebo vecné bremeno. Pri vydržaní nehnuteľnosti sa vyžaduje zápis vlastníckeho práva do katastra. Správa ka­tastra vykoná zápis na základe notárskeho osvedčenia vyhlásenia o vydržaní. K vyhláseniu účastníka sa dokladá vyjadrenie osôb, ktoré sú zapísané v katastri nehnuteľností ako poslední vlastníci, vyjadrenie obce, kde sa nehnuteľnosť nachádza a prípadne i vyjadrenie inštitúcie, ktorá nehnuteľnosť spravuje (napr. Pozemkový fond). Čiže môže sadiť čo chce :-) nepodarí sa mu pôdu, ak ste na LV zapísaní ako vlastníci nadobudnúť týmto spôsobom, nakoľko vie, že ste na LV zapísaní, keďže je to brat Vašej mamy, čiže by nešlo o dobromyslnosť a takisto by potreboval Vaše vyjadrenie a vyjadrenie mamine :-) môžte kľudne spávať. :-D
Odpovedať
@katka512 presne tak ako pise @richardptr - v minulosti stacila notarska zapisnica a 2 svedkovia. dnes potrebuje k vydrzaniu suhlas vsetkych vlastnikov pozemku. a keby sa mu to aj podarilo spravit poza vas chrbat je to velmi lahko napadnutelne a vlastnictvo by sud vratil naspat.
Odpovedať
@malydom @richardptr Aj mňa zaujíma táto téma. Ako postupovať keď sú na LV podiely v správe SPF?
Odpovedať
@kkartinka strucne povedane - bud to nechat tak, alebo sudnou cestou vyclenit podiely ktore ma v sprave SPF - vytvori sa samostatna parcela ktora bude mat vymeru tych podielov.
Odpovedať
@richardptr @puxo nejak sa tá idea vydržania stáva tu v poslednom čase módou. Ja sa už iba na tom pousmievam, akí vedia byť ľudia naivne-inovatívni a akú majú bujnú fantáziu, keď si predstavujú, ako ľahko by sa dalo prísť k pozemku obídením práv skutočných vlastníkov :-D :-D :-D
Odpovedať
@snowy66 nik netvrdi,ze je to jednoduche, nedeje sa tak denne,ale da sa to. mam to cierne na bielom.
Odpovedať
@katka512 a prečo sa Tvoja mama o tú záhradu nestará a nechá tam brata hospodáriť? Na jednej strane môžete byť radi, že sa Vám o záhradu stará a za to berie si z nej úžitky, na druhej strane by ho bolo dobré raz za čas upozorniť, že nech si uvedomí, že nie je na svojom a preto o každú úpravu na pozemku aj čo sa výsadby a podobne týka, by mal aspoň slušne požiadať o dovolenie alebo aspoň informovať a spolu to rozdebatiť. Vydržať nemôže, keď je na LV Tvoja mama, jeho sestra, presne vie podĺa papierov že vlastník nie je. V podstate teraz čo máte, máte ústnu dohodu o prenájme, odporúčal by som ju dať do písomnej podoby, kde by som ošetril klauzulu o tom že po skončení nájmu ako sa vysporiadať so stromkami atď... Keď bude potrebné dáte mu výpoveď a on v zákonnej lehote po zbere úrody bude musieť vypratať...
Odpovedať
@atlaska Lebo Tebe súhlasili vlastníci, to je podstatné, podpísali Ti to. Ale väčšina vlastníkov keď sa dozvie že im niečo patrí, alebo že pôdu môžu predať, nie je ochotná podpísať prevod len tak mírnixdírnix
Odpovedať
@richardptr @malydom @snowy66 dakujem Vam za info moc ste mi pomohli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?