Výber pozemku - body pri výbere

Ahojte. Tak sme sa rozhodli, že budeme stavať (ak sa naskytne vhodný pozemok) a preto som urobil taký malý popis, čo všetko by sme mali pri výbere pozemku zohľadňovať. Chcel by som vedieť, či som na niečo dôležité nezabudol. Keďže word sa sem nedá vložiť, tak to musím skopírovať. V bodoch sú spomenuté nielen kvalitatívne vlastnosti aké by mal pozemok spĺňať, ale aj určité body pred kúpou. Ďakujem za cenné rady. Doména: ID inzerátu: Predávajúci: Telefón: Číslo parcely na katastrálnom úrade: Ulica: Rozloha pozemku: Rozmery pozemku: Cena (celková + cena za m2): Eur Eur/m2 Náčrt (tvar pozemku, sklon, svetové strany vzhľadom na prístupovú cestu): IS (dostupnosť / dá sa na ne napojiť + písomný súhlas jednotlivých inštitúcií): voda: / plyn: / kanalizácia: / elektrina: / KTV: / Infraštruktúra na pozemku a v okolí: Podložie (íl, piesok, navážka, skaly atď): Množstvo radónu: Výška spodnej vody (+kvalita vody – studňa): Prístupová cesta (súkromná alebo mestská): Blízkosť rieky, potokov: Blízkosť železničnej trate: Blízkosť rozvodní, transformátorov, VN stĺpov (elektrosmog): Hluk, prach, zápach: Potrubia vody, plynu, elektrické káble pod pozemkom atď : Aký územný plán spadá na tento pozemok: Je možné stavať rodinný dom na tomto pozemku (stavebné povolenie): Regulatívy výstavby: Čo vyrastie v okolí v budúcnosti: Susedia: Prístup stavebných mechanizmov k pozemku: Kontrola listu vlastníctva + prípadné nedostatky: Je predávajúci majiteľ: Nie je na pozemok uvalené vecné bremeno, plomby, je vysporiadaný, atď?:
Odpovedať
1
2
ked to budete kupovat cez realitku,tak na tieto otazky Vam nebude vediet dat odpoved.Ani majitel nebude vediet na mnohe odpoved.
Odpovedať
inak pekne zhrnute,ale kym si to nevybehate sami,vela sa nedozviete.Ja zhanam pozemok uz dlhsie a vacsinou sa mi nevedia vyjadrit ani k IS.
Odpovedať
@kuracinarez ja viem, ze na mnohe otazky sa nebude vediet vyjadrit ani realitak a ani majitel. Na niektore sa zasa mozno budu vediet vyjadrit susedia a tak. Co sa tyka tych IS a ci nejdu popod pozemok, to je jasne, ze si to clovek musi zistit sam. Ale to pride na rad az vtedy, ked bude realny zaujem o dany pozemok. Tu som dal cele zhrnutie, ale samozrejme, ze sa to bude riesit postupne s pribudajucim zaujmom. Tak ti prajem vela stastia a snad sa ti to coskoro podari :)
Odpovedať
@elcaspo Pekne zhrnuté ;-) Ak budeš chcieť odpovede na všetky otázky ešte pred obhliadkou, bude to dlhšie hľadanie. Reallitky a často ani majitelia, ich všetky nevedia zodpovedať, alebo ich prezradia až pri obhliadke:-( Napr. ten zápach. Nás maklérka zaviedla na pozemok, kde cez cestu oproti, mali domáci chov ošípaných a bol tam neskutočný zápach a maklérka v kostýmčeku, červených lodičkách a s dokonalým makeupom, sa tvárila, že nič necíti :-p ]-( ) My sme hľadali pozemok 1,5 roka. Síce nie je ideálny, ale okrem 1, spĺňal všetky nami podstatné kritériá ;-)
Odpovedať
@ninka23 samozrejme nie vsetky tie body chcem vediet pred obhliadkou :) ja mam v umysle si tieto body vytlacit a s tym ist na obhliadku a tam si vsetko co budem vidiet, vediet zistit, citit zapisat ;) po telefone clovek nic nevyriesi. Ved ludia su schopni klamat aj ked tam fyzicky stojis a vidis :( (cest vynimkam)
Odpovedať
@elcaspo taky nzerat kde si videl,aby toto vsetko mal? Ak je to jedno z kriterii,ani nehladaj,nenajdes. a podmienky-na vacsinu nedostanes priamo odpoved.
Odpovedať
@elcaspo super dotaznik :-) Keby boli takto uverejnovane inzeraty, tak by sa predislo mnohym zbytocnym obhliadkam. Skoda, ze je to uuuplne nerealne.
Odpovedať
hm tak taky inzerat by som fakt rada videla na nete :P my hladáme uz vyse roka tak ze chodime krizom krazom osobne, hladame na katasterportaly a zatial neuspesne...a co na 50% uspesne, tak nie su siete.... uz zaciname byt zufali ze zostaneme v byte :)
Odpovedať
@atlaska vy ste to asi zle pochopili. Ja neocakavam, ze toto vsetko bude uvedene v inzerate. Toto som si urobil zoznam bodov do wordu a vytlacim si to. A na kazdy pozemok kam pojdem si to zoberiem vytlacene (ako nejaky dotaznik) a co tam zistim, uvidim, dozviem sa od majitela, susedov a pod. si zapisem. Ak po zisteni co najvac informacii od majitela, susedov, svojich pocitov a pod. budem mat stale zaujem o dany pozemok, tak si budem postupne zistovat ostatne body ako napr. ci ma pripoja vodari na vodu, elektrikari na elektrinu, ci je majitel majitel a pod. . Cize kazdy pozemok, ktory si pozriem bude mat takuto nazvime to kartu a podla nej sa mi bude lahsie rozhodovat medzi viacerymi vhodnymi :-) Tu islo len o to, ci som na nejake tie body nezabudol. Viem, ze co sa tyka kupy, tych bodov je urcite viac, ale tie na zaciatku nepotrebujem vediet. Pekny den Robo
Odpovedať
@elcaspo Ja som tvoj zámer pochopila, a myslim, ze je to super zhrnutie. Jasne, ze neocakavam, ze toto bude v inzerate. V inzeratoch nielenze su nedostacujuce informacie, ale aj zavadzajuce a doslova bludy. Minule sme si boli obhliadnut pozemok u majitela, ten nam hodinu vsetko ukazoval, vysvetloval, a potom sa spytal: a aku cenu ste videli v inzerate? A my sme povedali ze tolko a tolko, a on na to, ze nóó, ale ono to je vlastne len polovicna suma, zevraj ta maklerka, co mu to nahadzovala na internet, povedala, ze nech tam napise len polovicnu sumu, ze sa na to pride pozriet viac ludi. Hajzli, ti makleri. Stratili sme kvoli tomu pol dna. Ale to som uz od temy :-)
Odpovedať
myslím si, že si všetko zahrnul. mojich zopár skúseností: nikdy ti nikto nepovie všetko. alebo prinajmenšom sa bude tváriť, že on o ničom nevie. napr. keď som sa pýtal makléra či niečo vyrastie v blízkosti pozemku tak samozrejme nič. keď som však bol u starostky tak ma oboznámila so severným obchvatom prešova a ten bude viesť práve v mojom "výhľade". takže asi tak. argumenty typu "to tak skoro nebude" neber v úvahu. určite si skontroluj kataster a list vlastníctva (to sa dá cez internet). takisto som prešiel desiatky týchto pozemkov. na vedľajšom pozemku chovali kone, takže asi vieš ako to tam vyzeralo. samá mucha. po niekoľkých návštevách som zistil, že najlepšie je kúpiť pozemok v novovytváranej oblasti. väčšinou tam stavajú domy mladí ľudia, nie sú tam kone, sliepky, prasatá atď. na našej ulici sme šiesti susedia, všetci vo veku 30 - 35 rokov. všetky domy sú nové (resp. budú) a všetci sme majiteľmi cesty, keďže obec nemá peniaze na jej správu :) a ulicu si dáme pomenovať "Veselá", aj keď je slnečná :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
určite zistit este uličnú čáru, teda vzdialenost od akej mozete zacat stavat od ulice...mna nasa 6 metrova vzdalenost zaskocila. Tiez ci cez pozemok nevedu nejake verejne potrubia a pod...ci tam neni nejake vecne bremeno, a ci to neni zaplavova oblast, ako napriklad kvalita ovzdusia, da sa to zistiti i z nejakych statistik na danu oblast. Pre mna bola kvalita vzduchu dolezita.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mimka a vsetko hladate iba osobne? skusili ste portal bezrealitky? alebo obycajne sreality.cz ?
Odpovedať
@neyaa uz sme nasli. Ale bola to fuska :) pekny den....
Odpovedať
@mimka tak to ste aj tak rýchly, ja som priebezne asi cca 3 roky sledovala inzerciu kym sme nasli, vela tych co sa nam pacilo sme chodili obhliadat...a nakoniec sme kupili minuly rok. Prosim ta a pozeram ze mate uz krasnu zahradu. To ste stihli od septembra minuleho roku tak urobit? kupovali ste aj s domom rovno hotove?
Odpovedať
Profilova fotka
Nám realiták predal pozemok že do prostredia kde bude len 30pozemkou, 15 po dvoch stranach slepej cesty. Romantika pri parku. Neskôr som sa dozvedel, ze uz vtedy bol pritomny pri tvorbe buduceho uzemneho planu obce a teda vedel ze do buduce budovanej slepej cesty budu zaustovat lokalitu s asi 80 dalsimi novymi pozemkami. Aby to bolo dokonale, momentalne ponuka stavebne pozemky ze vraj aj s kanalizaciou, pricom v danej loklaite kanalizacia nie je, musia sa budovat zumpy, proste kvalitny realitak. Zaver, informovat sa na uzemny plan obce/mesta overovat u vsetkych dodavatelov energii a sieti ci maju v danej lokalite svoje siete a ci nahodou nevedu popod zaujmovy pozemok. Lebo Vam poviem, ked budete mat v pozemku staru hoc funkcnu meliorizačnú rúru, dostavali ste. Konkretny pripad mojho suseda, na takom pozemku mozte tak pestovat zemiaky a nie stavat dom, ochranne pasmo takejto rury vam celkom slušne rozdeli Vas pozemok na dve tazko pouzitelne flaky pozemku. A ked tam nebude meliorizačka, stale tam moze byt optika, trasovanie plynu, vody, kanalizacie - samozrejme predavajuci o tom nebude ani vediet. Potešenie na zaver, naštastie za predbezne informacie ci uz stavebneho uradu alebo spominanych "sietarov" sa neplati, bude vas to stat len Vas cas.
Odpovedať
Profilova fotka
musím povedať, že nám vo väčšine spísaných bodov odpovedala realiťáčka. Avšak ten radón :-| ten ma teda nenapadol ;-)
Odpovedať
@neyaa nie, to je rodicovsky dom. My chceme zacat niekedy v marci, zatial sme len v stadiu riesenia sieti, cisticky a oplotenia :) do konca roka aspon hrubu stavbu by sme chceli stihnut.
Odpovedať
@mimka to ste moc dobrý. A projetk máte typový alebo nejaky na mieru? Drzíme palce nech tovsetko ide podla plánu
Odpovedať
@neyaa mame linear 318 od promiprojektu. Dakujem, aj my vam drzime prsty nech stavba krasne rastie. ;-)
Odpovedať
@mimka ten je prekrasny, superr vyber, my zas robime projekt na mieru, mame 4 deti a musime trochu viac izieb. Tiez mame plochu strechu a bude to bungalov :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 a kde staviate v Senci? My zvazujeme lokalitu Senec Gardens, ale zatial len zbieram informacie... A teda poviem Ti, mozete si gratulovat k takej realitacke!
Odpovedať
Profilova fotka
@bibi78 Javorová Alej
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 jasne, uz si spominam z inej temy. len tusim fotku mas inu, tak ma to zmiatlo... :-) tak gratulujem k takemu velkemu pokroku. takze v belgicku ste sa rozhodli nezostat.... :-D , my sme tam stravili par rokov a tiez to nebola nasa salka kavy... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bibi78 áno, už sme spolu rozoberali pozemky v čiernej vode :-) . V belgicku by sme aj ostali, nám sa tu veľmi páči, ale žiaľ končí prac. kontrakt ;-( ;-( ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 no vlastne u nas to bolo rovnake, ale zivot na stalo tam by sa mi asi nepacil. a budete mat pekne byvanie blizko BA ;-)
Odpovedať
@neyaa nas je pekny, to vas je prenadherny :) my mame zatial babatko este len na ceste, tak snad nam bude stacit :) ale vas je luxusny, tesim sa na fotky realu...
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 radon nie je problem. Ak sa pozemok paci, alebo prostredie vyhovuje su sposobi ako s radonom vybabrat:)
Odpovedať
Profilova fotka
Davali ste si zistovat vecne bremena a tarchy sietarov pod vasim pozmekom? Predpokladam, ze ked je pozemok na okraji dediny, asi by tam nemala viest ziadna techn. infrastruktura, ci konkretne nejake potrubia, kable a pod., ako pise vyssie @elcaspo, ale radsej sa presvedcit vopred, ako byt nemilo prekvapeny... a u koho vsetkeho to treba zistovat - SPP, ZSE, vodarne, telecom? @brano36, @lucinka33
Odpovedať
Profilova fotka
@bibi78 3x ANO. Po vyssie uvedenj skusenosti som uz trosku paranoidny a to ma zachranilo od kupy pozemku (tento krat v PK) kde bola neskutocna cena (majitel ho daval o 100t € menej ako realitka) ale jasne ze "nevedel" ze mu ide popod pozemok v celej dlzke verejna kanalizacia a to mal na pozemku este aj sachtu...takze overuj vsetko a u vsetkych:) Vacsinou vsak chutovky neobjavis, na inej stavbe som mal skusenosti ze ani telekomunikacie nevedeli, ze cez pozemok klienta ide datovy kabel a kompetentni precitli az ked im bager spravil ciernu obrazovku:) Ked sa taketo nieco kladlo, tak tam boli len siroke luky a polia ale nechapem, ze nikto nerobil zakres kadial to ide...uz neriesim:)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?