Vodarenska stavba na nasom pozemku

Dobry den, kupili sme pozemok, ktory je vedeny stale ako orna poda, lezi v malej dedinke. Dali sme si urobit geometricky plan a pozerame, ze vodomerna sachta pre dedinu je komplet cela na nasom pozemku. V liste vlastnictva nie je ziadna tarcha ani nic podobne. Starosta sa tvari ze to je vec Vodarov, ze sa to stavalo asi v 80-tich rokoch a vtedy vsetko bolo kazdeho tak asi to preto nie je zapisane v liste vlastnictva. U vodarov mi pani v kancelarii nepovedala dokopy nic nove, ze to je stara stavba, a mam ju chranit. Od nich bol vyticit vodar vedenia lebo planujeme postavit plot a ten bol zhrozeny, ze to nie je mozne ze to je na sukromnom pozemku + vedenie ide vselijako po pozemku ( dobrych 10 m od cesty a ide akymsi oblukom a potom sa vyrovnava - nastastie je to iba predok pozemku a mame kopec metrov po koniec). Byvali majitelia nas neupozirnili ze je to na nasom pozemku. Je to teda istym sposobom cierna stavba, kde sa vsetci tvaria ze s tym nic nemaju. Ma niekto skusenosti s niecim takymto? Ako mam postupovat? Dakujem kraaaasne za odpovede :-)
Odpovedať
Predpokladam, ze ak po tom budete patrat dalej povedia Vam ze stavba bola umiestnena na pozemku vo verejnom zaujme. Čl. 11 odst. 4 Listiny základných práv a slobôd stanovuje, že vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práca je možné iba vo verejnom záujme, na základe zákona a za náhradu. Nie každý kolektívny záujem je verejný záujem spoločnosti (v tomto prípade „verejný“ záujem na zachovaní stavby parkoviska). Preto je nutné, aby bola veľmi dôkladne zvažovaná základná podmienka – či je obmedzenie nutné vo verejnom záujme. Vela s tym asi nepohnete, teda nemyslim si ze dosiahnete odstranenie stavby. Co by ste asi dosiahnut mohli je urcita forma nahrady za to, ze dany pozemok nemozete vyuzivat. Asi by som sa snazil nejakym sposobom dohodnut s vodarnami o odpredaji casti pozemku na ktorom je sachta a vedenie aby ste aspon z pozemku ktory nemozete vyuzivat neplatili dane.
Odpovedať
Budeme to tak asi aj riesit, lebo je to kus pozemku a dost nam to pokazilo plany - plot musime mat daleko, plus v tej oblasti ako keby vykrojeny. Hneva ma ale to, ze oni chcu aby sme sa napojili na vodu dost hlupo krivo cez celu cestu na druhu stranu kde je hydrant. No pan co to vyticoval nam povedal ze je to somarina lebo je tam vela pripojok uz na tom hydrante ze nechape preco sa nemozeme napojit u nas pred tou sachtou. Dost sa s vodarmi natahujem za to lebo to chce projektant vediet ako to ma nakreslit ale vodari maju bordel v tom :-x Takze jedine musime tlacit na nahradu. Stavbu nech si tam nechaju ale aspon keby urobili vynimku a mozeme sa pred sachtou napojit :-x :-S Tu v dedine riesim iba elektriku uz 4 mesiac, lebo vsetko musi cez Okresny Urad lebo je to statna cesta a nechce sa mi to s vodou prezivat opat. Vodari aj hovorili ze sikmo sa napojit na hydrant + rozrezat cestu, pytala som sa cestarov a ty ma odbili ze to nikdy nedovolia tak ze to mame vymysliet inak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?