Vlastním pozemok s inou osobou. Môžem postaviť dom v mojom vlastníctve?

Prosím Vás, je oficiálne (právne) možná situácia - som vlastník pozemku spoločne s inou osobou pol na pol.... Môžem na takomto pozemku postaviť dom, výlučne v mojom vlastníctve? teda, že pozemok budú vlastniť spoločne dvaja ľudia -1/2; a dom na ňom už len jeden - 1/1 ? Inak povedané, môže v rámci jednej nehnuteľnosti jeden vlastniť dom a pol pozemku a druhý len pol pozemku? Dík!
Odpovedať
@zdenoh1975 na tvojom mieste najprv rozdelim pozemok na 2 parcely podla podielu vlastnictva a az tak staviam.. asi by sa to dalo aj cez vecne bremeno prava stavby, ale zda sa mi viac komplikovane..
Odpovedať
@zdenoh1975 mozne to je. Len ci spoluvlastnik pozemku bude suhlasit so stavbou. Bez jeho suhlasu dom nepostavis..
Odpovedať
Jasné že by spoluvlastník súhlasil. Ide o to, že pri budúcom eventualnom zhodnotení tejto nehnuteľnosti aby bolo zrejmé (papierovo), že jeden má nárok na hodnotu domu+1/2 pozemku a druhý na "len" 1/2 pozemku.. Či je to proste možné takýmto spôsobom zapísať do katastra..
Odpovedať
@zdenoh1975 hej, da sa to tak
Odpovedať
Dík za ochotu. Aj som si myslel, ale jeden "odborník" ma zneistil tým, že tvrdil, že ak dvaja vlastnia spolu pozemok a jeden na ňom postaví dom výlučne za svoje peniaze, tak v budúcnosti pri predaji tohto domu by mal aj ten prvý nárok na polovicu hodnoty domu (nakoľko stojí aj na jeho pozemku..) :-) zdalo sa mi to divné, ale tak pre istotu som sa spýtal. Človek už v tomto svete fakt niekedy nevie... Dúfam, že teda to tak naozaj nie je :-D
Odpovedať
@zdenoh1975 , tak ten "odborník" mám pravdu. Pokiaľ na katastri nie je zakreslené ktorá časť pozemku ma ktorého vlastníka, tak môžeš mať v budúcnosti problém. V podstate ty by si dokázal, že dom je tvoj (faktúry a pod.) ale radšej teraz rozdeľ pozemok. Ak budeš náhodou brať úver, tak ti nedajú pokiaľ ty nie si výhradný vlastník pozemku.
Odpovedať
Pri spoluvlastníctve pozemku budeš potrebovať ku všetkých vybavovačkám aj súhlasné stanovisko spoluvlastníka pozemku, dá sa to urobiť overeným splnomocnením.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
A preco neodkupis tu druhu 1/2? a mas po problemoch.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
ja len dodam taku fintu, ako to niektori sikovni robia. Ak ti nechce sused povolit postavit dom, garaz, ci inu stavbu, jednoducho si rozdel svoj pozemok na 2 casti, kde jedna cast bude hlavna a druha cast bude od suseda a daj tomu sirku 1 meter a nech ten pozemok je napisany na niekoho z rodiny. Tym padom sused uz nie je sused, noveho suseda mas niekoho z rodiny, ktory ti to schvali a ty mozes s radostou stavat a sused moze uz len fukat prasok. Je to hnusne voci susedovi, ale ked uz si na tom vy trvate, co narobite :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?