Vlastnenie pozemku v háji - v lese a prípadná ťažba dreva

Ahojte mám možnosť získať pôdu v háji. Je to zalesnená plocha, a chcel by som vedieť čo to všetko obnáša. Prípadne keď som vlastníkom lesa môžem tam ťažiť drevo pre vlastnú potrebu (do krbu). Prípadne by som mohol zasadiť vyrezaný strom novým mladým. Háj sa nenachádza v chránenom území.
Odpovedať
@kajo873 ak aj si vlastnikom lesa, nemozes si v nom rubat hala-bala. Podla zakona musis mat spravcu - ten ti urcuje, ktore stromy mozes vyrubat.
Odpovedať
no myslim, ze na to je Urbar co urcuje co a ako sa v lese smie robit, zastupuje vlastnikov pôdy.. potom sa vyplaca vynos majitelom .... moja stara mama teda aspon dostava
Odpovedať
aha takže nemôžem to tak robiť že zotnem nejaký starý strom, a zasadím tam nejaký mladý stromček... heh keby som vedel kto je tam Urbár..
Odpovedať
@bubatinko pleties hrusky s jabkami.. Urbar je spolocenstvo spoluvlastnikov, ale ty mozes mat aj les, ktory nespada do urbaru. Kazdopadne, rubat v nom nemozes len tak, ako sa ti zachce.. @kajo873 zase nie je problem si tazit vo vlastnom lese pre vlastnu spotrebu, len proste nemozes zrubat hocico, stromy ti urci osoba opravnena - cize ten spravca.
Odpovedať
Hej to som už zistil a je to logické že nie doradu. Neviete kto je správca lesov a hájov v okolí Hlohovca? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Aj keby si hned bol vlastnikom lesa, nemozes v nom robit co si zmyslis. U nas sa vyzaduje povolenie aj na vyrub stromu v zahrade, ktory si sam zasadil. Ten les urcite patri do nejakeho lesneho celku a spravuju ho alebo statne lesy, alebo spolocenstvo vlastnikov...ci vlastnis viac hektarov lesa v 1/1? Urcite si to over na Lesnom urade, pod ktory patri to uzemie. Na vyrub stromov a ich pestovanie je osobitny predpis a ked chces o tom nieco vediet, skus zakon o lesoch, alebo sa opytaj niektoreho lesnika :-)
Odpovedať
@madra2 Čo znamená 1/1? Sám vlastním určitú výmeru z lesa a som na tej výmere jediný vlastník, keď si to myslela.
Odpovedať
Profilova fotka
To som myslela, ci si jediny vlastnik konkretneho pozemku, alebo mas podiel v nejakom majetku.
Odpovedať
ak je to tvoj sukromny pozemok (si jediny vlastnik), tak s tym urbar nema nic spolocne. rubat mozes vylucne mimo vegetacneho obdobia a zalezi na druhu stromov, ktore chces vyrubat. ovocne stromy mozes rubat vylucne na zaklade povolenia od mestskeho/obecneho uradu, na ostatne stromy sa vztahuju urcite vynimky, ktore ti povedia na urade, kazdopadne nalety mozes urcite vyrubat na zaklade oznamovacej povinnosti a to iste sa tyka aj stromov, ktorych priemer pna v urcitej vyske nepresiahne urcity pocet centimetrov - presne cisla na prislusnom urade alebo na internet, uz si to nepamatam.. riesil som to, da sa to ale asi dost zalezi aj na tom, na koho natrafis, ked budes ziadat o povolenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?