Váš nazor na pozemok ?

Profilova fotka
Prosím Vás máme daný pozemok . Nevedie k nemu asfaltová komunikácia je to vlastne velké pole ale v zastavanej oblasti nie je to nejako mimo . Problém je asi pristupová cesta, ktorá tam je obecná ale nie je nijako vyznačena ani urobená asi by sme ju museli dať na vlastné náklady, možno by stačila taká štrková. Ďalej ako by to asi bolo s elektrinou? Bolo by to reálne pokiaľ by dala obec suhlas? Ďakujem za každý názor.
Odpovedať
1
2
Moj nazor je taky, ze zalezi hlavne od tej cesty. Vy nemusíte vyžadovať asfaltovú no napríklad deti by už mohli mať problém peši chodiť do školy keby pršalo atď. Tiež či Vám tam bude moct chodiť auto na odťah žumpy aj cez zimu Elektriku si budete musieť priviesť vy.
Odpovedať
@dedikatessa najlepsie zistit priamo na obecnom urade. Zistit, ci je tam planovana vystavba do buducna (uzemny plan), bez pristupovej cesty myslim ani nedostanes stavebne povolenie.
Odpovedať
@blacklady Bez pristupovej cesty nedostane ani hypouver od banky a samozrejme ani stavebne povolenie. @dedikatessa A co siete? Elektrina, voda,...tam su? Lebo bez nich je to uplna utopia a kedze ten pozemok nevyzera nejaky extra lukrativny (velmi uzky) sa neoplati to tychto veci investovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd by som sa na to pozrel, či bez prístupovej cesty nedostaneš úver, alebo stavebné povolenie 8-) Nemusím ti to snáď ďalej písať, že možné to je. K poznámke, ako je ten pozemok úzky, sa vyjadrovať nebudem, asi to z tejto foto máš vydedukované lepšie ako ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedikatessa Zadarmo možno ako lúku alebo pole, kupovať ako stavebný alebo na výstavbu určite nie.
Odpovedať
@quintes @dedikatessa No proste nedostanes, lebo nedostanes uver na ciernu stavbu, cize ked mas dost svojich prostriedkov a budes ignorovat papieriky od starostu alebo stavebneho uradu, tak tam postavis a mozes uzivat. Bez prijazdovej cesty a pripojeni na energie nedostanes stavebne povolenie to je proste fakt! Uz vidim ako vozia nakladne auta beton a material na pole :-D Pre porovnanie radovky pri hlavnej ceste ktore su tak 18m siroke s vystavbou na hranici ten pozemok ma cca 12-14m cize stale cele zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Hm, ja mám pozemok na poli, nie je tam voda, elektrina, a stavebné povolenie som dostal.. A predstav si, dokonca mi z banky dali aj peniaze na kúpu pozemku.. Skús mi to vysvetliť teda ;-)
Odpovedať
@quintes ty musis vediet koho si podplatil. Zakon je zakon.
Odpovedať
@quintes A dali ti aj peniaze na stavbu domu? By som chcel vidiet ten znalecky posudok. A ten sravebny urad ti dal povolenie na stavbu rodinneho domu? Lebo samozrejme na rekreacny objekt mozes ziskat povolenie aj bez elektriny ale nie na RD. A ak sa ti aj podarilo nejako ziskat povolenie na RD tak by ma fakt zaujimalo ako ho chces uzivat bez elektriny a vody. A chcel by som tiez vidiet tu banku, ktora ho normalne prefinancuje. Ako pisem, utopia. Ze ten pozemok nie je ziadna krasna parcela vidiet porovnanim s ostatnymi pozemkami, kde uz stoja domy, a kedze nepredpokladam, ze su tam postavene same 20m siroke domy, tak podla odhadu ma ten pozemok maximalne 12-14m na sirku. Klasicky uzky a dlhy sliz akych je vsade milion.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano pozemok je 14m sirka.Dakujem za kazdy nazor
Odpovedať
@quintes ako sa ti vyjadriki elektrarne a vodarne k projektu ked nemas pripojky? Co ti tam napisali? Kam sa v projekte a na co pripajas? Na imaginarne trubky :-D ?
Odpovedať
@dedikatessa zajdi na SU a ooytaj sa ci a hkavne co tam mozes stavat a kedy. Co vsetko.musis vybavit. Urcite cesta patri obci?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Odpoviem všetkým. Moja prvá reakcia na @danculd bola nekompletná, tak ako jeho reakcia na otázku zakladateľky témy. Pretože nesúhlasím s jeho stanoviskom, že to nie je možné. Treba nabudúce ozrejmiť, za akých podmienok to možné je a za akých nie. Nemusel som nikoho samozrejme podplácať ani nič také. Stačí, ak máte vydané stavebné povolenia na cestu a siete. Taký je zákon. Pretože v takom stavebnom povolení na komplet cestu, je všetko, bez vyjadrení jednotlivých zúčastnených strán ( telekom, elektrárne, plyn, voda, obec, hasiči, policajti a pod), sa stavebné povolenie nevydá. Banku zaujíma to, či je k danej parcele vysporiadaný prístup, t.j. či máte podielové vlastníctvo na danej prístupovej parcele, alebo právo prechodu. Nevýhoda takýchto lokalít je samozrejme časová náročnosť čo sa prípojok týka. Je veľa prípadov, keď si vlastník takejto podobnej lokality zaplatil siete a cestu sám, ono v podstate stačí úplne elektrina. Vodu odpad si viete vyriešiť inak ako napojením sa na verejný vodovod odpad. A elektrárne sú napr v mojom prípade veľmi ochotné, platiť budem len výkopové práce a pripojovací poplatok.
Odpovedať
@atlaska v prvom rade, čo by som urobil, že by som išiel na obecný úrad sa informovať, čo plánujú, ako plánujú, či tam bude výstavba niekedy, či majú v pláne nejaké prípojky robiť, cestu a podobne a potom by som sa od toho odrazil ďalej ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Asi je dobré začať aj počítať. Keďže nevieme dĺžku cesty skúsme na m bežný šírky 4m : minimálny základ cesty : štrkodrva 0,3m *4m*2,5t/m3 = 3t á 7-10 E/t 21-30 Eur/mb dovoz ?? km á 1,2 E/t/km ?? ak je menej únosné podložie : geomreža 4m2 á 1,50 E/m2 6 Eur/mb ak je tam aj voda : geotextília 4m2 á 0,50 E/m2 2 Eur/mb ak treba aj drenáž, odvodňovací rigol a pod ?? elektrina ? ?? voda ? ?? plyn ? ?? kanalizácia ? ?? Práca ( výkopy, zásypy. zhutňovanie....... ?? Budete chcieť aj finálnu úpravu asfalt, dlažba,obrubníky chodník ???? Doplniť iné položky vyčiarknuť, ktoré netreba, oceniť ostatné, ščítať a vynásobiť dľžkou a DPH. Je to veľa ? Budete sa na to skladať viacerí ? Prispeje obec ? Bude cesta iba Vaša a neskôr sa bude dať zhodnotiť predajom podielov ? Alebo Vám cestu zničia pri ďalšej výstavbe, ktorá tam zrejme bude, a nebudete im vedieť zabrániť v používaní ? To sú základné otázky či do toho ísť. Skúste ostatní doplniť. Skúste doplniť
Odpovedať
@dedikatessa Myslím, že je to nereálne. Alebo aspoň nie teraz. Alebo ťa to bude stáť nehorázne peniaze - vybudovať cestu až od najbližšej riadnej komunikácie a vybudovať siete od najbližšieho pripojiteľného bodu. Jedine, že by ste sa všetci susedia (ti vedľa teba doprava) finančne spojili a siete a cestu vybudovali spoločne. Tak ako my sme si vybudovali vlastnú cestu a komplet siete - 11 pozemkov, v podstate sme vytvorili novú ulicu. Každý sa na to skladal rovnakým dielom a každého ho stálo niečo cez 16 tisíc €. Cesta má dĺžku cca 130 m a musela byť podľa aktuálnych noriem - mať určitú šírku, osadené obrubníky, betónový povrch, na konci otočku... Spýtaj sa na miestnom stav. úrade, za akých podmienok by ti povolili tam stavať.
Odpovedať
Profilova fotka
Hmmm pekná suma a to si sa pozemku ešte ani nechytil :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za vyjadrenia mám v tom hned jasnejšie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Taktiež mám ten istý názor, že by ťa to vyšlo veľmi veľké peniaze! Radšej počkaj na niečo lepšie a menej komplikované
Odpovedať
Toto by bolo komplikovane a hlavne strasne drahe podla mna nema zmysel nad niecim takymto momentalne uvazovat a hnat sa do toho, lebo by to nebolo vyhodne a hlavne by si mala z toho hlavu v smutku ]-(
Odpovedať
Tak do tohto by som sa bála ísť! Už len skrz tých vybavovačiek by som nemala na to nervy!
Odpovedať
@lucciinkka Tak ale keby si už ten pozemok mala, tak ako majú oni tak by si hľadala možnosti. Pozerám sa na to rovnako, tiež keby som mal pozemok tak vymýšľam ako to urobiť aby sa tam dalo stavať, ale zase na úkor peňazí a tohto všetkého by som do toho nešiel. Ten pozemok podľa mňa neni hodný aby sa toľko do neho investovalo, to skôr skúsiť predať niekomu a kúpiť nový inde, kde nebude probléím stavať
Odpovedať
@edberg áno, pokiaľ by som ho mala a nikde inde by iný nebol tak by som sa snažila to riešiť. No najprv by som skúsila zohnať nejaký iný pozemok, kde toľko veci netreba vybavovať a keby som nenašla, tak by som sa pustila do tohto. Aj keď je to na dlho a na dosť veľa financií, ako tu už bolo viac krát spomenuté
Odpovedať
@lucciinkka Dnes je to s pozemkami celkovo patália, najmä čo sa týka cien, kamarát ten kúpil pozemok, myslel si ako super nakúpil a napokon tiež musel investovať do vybavovačiek oveľa viac peňazí jak si myslel, že bude treba, potom tú kúpu aj ľutoval 8-(
Odpovedať
nešiel by som do toho. Cesta, siete, na svoje náklady a pak odpredať obci za 1€. Nešiel by som do toho aspoň určite nie teraz, možno za pár rokov sa tam bude stavať, ale tie siete a cesta bude iná pálka.
Odpovedať
@quintes neviem, či som to správne pochopil. Vy ste si vybavili stavebné povolenie na cestu a siete. Siete ste nepostavili (spomínate, že vodu a elektrinu nemáte), a napriek tomu ste dostali stavebné povolenie na stavbu domu resp. chaty?
Odpovedať
Profilova fotka
@filipus Legislatíva to takto umožňuje. Ak je vydané stavebné povolenie na siete, cesta je vysporiadaná, tak v takom prípade dostanete stavebné povolenie. Môže sa začať so stavbou. Pozor. To, že dostanete stavebné povolenie, je len povolenie na stavbu, nie na užívanie stavby. Kolaudácia samozrejme vyžaduje komplet siete podľa projektu.
Odpovedať
@quintes takže teraz máte na stavbu dočasné užívanie? A keď postavíte a skolaudujete siete, tak požiadate o kolaudačné rozhodnutie?
Odpovedať
Profilova fotka
@filipus tiež som sa v tom už stratil. Tiež už mám chaos. Čiže skôr či neskôr bude aj tak potrebné urobiť komplet siete, len asi takto budú mať na to viac času, či zle rozumiem?
Odpovedať
@quintes @filipus @sampur Obdobne to bolo aj v našom meste. Bolo možné dostať stavebné povolenie na dom, pokiaľ bolo vydané stavebné povolenie na cestu a siete. Ale do kolaudácie domu bolo potrebné vybaviť skolaudovanie cesty a sietí. MY sme dom mali postavený, len sme ho nemohli skolaudovať. Museli sme pol roka čakať, kým sa skolauduje cesta. Teraz sme konečne mohli aj dom skolaudovať. Dočasné užívanie neexistuje. Buď je to neskolaudovaná stavba, alebo skolaudovaná stavba. V zmysle legislatívy sa môže stavba užívať až po kolaudácii. Ale v praxi to skoro nikto nerieši. My sme bývali vyše roka v neskolaudovanom. Teraz to vraj sprísnili - stavebné na dom vydajú až po tom, čo sú právoplatne skolaudované siete a cesta. Ale je to len z JPP, neviem to naisto.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?