Uzemny plan vs rozhodnutie o umiestneni stavby

Ahojte, mala by som nasledujucu otazku. chcela by som sa opytat. Vie mi niekto poradit, co je nadradene, ci uzemny plan obce alebo uzemny plan zony? Obec mi tvrdi, ze moj pozemok nie je rieseny v uzemnom rozhodnuti o umiestneni stavby na stavbu domu, pritom v uzemnom plane obce je urceny ako plocha byvania. Vraveli mi, ze mam poziadat o zmenu uzemneho rozhodnutia, kde by sa riesilo umiestnenie stavby na mojom pozemku. Ja som vsak nazoru, ze ak v rozhodnuti o umiestneni stavby sa neriesi moj pozemok, tak je pre mna smerodajny uzemny plan obce!! Mam pravdu?? vraveli, ze si mam najprv poziadat o zmenu uzemneho rozhodnutia a tak ziadat o stavebne povolenie. Podla mna je pre mna smerodajny uzemny plan obce a kedze neplanujem dom vacsi ako 300m2, tak sa to povazuje ako jednoducha stavba a tym padom sa da zlucit uzemne a stavebne konanie. Neviem,ci som sa dobre vyjadrila, vie mi niekto poradit?
Odpovedať
@ann295 Vidím, že v tom máš riadny hokej. Síce nie som odborník v tejto oblasti, ale teraz to celé absolvujem. Územný plán obce je dokument, ktorý vytvára obec v nejakom intervale (5-10 rokov), kde určuje, ktoré plochy budú na čo slúžiť. V Územnom pláne môže zmeniť využítie niektorých plôch (napr. lúky môže určiť ako oblasť pre nizkopodlažnú výstavbu), môže určiť, či to bude platné hneď, alebo výhľadovo. To, že je niektorá funkčná oblasť určená pre nizkopodlažnú bytovú výstavbu (myslí sa tým rodinné domy) neznamená to, že niekto (majiteľ) pozemku môže hneď stavať. Územný plán má textovú časť a mapovú (výkresovú) časť. Aby si si to vedela predstaviť, tu máš vzor textovej: http://www.stupava.sk/dokumenty_rozne... a tu mapovej (tu je len vyňatá jedna mapa, ale býva ich viac): http://www.stupava.sk/dokumenty_rozne... V danej oblasti najprv musia byť vybudované inžinierske siete. Práve určenie oblasti v územnom pláne pre bytovú výstavbu umožňuje v danej oblasti vybudovať inž. siete a komunikácie. Bez toho by tam nemohlo byť nič postavené - žiadny vodovo, žiadne cesty. Ak sú vystavené siete a cesty, individuálni stavebníci žiadajú stavebný úrad o územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Tieto konania môžu byť zlúčené do jedného konania. V územnom rozhodnutí dostaneš súhlas, že daný pozemok môžeš využiť na individuálnu výstavbu, že sú splnené všetky predpoklady na výstavbu. Potom na základe projektu dostaneš stavebné povolenie, ktoré je vlastne zeleným semafórom pre začatie stavby. Dovtedy, kým nemáš stavebné povolenie, nemôžeš ani len bagrom urobiť jamu. Tu máš vzor, ako vyzerá rozhodutie o umiestnení stavby: http://www.stupava.sk/galeria/file/st... Už na prvý pohľad je rozdiel medzi týmito dokumentmi zrejmý. Územný plán sa týka celého územia obce, Rozhodnutie o umiestnení stavby sa týka len danej stavby. Takže v rozhodnutí o umiestnení stavby musíš riešiť tvoj pozemok a smerodajné sú pre teba všetky dokumenty. Ak ti povedali, že máš žiadať o zmehu územného rozhodnutia, to môže znamenať, že oblasť, kde chceš stavať nie je určená pre danú výstavbu a treba, aby mesto dodatkom k Územnému plánu určilo aj túto plochu pre výstavbu. Však napíš o akú obec sa jedná a ktorú ulicu. Nie je problém pozrieť v Územnom pláne, či tam vôbec môžeš stavať. Prípadne ak máš nejaké rozhodnutia (pochybujem, že máš rozhodnutie o umiestnení stavby) tak ich sem daj. Možno máš rozhodnutie o umiestnení stavby, ale komunikácie či sietí. To nie je to isté, ako rozhodnutie o umiestnení stavby domu.
Odpovedať
Rozumiem tomu aky je medzi tym rozdiel. Podla uzemneho planu je urceny ako plocha byvania ,avak v uzemnom plane zony z nejakeho dovodu sa neriesil moj pozemok. Cize cez neho nevedie ziadna stavebna ciara ani podobne obmedzenia. Neviem preco, ked vsetky ostatne pozemky su v nom zahrnute. Ide mi o to, ze teta na stavebnom mi povedala ze mam podat ziadiost o zmenu uzembneho planu zony. Ja vsak tvrdim, ze mi staci, ak podam o spojene uzemne a stavebne konanie a budem sa riadit uzemnym planom.
Odpovedať
@ann295 Územný plán zóny, ako ho mazývaš ty (náš dokument sa volal "Územné rozhodnutie o umiestnení stavby") musí zahŕňať aj tvoj pozemok. V našom boli riešené siete, cesta a vytvorenie 13 stavebný parciel (po zmene ich nakoniec bolo len 11). Stavať sa môže len na tých parcelách, ktoré sú schválené týmto územným rozhodnutím. Na vedľajších parceliach sa stavať nemôže. Ide o funkčnú oblasť F1-B-60, keď si pozrieš Územný plán Stupavy. Takže tety na stavebnom úrade majú pravdu. Územné rozhodnutie vychádza z Územného pánu, ale bližšie definuje oblasť na konkrétne parcely, kde sa bude stavať. Územný plán rieši len celú oblasť ako celok. Takže musíš dať zmeniť územné rozhodnutie. Kto ho dával schváliť? Kto ho vypracoval? Pripojil by som sem aj ten dokument, ale dajú sa dať sem len fotky. Ak chceš, pošlem ti ho mailom. Pošli mi do SS tvoj e-mail.
Odpovedať
Profilova fotka
no to som už dopletený aj ja. To špecíálne obišli váš pozemok a nenakreslili ho v ÚP, alebo je na okrajovej časti? Ale domnievam sa, že máte pravdu, nepotrebujete zmenu územného plánu, ale územné rozhodnutie, ktoré vydáva SÚ. teda nie zmenu územného rozhodnutia, ale vydanie ÚR.
Odpovedať
Profilova fotka
@ann295 myslim, ze sa tu pletu dve veci dokopy. Uzemny plan obce hovori o tom kde sa pocita zo stavbou a kde je teda principialne povolene stavat. Uzemne rozhodnutie, je rozhodnutie o umiestneni konkretnej stavby/stavieb. Uzemne rozhodnutie sa musi riadit uzemnym planom. Takze z tvojeho popisu nemusis dat zmenit existujuce uzemne rozhodnutie, ale poziadas o vlastne s konkretnym projektom.
Odpovedať
Uzemny plan zony riesi podrobnejsie uzemie ako uzemny plan obce, pozri stavebny zakon, spojit konania mozes pri jednodu hej stavbe, alebo ak je spracovany uzemny plan zony, podmienky pozri v stavebnom zakone. Tieto dva plany musia byt v sulade. Uzemny plan zony je podkladom pri posudzovani umiestnenia tvojho rodinneho domu pri vydavani rozhodnutia o umiestneni stavby. Kazdopadne to ber tak, ze si ty zavisla od nich nie naopak :) vela stastia
Odpovedať
ja si myslim,ze to je tak ako vravi @majkoj, v uyemnom plane je vedeny ako plocha byvania, avsak v uzemnom rozhodnuti nie je na mojom pozemku zakreslena akoze konkretna stavba, neviem z akeho dovodu, na vsetkych ostatnych ano. Moze to byt sposobene tym, ze to bolo vedene ako jedna cela parcela, ktora sa nedavno rozdelila na 3 pozemky. Ale teta ma presviedca, ze mam zmenit uzemne rozhodnutie. Ja vsak tvrdim a co som precitala stavebny zakon, kedze uzemne rozhodnutie konkretne neriesi moj pozemok je nutne, aby som poziadala o vydanie ÚR na moj pozemok a nasledne stavebne povolenie. Kedze ide o jednoduchu stavbu, tak sa to podla zakona spaja do jedneho konania. Suhlasim s @jan45, ze ja potrebujem vydanie ÚR na moj pozemok, lebo pre mna je smerodajny uzemny plan obce a nie uzemne rozhodnutie, kedze z nejakeho este pre mna neznameho dovodu vynechali v uzemnom rozhodnuti moj pozemok
Odpovedať
Prikladam aj foto, tato parcela sa rozdelila na 3 pozemky. Potrebujem radu kto ma pravdu. Ja stale tvrdim, ze mne treba poziadat o uzemne rozhodnutie pre moju parcelu a nie zmenu uz existujuceho rozhodnutia. To je podla mna blud, co mi tvrdia na stavebnom urade.
Odpovedať
Profilova fotka
@ann295 nevynechal, územný plán nemusí riešiť konkrétne pozemky, môže určiť %zastavanosti alebo iným spôsobom definovať najmä pokiaľ sú pozemky súkromné. Tete oznámte, že sa obrátite na nadriadený orgán.
Odpovedať
ale uzemny plan ho riesi ako pozemok pre buducu stavbu, len uzemne rozhodnutie nie.
Odpovedať
@ann295 Tak keď to je takto, tak buď rada, že to neriešili v tom prvom územnom rozhodnutí. Keby tam rozhodli, že na danej parcele bude postavený len jeden dom, tak by si nemohla ten pozemok rozdeliť na 3 časti a postaviť 3 domy. Takto si ty podaj individuálnu žiadosť o územné rozhodnutie o umiestnenie stavieb, kde uvedieš všetky atribúty oblasti, t.j., že: - z pozemku budú vytvorené 3 parcely pre 3 samostatne stojacie rodinné domy - uvedieš, kde bude napojenie na siete, kadiaľ budú vedené siete - ako bude prístup na pozemky - z ktorej komunikácie - priložíš vyjadrenia dotknutých subjektov a pod. Je ale možné, že ti nescľhvália výstavbu 3 domov. Napr. v našej oblasti boli pôvodne na parcele, ktorú som kúpil, navrhované 2 parcely s 2 domami. No stavebný úrad neschválil výstavbu 2 domov, lebo parcely presahujú do vedľajšej funkčnej oblasti, preto museli byť tie parcely zlúčené na 1 rodinný dom. Takto som kúpil jednu parcelu skoro 900 m2 pre jeden dom.
Odpovedať
najvacsia sranda je v tom, ze v uzemnom plane su tie parcely tak rozdelene ako su aktualne podla katastra. Cize 3 parcely, Avsak uzemne rozhodnutie to riesi ako jeden pozemok a bolo vydane neskor ako uzemny plan. Ja to cele nechapem ako to mohlo vzniknut.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?