Územný plán a rozparcelovanie pozemku

Zdravím Vás. Potreboval by som jednu radu. Máme možnosť kúpiť väčší pozemok cca 1500m2 v dobrej lokalite, radi by sme ho rozparcelovali na dve pozemky, zatiaľ je to orná pôda extravilán, ale robí sa nový územný plán, ktorý bude riešiť výstavbu cca 100 RD. Druhý pozemok plánujeme nechať pre dcéru, prípadne predať. Projektant, ktorý robí územný plán navrhuje trošku nelogické rozparcelovanie toho nášho budúceho pozemku ( chápem, že chce dodržať líniu od hlavnej cesty ). Ale ta šírka pozemku, ktorá vznikne, je podľa mňa malá na bungalov, zároveň pre mňa lukratívnosť pozemku padá. S týmto riešením môžem kúpiť rovno pozemok niekde v dedine, kde su takéto široké pozemky bežné. My navrhujeme logickejšie riešenie, kde pozemky budu dostatočne rozmerovo široké a dlhé, teda ideálne na bungalov. vznikne súkromná cesta k druhému pozemku. Otázka je, keď architekt zakreslí jeho znenie územného plánu a poslanci to schvália, je pre mňa smerodajné rozdeliť tento pozemok takto? teda myslím tým, že keď budem žiadať o stavebné povolenie, musím rozloženie oboch RD situovať podľa územného plánu? Alebo si môžem pozemok potom rozparcelovať podľa môjho návrhu a pri stavebnom povolení nebudú žiadne problémy. Chcem ešte podotknúť, že všetky pozemky sú v katastri už zapísané a zakreslené, bez rozparcelizácie, teda architekt robí len územný plán, nevytvára nové pozemky.
Odpovedať
Takato ista situacia bola aj u nas. Sused to nejako vybavil a postavil dom. Potom sa pochytil s druhym susedom a developerom a teraz ma na krku nejake kontroly zo zivotneho prostredia a este prokuratora co riesi ako sa im podarilo stavebne povolenie bez zmeny uzemneho planu(alebo nieco na ten styl). Cize vybavit sa to da, ale bez zmeny uzemneho planu je to asi riziko.
Odpovedať
Profilova fotka
@vianocnydarcek ak niekto schváli riešenie architekta, poruší zákon, takže nie je prečo sa s ním vadiť. Na pozemok 15,8m široký môžete postaviť dom široký 8,8m tam nech ide bývať ten architekt. Ďaľšia hlúposť, ale asi v súlade so zákonom je 2x2,5m široký chodník, to si nedovolia ani v milionárskej štvrti v Nemecku.
Odpovedať
Ten pozemok ma byt povodne 1500 m2, nie dva pozemky. Vase riesenie Vam nemusia v buducnosti povotlit, ten druhy dom nedodrzi stavebnu ciaru. Nevidim v tom nic logicke. byt sused naokolo niesom nadseny so stavbou toho domu.
Odpovedať
@jan45 dakujem za odpoved. Nakoniec to architekt zakreslil tak ako sme to navrhovali my. A bude to aj takto odsuhlasene na zastupitelstve
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som riesil to iste ale v intravilane. Riesil som to doplnkom k uzemnemu planu stalo ma to 1000 EUR a riziko ze to obecne zastupitelstvo odmietne. Dom mohol byt len v hornej casti pozemku sirokeho 34 m a dlheho 100 m. Po tom ako som to mal oficialne, mi kazdy architekt vravel ze som to nemal riesit a rovno tam postavit zakladove dosky a dat dodatocne zlegalizovat... Pokuta by vraj isto bola nizsia ako 1000 EUR a netrvalo by to rok ako to skutocne trvalo. FAKT ROK, neskutocne!!!
Odpovedať
@atlaska ako z pohladu súkromia myslíte, že by ste neboli nadšená? Veď odstupy od okolitých stavieb budú dodržané, a že z toho druhého domu bude vidieť do okolitých záhrad? Veď keby tam nebol, tak tak či tak si všetci vidia do záhrad. Ide len o zastavanie územia, aby veľký pozemok nebol nevyužitý. Nepoviem keby tam bola navrhnutá rádová zástavba, ale takýto veľký pozemok nevyužiť.
Odpovedať
@abobo Architekt, môj známy, mi tiež povedal, že nech to neriešim, že potom si to postavím ako ja chcem, že je to územný plán na bývanie, teda nikto tam nebude stavať vysoké budovy alebo firmy. Ale nakoniec sme ho dotlačili do nášho riešenie, chcel som predísť ďalším poplatkom a vybavovačkám.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?