Uzemnoplanovacia inofrmacia - funkcne využitie uzemia

Profilova fotka
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či máte niekto skúsenosti so stavbou rodinného domu v oblasti kde je funkčné využitie územia pod týmto "názvom": Zmiešané územie bývania a občianskej vybavenosti - kód funkcie N501 - informačný kód N, rozvojové územie. Nižšie prikladám aj foto UPI. Píše sa tam, že "Podiel bývania v rozmedzí do 70% celkových podlažných plôch nadzemnej časti zástavby funkčnej plochy." V tabuľke regulatív k tejto funkcii N501 je písané, že je možné tam stavať aj rodinné domy v obmedzenom rozsahu. Bola som sa pýtať bližšie informácie k tomuto územiu a povedali mi, že k oblasti nje je vypracovaný Územný plán zóny. Vedel by mi niekto poradit, či sa tých 70% týka môjho pozemku a možnosti zastavania ho do toho percenta alebo sa to týka celej tej oblasti N501? Pretože mám záujem stavať dom na pozemku 415m2 ( cca 24(23)x18 m (lichobeznik) ) o rozmere 13m x 12m plus terasa 2,5m x 8 m. Teda projekt je zatiaľ len v mojej hlave a mojou rukou nakresleny na štvorčekovom papieri.
Odpovedať
@janculka171 tých 70% sa vzťahuje na polyfunkčné viacpodlažné objekty. Rodinné domy tam môžu byť v obmedzenom počte, t.j. ak si prvá čo tam plánuje postaviť dom tak by ti ho mohli povoliť. Ale ak tam je už RD viac a podľa presvedčenia správcu časti (starosta, zastupiteľstvo, lobisti...) ich je toľko že naplnili to pomyselné obmedzené množstvo, tak ti to nepovolia.
Odpovedať
Profilova fotka
A ako mam vediet ci je to uz plne? A spravcom casti je asi najskor starosta mestskej casti Bratiava Ruzinov. A rodinne domy tam su v tej časti ale tam kde mam pozemok tak z jednej strany mam suseda ktory to ma ako zahradu nic tam nie je a z druhej je jeden dom a z trejte je miestna cesta a zozadu bude mat moj brat pozemok. Ale asi sa to tyka väčšej oblasti ako najblizsi susedia. No len ked som sa pytala na urade kde mi toto vypracovali, tak nevidia problem so stavbou a ani na stavebnom urade (oddeleni) mi nepovedali ze by som tam stavat nemohla.
Odpovedať
Profilova fotka
Ale nebolo to na papieri, iba mi to povedali. Takže asi sa to dozviem oficiálne až keď si podám žiadosť o vyjadrenie k investičnému zámeru. Len k tomu mi povedali, že potrebujem od projektu nejaku štúdiu. Pravdepodobne niečo, co by som si musela kupit.
Odpovedať
@janculka171 nepotrebujes studiu ni projekt. Daj si ziadost, na konkretnu parcelu, napis cca rozmery podlazia buduceho domu a musia sa ti vyjadrit pisomne. Pytajsi aj urcenie ulicnej ciary, nutny pocet parkovacich miest.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za radu. Myslite, ze im mozem prilozit aj ten moj vlastnorucny nakres? :)
Odpovedať
@janculka171 Ja som si toto zisťoval pred kúpou parcely. Pôvodný vlastník napísal žiadosť o územnú informáciu a priložil kópiu z katastrálnej mapy so zakresleným pôdorysom domu (ako som chcel ja). Vnútro domu ich v tejto fáze nezaujíma, takže ten tvoj nákres nie je veľmi vhodný. Navyše tam nevidno širšie súvislosti - kde sa parcely nachádza, aké sú susedné parcely. V prílohe som ti priložil moju mapku,aby si videla, čo máš pripraviť. Všetko bude záležať od toho, kde presne sa tvoja parcela nachádza. Pokiaľ sa nachádza v strede plochy, kde predpokladajú, že sa vybuduje námestie, tak tam ti asi rodinný dom nepovolia. Jedine miestny úrad, odbor územného plánovania ti môže záväzne povedať, či budeš môcť stavať alebo nie. Ale buď pripravená aj na negatívnu odpoveď, aby si nebola veľmi sklamaná.
Odpovedať
Nie tvoj nakres im nedavaj, potrebuju to co pridal @chrobak7
Odpovedať
Profilova fotka
Ahaaa. Takze taky nakres oni chcu vidiet ako si mi poslal. To som nevedela. Dakujem velmi pekne za informacie. Tak to si budem musiet zakreslit do katastralnej mapy. Na obrazku som naznacila ako bude rozdeleny pozemok a kde priblizne bude stat dom a cesta pre auta a chodinoy a terasa. Pretoze zatial to je spolocna parcela, ale uz som to podala na kataster, aby som mala zapisanu vlastnu parcelu. Samozrejme ze nie tak nakresle ako teraz na fotke ale presnejšie profesionalne.
Odpovedať
Ta cesta tam musi byt? Podla toho co si nakreslila asi nedodrzis povolenu zastavanost. V Bratislave byva to byva 25-30%. Zeby Ruzinov nemal Uzemny plan?
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, aj mna pri takom malom pozemku prvy napadol koeficient zastavanosti...Zisti aky tam je...
Odpovedať
Profilova fotka
Ako som na zaciatku diskusie napísala. K tej casti Ruzinova nie je vypracovany uzemny plán zóny. Takze neviem ci tam je nejaky koeficient. Je tam len regulativa N501.
Odpovedať
Janka tých 415m2 je fakt riadne hard-core, =-) to budeš skoro ako v paneláku, aj tak ti držím prsty nech ti to vyjde alebo ešte niečo lepšie! :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Koeficient nemusi byt spolu s UP. Moze byt dany pre celu cast Ruzinov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jrm66 su tam aj mensie pozemky a na nich domy a ked dostanem hypo 70000€ tak budem stastna jak blcha, takze za to vela muziky nebude :) ten moj "navrh domu" je sice pekny ale budem sa musiet asi dosť uskromniť, aby som mala aspon voľačo. Kedze pozemok je môj, tak je pre mna lacnejsie postavit dom trebars aj 90m2 ako kupit 90m2 byt v Bratislave. Ja som sama takze sa mozem spoliehat len sama na seba. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nemyslim si ze je pre cely ruzinov lebo v ruzinove su oblasti plne RD a tie su jeden na druhom a len s malinkou predzahradkou, ze vacsina pozemku je len dom a k tomu je trocha zelene. Neviem odkial ste a ci poznate napr. prievoz. Tam su vsade RD. Ale pre istotu sa pojdem opytat na urad v Ružinove a oni mi snad povedia presnejšie. Dakujem za upozornenie. Prezistim.
Odpovedať
@janculka171 nepozeraj co bolo kedysi. Ked vidim tie pamiatkove zony na dedinach so socialistickymi kockami a velkymi terasami nad garazami, tiez zasnem kde sa zrazu vzala pamiatkova zona. Je moznost ze zastavanost je rozna pre jednotlive casti, netusim, ides zastavat viac ako 30% a nemas stiesnene podmienky. Netreba vzdy zubaminechtami drzat predstavy o bungalove, hlavne ak mas pozemok v Bratislave zadara.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ja mam krajšiu predstavu o poschodovom podkrovnom dome. Ten by sa mi jednoznacne pacil viac ako bungalov. Uz len preto ze nezabera pomaly polovicu pozemku. Len zistujem, ze ak chcem mat plnohodnotne obytne podkrovie, tak je to financne narocnejsie ako bungalov. A jednoznacne nechcem drevostavbu alebo system tomu podobný.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Dobrý večer. Bola som sa opýtať na úrade čo vlastne že podiel bývania je v rozmedzí do 70% celkových podlažných plôch nadzemnej časti zástavby funkčnej plochy. Povedali mi, že sa to týka celej zóny na ktorej sa parcela nachádza. A podla ÚPN hlavného mesta SR Bratislavy: "funkcie prípustné v obmedzenom rozsahu: sú funkcie, ktoré nie sú v rozpore s dominantným funkčným využitím. Ich umiestňovaním však musí byť posudzované jednotlivo pre konkrétne územie na základe urbanistických kritérií, vplyvu na životné prostredie i vlastností, potrieb a podmienok konkrétneho územia." Na jednom obrázku sú zakreslné aj parcely a na druhom (farebnom) je tou bodkou označené kde mam parcelu. a V tej zóne nie je vyššia zastavanosť ako 15%. Teda ak som to dobre počítala, keď som zrátala podlažné plochy všetkých domov (aj bytových aj nebytových) v zóne odrátala od celkovej plochy tej zóny. Samozrejme nie je to úplne presne, len približné čísla, lebo na internete som nenasla veľkosť tej zóny, tak som len vychádzala z katastrálnej mapy. Takže si myslím, že ked tam postavím niečo do 150m2, tak s tym snáď nebudu mať úrady problémy. Teda dúfam :-N
Odpovedať
@janculka171 Videl som, že v tej oblasti začína masívna bytová výstavba. To je vlastne oproti čerpacej stanici Lukoil smerom na Slovnaft. V tých okolitých uličkách je dosť rodinných domov. Tvoj pozemok je na hranici medzi tou novou výstavbou a starými záhradami. Teraz bude záležať na úrade, či v tej časti oblasti bude chcieť mať niečo väčšie, napr. bytovku, alebo tam ešte dovolí rodinný dom. Reálna šanca, že tam budeš môcť stavať existuje, pokiaľ nepríde nejaký investor, že tam bude chcieť postaviť niečo iné a bude chcieť od teba a susedov odkúpiť tie parcely. My sme v r. 1969 bývali kúsok odtiaľ do mojich 2 rokov - v Starom Pálenisku. Teraz to už neexistuje, domy zbúrali a teraz je tam tá križovatka na most.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 hej ja viem. žila tam moja babka s mojím otcom a sestrou. A otec tam kúpil vedľa záhradu. Dlho tam bola stavebná uzávera, ale tú zrušili pred rokmi. Áno rozrastá sa tam zástavba domov, ale mnoho z nich je vedené nie ako budova určená na bývanie ale ako nebytový priestor. A ja mam na tom cípe zahradu a to je moja výhoda vlastne. že nie je v tej väčšej časti. A keby to chcel niekto skúpiť tak by som mu to nepredala určite. ;-) Funkcia N je tam preto lebo tam nie su dostatočné vstupy na vystavbu, chýbaju riadne komunikácie a chodníky, osvetlenie a podobné zaležitosti. I ked na našej ulici sú al pouličné lampy aj cesta v pohode. len nie je dostatočne široká. Ale už sa až tak nebojím. Včera som čítala územny plan BA a ked mi nebudú chciet dovoliť stvavbu tak im to ukažem, že samotný UPN BA to tam ma napísané.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?