Určte podiel na spoločnej ceste.

Zdravím, potrebujem poradiť. spoločná cesta 621m2. kupujem pozemok o veľkosti 320m2. 8 vlastníkov. pozemkov. Ako sa to vypočíta a koľko je v m2 podiel na ceste?..ďakujem
Odpovedať
Málo zadaných vstupných údajov. Navyše na to nie je presná metodika. Podiela na ceste môžeš mať rôzny. U nás napr. sa neberie ohľad na to, aký má kto pozemok. Sme 11 rôzne veľkých pozemkov, od 300 do skoro 900 metrov. Každý ma podiel na prístupovej ceste 1/11. Po vybudovaní cesty sa aj tak cesta odovzdá mestu. Ak chcete určiť veľkosť podielu na prístupovej cesty pomerným spôsobom a zohľadniť veľkosť individuálnych parciel. tak najprv musíš vedieť celkový súčeť všetkých parciel, potom plochu cesty vydeliť týmto číslom a násobiť veľkosťou tvojej parcely. Najlepšie to pochopíš na príklade: Sú 4 parcely: 1. A = 530 m2 2. B = 320 m2 (tvoja) 3. C = 920 m2 4. D = 480 m2 Cesta má 621 m2. A+B+C+D = 2250 m2. 621:2250=0,276 0,276x320 = 88,32 m2 Tvoj podiel by teda v tomto prípade bol 88 m2, alebo v pomerovom vyjadrení 32/225. Ak by ste nezohľadňovali veľkosť pozemkov, tak by tvoj podiel bol 1/8 alebo 77,5 m2. Ale však sa opýtaj predávajúceho, koľko ti ide predať! V cenovej ponuke si to nemala?
Odpovedať
Ak Ta mozem upozornit, na toto velke bacha. Vopred si zisti ako je poriesene predkupne pravo k podielu na ceste. Pretoze do buducna mozte, vdaka nasmu tupemu zakonu skaredo narazit. Nas Obciansky zakonnik vychadza stale este z archaizmu tzv. spolocnych dvorov a dodnes sa nerozlisuje pri spoluvlastnictve pristupovej cesty, ze podiel na nej je nedelitelnou sucastou pozemku. Ak by si pozemok chcela predat, mozu Ta dalsi spoluvlastnici doslova vypalovat svojim nezmyselnym predkupnym pravom, v pripade, ze sa im nebude pacit novy kupec. Zisti si teda ci na podiele k ceste je zriadene bremeno prechodu a prejazdu a ci sa predkupneho prava vopred ostatni vzdali! Ak nie, dobre si to rozmyslite. Resp. to sa priamo spytaj predavajuceho, ci toto riesil. ;-) K tomu podielu, ak je 8 vlastnikov, tak vy budete mat rovny diel ako ostatni a to 1/8.
Odpovedať
1/8
Odpovedať
320 m2,neviem nepíšeš či na tom v budúcnosti chcete postaviť dom?ak áno ja by som sa šla spýtať na SU,uličná čiara,odstupy od domov?či? :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@jabadaba tento tvoj prispevok mi vela pomohol v otazke, ktoru teraz riesime, dakujem. :) chcela by som ta poprosit, ci by si mi vedela poradit este v jednej veci.. jedna sa tiez o spolocnu, sukromnu pristupovu cestu, kde by sme boli 4 spoluvlastnici, rovnaky podiel 1/4 vsetci. cele prehlasenie znie takto: ..ako podielový spoluvlastník o veľkosti spoluvlastníckeho podielu ¼ nasledovných nehnuteľností: XY týmto výslovne vyhlasujem, že si neuplatňujem predkupné právo na spoluvlastnícky podiel nasledovných nehnuteľností: XY (tu som podla tvojho prispevku pochopila, ze takto je to lepsie, neuplatnit si predkupne pravo).. a súčasne vyjadrujem svoj súhlas s prevodom spoluvlastníckeho podielu uvedených nehnuteľností na tretiu osobu." - a tato cast mi nie je celkom, vlastne vobec jasna :) vedela by si mi to prosim vysvetlit, kedze vyzera, ze v tom "vies chodit" ;) dakujem pekne :)
Odpovedať
@stavitelka8888 Takto - vzdať predkupného práva sa musia všetci spoluvlastníci, nie že sa vzdáte len vy....týmto sa chránite navzájom v prípade predaja. Keby ste raz z nejakého dôvodu chceli predať, vám nepomôže, že vy ste sa vzdali predkupného práva, ale to, že sa ho vzdali ostatní a nebudú robiť prieky. Až tak sa v tom nevyznám, len sme sa museli sakra rýchlo zorientovať v situácii, na ktorú sme pri predaji narazili. Toto sme absolútne podcenili a potom sme hasili ako sa dalo, o jedného kupca sme aj "vďaka" susedom prišli....vzdali sa svojich nezmyselných predkupných práv, až keď sa im pozdával ďalší kupec....Poučením z krízového vývoja bolo, že pozemok s prístupovou cestou v spoluvlastníckom podiele susedov nikdy viac. Nie v našich SK podmienkach. Na toto sme si dali extra bacha, aj čo sa týka zriadenia vecného bremena prejazdu a prechodu, aby niekoho raz nenapadlo robiť obštrukcie ešte aj s prístupom na vlastný pozemok. Najlepšie pre Teba bude, ak sa riadne o tomto poradíte s právnikom.
Odpovedať
@jabadaba dakujem ti velmi pekne :kissing_heart:, ano presne sme to aj radsej spravili, poslali aj toto pravnicke, ktora nam riesi aj KZ, nech nam to upravi tak, aby sme boli v kazdom smere chraneni.. ako pri kupe, tak aj v buducnosti :pray_tone1:
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?