Urbár - odkúpenie časti pozemku do osobného vlastníctva - postup

Profilova fotka
Dobrý deň, máme pozemok (cca. 2800m2), ktorý je v kopci z dolnej strany je pri pozemku cesta, problém je, že z hornej strany pozemku je cesta tiež ale nachádza sa tam cca. 350 m2 urbárskeho pozemku (približne pás 25x13m od nášho pozemku po cestu). Otázka znie, či je možné tento pozemok odkúpiť a za akých podmienok do osobného vlastníctva (člen našej rodiny je aj urbárnik). Odkupoval niekto pozemok od urbáru? Našiel som len to, že v zmluvách o dlhodobom prenájme bolo riešené právo na odkúpenie pozemku, ja by som chcel priamo odkúpiť pozemok, pretože pozemok je v tej hornej časti rovina a v dolnej svah a vo svahu by som nechcel stavať (v územnom pláne je to určené na RD). Pozemok urbáru je v súčasnej dobe silno zarastený tak, že sa tam ani nedá prejsť (ešte pre úplnosť dodám, že je tých cca. 300m2 je súčasťou väčšej parcely). Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@predatorzv Tvoj záujem sa zrejme riešiť nedá. Oddeliť pozemok od spoločnej nehnuteľnosti sa dá podľa zákona len v týchto prípadoch: Spoločná nehnuteľnosť (1) Spoločnou nehnuteľnosťou na účely tohto zákona sa rozumie jedna nehnuteľná vec, ktorá pozostáva z viacerých samostatných pozemkov. Spoločná nehnuteľnosť je nedeliteľná okrem prípadov podľa odseku 2. Podielové spoluvlastníctvo spoločnej nehnuteľnosti nemožno zrušiť a vyporiadať podľa všeobecných ustanovení o zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva.7) (2) Od pozemku alebo pozemkov patriacich do spoločnej nehnuteľnosti možno na základe rozhodnutia zhromaždenia oddeliť novovytvorený pozemok (ďalej len „oddelená časť spoločnej nehnuteľnosti“), ak a) ide o prevod vlastníckeho práva k pozemku zastavanému stavbou povolenou podľa osobitného predpisu, 8) ak nejde o neoprávnenú stavbu,9) b) sa mení účelové využitie spoločnej nehnuteľnosti alebo jej časti podľa osobitných predpisov,10) c) ide o prechod vlastníckeho práva k pozemkom vyvlastnením alebo na účel, na ktorý možno pozemok vyvlastniť,11) d) tak ustanovuje osobitný predpis12) alebo e) ide o prevod vlastníckeho práva k pozemku v chránenom území alebo jeho ochrannom pásme podľa osobitného predpisu.13)
Odpovedať
Profilova fotka
a) ide o prevod vlastníckeho práva k pozemku zastavanému stavbou povolenou podľa osobitného predpisu,takže sa to dá. Pozemok určený na zastavanie môže schôdza schváliť na predaj.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@jan45 Musí sa jednať o pozemok už zastavaný stavbou, teda o riešenie starých nezrovnalostí a nie o vytvorenie nových stavebných pozemkov. Ak je to riešené v ÚP, tak je to neplatné, je to rozhodnutie nie v súlade so zákonom.
Odpovedať
@jan45 Schôdza na predaj nič nemôže schváliť, schôdza môže schváliť len prípadné oddelenie pozemku. Predaj sa musí dohodnúť zvlášť s každým vlastníkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 to sú už organizačné detaily, v princípe urbár môže predať pozemky na výstavbu, robíme to.
Odpovedať
@jan45 Bohužiaľ i keď sa to zdá, že sú to detaily, jedná sa o základné veci, ktoré nemožno obísť. U nás a v okolí neviem o prípade, že by bolo urbárske vlastníctvo prenesené na fyzickú osobu, i keď bolo niekoľko takýchto pokusov. Totiž ani valná hromada nemôže rozhodnúť o predaji cudzieho vlastníctva.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 nepredáva sa cudzie vlastníctvo, podiel každého urbárnika zostane zachovaný (ak ho nepredé alebo iným spôsobom neprevedie), len sa oddelí časť pozemku na iné využitie. Získané prostriedky sa rozdelia, alebo použijú na zveľadenie, napr odkúpenie častí iných pozemkov. U nás sú prípady, že časť urbáru skúpila skupina, ktorá má väčšinu (90%) a tým sa stáva skoro výlučným disponentom. Sú napr. časti urbáru v intraviláne, ktorých správa je nákladnejšia ako cena, predaj zlepší stav.
Odpovedať
@jan45 Ak ide o oddelenie platí to čo je vyššie popísané, ak ide o predaj treba odkúpiť od každého vlastníka zvlášť a podielnik nakladá s peniazmi ako uzná.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 podielnici nevlastnia žiadny konkrétny pozemok, nemôžu predávať a ani sa nemusí s nimi jednať, urobí to predstavenstvo. Suma sa delí podielom tak isto ako sa aj hlasuje podielom podľa vlastníctva. K predaju jednotlivých urbárnikov, najskôr musia ponúknuť urbáru alebo kolegom aý potom von, predaj mimo spolku je ako dedenie, mení sa meno, nie podiel.
Odpovedať
Profilova fotka
Takže ak to správne chápem... 1. Zhromaždenie rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov o oddelení spoločnej časti nehnuteľnosti. 2. Túto oddelenú časť možno prenajať (kto je za spoločenstvo oprávnený podpísať zmluvu o prenájme?) 3. Túto oddelenú časť možno predať (podpísať kúpnu zmluvu za spoločenstvo musia všetci podielnici?) Keď sa bavíme o reálnych možnostiach, tak to potom vychádza asi len na ten: A - prenájom oddelenej časti nehnuteľnosti alebo B - zriadenie vecného bremena (právo prechodu a prejazdu...). Keďže by sa ten kúsok pozemku musel výrazne upraviť a udržiavať prechod a prejazd by to celé nevyriešil nakoľko na úpravu by som nebol oprávnený... takže, jediná reálna možnosť by bola asi... Oddelenie spoločnej časti nehnuteľnosti + následný prenájom + zriadenie vecného bremena na prechod a prejazd (počas prenájmu by toto ustanovenie nebolo podstatné a svoju dôležitosť by nadobudlo ak by skončila zmluva o prenájme...) + zohľadniť v cene za prenájom náklady na úpravu a údržbu pozemku - jeho zhodnotenie + zakomponovať tam aj predkupné právo (za nejakú "zostatkovú cenu"...) Samozrejme samotná stavba by bola na mojom pozemku. Alebo existuje ešte nejaké lepšie/reálnejšie riešenie?
Odpovedať
@predatorzv Prenájom je asi najschodnejšia cesta, keď zoberieme v úvahu obyčajne veľký počet podielnikov t.j. vlastníkov podielov a správu pozemkového fondu na nevysporiadané podiely. Čo sa týka oddelenia, tak si myslím, že by sa to dalo riešiť dohodou bez vypracovania GP. Na oficiálnu zmenu užívania je potrebný taktiež súhlas každého vlastníka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@viktor811 Dakujem za odpoveď, na zriadenie vecného bremena je tiež potrebný súhlas všetkých? Predpokladám, že asi tiež áno.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme odkupovali od obce asi 1ár, ktorý bol ohradený plotom, pretože predchádzajúci majiteľ si ho privlastnil. Zo strany obce neboli problémy, museli sme doložiť znalecký posudok k cene predmetnej časti. Akurát sme boli asi trikrát na katastri, pretože obec urobila vždy nejakú chybu. Je to zúfalé, aké kompetencie preberajú starostovia a nemajú patričné vedomosti. Ako je to možné, že berú vysoké platy a nejestvujú žiadne kritéria na ich vzdelanie, resp. doplňovanie si potrebných vedomostí na vykonávanie úradu, vrátane stavebného.
Odpovedať
@predatorzv Ak by to bolo oddelené GP a zostalo by to vo vlastníctve spolumajiteľov tak by zrejme stačilo rozhodnutie valnej hromady. Pri tom by nemal byť porušený zákon o ochrane poľnohospodárskej pôdy, alebo zákon o lesoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, v centrálnom reg. zmlúv sa nachádzajú kúpne zmluvy, kde vystupuje urbár ako predávajúci napr. (tieto zmluvy sú podľa nového zákona... ide mi o to ako sa k takejto zmluve na ten kúsok pozemku dopracovať...) https://www.crz.gov.sk/index.php?ID=1... To znamená, že samotnú kúpnu zmluvu nemusí podpísať každý jeden "urbárnik" ale stačí podpis napr. predsedu urbárskeho spoločenstva? Postup: 1. Navrhnem odčlenenie časti pozemku (treba už vypracovaný geometrický plán? schvaľuje kto? ) ide o to, že ak to nebude schválené, tak nebudem predsa platiť zbytočne geometrický plán... 2. Navrhnem odpredaj odčlenenej časti pozemku (kto schvaľuje tento odpredaj? kto určuje cenu a podľa čoho? kto podpisuje kúpnu zmluvu za urbár?)
Odpovedať
ja som mala podobný problém. Mám chatu ktorej väčšia časť a okolie je na pozemku urbáru a kusok budovy + kusok pozemku pred chatou patri Lesom SR. Po zistovaní som došla na to, že od urbáru je nemožné odkúpiť pozemok pretože to vlastní toľko majiteľov že im sa neoplatí s tým vôbec zaoberať a nepomôže ani vyššia ponúknutá kúpna cena. Som z toho trošku nervózna pretože si beriem 40 000 hypoteku na rekonštrukciu chaty pod ktorou nevlastním pozemok. Urbár mi povedal že mám uzatvorenú zmluvu na prenájom dovtedy kým stojí stavba no aj tak nemám z toho dobrý pocit. Ďalší problém kt mám je že urbár si pýta za prenájom pozemku 28 eur na rok a lesy SR za o polovicu mensi pozemok 220 eur rocne! Co sa mi vobec nezda a neverím že ostatní chatári toľko platia no na lesoch SR mi povedali ze robili niekde inde posudok na taky pozemok a bolo to tolko. Je možnosť ako toto preveriť? ďakujem
Odpovedať
Ahojte. Mám podobný problém s urbárskym spoločenstvom v našej obci. Chceme stavať dom. Máme pozemok no pred našou parcelou je parcela patriaca Urbárskemu spoločenstvu. Viackrát sme žiadali o prístupovú cestu cez túto ich parcelu samozrejme vo forme prenájmu, za ktorý si budeme platiť. Odpoveď bola vždy však negatívna s odvolávkou sa na zákon 97/2013 z.Z. Nevyznám sa v tom tak dobre, preto sa pýtam Vás. Je možné odsúhlasiť prenájom časti urbárskeho pozemku iba valnou hromadou? Sme z toho nekonečného naťahovania už znechutený a chceme vedieť aké máme možnosti. Ďakujem za radu. Petra
Odpovedať
Profilova fotka
Takže, výsledok je nájomná zmluva na 5 r. (v prípade potreby vedia dať zmluvu na viac r., zmluva sa bude predlžovať). Odkúpenie podľa ich slov neprichádza do úvahy, nakoľko by to musel podpísať každý člen z cca. 350 urbárnikov. Žiadosť na zriadenie vecného bremena bola zamietnutá, dôvod neviem. Takže, už som asi vyčerpal všetky možnosti riešenia v tejto hornej strany :) Ešte ma napadlo, že keď by som mal podiel v U, či nie som de facto spoluvlastník a nebolo by to tiež riešenie...(ale na to by sa asi musel vyčleniť pozemok z urbáru..) Podľa obce problém zo stavebným povolením by nebol (aj keď by bol pozemok v nájme), kedˇže však chcem zobrať úver problém by bol zrejme s bankou a výškou úveru, takže je to absolútne nevýhodný variant. Možné riešenie je cesta z dola cca v strede pozemku, to však znamená prekonať prevýšenie cca 6/7 m na 30m (do 20% približne), musela by to byť čo najlacnejšia varianta (pre osobné auto + max. dodávku). Prístup na pozemok pre tažké stroje, by bol dočasne zabezpečený z hora, cez dočasne prenajatý pozemok urbáru. Asi tak nejak :/
Odpovedať
@predatorzv Opravujem svoje tvrdenie, že sa to nedá. Dá sa to, ale neviem ako, ale viem, že paragraf sa dá skrúcať na každú stranu. Totiž to u nás urbárny pozemok pod domom si jeden človek dokázal vybaviť cez notára, bez súhlasu vlastníkov a súhlasu VH, viem že súhlasil len výbor. Treba počítať aj s tým, že o tom prevode nebude skoro nikto vedieť a ak aj nikto to s podielnikov súdom nenapadne. Takže treba nájsť notára - podvodníka a asi aj dobre zaplatiť.
Odpovedať
@anitatrnava Len pre informaciu, ak chces vediet kolko asi platia ostatni za najom pozemku od Lesov SR . Mozes sa kusok poprehrabovat na centralnom registry zmluvy https://www.crz.gov.sk/ . Dodavatel daj "Lesy" a skus sa poobzerat na najomne zmluvy - urcite najdes podobne pripady, len chce to cas a trpezlivost.
Odpovedať
zdravím ... chcel by som sa opýtať ak mám záujem o prenájom pozemku Cca 100m2 od Urbáru v lokalite 5. stupňa ochranného pásma je to na velkej lúke .. chcel by som tam mat stánok na predaj ... pivo parky atd. je tam už jedna reštauracia ... nedaleko a nejake chatky na ubytovanie čo by som mal spravit ??.. je tam asi 312 vlastníkov... potrebujem povolenie na prenájom . každeho jedeho alebo ako to je ? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie nepotrebuješ - s Urbárom uzavrieš nájomnú zmluvu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pekny den, mam otazku do tejto temy. Ma niekto skusenost alebo vedomost, ci je mozne vykonat zamenu parciel spravovane urbariatom s inou parcelou? Ak ano, za akych podmienok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?