Úprava - spevnenie svahu na pozemku

Zdravim, mam pozemok cca 13,5x105 metrov. Na jednom konci je asfaltova pristupova cesta, pripojky IS, okolo susediace domy. Pozemok postupne klesa na 80m asi o 3m a na zvysnych 25 metroch je to celkom strme a klesa o dalsich 7m. Kvoli kludu a tieneniu susediacich domov by som rad situoval dom viac dozadu ... asi 10 metrov spaet od strmeho svahu. A tu prichadza moj problem ... Vie niekto poradit ako na spevnenie toho strmsieho svahu ? napadli ma kaskady, len netusim co je rozumne (ake vysoke a ake siroke a s akou oporou) ... podlozie by malo byt 1m ornice a potom cca 15 metrov celkom "hutny" il. Ma niekto skusenosti ? pripadne vie poradit nejaku "tabulku", normu alebo skusenost? Samozrejme existuje profi riesenie, geo prieskum, projekt drenaze, model a terenne upravy na kluc ... urcite nie lacne a tak skusam zistit do akej miery a co sa da spravit svojpomocne... Vopred dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Kukni moj blog, su tam dake foto pre predstavu byvania na kopci , pred domom terasy... Este to neni dokoncene, vysadzame sikminy, mam ich zpevnene jutovou textiliou proti erozii pody. Ked budu financie tak dorobim zavlahu a tracnik.
Odpovedať
Najskor si zisti, ci nebude problem s osadenim domu, mne obec prikazala dodrzat ulicnu ciaru 4metre..
Odpovedať
@madein1974 pozeral som, najprv klobuk dole, krasna lokalita aj domcek. co sa tyka svahu tak cca taku strmost mam az po 10 metroch od domu. skor ako spevnenie svahu ma zaujal ten oporny mur vzadu za domom ... ratal ti to niekto ? ma nejake zaklady ? alebo len od oka ? vyzera poriadne.este ohladne zakladov domu ... su to klasika zakladove pasy alebo je tam nieco speci vzhladom na svah ?
Odpovedať
@stowasser chcem stavat cca 50m od ulice a oblaast je v uzemnom plane urcena na novu vystavbu, a sused tam uz ma postavenu taku 8m vysoku haciendu. alebo budem vedla neho a budem mat vyhlad na fasadu, alebo vpredu pri ulici ale to by som musel likvidovat 85 rocnu chajdu a bol obklopeny hlukom ulice a susedmi z kazdej strany ... tak som volil utiahnut sa hlbsie do zahrady ...
Odpovedať
Profilova fotka
@taurus81 jasne ze ratal, nic neni od oka . Robil sa geologicky prieskum. Na zaklade odporucani bol potom navrhnuty oporny mur z vybrovaneho betonu. Zaklady ma normalne do nezamrzajucej hlbky, porobena drenaz a bsetko tak ako ma byt. Zaklady su klasicke zakladove pasy, je to hodne kamenisty povrch... V podstate sme na skale... Tu strmost myslis ze to mas strmsie ako my?
Odpovedať
@madein1974 ono na 80m mam pokles o 3 metre, to je v pohode, tam planujem dve urovne medzi nimi murik ... avsak na konci pozemku je 25 metrov paradny strmak ... 7 metrov prevysenie ... tam sa chcem poistit ... dnes som obvolal par firiem a zohnal som geologa co spravi prieskum. nebude vrtat sondy ale ze len dakym minibagrikom si spravi na sirku lyzice ryhy do 1,2 metra hlbky alebo tak nejak a zoberie vzorky ... sice bude kusok bordel, ale cenovo to bude za neporovnatelne menej ako tahat tam vrtaciu supravu ... Co sa tyka povrchu tak je zem a potom il. Ten il je taky ze je tam kopana studna vzhladom ze to je kusok na kopci tak cca 25 metrov hlboko ... ziane vystuze ... il to drzi ... tak uvidim co povie clovek od fachu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@taurus81 my tu mame tiez hrozne ilovitu pody plus skalu. Rozumne s tym bagrom... Vrty mi pridu zbytocne drahe... Tych 7 metrov to mas tusim tak dako ako my... Da sa to len treba dobre premyslet ako osadit dom. Kedze ty ho budes davat az do zadu, vpredu nemas problem. Akurat cestu zaryt do toho svahu, sikminy nasledne spevnit najlepsie skalami a vytvorit skalku a potom uz len kupit sneznu frezu ked budes tak daleko od cesty... :-)
Odpovedať
dom planujem tak 2m nizsie od urovne cesty ... pristresok pre auto uvazujem na hornej rovine , takze len po rovinke na cestu a ten sneh nejak prezijem ... je to pri Senci tak skor ako z cesty z dvora mam mindraky z cesty dalej a vodicov s ESP ... za domom by rovina mala pokracovat este 10m a az potom tie kaskady ... celkom dole tak 2m oporny mur, ostane 10-2-2 = 6m, to by sa dalo tak s 4x1,5m , siroke cca 2-3m, nam hodit nejake ovocne stromceky a tak ... si to pooberam z vyssej terasy ... , len vzhladom an to ze ten pozemok ma 13-14 metrov tak tie boky uvidim co povie geo-clovek, aby uprava pozemku nebola polka z ceny domu ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?