Tienenie susedného domu

Zdravím, Chcel by som vás poprosiť o váš názor...Máme možnosť kúpiť pozemok - široký cca 18 m a dlhý 44 m, dom by mal na šírku asi 10 m a dĺžku 12 m. Vstup na pozemok je na V až JV. To znamená, že by sme chceli mať obývaciu časť s terasou orientovanú na J. Susedný pozemok je už predaný a ževraj tam chce stavať podkrovný dom. Keďže má tiež pozemok široký zhruba 18 m, určite bude stavbu tlačiť čo najbližšie k nášmu možno budúcemu pozemku :-). Teda by nám ten dom asi dosť tienil. Viete aspon odhadom- z vlastných skúseností povedať aký odstup pri podkrovnom dome by bol potrebný aby nám netienil na terasu, prípadne do domu...Ide hlavne o to, že sa bojím toho tienenia najma v zime. Dúfam, že je to zrozumiteľne napísané :-D a budem vďačný za každú radu :)
Odpovedať
1
2
My máme tiež pozemok široký 18m a dlhý 40m. Minulý rok sme začali stavať. Ale máme presne vymedzené koľko minim. musí byť dom od susedného pozemku. Z jednej strany (JV) 5m od hranice pozemku, zo SZ strany 2m. Tak isto to musí dodržať aj sused. Myslím, že aj podľa zákona má byť priestor medzi susednými domami 7m (ak sa nedohodne inak). Prípadne máte možnosť sa vyjadriť pri stavebnom konaní... Susedov dom by mal stáť z ktorej strany? Tej južnej? My sme okná a terasu orientovali najmä na JZ stranu - od záhrady (kde by clonenie od susedov nemalo hroziť) a na JV stranu. Sused zatiaľ nestavia, takže nevieme, čo nám tam vyrastie ;-) Inak dobré je si odsledovať to slnko, v lete je východ a západ úplne inde ako v zime (ja to tam priebežne "omrkávam" v každom ročnom období ;-) )
Odpovedať
@jamajjka1 A aký domček staviate? Nejaký katalógový alebo vlastný projekt? Hej, to viem, že tých 7 m by mal byť min, odstup, ak tam budú okná...Stavať by mal z južnej strany a toho sa bojím - že nám tam bude jeho dom cloniť celý deň... V lete by to malo byť v pohode...ale ide hlavne o tú zimu, kedy je slnko nižšie a práve to slniečko dosť pomôže ked svieti do domu a trošku ho vyhreje :)
Odpovedať
ak uvažujete nad ziskami zo slnka (pasívny, nulový, plusový dom) tak môže nastať situácia, kedy ani 10 m nebude stačiť. chce to situačku, okolitú zástavbu a aj výškové pomery ak je prevýšenie viac ako meter-dva. V zime to bude dosť o hubu, nestačí vedieť len ako ďaleko ale aj kde presne sú susedia. Všetko ostatné sa dá vypočítať.
Odpovedať
@amater88 tych 7 m co urcuje zakon je sice fajn, ale realne - podla mojich skusenosti a ked tak pozeram na nas pozemok a okolitu zastavbu, tak minimalne tych 9 metrov by bolo treba, aby ta neoberal o slnko.. A to este moze byt aj malo, lebo situcia na pozemku moze byt rozna, napr. prevysenie pozemku a pod.. A samozrejme aj vyska domu.. Mozno by stalo za to pockat si na osadenie toho susedneho domu a pripadne posunut vas dom hlbsie do pozemku, len to uz je otazka na stavbeny urad, ci vam to povoli..
Odpovedať
@akvi ide o to že ten týpek na vedľajšom pozemku nechce ešte teraz stavať -možno postaví dom o rok, možno o dva... rozmýšľali sme, že by sme osadili dom ďalej od ulice-viac do záhrady, ale to nepovoľuje SÚ, lebo je tam určená uličná čiara... @slavoslav nechceme pasívny ani nulový dom...ale určite nechceme mať dom, do ktorého pomaly nezasvieti slnko kvôli cloneniu vedľajšieho domu :(
Odpovedať
Môžem sa pripojiť s mojou otázkou ;-) Tá 7 m hranica musí byť dodržaná aj ak by boli napr. na mojom dome okná z obytných miestností a na susedovom len malé okná (wc,kupelka...), prípadne bez okien? Ak by sme my dodržali hranicu len tie 2m od pozemku, on by potom mohol začať stavať až 5 m od svojho pozemku???
Odpovedať
Tienenie v akukolvek hodinu v roku sa da nasimulovat v sketchup-e...robil som to pri projekte nasho domu-krasne sme si vedeli pozriet napr. tienenie na terase v lete
Odpovedať
@misiacik_ 7m musi bytdodrzanych, ak tam budu okna obytnych miestnosti. Je jedno, ze sused tam bude mat len male okna, ale vam bude jeho dom tienit, preto je ta vzdialenost urcena. A ano, ak zacnetestavat skor, ako sused a budete 2m od hranice, on musi posunut dom tak, aby bol od vas 7m, resp. 4m, ak tam nebudu okna. Normalny stavebnyurad ale obycajne urci, na ktoru stranu maju byt domy posunute, ak sa jedna o novu ulicu, aby sa nestalo, ze niekto sa natesni z jednej aj z druhej strany a niekomu tym znehodnoti pozemok. Kedze sme ale v bananovej republike, tak poznam aj take pripady, ze ludom ostali len oci pre plac a znehodnoteny pozemok.. :-|
Odpovedať
@akvi Ďakujem :-) My by sme stavali asi ako prví...susedný pozemok,ktorý je z juhu, je už predaný,ale majiteľ ešte nechce stavať... Keďže my chceme bungalov,tak sa len bojím, čo tam postaví on... Je možné, že ak by staval poschodový dom alebo nejaký bungalov s vyššou strechou a tienil by nám (hlavne v zime), že by sme sa k tomu mohli vyjadriť a stavebný úrad by mu napr. posunul hranicu osadenia domu od nás aj na viac ako 7m? On má rohový pozemok a za ním je už len lúka,takže z druhej strany nebude mať ten sused nikoho.
Odpovedať
@misiacik_ no neviem, ako je to u vas, to je treba zistit na SU, ci je tam povolena vystavba aj 2-podlaznych budov, ak ano, tak mu nikto neprikaze posuvat barak len preto aby vam neclonil. Ak dodrzi 7 metrovu vzdialenost medzi Vasim a jeho domom v pripade okien na obytnych miestnostiach a 2 m od hranice pozemku v pripade, ze na stycnych plochach budov nebudu okna obytnych miestnosti, ale k tomu vsetkemu este existuju vynimky, ale v smere, ze sa tieto hranice mozu znizit a nie zvysit, akoby ste to potrebovali mozno vy :-(
Odpovedať
@akvi nie som si ista, ci je novy sused povinny posuvat svoj dom na 7 m, ak ma uz postaveny dom okna obytnych miestnosti smerom k susedovi. Malo by to fungovat tak, ze SU ,nemoze povolit stavbu takehoto projektu, tym by znehodnotil vedlajsi pozemok. Ak by napr. vedlajsi pozemok mal sirku 12m a tym, ze postaveny dom je 2 m od hranice pozemku s oknami obytnych miestnosti, by musel svoju stavbu posunut o 5 m a z druhej strany zachovat 2 m od hranice pozemku, zostava mu krasnych 5 m sirky pre svoj dom, tak snad v praxi to tak nemoze fungovat. Ale ako uz velakrat v praxi odznelo na Slovensku je to tak ]-( aj my mame kupeny pozemok a sused zprava je 2 m od hranice pozemku a ma tam pekne okienko, aj ked nie extra velke, ale kupelnova vetracka to urcite nie je ;-)
Odpovedať
@adas vďaka :) no asi ten pozemok kúpime a budeme sa modliť,aby tam nepostavil nejakú opachu, ktroá nám bude tieniť na celý pozemok aj dom... Vedľa sú vovýstavbe bungalovy, ale SU tam neurčil, že by sa tam museli stavať len bungalovy,takže možné je všetko :-( Lenže nájsť v dnešnej dobe ideálny pozemok za rozumnú cenu je asi nemožné...nehovoriac o susedoch :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@misiacik_ Ak mozem poradit, dajte si vopred z tej strany, kde by v buducnosti sused mohol stavat, aj stresne okna na bungalove.
Odpovedať
@adas no vsak ved to som napisala, ze na Sk je vsetko mozne.
Odpovedať
@compra myslím, že strešné okná by to asi dosť predražili čiii? nad touto alternatívou som nerozmýšľala...Ale to by sme potom nemohli mať "rovné sadrokartonové stropy" či ako to mám napíssať :-D By sme chceli mať asi pochôdzne podkrovie-ako odkladací priestor.
Odpovedať
@misiacik_ Urcite by tam bola suma navyse. Ale da sa to spravit aj do sadrokartonoveho stropu. Pisala som ti to preto, pretoze vedla mna ide stavat suseda, 7 m odo mna a ja budem dodatocne taketo okna robit. Urcite to vyjde lacnejsie urobit to zaroven so stavbou domu ako potom dorabat.
Odpovedať
@compra A suseda ide stavať tiež bungalov? Je tých 7 m naozaj tak málo, že ti bude tieniť až do domu??? :-(
Odpovedať
@misiacik_ Ano, bude to nastastie bungalov. Bola som sa minuly tyzden pozriet na urade na projekt. Vyska 4,8 m. Este som o cca 40 cm vyssie ako ona, oni asi nebudu zvysovat teren, pristup maju do svahu. Podla predbezneho namodelovania mojim znamym budem mat v zime urcite menej slnka. Preto chcem dorobit stresne okna. Keby ste si z tej strany dali rovno pri stavbe okna, nebude vam vadit, ked tam sused zacne stavat.
Odpovedať
@compra ďakujem za radu...budeme teda uvažovať aj o takejto alternatíve ;-)
Odpovedať
@akvi ved prave :-)
Odpovedať
@misiacik_ no clovek si ozaj nenavybera, aj my sme kupili a nasledne sa divime, co si ludia vsetko dovolia, aj ked v projekte to nie je, co uz, tak drzim palce, aby to bolo v poho :-)
Odpovedať
@amater88 Mám pozemok 18,3 x 43 vstup presne na východ. bungalov výška 5 metrov šírka 8,5 x 14m stenu domu mám dva metre od pozemku zo severnej strany tam mám okno do kúpelky. Sused z juhu podobný vysoký bungalow vzdialenosť múrov 10 metrov. Pri tvojej šírke domu si dovolím odhadnúť že od polovice novembra do polovice feb. tam priame slnečné lúče do tvojich okien na juh nedopadnú. Možno len do vrchnej časti ale to sú odhady. Ak bude mať tvoj sused tiež dom výšky 5m. Ja mám našťastie priame slnečné lúče cez celú zimu v celých oknách. Fotografia z 23.11. 2013 čas 14: 15
Odpovedať
Ďakujem za všetky rady a postrehy ;-) Tak ten sused bude stavať podkrovný dom ]-( Dosť ma to štve keďže všade naokolo sú bungalovy ale čo už... Asi sa budeme snažiť naprojektovať dom tak, aby sme dali čo najviac okien na V a Z, aby sme mali aspon nejaké slniečko,keďže z J nám bude určite cloniť :-(
Odpovedať
@amater88 Zas tak by som to nevzdával s tým juhom predsa pozemok máme 18 metrov široky nie je to 15 ani 16. Dnes o jednej hodine bolo slnko vyššie už a tieň bol ale tri metre pred oknami. Okná daj ale nie po zem z toho juhu ... Ak by si veľmi chcel slnko užší a dlhší dom a o jeden rad DT vyššiu základnú dosku a slnka bude hodne.
Odpovedať
Profilova fotka
Amatérik, nechcem Ťa sklamať, ale počítajme: Ak potlačíš svoj dom úplne na severnú stranu a dodržíš zákonom predpísaný odstup 2m a dom má šírku 10m - tak si od plota 6m a od susedovho domu (ak pôjde takisto na 2m) 8m. V zime slnko z juhu mať nebudeš, to by si si musel kúpiť domček napr. 20x6, aby si niečo pochytal. Iróniou je, že v lete, keď sa budeš chcieť pred slnkom skrývať, tak si Ťa nájde... :-D Alebo taký projekt s orientáciou na východ - západ. Alebo: http://atypatelier.sk/content/typov%C...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@jamajjka1 v lete je východ a západ uplne inde ako v zime? pani, a na to ste ako prišli- to si nechám od Vás vysvetlit... Slnko ako v lete , tak v zime, vychádza a zapadá presne tak ako v lete, tak isto v zime...ráno ked vstanem, vždy je slnko ráno na tom istom mieste ako aj v zime...západ slnka je presne tam , ako v lete tak aj v zime...táto otázka by bola dobrá- do - aj múdry schybí---
Odpovedať
@amater88 máte možnosť kúpit pozemok 18x 44 túto možnosť kúpi pozemku, ignorujte-kúp si vačší a nebudeš mat problem s tienením od suseda
Odpovedať
@amater88 sused može stavať hned na hranici svojho pozemku...
Odpovedať
@jamajjka1 a čo sa stane, ked sused postaví dom priamo na hranici svojho pozemku s vaším ....čo sa stane...nič...absolutne nič...bude stavat na svojom a aj dostavia...a nič s tým neurobíte...
Odpovedať
@amater88 treba si uvedomit, že kupujete pozemok v radovej výstavbe, teda dom vedla domu...a vždy bude jeden dom tienit tomu druhému ... kupujte pozemok s výmerou tak okolo 2500 metrov a tam sa dá už stavat tak, že budete mat slnko celý den... ale pokial kupujete malý pozemok, tak aj menej slnka bude, v radovej zástavbe dom na dome...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?