Ťarcha11

Ahojte. Máme na pozemku ťarchu, uver plus susedové rury na kanalizaciu a vodu. Pozemok chceme rozdeliť na dva, aby na jednom pozemku bola tarcha uver a na tom menšom tie susedove prípojky. viete mi poradiť či sa to bude dať? a čo všetko treba k tomu? treba ísť aj do banky ?
Odpovedať
Hlava 22
Odpovedať
Všetko sa da. Urcite budes potrebovat novy geometricky plan. Ale v prvom rade, chod do banky oni ti povedia co a ako. A pripojky su pisane ako vecne bremeno suseda? Alebo spravcu sieti? Vsetko musis obehat a zistit. Jednoduche to urcite nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je tam už úver, s odclenenim musí súhlasiť banka, čo asi nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
presne tak po prve smer banka a ona ti povie, v akych pripadoch je ochotna co akceptovat a potom mozte vymyslat dalej. no podla mna to nebude cele mde lizakt, kedze tak mate toho veru pozehnane
Odpovedať
Profilova fotka
@janap358 Mozno by si mohla napisat, aky problem tymto procesom chcete vyriesit. Lebo asi to nebude len tak, ze sa doma nudim, tak si idem rozdelovat pozemok :) V kazdom pripade najskor banka.
Odpovedať
@janap358 Teoretický postup je nasledovný: 1. Geodet vypracuje GP, ktorým rozdelí pozemok na 2 samostatné parcely. tieto parcely sa zapíšu do katastra, ale ťarchy zostanú na oboch parceliach rovnaké, ako boli na pôvodnej parcele, t.j. aj ťarcha banky, aj susedova. 2. Pôjdeš do banky a požiadaš banku, aby na jednu parcelu zrušili ťarchu. Ak bude banka súhlasiť, tak to na tej jednej zruší. 3. Pôjdeš za susedom, aby dal súhlas so zrušením ťarchy na druhú parcelu. Ak sused súhlas dá, tak sa to zaznamená do katastra. Takto budeš mať 2 parcely - na jednej ťarchu banky, na druhej susedovu. Otázne je, či banka na to dá súhlas. Pokiaľ predmet zabezpečenia úveru bude mať stále dostatočnú hodnotu, tak by súhlas mohli dať. Ale ako podotkla maslenka - čo tým chceš docieliť? Aký to má pre teba význam takto urobiť?
Odpovedať
Mám pocit, že sa pri riešení úveru zrejme zamlčala existencia susedových sietí. Teraz asi aj sused potrebuje úver a musí legalizovať svoje siete. Siete sa dajú zamerať geometrickým plánom a vecné bremeno bremeno zriadiť iba v nevyhnutnom rozsahu podľa toho geometráku, takže vecné bremeno na susedove siete zaťaží iba časť pozemku. ALE, banka ako záložný veriteľ musí súhlasiť so zriadením vecného bremena, pričom hodnota pozemku sa vecným bremenom zníži, a je dôležité, či postačí na zabezpečenie úveru.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?