Susedia nám z nášho pozemku zobrali 70cm. Čo s tým?

Dobrý deň, skúsim troška popísať moju situáciu, možno mi budete vedieť niekto poradiť. Susedia si dali vymerať hranice pozemku. Vymeral im geodet, ktorého tým poverili, pravdaže bez nášho vedomia. Nedali nám vedieť ani výsledky merania. Podľa mojich informácií o tomto treba oboznámiť susedov. Bez nášho vedomia si dali zakresliť nové hranice do katastra. Minulý týždeň nás volali ako susedov na dohodnutú hodinu. Na mieste sme sa dozvedeli, že susedov geodet vytýčil hranice. Bolo to bez našej účasti ako susedov. Keď sme prišli k hranici pozemku vytýčovacie kolíky už boli v zemi. Keď som si pýtala vytýčovací protokol (priamo od ich geodeta), bolo mi povedané, že ho vôbec nemajú a ani nepotrebujú. My sme si dali tiež vymerať hranice pozemku nami prevereným geodetom. Upozornili sme susedovho geodeta, že sme si volali geodeta aj my a že je to v štádiu riešenia. Napriek tomuto upozorneniu kolíky nechali v zemi a susedia začali stavať plot, ktorý je momentálne skoro postavený. Na základe ich merania nám bez nášho vedomia zobrali 70cm z našej záhrady. Dá sa s tým niečo robiť, poprípade na koho sa obrátiť. Ďakujem vopred za rady, či ochotu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako dopadlo vase meranie?? Je rozdiel v meraniach?? Jedine sud alebo sa tes z noveho plota
Odpovedať
tiež ma zaujíma výsledok merania tvojho geodeta. Mne geodet povedal, že sú určité rozdiely v meraní pozemkov, ale max 20 - 25cm. Ide o rôznu toleranciu meracích prístrojov
Odpovedať
Profilova fotka
jedine súd a súdny znalec
Odpovedať
@renata555 v prvom rade si uvedom,ze ziadny geodet nepojde do rizika a na poziadanie zakaznika nevytyci naschval tak,ze zoberie z pozemku. Ak mas pochybnosti alebo "tvoj" geodet vytycil nieco ine,rozhodne jedine sud.
Odpovedať
Profilova fotka
@renata555 stavebny urad a predbezne opatrenie na zastavenie prac. Na kazde vytycenie treba mat papier a ten papier by mal byt aj na katastri.
Odpovedať
@renata555 asi ta zahrada nebola tak celkom "vasa" ako napisala hoblinka13, ziadny geodet nebude riskovat pracu koli 70tim cm. Samozrejme, ak niesi spokojna, daj si zamerat aj ty. Ale myslim ze nepochodis. Je to smutne ale je to tak. V davnych dobach si susedia medzi sebou posuvali ploty "za flasku" ale geometricky plan je geometricky plan, list vlastnictva, cislo parceli a m2 nepustia, ani satelit
Odpovedať
@dzamino ked nasi predkovia mali medze satelity neexistovali.....geodet je povinny robit aj miestne zistovanie.a do katastra nezapise ,ved to musi kupit...od vlastnikov a vysporiadat..
Odpovedať
@renata555 Buď rada že stavaju plot za svoje a nepytaju od teba peniaze. Rozdiely môžu byť .
Odpovedať
@renata555 mne geodet tvrdil ze odchylka moze byt az 30cm, ale vo vysledku ti musia sediet m2. Samozrejme ze kazdy by mal radsej sirsi pozemok ako dlhsi.. Daj si urobit vlastne meranie od geodeta ( stoji cca 200e) a musia mu vyst rovnake body, ake nie nech sa geodeti sksusia dohodnut kde vznika odchylka..
Odpovedať
@blackomt 70cm je celkom dosť. Napr. pri dĺžke 100m to máš 70m2 pozemku. Ak ho kupovala len za cenu 10€/m2, tak o máš 700€. Síce píše o záhrade, ale ak by sa napr. jednalo o stav. pozemok a chceš stavať, tak máš zase povinné odstupy od hraníc pozemku a tým pádom aj o 70cm užší dom- čo je dosť, ak je to v nejakej úzkej zástavbe.
Odpovedať
pozemky by mal vymeriavať geodet povereny uradom nie hocikym
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?