Stavba domu v ochrannom pásme elektrickej stanice

Dobry den, s manzelom by sme chceli stavat dom v zahrade mojho rodicovskeho domu, kde nam nasi daju pozemok. Najprv sme boli nadseni, ale narazili sme na ochranne pasmo elektrickej stanice 110 kV (co je 30 m od oplotenia), sme jej bezprostredni susedia.. Este sme zatial nic nerozbehli, len zistujeme podmienky.. Prosim, ma niekto s takymi podmienkami skusenosti? Napr. udelenie vynimky, pouzity material na stavbu.. Dakujem za kazdu konstruktivnu radu!
Odpovedať
Profilova fotka
aj keď sa o tom nehovorí, silové pole vysokého napätia môže mať nepriaznivý vplyv na zdravotný stav. TS produkuje vibrácie až hluk, ochrana konštrukciou stavby je minimálna. A ešte si zietite, či Vám zastavanosť územia umožní stavať v záhrade.
Odpovedať
Dakujem za rady, ak nedostaneme vynimku z ochranneho pasma, budeme hladat iny pozemok.. ono je to zas len o tych peniazoch, ale nie len o nich.. Zijem tu cely zivot, viem, aky hluk to robi... priznam sa, ze viac mi vadi hluk z hlavnej cesty, co mame pred domom. No v dobe, ked sa stanica stavala, padlo rozhodnutie, ze budeme susedia 😔 nikto sa nepytal.. ked nie dobrovolne, tak nasilu. Len skoda, ze stat nejakym sposobom nekompenzuje, co my musime strpiet..😔 citime krivdu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den, ak by to niekomu v buducnosti pomohlo, vynimku nam neudelili..
Odpovedať
@marienkakf mali ste poziadat o kompenzáciu...
Odpovedať
@lukino55555 ahoj, uz sa aj na tom pracuje. Dali sme to pravnikovi.
Odpovedať
@marienkakf smola do 3 mesiacov od vzniknuteho pbmedzenia
Odpovedať
@lukino55555 no ked vies toto, tak mi vies aj povedat, kedy to obmedzenie vzniklo?
Odpovedať
@marienkakf teraz nechapem. Ako kedy tam stavali stanicu? No vzhladom na to ze bez vazho suhlasu davno. Navyse pisali ste to v novembri (v dobe ked sa stavala stanica) a je marec. Koľko vam zasahuje do vaseho uzemia?...
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 hele, ja si nejak myslim, ze tu stanicu tam stavali snad este komunisti. A 30m od plota moze byt kludne cely pozemok este aj k susedom. @marienkakf vynimku vam nedaju v ziadnom pripade. To ochranne pasmo tam nie je z titulu, ze sa nejaky uradnik nudil a vymyslel si podmienky, ale preto, ze je objektivne potrebne. Odhliadnuc od zdravotnych rizik... - nedaj boh sa tomu nieco stane, bude potrebna velka technika, vas dom bude prekazat v umiestneni techniky. Co myslite, nechaju 4 dediny bez prudu, lebo nevedia opravit stanicu skrz vas dom alebo vam ten dom zrovnaju so zemou? Alebo vam tam preventivne rovno nedovolia stavat? - prirodny zivel sposobi, ze sa odtrhnu kable, padne vam to na dom, alebo nedaj boh to niekoho zabije; vy si budete narokovat sposobenu skodu? No nebudete, lebo vam to preventivne nedovolia postavit, aby taka situacia nemohla nastat. To by ste asi ini mafiani museli byt, aby bol niekto ochotny sa pri vydavani povolenia tvaril, ze tam tu stanicu nevidi...
Odpovedať
Profilova fotka
@marienkakf Niekedy keď to tu čítam až sa čudujem, veď tie ochranné pásma nie sú vymyslené zo srandy a každý kto dostane kus záhrady na nej chce stavať a je mu jedno či te je v ochrannom pásme cintorína vedenia alebo či to je záplavové územia alebo ochranné pásmo nejakého biotopu, to je ako keby ste malému dieťaťu povedali nedotýkaj sa platničky na šporáku lebo sa spáliš ono by prišlo s tým či mu nedáte výnimku.
Odpovedať
@marienkakf Podľa § 43 ods. 9, 10 a 14 zák. č. 251/2012 Z. z. o energetike http://www.zakonypreludi.sk/zz/2012-251 (9) Ochranné pásmo elektrickej stanice a) vonkajšieho vyhotovenia s napätím 110 kV a viac je vymedzené zvislými rovinami, ktoré sú vedené vo vodorovnej vzdialenosti 30 m kolmo na oplotenie alebo na hranicu objektu elektrickej stanice, b) vonkajšieho vyhotovenia s napätím do 110 kV je vymedzené zvislými rovinami, ktoré sú vedené vo vodorovnej vzdialenosti 10 m kolmo na oplotenie alebo na hranicu objektu elektrickej stanice, c) s vnútorným vyhotovením je vymedzené oplotením alebo obostavanou hranicou objektu elektrickej stanice, pričom musí byť zabezpečený prístup do elektrickej stanice na výmenu technologických zariadení. (10) V ochrannom pásme elektrickej stanice vymedzenej v odseku 9 písm. a) a b) je zakázané vykonávať činnosti, pri ktorých je ohrozená bezpečnosť osôb, majetku a spoľahlivosť a bezpečnosť prevádzky elektrickej stanice. (14) Zriaďovať stavby v ochrannom pásme elektroenergetického zariadenia možno iba po predchádzajúcom súhlase prevádzkovateľa sústavy. Súhlas prevádzkovateľa sústavy na zriadenie stavby v ochrannom pásme elektroenergetického zariadenia je dokladom pre územné konanie a stavebné konanie.
Odpovedať
@maslenka47 no zeby sa odtrhli vodiče spadli by a niekomu ubližili je takmer nemožne. Ono ochrany reaguju dosť rychlo . A nikto im nedovolí stavať pod linkou aldbo tak blizko stanice zeby sa tam nedostali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lukino55555 napriek všetkým správnym pripomienkam detail "Ono ochrany reaguju dosť rychlo . " je trochu jednostranný. Ochrana nenadvihne ani nezastaví padajúci drôt a ten pri páde účinkuje ako meč. A bohužiaľ nepadá kolmo dolu, ale podľa miesta poruchy a napätia v lane ( nie elektrického) . môže zasiahnuť ďaleko od smeru, v ktorom je natiahnutý. Nie je to bežné, ale je to možné.Naviac, ochranné pásmo je potrebné najmä na opravy, pri výmene lán sa tieto musia natiahnuť po zemi ťahačom a dvíhať napínaním, ak trasa nie je úplne priama smer ťahania môže vybočiť aj z ochranného pásma.
Odpovedať
@jan45 spravna pripomienka. No to že sa roztrhne lana je viac menej možné iba pri neakej kalamite. A vtedy sa nikto normalny nezdržuje v okoli vedenia. Navyše na taketo vedenia sa použiva dvojzaves cize jeden vodič je na 2 izolatoroch. Lano nepada sice kolmo ale daleko od toho nemá.
Odpovedať
Pred vcerom som spominala v jednej teme obec Tosanovice pri Frydku-Mistku. Kedysi davno tam bola postavena linkaVVN. Minuly rok po lete sa ju rozhodli vymenit, a ludia Bozi nesmierne mi bolo luto tych ludi, cez ich pozemky, dvory, ploty, skleniky, garaze ide vedenie. Niektori tie stoziare mali priamo vo dvore. Jasne ze firma im zaplati ,, polne skody,, ale ... Niektori museli ovocne stromy vypilit, preistotu rozobrat ploty, no a hlavne strpiet, ze po dvore im chodi kopec ludi a ako bonus tazka technika. Tam tie ochranne pasma neboli dodrzane- asi nemuseli... Ja by som tam vsak nebyvala ani zadarmo, i ked priroda je tam nadherna ale len co som vystupila z auta vkuse som pocula ,,bzucanie,, vedenia
Odpovedať
@tatiana1978 a prepana jana maju ake velké pozemky ze na nic maju vvn linku? To by som chcel vidieť. Alebo ako v inom prispevku bude zo 400-ky max 22-ka
Odpovedať
@lukino55555 to si teda chod pozri... Stala som nad dedinou -2 stoziare boli v CHKO, naozaj nieco uzasne, myslim prirodu ale ten bzukot bol otras. Rozpravala som sa s ludmi, zvykli si ale ,... Skoda, ze nemam fotky ...
Odpovedať
@lukino55555 http://www.komorni-lhotka.cz/dokument... uz je to asi odstranene, kedze chlapci skoncili vymenu. To je ta linka veduca aj cez Horne a dolne Tosanovice.
Odpovedať
@lukino55555 @maslenka47 my tu rozvodnu mame za oknami...doslova! Postavena bola este hadam v 60. rokoch, kedy sa nikto nikoho nepytal. Dedkovi zabrali kus zahrady a bolo.. Byvam tu cely zivot.. az teraz sme sa dozvedeli, ze v podstate nemozeme NIC v tej zahrade! A ano, ide nam cez celu zahradu a zabera aj susedny pozemok.. a vyzera to tak, ze aj rodicovsky dom je v ochrannom pasme.. a ani jeden kabel nie je vedeny ponad nasu zahradu (nebavim sa o krokovom napati), udrzba sa tam robi pravidelne, zatial nepotrebovali pristup z nasej strany @martosko my sme nechceli stavat niekde, kde je el.rozvodna a potom daleko nic.. ona je umiestnena v zastavanom uzemi, kde je viac stavieb v ochrannom pasme, kde uz ludia ziju! Dokonca je tu bytovka. So zmenou zakona, prisli zmeny pravidiel... Sme uz vyrovnani s tym, ze tu nebudeme stavat, mame uz iny pozemok.. Ale ruku na srdce, nenastvalo by vas to, ked v zaujme blaha verejnosti pozerate cely zivot na take monstrum, ktore pred par rokmi dokonca scasti prestresili?! Na vlastnom pozemku nemozete nic, ani stromy pestovat?! A nakoniec by vam ani kompenzaciu nedali, lebo 3 mesiace?!
Odpovedať
@janetbla dakujem, uz som ten zakon citala :-) len je "sranda", ze do 110kV je to 10 m. My mame "uz" 110 kV, takze je to 30 m.
Odpovedať
Profilova fotka
@marienkakf A vy elektrinu nepoužívate keď píšete že to je v záujme blaha verejnosti.
Odpovedať
@martosko preco idete na mna s takymito rypavymi poznamkami? Keby ste boli na nasom mieste, tak kyvnete rukou "aaa, ved to nic nie je.. mam toho dost, len uzivajte" ?
Odpovedať
@martosko a btw. uzivam elektrinu, aj si za nu platim.. tolko co aj ostatna verejnost. Ale musi ostatna verejnost strpiet to, co my?
Odpovedať
Profilova fotka
@marienkakf Keby som bol na vašom mieste a vidím že mám za domom skoro 60 rokov trafostanicu s vedeniami ani by ma nenapadlo že by som tam niečo staval. namiesto sťažovania sa ako s toho všetci niečo majú len ja to musím trpieť.
Odpovedať
@martosko dakujem za konstruktivnu radu. Do buducna Vam prajem vela stastia!
Odpovedať
@marienkakf nuz bohuzial. Zakon hovori o 3 mesiacoch od obmedzenia. I to som si neni isty ako to bolo v dobe stavby stanice. Vy sa teraz 50 rokov po obmedzeni zobudite a chcete riesit nejaku kompenzaciu? A doteraz vam to nevadilo? Nuz za to ze neovladate zakon bohužial môžete iba vy. Neznalosť zákona neospravedlňuje. Ochrane pasmo takto je definovane tiež už hodno dlho. I to čo sa v ňom môže a čo nie. To ako je definované má svoje dôvody.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?