Stavat vs oprava starsieho domu, Nitra

Chcela by som sa opytat na Vas nazor. Kupim pozemok a hura stavat alebo kupim pozemok so starim domom a hura prerabat. Momentalne su ceny pozemkov, domov a bytov v Nitre velmi vysoke. Niektori to prirovnavaju k bubline, ktora musi prasknut, ked sa Land Rover bude chrlit auta avsetci, co chceli byt v Nr uz byvaju vo vlastnom alebo prenajatom. Nechceme ist mimo NR, zatial. Volnych pozemkov nebude casom viac, skor si myslim, ze menej....Tak, co s tym, cakam alebo.... Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@alexap to je vsetko o chuti a sikovnosti. V NR cca pocitam 5arov neviem 70tisic? a este nic nesroji. Pokial najdes dom podla svojej predstavy tak mozno do 150 tisic. Neviem tie ceny len bucham oproti tomu ze LV nie su daleko
Odpovedať
@alexap ahoj, uz som nejake stavby robil a mozem ti povedat ze je urcite lepsie postavit novy ako opravovat stary.. Moj osobny nazor je, ze jedine co ma v dnesnej dobe cenu, su nehnutelnosti a teda ich cena uz nebude nizsia..
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ máte rozum a nie peniaze tak je jedno čo urobíte. Aj novostavba aj rekonštrukcia sa dá urobiť s rozumom aj na vychýr.
Odpovedať
Dakujem za odpovede :-)
Odpovedať
Prerabat sa oplati len v tom pripade,ak kupis skvely dom,v dobrom stave a konecna cena nebude vyssia ako novy dom. To je tazko radit. Pozemky su rozne,domy su rozne,kazdy clovek ma ine naroky a najst vyhovujuci dom,s vyhovujucim pozemkom je ako hladat ihlu v kope sena. Presli sme si tym a uz sme boli tak zufaly,lebo ani pozemok na stavbu sme vhodny nenasli a takisto aj domy,co sme presli,ktore boli na predaj,boli v nevyhovujucom stave za nenormalne ceny. Nakoniec sa nam postastilo a prerabame dom. Zatial nelutujeme. A k tej bubline sa neviem vyjadrit,ale podla mna tak skoro nesplasne. Skor sa obavam,ze pojde hore. Aj u nas su z roka na rok vyssie ceny len preto,ze sa postavila dialnica a tym sa zrychlila doprava,lepsie napojenie a ceny nehnutelnosti zavratne stupaju.
Odpovedať
Profilova fotka
IOpravoval som nádherné staré domy kde rekonštrukcie vyšli do 40 000. Staval som aj nové dom -škatule kde bol rozpočet cez 200 000€ . Moc záleží na investorovi.
Odpovedať
@hoblinka13 Dakujem za odpoved :-)
Odpovedať
Za mňa: kúpiť starší v dobrom stave a dorobiť ho na svoj obraz. Zatepliť, príp. nové okná, elektroinštalácia a odvodnit.
Odpovedať
za mna kupit starsi a zburat, postavit novy. Cena sa zdvihne za buranie, ale nove je podla vlastnych predstav, nie podla "moznosti". Nekamenujte ma, je to moj nazor. Kupujem lokalitu a tych "dobrych" je cim dalej menej, ale byvat chcem po svojom...
Odpovedať
@alexap za mna novostavba. Dva domy nas a kamaratov nas novostavba jeho prerabka. Nase naklady na kurenie plyn 33€ u neho plyn 100€.
Odpovedať
bublina nepraskne nikdy kým Landrover neskrachuje, alebo nebude kríza. Ja teraz bývam v Kys. N. Meste kde je firma Schaeffler (5000 zamestnancov) a ceny sú tu vysoké ako vo vedľajšej 5x väčšej Žiline. Schaeffler (bývala INA) je tu už 18 rokov a stále rastie a bublina sa len nafukuje. Momentálne bežná cena za 3-izbový prerobený byť 100 000€. To je ale sever, neporovnávam to napr. s BA. a čo sa týka či prerábať alebo kúpiť nový, ja si myslím, že každý ti poradí kúpiť nový. Samozrejme beriem to tak, že kúpiš starý 40+ rokov dom a taký keď chceš prerobiť, ostanú ti len základy (možno pivnica) a múry. Toto ušetríš, ale tých nervov čo stratíš keď zzstíš ako je tam všetko nafigu, lebo to vtedy stavala partia, ktorá každý deň pri robote vypila fľašku slivovice... a ten pocit potom keď to aj šťastne dokončíš a budeš myslieť na tie nedokonalosti čo tam máš aj keď možno dobre skryté. nuž je to na tebe, ale moja rada - kúp pozemok čím skôr (pôjde to len hore) a stavaj nový
Odpovedať
lokalita rozhoduje. pozemkov priamo v nr je malo a ak najdes dom v dobrom stave na rekonstrukciu v lokalite, ktora vam vyhovuje, tak do toho chodte. nove pozemky uz lacnejsie nikdy nebudu, bublina ci nie. my sme stavali sice novy dom na chrenovej, ale keby sme nemali tento pozemok, tak radsej rekonstruujeme stary dom v dolnej casti zobora.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alexap Uz som to vravel. Rekonstrukcia domu je pre nadsencov. Ak clovek na to nema nervy a sikovne ruky treba stavat novy. Vyhoda starych domov je ta ze dost starsich domov ma aj slusne pozemky ku ktorym sa v satelite nedostanes. Takze po kupe starsieho domu je len otazka ci zburat alebo sa trapit. V sucasnosti realitna bublina nie je. Momentalne odraza ekonomicku situaciu slovenska. Podla mojho nazoru cenu stupnu mozno este o tretinu. V Nitre kludne aj o nasobky. Ako vravel @yakkuza priklad je Schaeffler. Napr. Skalica kde maju dalsi zavod o 5000 ludoch stupli ceny z 15-20€ na sucasnych 65-70€ m2 sprosteho pola kde mozes sadit akurat zemiaky. Kde sa pracuje je kupna sila a kde je kupna sila rastu ceny. Tak ak mas moznost teraz nieco kupit tak zainvestuj.
Odpovedať
@alexap vzdy je lepsie postavit si novy ako len prerobit stary. Predsa len pri novom mas vsetko nove od zakladov a stary bude vzdy stary. Aj ked sa ti podari ten stary pekne prerobit, stale tie zaklady uz budu zle a casom sa ti to moze odzrkadlit. Takze za mna ti jednoznacne radim zacat stavat novy
Odpovedať
Mam podobny názor ako @kkl82 Lokalita je podla mňa najdôležitejší faktor. Nie som z NR ale tiež je u nás problém s pozemkami. A tak ked sa mi po dlhšom hladaní naskytla možnosť kupiť starši ale zdravý dom kupil som a zrekonštruoval. Po roku byvame,hoci ešte rekonštruujem podkrovie. Všetko má svoje plusy a mínusy. Nový dom si postavíš podla seba a je nový. Starší dom je sice starší ale už v zabývanej lokalite. Obvykle máš už plot, predzáhradku, v okolí sa býva atd, môžeš ušetríť aj nejaké vybavovačky. Čiže dobrá investícia môže byť aj starý aj nový, len treba dobre zvážiť plusy a mínusy.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám principiálnu otázku: Čo bolo skôr? Vajce, alebo sliepka... :-D Takto sa tu dá napísať 10 tisíc diskusných "príspevkov" a budete stále tam, kde ste začali. Ale zapratať bungalovom 3-árový developerský "grunt" a obohnať sa 2-metrovým betónovým plotom, tak to radšej kúpim niečo staršie milšie v existujúcej dedinke s existujúcou infraštruktúrou a existujúcou vegetáciou... Treba vidieť vždy súvislosti. ;-)
Odpovedať
Zdravim. Podla nášho názoru jednoznačne stavať na "zelenej lúke" , čiže pozemok a stavať. Bývanie máte na celý život. Postavíte si to uplne do bodky podľa svojich predstáv, novostavba sa stavia s ľahkosťou, bude mať podstatne lepšie energetické vlastnosti, a konečne aj vyššiu trhovú hodnotu keby ste sa v budúcnosti chceli sťahovať napríklad. Ďalej- určite je novostavba lacnejšia. S prerábkami väčšieho rozsahu sú vždy nejaké problémy a žere to nadmerne čas aj peniaze. Novostavbu postavíte ( my staviame napr.) za 4 až 6 mesiacov od začatia stavby môžte bývať. Zrátajte si v mysli čas+ náklady okolo prerábok a vyjde vám jednoznačne novostavba. Nová, s moderných materiálov, a dlhšou životnosťou. Navyše ak trafíte firmu ktorá vám spraví príjemnú cenu a nebude sa snažiť zodrať Vás z peňazí.
Odpovedať
@pacosk Tvoje tvrdenie, že dom je podľa "tvojich predstáv a nie možností" by bol pravdivý asi jedine v prípade, že by aj rozpočet bol neobmedzený :) Neuveríš tomu, ale väčšina z nás je finančne obmedzená, resp. väčšina z nás má nejaký finančný strop ... Takže pre väčšinu z nás je stavba domu, kúpa staršieho domu, rekonštrukcia domu tiež len stavba podľa našich možností :) @alexap Sami si musíte určit priority, tie má každý iné ... Pre mňa je napríklad veľmi dôležitá lokalita. V danej lokalite by som hladal to, čo tam je, tj hľadal aj staré domy na rekonštrukciu aj pozemky na stavbu ...
Odpovedať
@leonardom presne ako píšeš s tým bungalovom :) Ináč ono je to vlastne aj znak kvality ak kúpim 60ročný dom ktorý je v dobrom stave, to niečo napovedá aj o kvalite. Za tie roky sa závady musia prejaviť. Samozrejme predávajúci ich môže pri obhliadke zamaskovať, preto treba na obhliadku s odbornikom a nie ružovymi okuliarmi. Ja sa vyjadrujem hlavne ku konštrukcii domu, teda ze je suchy - odizolovany, steny nie su popraskane a pod. Samozrejme ked človek kupi starší dom tak treba spraviť určitú rekonštrukciu cez vodu, elektriku, kúrenie, okná, zateplenie a podobne.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede :) Mnohi z vasich pripomienok ma vratilo do reality. Treba sa na to pozriet z nahladu...
Odpovedať
@lubk0 Ahoj, ja sa tiez povazujem za toho s "financnymi obmedzeniami" a mas pravdu ze je to drahsie. Ale budme konkretny, lebo takto si z toho nik nemoze nic odniest a o vymenu skusenosti tu ide v prvom rade. Lokalita bola priorita aj pre nas, nasli sme iba s domom (existujuca zastavba nas lakala viac ako rozparcelovana luka). Dom cca 55 rokov, klasicky stvorec + hospodarska pristavba. Tiez nas architekt najskor lamal na rekonstrukciu, ale po prepocitani uspor, ze ponechame len obvodove mury voci vymenit za iny material a ziskat na tom istom podoryse viac priestoru bolo jasne, ze sa ide burat. mur 50cm sme nahradili 17cm na povodnych zakladoch. Ja som chcel vzdy bungalov do L. Preto sme rozsirovali zaklady povodnej hospodarskej pristavby, aby som docielil co som chcel (co by pri obycajnej rekonstrukcii nebolo mozne - alebo komplikovane, preto ta moja reakcia v danom zmysle). Keby som spocital naklady, o ktore sa hruba stavba predrazila (cize isli prec povodne steny, kupoval som nove) + betonova deka ktora premostila stary podorys s novym, tak sa dopocitame k cca 20%. To je v mojom pripade realne predrazenie hrubej stavby, ak teda riesime totalnu rekonstrukciu verzus vymena povodnej stavby do podorysu ako novostavba. Kedze ale verim, ze dom staviam na niekolko generacii a setril som si nan poctivo cely zivot a este na zvysok zivota mi zostala hypoteka, takto som sa rozhodol a teraz som z toho len skromne stastny, ze to bolo spravne rozhodnutie (hodnota za peniaze je vyssia ;)
Odpovedať
@pacosk Ja tvoje rozhodnutie nespochybnujem :) Len tvrdím, že tu nemožno dávať "generálnu" pravdu alebo pravidlo ... Vždy je to prípad od prípadu ... Sú stavby, ktoré majú "katastrofálny" zväčša prechodný pôdoris ktoré sú často ponadpájané rôznymi prístavbami zle previazanými s pôvodnou stavbou a výškovými rozdielmi a rozumná dispozícia sa dá riešiť len pomerne zložitým a finančne náročným zásahom ale sú aj dnes pôvodné stavby ktoré môžu dispozične naozaj bez problémov vyhovovať aj potrebám dnešného kupujúceho ... Prípadne po malých zmenách, kde za "malú" zmenu povežujem zhodenie nenosnej priečky, prípadne jej dostavba ... Tam sa okrem ceny šetrí aj čas potrebný na byrokraciu, nie je potrebné stavebné povolenie, len ohláška, dá sa vyhnúť dnešným potrebám na kolaudáciu (energetický certifikát A1) ale čo je najpodstatnejšie, uľahčuje sa financovanie samotnej stavby ... Totiž hypotéku na existujúci, skolaudovaný resp. obývateľný dom dostaneš bez väčších problémov so zaujímavým percentuálnym plnením. Čo je zaujímavé, dostaneš aj ďalšiu na jeho postupnú rekonštrukciu ... Samozrejme, stále píšem o zdravom dome za dobrú cenu ... Taký sa hľadá ťažko, tak ako sa ťažko hľadá dobrý pozemok v dobrej lokalite ... A znova tu hrajú úlohu priority ... Pretože vždy treba urobiť nejaký ústupok ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?