Splašky popri pozemku

Ahojte. mám jeden problém a zvažujem ako ho riešiť, tak mi tu snáď niekto rozumne poradí. Okolo nášho pozemku vedie malý vodný tok - jarok, do ktorého niektorí susedia vypúšťajú pravidelne splašky. Je to v podstate nelegálna otvorená žumpa, ktorá ústi v obecnom potoku. Náš problém je, že jarok tečie hneď na hranici nášho pozemku a teda niekedy cítiť jeho zápach. Keďže tam ešte nebývame nevadí to až tak no do budúcna to určite chcem nejako riešiť. Takže čo mi strecháči odporúčate? Ja vidím niekoľko možných riešení: 1.ísť na obecný úrad s tým, že nahlásim vypúšťanie žumpy do vodného toku a požiadam o vyriešenie (napr. oslevenie susedov, ktorí vypúšťajú splašky do potoka obcou s cieľom napojiť sa napr. do kanalizácie, resp. vybudovanie žumpy) - toto bude podľa mňa nadlho 2. osloviť obec so žiadosťou o financovanie, resp. príspevok na zakrytie toku do potrubia (zápach zmizne, ale problém so životným prostredím ostane) 3. vykonám si zakrytie do potrubia na vlastné náklady (cca 30 m toku). Tu vzniká ale otázka - môžem toto vykonať aj bez povolenia napr. Povodia Váhu? je to malinký tok, kde je bežný prietok max 1l/s., pri max. zvýšení vodných hladín to bolo tento rok cca 5 l/s. (Kysuce) Postačí na to napr 200 kanalizačná rúra?
Odpovedať
ideálne ísť sa informovať na životné prostredie - Odbor starostlivosti o životné prostredie, tam Ti by mali poskytnúť potrebné informácie.
Odpovedať
ako môžu len tak vypúšťať svoje splašky do potoka??? Ak nemajú kanalizáciu, tak septik, to je ich problém! Smer Obecný úrad, odbor životného prostredia. Snáď nebudeš ty na vlastné náklady osadzovať nejaké rúry! Vypúšťanie napr. fekálií do obecného potoka je predsa ohrozovaním verejného zdravia! To sú čo za susedia? Obyvatelia nejakej osady? :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba no, neviem, kde ste vyrástli, kartu máte anonymnú, fotky v albume nie sú zo Slovenska, ale na Slovensku je to tak, ako píše yakkuza a ešte horšie. ŽP mu nepomôže, Bojnice sú kúpeľné mesto a roky tam obyvatelia vypúšťali splašky do potoka vytekajúceho z hradnej nádrže. Obyvatelia nie sú jednoduchí kysučania, ale inžinieri, podnikatelia a high society. Už skoro rok platí zmena Vodného zákona, podľa ktorej obce majú zabezpečiť kontrolu používania žúmp, starostovia to ešte ani nevedia, a ani nerobia.
Odpovedať
Profilova fotka
@yakkuza Zivotne o tom vie. Je to problem vsetkych obci bez kanalizacii. V nekanaliz.obciach stoja domy z cias socializmu. Cisticky vtedy neboli. Moj typ - z 10 domov 8 vypusta splaskovu vodu sirinou. @jabadaba zumpy ludia maju, len ich nevyvazaju , logikou to navrchu to lahke - odtecie ... Myslenie ludi je anti ekologicke,penazenka tenka a urady s cistickou to dorazaju peciatkami .
Odpovedať
@jabadaba je to tak bezne na celom Slovensku, dlhe desatrocia sa robil prepad zo sedimentacnej nadrze (septiku, zumpy)do blizkeho jarku/potoka. Smutne je to, ze aj dnes je vela ludi, ktori po kolaudacii dorobia do betonovej zumpy prepad, aby usetrili na vyvoze splaskov. Vo vasom konkretnom pripade by som vam radil kupit ruru, minimalne 300ku a rovno ju osadil, usetrite si cas a nervy na obecnom urade, kde nevyriesite ohladom vaseho problemu nic. Ja som takto riesil cca 18m jarku, zaroven mam vytvorene 2 parkovacie miesta, pouzil som korugovanu 400ku, ktoru som lacno kupil cez bazos.
Odpovedať
@jan45 janko, no tu som vyrástla, niekedy si vravím, že bohužial. Aj keď svoju krajinu milujem nadovšetko. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Moja sestra ma presne taky isty problem, tiez im to nevadilo kym stavali dom ale potom ked zistili, ze susedia tam pomaly kazdy druhy den nieco vypustaju a nehorazne to pachlo tak to museli zacat riesit. Presne ako ste vy pisali oni isli tou cestou, ze ziadali aj susedov, na urade boli a k nicomu sa neprepracovali za skoro pol roka. Tak sa nastvali a sami si to zakryli. Bohuzial zivotne prostredie dalej trpi ale to maju na tricku ti, ktori boli x krat ziadany aby to nerobili a napriek tomu to robia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?