Situovanie domu na pozemok

Profilova fotka
Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou... Plánujeme stavať dom, pozemok sme dostali darom a má hrozný tvar. Dom sme vybrali (pôvodne sme chceli obdĺžnik, ale projektant povedal, že štvorec bude lepší) a už nám poslal situovanie domu na pozemku. Keď som to videla prvýkrát, tak som myslela, že ma klame zrak. Som jediná komu to príde divné riešenie? Vedeli by ste poradiť, ako to skúsiť ešte inak situovať? Doplním, že strana, kde je terasa je JV a chceli by sme, čo najviac svetla... Ďakujem za reakcie!
Odpovedať
1
2
Dokonaly priklad ako oddzubat pozemok 😱, urcite nie
Odpovedať
@luisa_stastna však mu povedz, že takto si si to nepredstavovala. Chcela si mať terasu na inú stranu? Pravda je, že v takto orientovanom dome si popoludní slnko neuziješ...
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka práveže takto som chcela terasu, lebo z južnej strany bude vysoký plot kvôli tomu, že je to dosť nepríjemná cesta a hneď jednota, ktorá je vysoká a tak, či tak bude tieniť. Ale som naklonená akejkoľvek možnosti, ako z pozemku vyťažiť, čo najviac. Náš projektant toho zjavne nie je schopný.
Odpovedať
Ja by som dom otočila zrkadlovo a posunula čo najviac ako sa bude dať k SV hranici (tam, kde máte teraz parkovanie). Tiež mám rada svetlo a slniečko.
Odpovedať
@luisa_stastna ja by som obdlznik, poprpipade L riesila..
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez cele dni riesim nas projekt…projektantka nam ho urobila presne tak ako sme nechceli a to som jej dala podorys mojho navrhu… ach jaaaj
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkaivka9 hej, to napadlo aj mne, otočiť to zrkadlovo alebo zrušiť terasu ... A ono to zas nemôže ísť na "doraz" na tú druhú stranu, lebo na hranici pozemku končí hospodárska budova, takže tam budeme musieť dodržať nejaký odstup...
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma pôvodne sme aj chceli obdĺžnik, ale vyšiel by tam maximálne 9x13.. a síce to nie je veľa, ale nám sa zdá byť 5-6 metrov rozdiel, čo sa týka úžitkovej plochy
Odpovedať
@luisa_stastna tak auto bude mať ozaj luxusný pozemok...ale čo vy? Však vám nezostalo ani zo záhrady, len nejaký výbeh. Okolo auta kopec zbytočnej spevnenej plochy....povedala by som, že štvorec nie je dobrý nápad....niečo do elka by možno spravilo lepšiu službu tomu pozemku i vám.
Odpovedať
@luisa_stastna predok pozemku by som okopirovala urcite.. Nedat dom do dlzky, ale do sirky.. Bude nestandardne osadeny, ale mne take veci nevadia...
Odpovedať
@luisa_stastna
Odpovedať
https://familyhouse.sk/dom/bungalov-l...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jabadaba myslím že je zakreslené iba jedno auto, ale budú to 3 parkovacie miesta. Teraz je to už taký štandard čo vyžadujú na úrade. Preto asi taká veľká spevnená plocha.
Odpovedať
Zaujímavé ako môže projektant navrhnúť takéto niečo keď vy ste si to predstavovali inak, to ma udivuje, to potom môže robiť projektanta už fakt každý.
Odpovedať
@marsdm tiež pravda...
Odpovedať
@habit he he....úplne bežná prax nielen projektantov či architektov ale aj záhradných architektov....povieš oblé kontúry a v návrhu nájdeš lineárnu záhradu! Vraj však aj dom nie je oblý! 😄
Odpovedať
Ak si dobre pamätám zo školy, tak sme vždy ako prvé nakreslili všetky odstupové vzdialenosti (od vedľajších domov, cesty, uličná čiara..) a ochranné pásma (ak prechádzali inžinierske siete) a do tohto priestoru sa situoval dom. Tak aby sme neriešili možno to čo už projektant zakomponoval. Preto je moja otázka aké odstupy musia byť dodržané. A možno zmeniť umiestnenie áut.
Odpovedať
@luisa_stastna ťažko čokoľvek poradiť, my tu na MS nevieme, čo všetko ovplyvňuje umiestnenie domu na tomto pozemku. Spomínaš nepríjemnú cestu, vysokú "jednotu", hospodársku budovu a ktovie čo ešte tam je. Osobne by som nechcela mať dom 2 metre od "nepríjemnej" cesty. Teda ak ide cesta hneď za JZ stranou pozemku.
Odpovedať
tak to vobec vymenit projektanta, alebo zistit ktorym jazykom hovori on, kedze ste zrejme podla toho co pises mali inu predstavu, nie je to dobre takto poriesene, to by som ani ja s tym nebol ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba bohužiaľ, musia byť na stavebné povolenie 3 parkovacie miesta. Tie tam budú len pre povolenie, potom by sme ich dali do tej zvláštnej časti, ktorá vzniká pred domom a v podstate kľudne aj pred dom, lebo je tam dosť priestoru na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@hroma tak sme mu kázali, aby skúsil ten dom natočiť, pozdĺž tej druhej strany. Vychádza nám to tak oveľa lepšie, tak som zvedavá, čo povie .. v podstate už som ochotná to dať tak, natlačiť na južnú stranu, tam dať nižší plot a mať aspoň kus súvislej záhrady, keď už nebude plne priamo slnečná. Lebo reálne si uvedomujeme, že je to veľmi nešťastný pozemok a hlavne, aj musíme dodržať všetky odstupy.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka hospodárska budova je našej babky, ale tá bude meniť isto majiteľa, aj keď by sme boli radi, keby máme možnosť to napokon celé odkúpiť (jej dom so zbytkom záhrady). Tá cesta je bočná, je to dedina. Ona je nepríjemná len preto, že tam každý zastavuje, keď ide nakúpiť. Mne osobne, ale zvuk áut nevadí, som zvyknutá z mesta. Len bohužiaľ, keď sme to skúšali posunúť, čo najviac na tú SV stranu bočnú, tak tam musíme dodržať 7m odstup od tej hospodárskej budovy (toť náš predpoklad) a aj keby nie, nechcela by som okná, ktoré by pozerali do hospodárskej budovy zrovna.
Odpovedať
@luisa_stastna od hospodárskej budovy stačí odstup 4 metre, ak nebudeš mať na tej strane Ty okná z obytných miestností. To máš akurát na tie parkovacie miesta. Ak Ti zvuk áut z tej bočnej uličky nevadí, nevidím dôvod prečo nemáte okná na JZ.
Odpovedať
Nam projektant urobil 1. osadenie presne tak isto. Drbol dom do stredu pozemku, lebo tak su vsetky odstupy dodrzane. A potom to este 7x prerabal podla mojich poziadaviek aby zaroven dodrzal odstupy ale aby aj nam zo zahrady zostalo maximum a zmestila sa este k domu aj samostatna garaz. Pre mna je to znamka toho, ze projektant je lempl a ma v pazi. Normalny projektant hladi na tvoje zaujmy aby si z toho pozemku nieco aj mala, pretoze ho platis. Ale zial je kopa aj takychto.... Drzim palec. Ale asi si budes musiet osadenie vyboxovat sama u neho a ty budes musiet rozmyslat ako co otocit aby ti ostal aj kus zahrady.
Odpovedať
ja by som tam dala obdĺžnik , ved spravte 13x9 alebo 14x9 rozmer domu a vyjde vám pred domom z JV strany pekný kus pozemku
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka Takto som si to cca predstavovala ja, terasa na tú JV stranu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tina1719 nooo to presne napadlo aj mna a ostal by este aj krasny kus pozemku. mozno by to chcelo zmenit projektanta
Odpovedať
@luisa_stastna tak teraz neviem či som slepá, ale presne tento pôdorys máš na úvodnom obrázku a presne s terasou na JV. Chcela by si, aby projektant otočil pôdorys zrkadlovo? Tak aby SV strana šla na JZ a opačne? Ak áno, treba mu to povedať.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka no veď takto je to otočené fajn, len bohužiaľ tým ako to tam usadil, zabil pozemok. Už som zvažovala presne aj to zrkadlové otočenie, ale ak to zostane takto situované, tak je to podľa mňa jedno... Pozemok aj tak žiadny. Čakáme, čo spraví ak to pôjde zarovno tej prednej hranice pozemku. Ja mám popravde dosť zlú predstavivosť, preto sa pýtam aj tu, že ako by sa, čo mohlo otočiť, posunúť, prípadne zmeniť tvar domu (aj keď 13x9 je podľa mňa dosť málo a viac tam podľa mňa nevojde kvôli odstupom)
Odpovedať
@luisa_stastna skús nakresliť čo všetko je v okolí pozemku. Kde presne je tá hospodárska budova napríklad? Čo ešte je na susedných pozemkoch a kde presne? Parkovanie treba umiestniť tam, kde bude naozaj. Keď bude pred domom, tak tam.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?