Rozšírenie vjazdu na pozemok

Dobry den, chcel by som Vas poprosit o radu. Mame RD, skolaudovane, byvame ... Byvame v obci, ale cesta nie je obecna, ale v sprave mesta, cize cesta I. triedy .. mame tu povodny vjazd - mostik cez jarok a chceli by sme ho rozsirit asi o 4-5 metrov a posunut vjazd, resp. vstupnu branu na pozemok. Pytal som sa raz na obecnom urade co k tomu treba, kedze sa o ten jarok staram sam, kosim atd. Vraj musim ist za projektantom, urobit projekt - dalsi na vjazd - ist na spravu ciest do mesta a tam mi daju nejake podklady. ktorymi mam ist na isnoektorat uz si nepamatam a s tym naspat a daju mi povolenie vlozit priepust alebo ruru a navozit makadam, spevnit to .. Ale vraj musim mat vybavenu aj dopravnu znacku (nechapem naco kedze to nie je hlavna cesta) a navyse to musim urobit tak, aby som tam mal akysi blby poklop ktorym budem ak bude treba cistil priechod! Tak ja chcem mat mostik a budem mat v strede blby poklop? To mi povedal spravca ciest. Naco taketo hluposti este aj komu co su aby sa niekto staral ci mam posunuty vjazd!? Ak by som to urobil bez projektu co mi mozu? Pokuta? Zburanie? Vela ludi kasle na taketo papiere a spravi , ale ja mam problem, ze skor rozsirujeme a menime polohu vjazdu o par metrov dolava a nie vystavbu opravu Dakujem za info
Odpovedať
Je to stavba so všetkým, čo s tým súvisí. Si to predstavujete ako Hurvínek vojnu, najmä, ak to chcete robiť na cudzom pozemku.
Odpovedať
:) ale vela ludi kasle na papiere. Ja som vzdy do posledneho vsetko vybavoval a mam projekty papiere od vsetkeho, ale to uz je moc. Navyse ked to nie je moj pozemok tak co ho nekosia a nestaraju sa o to? Nema ich co trapit, ked tam nemaju RD a o jarok sa staram co by mali oni. Poradite mi sj s mojou otazkou?
Odpovedať
@2l8 o pripájaní pozemných komunikácií a zriaďovaní vjazdov na susedné nehnuteľnosti a o ich úpravách pojednáva § 3b zákona č. 135/1961 Zb. o PK (cestný zákon - CZ) http://www.zakonypreludi.sk/zz/1961-135 a § 1 vyhl. č. 35/1984 Zb. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1984-3... Prísl. cestný správny orgán na základe žiadosti vydá, pokiaľ sa jedná o vjazd iba na pozemok nie k stavbe, v správnom konaní rozh. o úprave vjazdu so súhlasom prísl. dopr. inšpektorátu. K techn. riešeniu - k PD úpravy vjazdu sa vyjadruje aj vlastník PK - cesty, resp. jej majetkový správca.. V zmysle stavebného zákona sa vjazd poníma ako drobná stavba, preto je potrebný aspoň zjednodušený náčrt, PD k ohláseniu stavebných úprav exist. vjazdu podľa SZ.. Vjazd je vlastne stavba na cudzom pozemku - stavbe - ceste, ktorý však nie je súčasťou PK - cesty. Čo je súčasťou PK - cesty viď. § 1 CZ. Za priestupok podľa CZ MOŽNO uložiť pokutu podľa § 22c CZ. Za priestupok podľa stav. zákona ULOŽÍ podľa § 105 ods. 1 SZ.
Odpovedať
To bola vycerpavajuca odpoveda dakujem :) ano jedna sa len o vjazd cez jarok na pozemok. Je tam uz jestvujuci ale zle satam vchadza na pozemok, je uzky a potrebujeme ho iba rozsirit a posunut ten vjazd. Takze nakoniec treba vsetky tieto papierovacky :/ Tak sa mi zda, ze niekto z obce kaslal nato a ulozili mi len niekolko par euro a musel dolozit dodatocne papiere, ale nie som si isty. Ale je to hlupost taketo vymahanie penazi za papierovacky, ked sa o tzv. ICH POZEMOK nestaraju absolutne!
Odpovedať
A ten poklop v strede mostika/vjazdu na cistenie jarku to je fakt potrebny? Lebo u nikoho som to nikdy nevidel a ja si spravim mostik a bude mi v strede zavadzat? Je aj nejaky predpis velkostny a ako to ma vyzerat? Nerad by som aby mi niektori neprisposobivi spoluobcania ukradli poklop.
Odpovedať
@2l8 šachta na priepuste sa navrhuje kvôli jeho lepšiemu čisteniu, preto záleží aký dlhý bude priepust -10 m vyčistíš prúdom vody v pohode. Aký priemer bude mať rúra, aký pozdĺžny sklon bude, od čoho sa odvíja zanášanie nánosmi...vždy je lepšie čo najväčší.. kalovú jamu by som skôr volila na strane vtoku priepustu, aby do priepustu tiekla iba voda a väčšie nečistoty sa zachytia na vtoku... Takéto riešenie sa navrhuje pri cestných priepustoch, nakoľko v strede vozovky nemôže byť šachta :) a volí sa väčší pozdĺžny sklon dna priepustu.. Priepust v mieste vjazdu na susednú nehnuteľnosť bude v tvojej správe a budeš sa musieť starať, aby bol funkčný a dostatočne prietočný. Je to vjazd cez cestnú priekopu, alebo jarok - potok - vodný tok ? :)
Odpovedať
Dobry den :) dakujem za info ano to je dobry napad, urcite to bude lepsie takto postavit, aby sa ta rura dala vycistit. Ale vsimol som si, ze vela ludi to tak absolutne nema tak potom ako to cistia a ako im to nohlo prejst? A ank ne to vjazd cez jarok. Ale nie je to velky jarok. Klasicka velkost.
Odpovedať
@2l8 to je aká klasická veľkosť jarku? :) správca toku nebude náhodou žiadať hydrotechnický výpočet? alebo je to bezmenný potok ?
Odpovedať
To je len taky kanal na odvadzanie vody v pripade, ze by sa nazhromazdila voda na ulici, nie potok. Ale ako som siel po nasej ulici, tak co spravili stari susedia tieto vjazdy cez jarok tak ani jeden nema poklop na cistenie vjazdu! Maju len hodenu ruru a zahadzane s makadamom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?