Rozdiel

Dobrý deň,prosím Vás,viete mi vysvetliť rozdiel medzi urbanistickou štúdiou a územným plánom zóny? Je možné,že v danej oblasti je aj urbanistická štúdia aj UPZ? Alebo iba jedno z nich? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@pillow11 štúdia je návrh usporiadania, keď sa objedná od piatich kolektívov, môžu dodať päť štúdií s ďaľšími alternatívami. Každý bude preferovať iné potreby, jeden chce kostol a fabriku, druhý mešitu a pastvu pre ťavy. Poslanci si to pozrú, nájdu veci, ktoré sa im páčia a vyberú toho, čo tieto riešenia zapracuje do jedného projektu. ten sa po prerokovaní so zainteresovanými - občania, inštitúcie, schváli ako územný plán. Ale väčšinou je to len blbosť, ktorá spôsobuje problémy, pretože chce rozhodovať na cudzích pozemkoch a nevytvára podmienky pre tých, čo tam žijú.
Odpovedať
@jan45 a uzemny plan zóny?
Odpovedať
@pillow11 bežné to je tak, že obce majú len územné plány. Nejaká nová lokalita sa zaradí zmenami a doplnkami k územnému plánu, že sa na nej môže stavať a dá sa tam možno podmienka, že pred vydanim stavebných povolení treba urobiť urbanisticku štúdiu, ako by dana lokalita mohla vyzerať. Niektoré obce, či mesta môžu mať aj územný plán zóny, čo je podrobnejší územný plán konkrétnej lokality, kde už nie sú len všeobecné regulatívy, ale úplne podrobne zregulovane dané územie. Územné plány zón sa bežne nerobia, je to podstatne drahšie a taktiež sa potom nedá v danom území lavirovat tak ako to komu v rôznom okamihu vyhovuje. Mimochodom, ak má územie územný plán zóny, netreba riešiť územné rozhodnutie, lebo všetky podmienky umiestnenia stavby by uz mali byť definované v územnom pláne zóny.
Odpovedať
@moratibru ďakujem a je možné,že v lokalite kde mame pozemok je aj urbanistická štúdia aj UPZ? Lebo ja to chápem tak,že buď je jedno,alebo druhé,ale ze vraj je to možné..
Odpovedať
@pillow11 Územný plán zóny je podľa mňa nadriadeny urbanistickej štúdií, ale zas nemam pečiatku na tvorbu územných plánov, takže neviem ti na toto 100 percentne odpovedať. Vylúčené to nemusí byt, ale bola by to asi zbytočnosť mať obe a mali by byť asi totožné. Skôr si myslím, že štúdia by mohla byť podkladom pre UP zóny, ale vznikom UP zóny je ten záväzný a nie štúdia. Mimochodom, obce si v podstate nerobia UP samy, robia to ľudia, čo majú na to spôsobilosť, a robia to pre obec. Takže pri nejasnostiach je podla mňa možnosť obrátiť sa aj na zhotoviteľa UP, a kto to je by mala byť verejne dostupná informácia.
Odpovedať
@moratibru super,ďakujem za vysvetlenie 👍
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?