Rozdelenie(odčlenením) časti podielového pozemku

Sú prosím nejaké výnimky ,ktoré by bránili rozdeleniu-odčleneniu časti pozemku menšinového spolupodielnika v zastavanom území obce? Dvaja podielnici na 400 m² pozemku (podiely 390m² + 10 m²) Ďakujem Jan.
Odpovedať
V intravilane neoodelis pozemok mensi ako 4 are, aspon co ja viem
Odpovedať
@zita19 nemyslíte náhodou extravilán,?bo tam nemôže vzniknúť po oddelení pozemok menší ako 2000 m2
Odpovedať
@radok ani v intravilane, riesili sme zahradu pred par rokmi, toto nam bolo povedane
Odpovedať
@zita19 zákaz drobenia je len pri poľnohospodárskej pôde v extraviláne. Ostatná plocha v extraviláne a aj všetky druhy pozemkov v intraviláne sa dajú deliť aj na menšie kusy. Tak isto sa dajú na menšie kusy deliť aj poľnohospodárske parcely v extraviláne, ktoré sú v územnom pláne vedené ako stavebné. Vo vašom prípade možno máte nejaké obmedzenie v územnom pláne, ale to isto neplatí všeobecne
Odpovedať
Mňa zaujíma ale len zastavané územie obce ;-)
Odpovedať
Ja som chcela takto odclenit kusok pozemku a bolo mi povedane, ze to musi ist sudnou cestou. Len u mna bol problem v tom, ze pan, co mal podiel na pozemku bol bezdomovec niekde v cechach @radok
Odpovedať
@radok Treba upresniť zadanie. Hlavne - aký je účel takéhoto odčlenenia ? Súhlasia s tým všetci vlastníci? Ako sa zmenia vlastnícke pomery po odčlenení. Málo vstupných údajov si dal pre fundovanu odpoveď.
Odpovedať
@chrobak7 No dajme tomu že súhlasia . Prvý podiel po rozdelení bude 390m² ,druhý podiel bude 10 m².
Odpovedať
Profilova fotka
@radok A kde sú tie pozemky, po odčlenení musí zostať prístup na obidva.
Odpovedať
@martosko ako kde sú tie pozemky ? Myslíte v intravilane ?
Odpovedať
@radok Podiel nemôže byť v m2. Podiel je vyjadrený zlomkom. Aj tak mi stále nie je jasné, čo chceš dosiahnuť. Ste dvaja spoluvlastníci a spoluvlastník chce oddeliť svoj podiel? Po oddelení bude jeden vlastniť tých 390 m2 a druhý 10 m2? V intraviláne je možné členiť a deliť parcely. Napr. my sme kupovali dosť členitú parcelu, do ktorej zasahoval taký malý trojuholník iného vlastníka. Tak sa ten trojuholník, čo boli nejaké 2 m2 odčlenil a my sme ho odkúpili. Neskôr sme ho zlúčili s inou parcelou, ktorá bola naša. Vidno to na obrázku - parcely č. 1941/158, 148 a 151 boli naše. Ten malý trojuholník pôvodne patril k parcele č. 1941/149. Potom sa geometrickým plánom od nej odčlenil, dostal vlastné číslo 1941/178 a my sme ho kúpili. Keď sme dostavali, tak sme všetky pozemky zlúčili do jedného, aj s tým malým. Navyše to bolo v extraviláne a boli to orné pôdy. Takže deliť pozemky je možné, ale keďže nechceš nič bližšie prezradiť, viac sa ti nedá poradiť. .
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za odpoveď. Áno vznikne po vyratani 390 a 10 m² / na C parcele v zastav.uzemi obce./ Oddelili by sa pozemky /podiely/ nech je kľud a môže si s nim nakladať podľa seba . Ide o to že nam bolo povedané ,že taky maly podiel 10 m² sa oddeliť nedá .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radok Kto ti povedal, že sa nedá? Technicky sa dá. Ale na ten účel, ktorý to chceš oddeliť, je to hlúposť. Menšinový vlastník dostane niekde 10 m2, bez prístupu z cesty. A čo potom s tým pozemkom urobí? Neviem si predstaviť, na čo by to mohol využiť. Ešte aj na záhradu je to malé. Môže ho jedine predať vlastníkovi niektorej susednej parcely. A navyše - s takým rozdelením by museli súhlasiť všetci spoluvlastníci. A kto určí, kde bude tých 10 m2? Ty, ako väčšinový vlastník? Rozumnejšie je, aby väčšinový vlastník odkúpil ten podiel od menšinového vlastníka.
Odpovedať
@chrobak7 Opacne- týka sa nás menšinový podiel 10 m² .A predať nie. Áno a menšinový vlastník by tých 10 m² predal susednej parcele t.j. mne, napr. k prístupu na pozemok
Odpovedať
@radok V takom prípade stačí súhlas oboch vlastníkov - menšinového aj väčšinového. Pozemok sa rozdelí geometrickým plánom na 2 časti. Štandardne by vlastníkmi oboch novo vzniknutých parciel boli obaja spoluvlastníci rovnakým podielom, ako na pôvodnej parcele. Preto sa musia navzájom zmluvne vysporiadať. Dá sa to aj v jednom kroku - potom prílohou geometrického plánu by bola tá vzájomná zmluva. Potom by si ty odkúpil tých 10 m2 od toho jedného vlastníka.
Odpovedať
Nechcem zbytocne zakladat novu temu, tak sa spytam tu. Ak chceme rozdelit pozemok(cca 9 arov) ktory vlatnime spolu s manzelkou na 2 pozemky (cca 3 are a 6 arov), co treba okrem geometrickeho planu a ziadosti na kataster. Resp. treba to katastru niako zdovodnovat? Pozemok na nachadza v intravilane obce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?