Rozdelenie parcely

Zaujíma ma možnosť rozdelenia parcely na polovicu. Ide o to, že zatiaľ nemáme presne stanovené, kto čo presne vlastní. Len v liste vlastníctva mám ja 1/2 a brat má druhú 1/2. Prikladám aj fotku parcely z katastra, druhá fotka je ako by sme to chceli s bratom rozdeliť-červená čiara určuje rozdelenie. Pravá strana by zostala mne-po vzájomnej dohode, vykonala som tam už kopu úprav a ľavá strana zostane bratovi-s tým, že tam chce stavať. Z jeho strany by si chcel postaviť aj vstupnú bránu, takže z oboch strán by mal mať každý prístup. Teda ak to bude možné. Celá ulica má totiž vstup len z pravej strany. Je možné takéto rozdelenie? Čo všetko je k tomu potrebné? Ďakujem
Odpovedať
@udada Síce to nie je fotka, ale iba nákres, ale asi chápeme, čo chcel autor povedať. Dá sa to rozdeliť, nie je to problém. Treba osloviť geodeta, ktorý vypracuje na základe vašej požiadavky geometrický plán, kde pôvodné parcely rozdelí tou červenou čiarou a ty s bratom to dáte zapísať na katastri. Len som nepochopil, kde presne je tá cesta? Treba myslieť na to, aby ste obaja mali prístup na svoj pozemok priamo z cesty, aby brat potom nemusel prechádzať cez tvoj pozemok. Nerozumiem tomu, čo si napísala: " takže z oboch strán by mal mať každý prístup.". Dokresli to obrázku ešte to, kde je ulica.
Odpovedať
snáď som to dobre nakreslila
Odpovedať
@udada Dobre a keď to rozdelíte, ako si chcela, kadiaľ bude chodiť tvoj brat na svoj pozemok? Však tým rozdelením stratí prístup. Predpokladám, že z tej ľavej strany, kde sú bytovky, bude vlastníkom susediaceho pozemku niekto iný - asi vlastníci bytov. Nie je isté, či mu povolia prístup medzi tými bytovkami. Ak aj áno, musel by tam vybudovať cestu k svojmu pozemku.
Odpovedať
pridávam ešte nákres, ide o parcelu 1160 a 1161,
Odpovedať

Odpovedať
pardon 1161 a 1162
Odpovedať
@udada ako bolo už napísané, takéto rozdelenie pozemku je možné, ale musíte si doriešiť prístup na bratovu časť pozemku. Podľa katastrálnej mapy má váš pozemok pri ceste šírku cca 9m a keby ste z toho chceli pre brata nechať cca 3m na prechod na jeho časť, tak tebe z toho pozemku moc nezostane. Zvážte takéto riešenie, vzhľadom na uvedené to nevidím ako najlepšie riešenie.
Odpovedať
@spiderhst takže nebude možný prístup z druhej strany?
Odpovedať
@udada nevravím, že je to nemožné, ale nateraz by som povedal, že nie. Pozri priložený obrázok, bolo by potrebné vybudovať prístup (žltá čiara) cez súkromné pozemky alebo sú tie bytovky na mestských pozemkoch, resp. pozemky cez ktoré by mala ísť prístupová komunikácia? Je možná dohoda s vlastníkmi? Čo je na tých pozemkoch pri bytovkách, detské ihrisko, park? Je vôbec možné medzi bytovky vtesnať prístup? Nepoznám dané pozemky a neviem aký je tam reálny stav. Potom sa na to treba pozrieť aj z ekonomického hľadiska. Náklady na takéto riešenie, tiež kde sa nachádzajú siete na ktoré sa bude chcieť brat napojiť a pod. Pozemok je dosť úzky a teda bude obmedzovať aj návrh domu. Ty a brat si musíte zhodnotiť či to chcete a za akú cenu.
Odpovedať
@spiderhst ďakujem
Odpovedať
@spiderhst bytovky patria mestu, je tam prístupová cesta
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?