Riešenie problémového urbárskeho pozemku bez známich majiteľov

Ahojte, pred našou parcelou sú Ečkové parcely urbáru. Informácie o tomto urbáre nevieme nikde dohľadať - urbár pokiaľ viem neprešiel na právnu subjektivitu keď sa robila ROEPka - na katastri je len napísané, že vlastníkom je "Komposesorát ..." ( namiesto troch bodiek je názov obce) . O tieto parcely sa roky nikto nestará, naša rodina to tam pravidelne kosí. Môj starký má 92rokov a je hádam posledný žijúci člen tohto urbáru - má tam mať aj podiel. Fyzicky cez tieto parcely často prechádzame a chceme to doriešiť právne tak, aby nebol do budúcna problém ak by to namiesto nás vybavil nejaký špekulant a zamedzil nám prístup. Začali sme to riešiť so Slovenským pozemkovým fondom ( keďže vlastníci sú v podstate neznámi) - tam nás ale odbili s tým, že na LV vidia "Komposesorát ..." a teda, že vlastník je "známi" a že to nie je v ich kompetencii a že ak tak máme ísť na Pozemkový úrad - tam nás odbili s tým, že máme ísť so Slovenským pozemkovým fondom riešiť, že pre nich to je neznámi vlastník. A takto dokola, vôbec nevieme ako sa ďalej pohnúť. Na Ministerstve vnútra v registri pozemkových spoločenstiev sa nenachádza: http://www.minv.sk/?register-pozemkov... Neriešil niekto podobný problém? Prípadne nerieši niekto takéto služby profesionálne? Sme ochotní za to aj zaplatiť, len nech to máme právne v poriadku. Ideálne z okolia Liptova.
Odpovedať
@johnsik Pokiaľ pozemkové spoločenstvo nie je zapísané ani v registri PS na minv ani v obchodnom registri, tak po právnej stránke de jure neexistuje a zrejme ani de facto (iba ak s jedným členom - vašim starkým). Treba skúsiť doma vyhľadať nejaké podklady, doklady o podiele. Pokiaľ ste neboli, tak určite by som zašla na Okresný úrad, katastrálny odbor a požiadala o informáciu o údajoch z pozemkovej knihy - pozemnoknižnej vložky, či tam nie sú zapísané nejaké osoby spoluvlastníci - spolupodielnici Komposesorátu.... Pokiaľ sa Vám nepodarí niečo vypátrať v pkv, najmä spolupodielníkov - spoluvlastníkov, resp. ich potomkov a starký je si vedomý toho, že bol - je tiež podielnikom (možno jediným), tak spoločenstvo de facto zaniklo, nevyvíjalo žiadnu činnosť, nebolo obnovené a do zoznamu PS ani do ORSR nebolo zapísané. V tomto prípade by podľa môjho názoru mal rozhodnúť súd o zániku pozemkového spoločenstva a o usporiadaní vlastníckych vzťahov k tomuto pozemku.. Podľa mňa, pokiaľ je na pozemok KN-E vlastníctvo zapísané na Komposesorát obce.. , ktorý právne neexistuje, tak nemôže byť vlastníctvo k nehnuteľnosti zapísané na neexistujúci právny subjekt. Pokiaľ by sud rozhodol o zániku pozemkové spoločenstva - Komposesorátu obce.. , pretože neboli zistení konkrétni spolupodielnici, resp. ich potomkovia, tak by sa pozemok stal pozemkom neznámych vlastníkov. Pokiaľ váš starky by vedel preukázať, že bol spolupodielnikom, tak by bolo možné súčasne podať návrh na súd o usporiadanie vlastníckych vzťahov. Následne po zrušení spoločenstva súdom, pokiaľ nebude vedieť starký preukázať spolupodielnictvo, je tiež možnosť podať na súd návrh o určenie vlastníckeho práva vydržaním, nakoľko ste ho užívali viac ako 10 rokov. K tomu návrhu bude potrebné doložiť čestné prehlásenia viacerých občanov "pamätníkov", že starký tento pozemok v dobrej viere užíval a staral sa o neho viac ako 10 rokov. Na zápis vlastníckeho práva vydržaním niekedy postačí aj osvedčenie od notára - notárska zápisnica, ale neviem, či v tomto prípade by sa to dalo. Taktiež ako jediný "spolupodielnik" by mal mať predkupné právo na základe dokladov, pokiaľ by ste niečo vykutrali - našli. Ja už som sa v tom celkom zamotala :) a preto neviem, či som nejako pomohla.. Treba preštudovať prísl. zákony - o pozemkových spoločenstvách, katastrálny, civilný sporový poriadok, ktorý od 1.7.2016 nahradil občiansko súdny poriadok...
Odpovedať
@janetbla, veľmi pekne ďakujem za rozsiahlu odpoveď - cenním si čas, ktorý si tomu venovala. Skúsime preveriť tie pozemkové knihy, či tam niečo nevypátrame, dám vedieť potom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?