Prosim radu geologa a kazdeho, kto sa vyzna

prosim pekne odbornikov o radu, nazor, postrehy kohokolvek.. bola spravena nejaka navazka zeme, hore na nej postavene domy, a potom odkopany kopec, aby sa na rovinke pod tymito domami, postavil dalsie domy.... na foto vidiet “cestu”.. novy dom ma stat od steny vo vzdialenosti cca 3 taketo cesty vedla seba ked si predstavite. svah ma spevnit a zabezpecit firma, ktora postavila domy hore na tej navazke. zatial nam bolo povedane, ze boli objednane zabrany. nic viac nevieme. no a moja otazka - viete mi prosim niekto povedat, ake zabrany sa davaju na spevnenie takehoto svahu-steny? co by tam napr urcite nemalo chybat, aby sa tie horne domy neocitli raz na “nasom” dome? moze napr zemetrasenie- take, v akej intenzite na svk byva- sposobit zosuv aj v pripade zabezpecenia toho svahu? za vsetky odpovede, rady a postrehy vam dakujem.
Odpovedať
@stavitelka8888 Mal b y tam byť postavený oporný múr, ktorý by tú zeminu zadržal. Zemetrasenie takej intenzity v našich končinách nie je pravdepodobné. Ale môže nastať zosuv pôdy pri prudších dažďoch. Počkaj, čo tam urobia, potom to odfoť a daj sem.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem.. kedze sa vyjadrili, ze su objednane zabrany, predpokladam ze nieco ako gabionovy plot.. co som cez google nasla ze je najlepsie mozno riesenie, lebo sa vie podvolit trosku tlaku, da sa opravit “po kuskoch” ak by bolo treba, naopak betonovy mur by bol asi cely ohrozeny.. neviem naozaj, co chapat pod “budu tam zabrany” :-| ci to nebudu napr len velke skaly.. urcite pridam foto potom.. ideme za tym, zistit co tam naozaj bude, a kedy.. preto by som hlavne potrebovala vediet, na co si dat pozor, pri ich sluboch.. aby to nebolo spravene len na oko, ale naozaj bezpecne |-|
Odpovedať
Profilova fotka
@stavitelka8888 obráťte sa na stavebný úrad písomne
Odpovedať
Profilova fotka
. Odfotte to z väčšej vzdialenosti.
Odpovedať
@stavitelka8888 To ako niekto tam nahrnul 2 metre zeminy a na to postavil domy ? To sa mi nechce veriť
Odpovedať
Keď na to pozerám ako lajk, kto toto vymyslel? Zemina bude stále usádzať sa, domy budú pracovať, praskať. V r.2010 pršalo 6 týždňov non-stop. Ja som veľmi zvedavá na tie zábrany, múr alebo čo vymyslia.
Odpovedať
@martin272 to mi povedali domaci, ze tam bola nejaka navazka, asi koli vyrovnaniu pozemku, nie cely ten kopec navezeny a postavene tie domy hore . a potom odbagrovane na nove pozemky pod tym.
Odpovedať
@martin272 co 2 metre. V Ke navozili aj viac, vysvahovali to ako zjazdovku z Lomnického sedla a postavili na tej navazke peknych par domov... Najlepsi je aj tak specialista, co na konci tej navazky spravil 3-netrovy mur z DT-ciek, za neho navozil zeminu do roviny a za 15 rokov ho uz asi 5x opravoval, lebo furt mu niekde inde praskne.
Odpovedať
@qwen Ale základ je určite v pôvodnej zemine
Odpovedať
@zita19 ten mur je fakt brutalne odborna robota... ale cela lokalita ,,na kope,, je šialenost. ukladali sme tam VN kabel a ryha na 120cm sa zavalovala jedna radost. nechapem ako tam mozu takto veselo stavat.
Odpovedať
@topfield *grot, nie na kope. Aj ked na kope by presne vystihovalo tie podmienky co tam su :D
Odpovedať
poviem vam, je mi jedno ako si kto stavia, kazdy podla chuti ;-) mna zaujima mur a jeho moznosti zabezpecenia, nakolko mame byt pod nim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stavitelka8888 kontaktujte nejakého statika, ešte lepšie geotechnika (statik, ktorý sa zaoberá zakladaním stavieb) z okolia, aby to celé sledoval, prípadne skontroloval projektovú dokumentáciu podľa ktorej sa bude tento svah riešiť. Komunikovať s projektantom, realizátorom a zo stavebným úradom. Podlieha to stavebnému povoleniu a môžete byť účastníkmi stavebného konania (ak ešte nebolo vydané).
Odpovedať
@topfield toto je zlodejsky vrsok ta strana od KVP, komkretne krizovatka Kremnicka - Trieda KVP. No a Na kope to este len teraz stavaju na parádnych miestach. Na hrane medzi Starozagorskou a tou dolinou k Myslave. Tam je hadam 5 m rovny plac, navazka este z cias ked KVP stavali a potom zraz, ze ani nezides a na tom zacali stavat :-p
Odpovedať
@stavitelka8888 tebe by to nemalo byt jedno co kde ako stavia, aj ked kazdy stavia podla svojej chuti (aj tebe nad domom si moze niekto nieco postavit podla svojej chuti a tiez ta to nebude zaujimat?) lebo ak pouziju aj u teba taky paskvil stavebného inzinierstva ako je mur co som dala obrazok, tak si mozes byt ista, ze mas pruser na krku. @kosto13 ti moze dat relevantne rady
Odpovedať
@zita19 my tam zatial nemame ani pozemok ani dom, len sa o to zaujimame a preto ma zaujima ta stena, nema ma preco zaujimat otazka “ako tam hore moze niekto byvat?” ;)
Odpovedať
@stavitelka8888 a ja som vari preberala otazku Ako tam moze niekto byvat? Ked uz, tak som preberala otazku Ako tam moze niekto stavat? a Ako toto moze niekto postavit? ;-)
Odpovedať
@zita19 no ved ja by som tam ani nedtavala, ani nebyvala, len teraz mam kopu inych veci, na ktore minat energiu, ako to, ze ako to tam mohlo vlastne vyrast :) @kosto13, mohli by ste prosim poradit? ideme za tym chlapikom, co zastresuje tento projekt, tak by som chcela o tom nieco vediet. co by tam bolo najvhodnejsie.. nakolko panko je velka slubotechna “vsetko bude”... ale kedy..storocie nikdy neupresni 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
Už samotná veta máme objednané zábrany je teda dosť zvláštna. Zábranu tam môžu dať aby sa na niekoho ten svah nezosunul. Inak by to mali vyriešiť ešte pred predajom pozemku. Inak je potrebné pýtať zľavu vo výške nákladov na oporný múr ( ak nie je cena výrazne nižšia ako trhová Aj tam je však riziko, že sa s budúcim susedom hore nedohodnete a on musí dať súhlas na stavbu na jeho pozemku. Náklady na múr sa budú pohybovať v desiatkach tisícoch. Technicky ako oporný múr má vyzerať nájdete na našej stránke v MS-PRO. Určite si prečítajte aspoň čl. 01. Skúste aj lepšie foto, keď to bude osvetlené, dáku postavu či vec tam odfotiť aby bola mierka, prípadne detaily zeminy - výver vody, zbytky stromov v zemi či stopy odpadu v zemine, štruktúru pôdy či sú tam aspoň dáke kamene alebi peknný zelený či hnedý íl. Aj tak bude ťažko radiť takto na diaľku.
Odpovedať
@kosto13 dakujem za vasu reakciu. neviem kedy sa tam opat dostanem, najlepsia foto ktoru mam je tato, co prikladam. pozemky a projekty na nich, ktore vidno na foto, teda tie hore na svahu zastresuje jedna firma, a ta ma aj zabezpecit ten svah. (tak nam bolo povedane) druha firma, od ktorej chceme kupit my, vlastni pozemok az od svahu, cize cesta, parkovanie-vid zamkova dlazba ma foto, a hned dom.. takze my by sme to nemali riesit-keby nas to netrapi.. predajca s nami nic okolo toho riesit nechce, uz vobec nie cenovo, kedze tvrdi ze ten svah-mur zeminy nie je na jeho pozemku a ma to riesit ten, co postavil domy hore na svahu. ma vraj iba info, ze su objednane zabrany, ale ake, kedy? nic viac vraj nevie. kde by nam teda, na akom urade napr. vedeli k tomu povedat? aspon ze koho to je zodpovednost a ci maju papierovo nejaku povinnost dat to doporiadku? dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
Čiže rozumiem dobre ? - Domy, siete a spevnené plochy sú už vybudované. - Idete kupovať dom. - Mali by ste mať aj vecné bremeno prechodu, prejazdu ale aj kladenia sietí na pozemku Vášho developera - ceste. - Developer sa tvári, že to je záležitosť developera domov nad Vami, aby vybudoval oporný múr. - Keď sa stretnú dvaja takýto developeri, ktorý zrejme nekomunikujú, čo sa stane ak svah spadne na cestu. Budú sa tváriť, že to nie je ich problém ? Budú sa súdiť ? Cesta však ostane neprejazdná - pri tej šírke čo vidno z foto ju môže aj celú zasypať. Je to však viac otázka na právnika a na stavebný úrad či bolo vydané stavebné povolenie na úpravu svahu resp. či je svah riešený v inom stavebnom povolení alebo aspoň či je podaná žiadosť o stavebné povolenie.
Odpovedať
@kosto13 ano uplne presne ste to vystihli vsetko. dakujem za radu, pojdeme sa informovat na stavebny urad a dalej riesit, co s tym. dakujem
Odpovedať
takze novinky su, vsetko s povoleniami spravene. aktualne sa uvazuje spravit oporny mur z gabionu. co na to vravite? vyska cca 3-4m a dlzka cca 30-40m? si gabiony vhodne-BEZPECNE? dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?