Problémový pozemok

Dobry den prajem Chcel by som kupit pozemok, ktory ma okolo 47 majitelov. Niektori su uz mrtvi. Pozemok ma vymeru 179m2 (uzky pasik) a prakticky tam niektori majitelia vlastnia cm2. Pozemok je zarasteny a nikto sa uz roky o to nestara. Susedia o to nemaju zaujem a mne by sa hodil ku stavbe. Co mam robit? Niektori majitelia su az z Ceska a ostatni roztruseni po celom Slovensku. Ma niekto takuto skusenost s kupou pozemku? Bojim sa, ze ked sa o to zacnem starat, vycistim to a bude znova pekny (myslim tym mat to desat rokov vo svojom uzivani, potom je to moje - neviem asi to tak funguje), pridu povodni majitelia a budu chciet za to majland x-) Vopred dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peka26 ak chceš na tom pozemku stavať, tak na to radšej hneď zabudni. Ak ho chceš len užívať, tak si kúp niektorý z podielov a užívať/oplotiť si ho môžeš.
Odpovedať
@puxo nie nechcem na nom stavat, iba na uzivanie. Je mi to tam luto nechat a mat vedla chalupy dzunglu. Naozaj staci ak kupim jeden podiel a mozem si to ohradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@peka26 ohradiť aj užívať pozemok môžem ak budeš jeden z majiteľov a budeš mať istotu, že tak nebude chcieť spraviť ďalší z majiteľov, resp. nemôžeš brániť hociktorému z majiteľov užívať tento pozemok. Môžeš ten pozemok skúsiť dať vysporiadať, ale je to robota na dlhé trate - určite niekoľko rokov. Od žijúcich majiteľov to skús odkúpiť čo najskôr pokiaľ žijú a ak sú na LV aj majitelia mŕtvy, tak si skús zistiť kedy a kde zomreli a na základe toho sa dá napísať na príslušný okresný súd o okruh dedičov - po každom mŕtvom musí prebehnúť dedičské konanie - ak aj nie sú žiadny dediči tak to zdedí štát a budeš sa doťahovať s pozemkovým fondom (čo tiež nie je bohvie aká výhra).
Odpovedať
@puxo dakume ti velmi pekne. Roboty ako na kostole, ale aspon mam uz nejaku predstavu.
Odpovedať
@peka26 heh 47 majitelov to je nocna mora realitiek :-D na tvojom mieste by som to neriesil a uzival to, ten ktory bude do teba skakat nech si to oploti, a s tym vydrzanim po 10 rokoch to zas nie je take jednoduche ako to znie, musis nehnutelnost uzivat min. 10 rokov nepretrzite, musis s nou nakladat ako s vlastnou, a musis byt v dobrej viere ze ti patri, co je najdiskutabilnejsia cast vydrzania
Odpovedať
Profilova fotka
@peka26 ako tvrdí @s555 - vydržanie je v podstate nemožné nakoľko v dnešnej dobe katasterportalu budeš ťažko dokazovať že si žil v omyle, že nehnuteľnosť je tvoja a ešte to aj dokladovať nejakým titulom nadobudnutia - jednoducho ti to žiadny notár v dnešnej dobe nespraví, ale jediné čo môžeš spraviť ak ten pozemok začneš užívať, tak platiť daň z hnehnuteľností - zahrnúť ho do daňového priznania a platiť zaň (a to sa ti možno v budúcnosti zíde ak sa zmenia zákony) http://www.aks.sk/aktualne-informacie...
Odpovedať
Profilova fotka
@peka26 jedna známa kupovala pozemok, ktorý mal 4 majiteľov, z toho traja už nežijú a trvalo jej to vybaviť 3 roky!
Odpovedať
Dakujem vam vsetkym. Vidim, ze to naozaj nebude lahke a naozaj je to na dlhe roky. Ako to vobec niekto mohol dopustit, ze taky maly pozemok sa delil medzi 47 majitelov
Odpovedať
@peka26 "mohol dopustit" - ono sa to stale deje - v SR sa dedi rovnym dielom. V CR moze dedit iba jeden. a to si zober kolko deti mali nasi stary rodicia :-D kolko s tych deti malo svojich deti. kolko z nich odislo do zahranicia. kolky to maju v pazi a niesu ochotny si to po rodicoch aspon prededit. ale ano - ked za nimi prides a chces ten ich podielik odkupit tak je z toho zrazu stavebny pozemok v lukrativnej casi niekde v centre mesta :-D no a jedine ako sa k nemu dostat je poodkupovat podiely. vydrzanie ako take uz v podstate neexistuje - kedze sa robili podvody a vydrzal si barz kto barz co tak teraz potrebujes podpisi vsetkych vlastnikov. cize to mozes rovno kupit :-D vlastne nemozes lebo SPF ktory zastupuje mrtvych nepredava, ale len prenajima :-D ale skupit podiely ktore sa daju aby nemohol nikto pindat ze uzivate cudzie je jedna z moznosti. alebo sa na to rovno vykaslat a len to tam pre zabavu kosit. pripadne dat staznost na obec nech vyzve vlastnikov nech sa o to staraju - za nieco take su pokuty. nech je sranda :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@peka26 @malydom u nás sa už tiež nemôžu deliť parcely pri dedení pokiaľ ide o ornú pôdu - aj to dosť pomôže, pretože za tých pár desaťročí majú ľudia koľkokrát 1/60 z parcely, ktorá má zopár 100m2 a v podstate to je tiež nemožné vysporiadať, pretože každý si povie, že tam má len trochu a nebude to kvôli pár m2 riešiť a chudák ten, čo to chce užívať, odkúpiť a starať sa o to.
Odpovedať
@malydom mas pravdu, ked som zhanal pozemok na stavbu, niektori majitelia ani nevedeli ze je to ich. Ale zrazu ked je o to zaujem tak je tam elektrika, je tam rozbita cesta, je to slnecny pozemok, bla bla bla. Od SPF sa to neda vobec odkupit? to radsej aby sme ani neumierali :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peka26 od SPF môžeš odkúpiť len pozemok, kde v LV je ako vlastník Slovenská republika!!! Nestačí že je tam SPF napísané ako správca. V podstate SPF len zo zákona spravuje pozemky neznámych vlastníkov, ale keď chceš pozemok KÚPIŤ tak jedine od vlastníka - čiže ti neostáva nič iné ako hľadať kde majiteľ je, či žije, ak nežije tak podľa dátumu a miesta úmrtia zistiť z Okresného súdu z dedičského konania okruh dedičov. Podľa toho kto je v okruhu dedičov v dedičskom konaní jednať ďalej - t.z. kontaktovať dedičov (či už sú to pozostalí alebo Slovenská republika v zastúpení SPF) a dať do poriadku LV na katastri. Jednoducho ODKÚPIŤ pozemok môžeš len od MAJITEĽOV!!! V žiadnom prípade nie od SPF ak je len správca neznámeho vlastníka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@puxo Dakujem ti velmi pekne za radu. Ty sa tomu naozaj rozumies. Uvidim co sa bude diat a ako to nakoniec dopadne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?