Problém s pozemkom

Dobrý deň,potrebovala by som taku profesionalnejsiu radu.Rozhodli sme sa s priatelom stavať.Zdedil pozemok po starých rodičoch a na ňom chceme postaviť dom.Ibaže pozemok je iba na jeho mene.Dá sa pozemok prepísať bez problémov aj na moje meno(jedna polovica) ak je pozemok zdedení? Alebo sa musíme najprv vziať?Radili mi to aj koli tomu ak by sme sa nedajboze o par rokov pohadali a dom bude aj na mojom mene aj na jeho,ale pozemok iba na priatelovom pozemku a ak na tom budeme az tak zle ,vraj ma nemusi pustit na pozemk a budu s tým problemy.. Vopred ďakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@sasha88 aj ked sa zoberiete,tak pozemek bude len manzela,bo ho zdedil.ale myslim,ze ti moze polku darovat a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@sasha88 podla mna bud spisat darovaciu (resp. kupnu napr za 1€) zmluvu kde ti od daruje svoju polovicu a ist s tym klasicky na kataster. cize navrh na vklad a zapisu ta.
Odpovedať
Profilova fotka
Určite sa dá napísať pozemok aj na teba nemusíte sa vziať. Keď priateľ s tým súhlasí. Až nadobudnutie majetku počas manželstva je spoločné a delí sa na polovicu.
Odpovedať
aj som si myslela ,že svadba nepomože..Tak Vám ďakujem zatiaľ za odpoveď.
Odpovedať
No tak mal by s tým súhlasiť,lebo som dostala poradené aby som zatiaľ nedávala peniaze do domu ,ktorý nie je aj na mojom pozemku s mojím menom..Ja viem,teraz sa máme radi a na nič také ako rozchod ani nepomyslíme ,ale nikdy neviete čo sa v budúcnosti može stať..
Odpovedať
@sasha88 a priatel s tym suhlasi, ze ti da polku jeho majetku? Lebo ked sa na to pozries z jeho pohladu, tak ak sa nahodou rozvediete (resp. v tomto momente sa staci len rozist!! ), a on pride o polku pozemku ako nic.., takze na jeho mieste by som veru dobre zvazila, ci ti nieco prepise.
Odpovedať
@akvi hej,ibaze sa da sprvait myslim aj dodatok k zmluve ,že v pripade rozvodu z predaja pozemku nebudem vyplatená,iba z domu.Len som si tým nie som ista.
Odpovedať
no. neviem síce ako je to s pozemkom, ale ešte nieste ani zobratí a už rozmýšľaš o možnom rozvode/rozchode. niekde je chyba.
Odpovedať
@ja_michalko chyba nie je nikde,iba treba myslieť v dnešnej dobe na všetko.A keby nemáme z rodiny vlastné skúsenosti,že ťa nemilo prekvapi človek od ktoreho to vobec nečakáš ,tak taketo veci neriešim.A nechcela som radu ohľadom vzťahu mojho priateľa a mňa..takže ďakujem
Odpovedať
@ja_michalko Samozrejme, že musi teraz o tom rozmyslat. A to poriadne. Darovacia zmluva tiez nie je dobry napad, moze dar od teba pytat spat. No je to na zamyslenie tato situacia. Tiez sa mi nezda to, ze zdedil pozemok po starych rodicoch. Jeho rodic, ktory mal dedit nezije?-ked dedil az vnuk.....Tych otaznikov sa este vynori, ja na jeho mieste by som na teba nic neprepisovala, dostat sa k takym majetkom len tak, preto ze ste frajeri.
Odpovedať
@mirabielka nie,ten rodic ktorý dedil uz bohuzial nezije A pekne Vás prosím,nemusíte sa vyjadrovať naozaj k nášmu vzťahu!Prosila som Vás o radu ohľadom pozemku,ak budem chciet poradiť ohľadom nás dvoch, napišem do srdcových záležitostí!Ďakujem
Odpovedať
@sasha88 treba normalne spisat kupno predajnu (isto nie darovaciu) zmluvu. tak si obaja budete zarovno. on dostane peniaze za adekvatnu cast a ty budes vlastnit tu cast nehnutelnosti. do buducnosti ciste ako slza.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Neviem, kto sa vyjadrujem k vasmu vztahu, len sa mi tak zda, ze si chcela rady len pre seba a nepaci sa ti, ked ti tu niekto napise nazor aj z opacnej strany. Mna tvoj vztah vobec nezaujima a ani to, ako tvoj priatel nalozi s pozemkom. Toto je forum, chcela si nazory inych, tak ich tu mas.
Odpovedať
@mirabielka treba si najskor prečítat o aky nazor som mala zaujem!tak isto ako teba nezaujima moj vztah,nezaujima ani mna tvoj nazor ci by si ty na mieste mojho priatela pozemok na mna prepisala alebo nie!Je tu dosť iných forumov,nech sa ti páči.Pekný vecer prajem :)
Odpovedať
to ze pytas profesionalnu radu na takomto fore - uz to je dost smiesne. A co ti tu kto odpise, je cisto jeho vec a ty sa mozes akurat jedovat, tak ako to robis.
Odpovedať
Profilova fotka
Môže aj predať polovicu, mama zdedila dom po babke a predala mojmu budúcemu mužovi záhradu aj štvrtinu domu. Len treba advokatovi alebo notarovi my sme mali advokatku. :-) nepocuvaj ich blbosť da sa to . A naozaj nerieste je vzťah. Je to choré chcela radu ohľadom pozemku. Dnes je taká doba že treba myslieť dopredu! sasha88 ;-)
Odpovedať
@sasha88 no najspravodlivejsie by to bolo ,ak by ten prepis polovice pozemku bol aj s dodatkom ako pises,ze v pripade rozchodu budes vyplatena len z domu... no snad sa to da... podla mna je dobre, ze to chcete vsetko dopredu osetrit,ved kazdy z vas ide do domu dat svoje peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@jose002 trocha od veci, nie? 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo myslis, ze spamujuci cinan bude vediet po slovensky bez google translatora ? .D
Odpovedať
@sasha88 obratila by som sa na pravnika, nakolko vie lepsie poradit, co sa da dat do zmluvy a co nie. jedna vec je, ze t na papier das, ale druha je, ze v pripade, ze dana cast je v rozpore so zakonom, zmluva je v danom bode aj tak neplatna
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj jose nezneje príliš čínsky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo myslis, ze jose z Nanjing Bitong Technology Co.Ltd www.chinese waterjet.com bude nejaky spaniel :-D ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj keď dobre zaplatili, bude aj Filipínec... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Bud kupnou zmluvou, len tam by priatel musel platit dan - zalezi od akeho datumu je vlastnikom pozemku. Druha moznost darovacia zmlua, nie je pravda, ze dar sa da len tak hocikedy odvolat, tiez to ma dake pravidla. Musi to byt v zmluve jasne napisane za akych okolnosti a kedy sa dar odvolava napr. v pripade rozvodu, ak dlhodobo nebudete zit v jednej domacnosti atd...,alebo to tam nemusi byt uvedene vobec - zalezi na tom ako sa dohodnete. Nie je to take jednoduche, ze priatel zrazu rozhodne, ze dar odvola. Musi sa to urcite na sude dokazat.
Odpovedať
Ďakujem Vám veľmi pekne za rady,už o tom mám aspoň prehľad ako veci riešiť,prikloníme sa skor k tomu pravnikovi,verim ,ze nam pomoze bez toho aby sme si museli lamat nad tym hlavy my..Ešte raz vďaka :-)
Odpovedať
@sasha88 Darovacia zmluva je dobry napad. Netreba platit dan, mozte byt podielovymi spoluvlastnikmi a je to ciste. Rizikom je moznost, ze sa darca bude domahat daru naspat. ALE - je to mozne len za specifickych podmienok uvedenych v zakone (pozor, nie v zmluve, ako pise @selucia. zakon ma vyssiu pravnu moc, nez zmluva). Nechce sa mi to teraz presne hladat, ale je tam tusim pisane nieco ze ak sa obdarovany sprava tak, ze hrubo porusuje dobre mravy, pripadne sa dopusti trestneho cinu voci darcovi. Tu je problem, ze kazdy sudca si "porusuje dobre mravy" moze vysvetlit po svojom. Kupno-predajna zmluva je druha moznost. Nemusi ti to predavat za 1 euro, moze to byt normalna trhova cena, nikto nemusi skumat, ci si to platila. Je tam problem dane - skus sa informovat na danovom urade. A dan sa plati tusim nie z predajnej ceny, ale z odhadovanej trhovej ak sa nemyslim. Presne kvoli tomu, aby sa ludia nevyhybali plateniu dani tak, ze pozemok predaju znamemu za 1 euro a ten uz to moze predavat komu chce. Podmienky oboch druhov zmluv riesi Obciansky zakonnik, zakon 40/1964 (najdes napr. tu http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/j...) - darovacia je par. 688 a kupna 588. Je rozumne konzultovat taku vec s pravnikom, zaroven je ale rozumne si o tom trochu zistit sama, pretoze ani pravnik nemusi vediet vsetko. Taki, co vsetko vedia, zas stoja majland. To je len moj postreh a nevyziadana rada :-) Vela zdaru.
Odpovedať
@bosoriak ďaujem pekne za odpoveď,zasa som o niečo múdrejšia :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?