Problem okolo pripojky

Svagor chcel kopat zaklady,nepresla ani minuta a dobehol mu sused,ze tam niekde ma vod.pripojku.o pripojke nikde ani zmienky.zrejma az do poslednej chvile dufal,ze sa tam kopat nebude.pripojka vedie cca stredom navrhovaneho domu.sused ma hlavu v smutku a svagor tiez,pretoze on bude potrebovat tahat el.pripojku cez suseda. ako by ste to riesili. hybat s domov tak aby bol mimo nieje mozne.
Odpovedať
Neviem ako hlboko ide kopať základy, ale vodovodné prípojky sa dávajú do hĺbky vyše metra, tak by mohol byť nad ňou a nemusel by to byť problém, ak nejde kopať pivnicu. Ak to nevychádza, tak ju premiestniť (prípojku, nie dom) 10m colovej HDPE rúrky a dve spojky stoja do 20€...
Odpovedať
Určite to treba preložiť, najlepšie mimo pozemku, lebo pri poruche rozkopávať cudzí pozemok...
Odpovedať
@dedo758 pri poruche vodovodu by musel rozkopať nielen pozemok, ale aj stavbu :) @jedendvatri je tu viac otázok... SÚ ako vydal SP na RD pre švagra? bol sused ako vlastník susednej stavby účastníkom stavebného konania ? Pokiaľ áno, tak prečo neoznámil SÚ skutočnosť - vodovodnú prípojku na stavebnom pozemku švagra? Máte v SP na RD riešenú el. prípojku cez - od suseda? Pokiaľ sused nenamietal umiestnenie el. prípojky pre švagrov RD podľa proj. dok., t.j. svoj súhlas vyslovil písomnou formou (iné právo k pozemku) a máte ju s bodom napojenia aj v stav. povolení na RD uvedenú, tak sa nemusíte obávať, že sused Vám nedovolí el. prípojku zriadiť, lebo máte na to právo, ktoré vyplýva z výrokovej časti rozhodnutia - stav. pov. Pokiaľ sused nebol účastníkom stavebného konania, tak po právnej stránke pochybil SÚ pri povoľovaní stavby RD, alebo v konaní len sused zámerne nepriznal, že tam má vodovod. prípojku. SÚ sa tak nemal ako dozvedieť, že tam je exist. podzemné vedenie. Pokiaľ exist. vodovod. prípojka je čierna stavba (čo je viac než isté), ktorú umiestnil sused na cudzom pozemku neoprávnene, tak sused ju musí preložiť na vlastné náklady. Aby sa nenarušili začínajúce "susedské! vzťahy, osobne by som celú túto "nepríjemnú" záležitosť riešila cestou SÚ. Oznámte SÚ zistené skutočnosti na stavenisku - existenciu podzemného vedenia na Vašom pozemku. SÚ v určenej lehote vyzve vlastníka stavby - suseda, aby predložil doklad, na základe ktorého uskutočnil stavbu na cudzom pozemku. Pokiaľ ho nepredloží, tak SÚ začne (ex offo) konanie o dodatočnom povolení stavby, ktorého výsledkom, v tomto prípade, bude rozh.o jej odstránení, resp. preložke mimo pozemok švagra alebo aspoň mimo obvod povolenej novostavby RD pri dodržaní ochr. pásma od obvodového muriva. Toto by si už riešil sused vo vlastnej réžii (PD preložky vodovod. prípojky, ohlásenie DS, a zrejme vrátane pokuty za nepovolenú stavbu exist. prípojky. Vodovod. prípojku nie je možné dodatočne povoliť, nakoľko švagor určite nebude súhlasiť s tým, aby tam ostala, lebo na vodovodnej prípojke k susednej stavbe nemôže byť postavená stavba RD švagra.
Odpovedať
@janetbla pripojka udajne vznikla v case ked vsetko bolo vsetkych,ziadna projekt.dokumentacia nejestvuje.nasledne pozemkove upravy a pozemok prischol novemu majtelovi od ktoreho bol kupeny bez akychkolvek vedonosti o podzemnych vedeniach ako plocha urcena na vystavbu. SU by nevidal stav.povolenie pokial by vedel o existencii pripojky ,aj ked nexestvuju ziadne uradne listiny o jej existencii? zatahovat opat SU do toho nechte,pretoze uz riesenie sucastneho stav.povolenia bol pre neho zly sen.
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri "SU by nevidal stav.povolenie pokial by vedel o existencii pripojky ,aj ked nexestvuju ziadne uradne listiny o jej existencii?" To nemyslíte vážne. SÚ nerieši cudzie neoprávnené vstupy alebo zásahy v prospech interventa, sused ak chce vodu , nech poprosí o zhovenie a urýchlene si urobí novú prípojku. A iniciatívu musí vyvíjať on. Ale na druhej strane, vodári sa vyjadrovali k napojeniu domu Vášho brata a neupozornili, že tam je trasa inej prípojky (nemuseli to vedieť, neodovzdávalo sa zameranie skutočného stavu), takže kľudne kopať, po roztrhnutí zavolať vodárov, odstaviť na hlavnom rade a pokračovať. Sused o tomto stave vie od predaja pozemku, mal sa zariadiť, toto nie je zemetrasenie, že to nemohol predvídať. Ale je aj možnosť prípojku rozdeliť, pokračovať k susedovi nerobiť novú prípojku. Ale treba súhlas vodárov.
Odpovedať
Vodovodna pripojka, predsa to nie je ziadna polozka. prelozit tu existujucu pripojku by nemal byt problem, ani financny a co sa tyka financii, urcite to nie je problem tvojho svagra, kedze to nie je oficialna pripojka.
Odpovedať
pripojku treba preložiť,------ale aj zistiť či rury sa funkčné lebo videli ste že vybrali stare rury von? takysto el pripojky len tade aby nezavadzali
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?